| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
RAZPOREJANJE PROIZVODNJE Z METODO ISKANJA S TABUJI
Aleksandar Dojčinović, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava problem dinamičnega razvrščanja proizvodnje v malih in srednje velikih podjetjih, ki je eden izmed najbolj zahtevnih kombinatoričnih optimizacijskih problemov. Praktična vrednost razvrščanja se kaže neposredno pri večanju izkoristka proizvodnih resorjev ter s tem povezanem nižanju proizvodnih stroškov podjetja. V praksi izvajamo optimizacije aproksimativno, s čimer dobimo rezultate blizu optimalne rešitve v času, ki je sicer praktično sprejemljiv za planiranje in realizacijo proizvodnje. Cilj naše diplomske naloge je razviti in teoretično utemeljiti stroškovno ugoden in učinkovit sistem za potrebe razvrščanja proizvodnje v malih in srednje velikih podjetjih, na katerem sloni naša izvedba lokalnega iskanja. Sistem omogoča dinamično razvrščanje naročil v proizvodnji na podlagi metahevristične metode iskanja s tabuji. V delu najprej opišemo osnovne pojme iz teorije proizvodnje, razporejanja, modeliranja in simulacije, ki so potrebni za nadaljnje razumevanje tega dela. Sledi opis optimizacijskih metod, s katerimi se lahko problema razporejanja lotimo. Posebno poglavje posvetimo splošni predstavitvi metode iskanja s tabuji, na kateri sloni to diplomsko delo. V nadaljevanju opišemo razvoj metode iskanja s tabuji za potrebe razporejanja proizvodnje. Na koncu predstavimo rezultate in izvedemo diskusijo ter podamo zaključke.
Keywords: KLJUČNE BESEDE • dinamično razporejanje proizvodnje • iskanje s tabuji • razvrščanje procesov • kombinatorična optimizacija • iskanje lokalnega minimuma
Published: 14.12.2009; Views: 1805; Downloads: 243
.pdf Full text (1,47 MB)

3.
PRENOVA PROIZVODNEGA PROCESA V PODJETJU BOVIS D.O.O.
Iztok Vivod, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja, ki se srečujejo na konkurenčnem trgu in kjer preživijo le tisti, ki ob minimalnih stroških ponujajo najvišji nivo storitev, oziroma največjo kvaliteto proizvodov, morajo biti čimbolj notranje urejena. Vsakršno nepotrebno delo, neurejena proizvodnja, neurejeno in nepregledno papirno poslovanje ima za posledico izgubo konkurenčne prednosti. Še tako urejeno podjetje se prej ali slej sreča s konkurenčnim podjetjem, ki ima določena procese boljše organizirane, kar predstavlja določeno grožnjo podjetju za nadaljnji obstoj in razvoj. Smisel tržnega gospodarstva je ravno v nenehnih izboljšavah samega poslovanja in preživetju najbolj prilagodljivih. Diplomska naloga je v osnovi razdeljena na dva dela. Prvi del opisuje stanje v podjetju Bovis d.o.o. in probleme, ki nastajajo v samem poslovanju podjetja. Drugi del pa poskuša s predlogi za izboljšanje poslovanja doseči zmanjšanje časov in stroškov v sami proizvodnji in s tem posledično zagotoviti konkurenčnejše poslovanje. Na začetku bomo opisali samo podjetje in v drugem poglavju teoretično predstavili proizvodne procese. V tretjem poglavju bomo spremljali in beležili sam proizvodni proces, v četrtem poglavju pa predlagali izboljšave in predstavili dejanske prednosti, ki jih te izboljšave prinašajo.
Keywords: • konfekcioniranje umetnih ovitkov • prenova proizvodnih procesov • optimizacija procesov • Bovis d.o.o.
Published: 09.06.2010; Views: 3107; Downloads: 232
.pdf Full text (646,72 KB)

4.
UPORABA INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJ PRI VSTOPU NA NOVA TRŽIŠČA
Goran Krajačić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Izbira pravilne poslovne strategije nastopa na spletu ni enostavna naloga. V delu smo predstavili poslovno strategijo, ki nas pelje skozi raziskavo tržišča, promocijo podjetja in izdelkov, ter konverzijo obiskovalcev v stranke. Definirali smo tudi pomen razvoja vsebin, storitev in produktov ter ga umestili v celovito strategijo. Posebej pa smo izpostavili tudi pomen upravljalnega podsistema podjetja pri planiranju, razvoju ter nadzoru. Definirano poslovno strategijo smo aplicirali in ovrednotili v dvajsetih tržnih nišah. Pri tem smo dobili rezultate, ki so potrdili uspešnost uporabljene strategije. Ugotovili smo, da nam še tako poglobljeno poznavanje strategij, orodij in metod ne zagotavlja uspeha. Vse to so le predpogoji, ki dajejo dobro podlago za uspeh v spletnem poslu. Ključnega pomena je, da za vse dejavnosti oblikujemo natančno definirane in sledljive poslovne procese, ki nato omogočajo optimizacijo celovite poslovne strategije.
Keywords: spletni marketing, optimizacija za spletne iskalnike, raziskava tržišča, spletna promocija, konverzija, informacijski produkti, optimizacija poslovnih procesov
Published: 06.04.2010; Views: 1574; Downloads: 128
.pdf Full text (6,46 MB)

5.
RAZVOJ IN UVAJANJE SAP MII REŠITVE V PODJETJU LEK D.D.
Tomaž Sallubier, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema razvoj in uvajanje rešitve SAP MII v podjetju Lek d.d. Rešitev je bila razvita znotraj Manufacturing Execution System globalnega kompetenčnega centra, ki ima sedež v podjetju Lek v Ljubljani, vendar deluje na globalnem nivoju divizije Sandoz. V uvodnem delu diplomske naloge so na kratko predstavljeni podjetje Lek d.d., problem, ki ga razrešujemo, in omejitve pri razreševanju opisanega problemskega stanja, s katerim se pogosto srečujejo tako v proizvodnem kot v preostalih delih podjetja. V osrednjem delu diplomske naloge smo analizirali problemsko stanje v podjetju in navedli cilje, ki jih mora vsebovati rešitev za temeljito odpravo problemskega stanja. V nalogi je ponazorjen obstoječ proces pred uvedbo rešitve SAP MII v podjetje, opisana je obstoječa informacijska tehnologija in kako jo je možno izkoristiti ob uvedbi rešitve SAP MII v kar največji možni meri. V zadnjem sklopu osrednjega dela diplomske naloge je prikazan predlog rešitve in nato tudi zgrajen prototip rešitve SAP MII. Naloga se zaključi z opisom možnosti nadaljnjega razvoja rešitve, predlogom celovite zamisli in oceno učinkov.
Keywords: SAP MII, KPI, realnočasovni prikaz podatkov, optimizacija procesov, uvedba, tehnične operacije
Published: 23.08.2010; Views: 2197; Downloads: 429
.pdf Full text (1,43 MB)

6.
Fotovoltaika kot pomemben vir pridobivanja električne energije : diplomsko delo
Mia Dobovičnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V današnji družbi se vedno bolj uveljavlja sodobni način življenja: vse večja industrializacija, vedno večji pretok blaga, informacij in ljudi, vse večje koncentracije prebivalcev v mestnih središčih ter hitrejši tempo življenja. Takšen način življenja je vzrok za vedno večjo porabo električne energije, kar vodi do neugodnih podnebnih sprememb ter izčrpavanje zemeljskega plina in nafte. Narava nas dejansko sili k pridobivanju električne energije iz virov, ki ne morejo poiti, hkrati pa ne onesnažujejo okolja. Takšni viri so alternativni viri energije. Poznamo več alternativnih virov energije, mi pa se bomo osredotočili na izkoriščanje sončne energije za proizvodnjo električne energije s fotovoltaiko. V diplomski nalogi bomo predstavili njene splošne lastnosti, njeno vlogo v prihodnosti in položaj glede na primarne vire pridobivanja električne energije. Predstavili bomo tudi njen veliki in hitri razvoj na trgu v zadnjih letih. Pojasnili bomo vlogo logistike pri izgradnji sončnih elektrarn, optimizirali logistične procese in procese, ki nastopajo neposredno pri izgradnji sončne elektrarne ter poskušali ugotoviti, kdaj bo električna energija, pridobljena s fotovoltaiko, konkurenčna pridobivanju električne energije iz primarnih virov.
Keywords: fotovoltaika, sončna elektrarna, sončni moduli, logistični procesi, optimizacija procesov
Published: 04.11.2010; Views: 3033; Downloads: 435
.pdf Full text (1,72 MB)

7.
UVAJANJE REŠITVE ZA UPRAVLJANJE Z DOKUMENTI V POSLOVNE PROCESE S POUDARKOM NA STRATEGIJAH VARNE HRAMBE E-DOKUMENTOV
Evgen Uršič, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Organizacije se v današnjem tehnološko zelo naprednem času nenehno soočajo s potrebo po nadgrajevanju, izboljševanju ter optimiranju poslovnih procesov na vseh nivojih poslovanja. Ponavadi se izboljševanja lotevajo hkrati s prenovo in informatizacijo poslovnih procesov. Dokumenti v papirni obliki v podjetjih še vedno predstavljajo velik del internega poslovanja in interakcije s poslovnimi partnerji ter strankami. Hkrati s tem se kopičijo tudi stroški, neučinkovitost poslovanja, izguba dokumentov, upočasnjena je dostopnost in s tem manjša učinkovitost dela in kopičenje vedno večjega števila dokumentov. Za doseganje konkurenčne prednosti na trgu so podjetja prisiljena uvesti določene ukrepe, ki bi jim olajšali poslovanje in upravljanje z dokumenti. Sistemi za elektronsko obvladovanje dokumentov prinašajo odgovor na večino tegob, ki jih zaznavajo odgovorni v organizacijah na področju upravljanja dokumentov. Hitrost dostopa do informacij je v sodobnem poslovnem okolju ključni element strateško pomembnih odločitev. V ta namen morajo rešitve omogočiti preglednejše, hitrejše ter bolj ekonomično iskanje ter hranjenje dokumentov. Organizacije z uvedbo sodobnih sistemskih rešitev pridobijo bolj optimizirano in poenostavljeno delo z dokumenti. Razvrstitvena hramba, kontrola življenjskega cikla ter visoka varnost in zanesljivost so le del ključnih lastnosti dokumentnih sistemov. Vendar pa s seboj prinašajo tudi tveganja, zato je premišljena odločitev o uvedbi takšnega sistema še kako na mestu. Namen magistrske naloge je bil spoznati rešitve pri uvajanju sistemov za upravljanje z dokumenti v poslovne procese s poudarkom na strategijah varne hrambe e-dokumentov. Želeli smo ugotoviti ali je za večje podjetje učinkoviteje z vidika optimizacije poslovnih procesov uvesti lastni sistem varne hrambe digitalnih dokumentov, kot to ponuja zunanji izvajalec, ali je za večje podjetje na daljši rok stroškovno ugodnejša investicija v lastno infrastrukturo ter ponujanje storitve varne hrambe digitalnih dokumentov drugim poslovnim uporabnikom, ter ugotoviti kakšna je pravna podlaga na področju hranjenja in uničevanja papirnih dokumentov ter verodostojnosti elektronskih dokumentov na sodišču. Cilj magistrske naloge je bil na konkretnih primerih dokumentnih sistemov prikazati njihovo vlogo v poslovanju in v povezavi z informacijskimi sistemi. Na ta način smo povečali učinkovitost dokumentnih sistemov in prikazali celovito podporo poslovnim procesom. Skozi nalogo smo predstavili vlogo dokumentnih sistemov pri obvladovanju poslovnih procesov, njihove funkcionalnosti, na konkretnem primeru smo pogledali kako poteka uvajanje dokumentnega sistema, seznanili smo se z varnostjo, zakonsko ureditvijo in tehničnimi standardi. Predstavili smo koncept tako notranjega kot zunanjega izvajanja storitve upravljanja z dokumenti, argumentirali razloge za ali proti ter na konkretnih primerih iz prakse prikazali primerjalno analizo.
Keywords: Sistemi za upravljanje z dokumenti, optimizacija poslovnih procesov, zakonski predpisi, revizijska sled, akreditacija storitev, notranja pravila, zunanje in notranje izvajanje dejavnosti.
Published: 11.05.2011; Views: 2115; Downloads: 439
.pdf Full text (7,00 MB)

8.
NAPREDNO RAZVIJANJE IN NAČRTOVANJE HLADILNIH APARATOV
Boštjan Ogrizek, 2011, master's thesis

Abstract: Podjetje Gorenje d.d. je v svetu znano predvsem kot proizvajalec velikih gospodinjskih aparatov. S svojimi izkušnjami na tem področju sodi med velika podjetja v tej panogi. Vodilo pri izdelavi aparatov so predvsem tehnična dovršenost, dober dizajn, cenovna dostopnost. Vedno bolj dovršeni izdelki, ki nastajajo pa s seboj prinašajo tudi vedno nove zahteve kot tudi časovno vedno krajše roke. Tem zahtevam morajo ustrezati tudi hladilni aparati. Že precej časa se vsak razvoj novega aparata vodi projektno. Ker pa ustaljeni načini dela pri določenih fazah ne zadostujejo več, je potrebno iskati vedno nove rešitve za optimizacijo procesov. V nalogi sem se osredotočil na nekatere faze pri razvoju novega hladilnega aparata. Pri teh fazah sem identificiral ozka grla tekom projekta. Osredotočil sem se predvsem na največje probleme, ki nastajajo tekom projekta. Na podlagi teh informacij sem nato podal predloge za izboljšavo različnih faz. Nato sem na koncu ovrednotil doprinos teh novih predlogov ter ocenil, koliko bi bilo potrebno investirati za njihovo implementacijo v proces razvoja.
Keywords: razvoj, projekt, faze razvoja, modeliranje, MS Project, NX, Teamcenter, optimizacija procesov
Published: 01.06.2011; Views: 1614; Downloads: 145
.pdf Full text (3,68 MB)

9.
ZASNOVA REGALNEGA SKLADIŠČNEGA SISTEMA - KEMA
Mitja Horvat, 2011, master's thesis

Abstract: Pri načrtovanju skladišča v osnovi izhajamo iz vrste skladišča, želene zalogovne velikosti skladišča, zahtevane zmogljivosti skladišča, asortimenta skladišča in želja ter zahteve uporabnika skladišča. Zelo pomembna je tudi lokacija skladišča, vendar smo se v magistrskem delu osredotočili na racionalizacijo in optimizacijo procesov skladiščnega poslovanja v zaprtem skladišču in na zunanjem skladišču. V magistrski nalogi so opisani posamezni skladiščni procesi. V nalogi je prikazan statični in dinamični del skladišča ter načrt in zmogljivost skladišča. S procesno karto je prikazan potek procesov pred in po naših predlogih. Za potrditev naših predlogov je bila uporabljena metoda analitične simulacije. Nato smo dosežene cilje tudi pokomentirali. S predlaganimi rešitvami je zmanjšan vpliv človeškega faktorja pri napakah v odpremi produktov, zmanjšana komisionirna pot in trajanje procesov. Na koncu je vrednostno ovrednoten prihranjeni strošek in investicija ter izračunani čas povrnitve investicije.
Keywords: načrtovanje skladišča, transportno skladiščna enota, regalni skladiščni sistem, logistični center KEMA, racionalizacija in optimizacija skladiščnih procesov
Published: 16.10.2011; Views: 2165; Downloads: 366
.pdf Full text (3,14 MB)

10.
OPTIMIZACIJA POSLOVNIH PROCESOV Z UPORABO SIMULACIJ
Gregor Drevenšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja, kako s pomočjo simulacij prenoviti (optimizirati) poslovne procese. Za modeliranje in optimiziranje poslovnih procesov je uporabljen program Oracle BPA. Modeliranje je prikazano z notacijo BPMN, katera je tudi opisana. Opisani so tudi poslovni procesi in orodje Oracle BPA. Optimiziranje je opisano, ter izvedeno s pomočjo simulatorja v orodju Oracle BPA.
Keywords: optimizacija poslovnih procesov, Oracle BPA, BPMN
Published: 31.01.2012; Views: 1907; Downloads: 374
.pdf Full text (4,54 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica