2.
Vpliv antioksidantov na oksidativno stabilnost biodizlaMartin Stojnšek, 2011, undergraduate thesis
Abstract: Oksidativna stabilnost biodizla je pomemben faktor, saj so metilni estri maščobnih kislin bolj občutljivi na oksidacijski razkroj kot mineralna goriva. Zato je v zadnji evropski specifikaciji za biodizel določena minimalna vrednost 6 h za indukcijsko obdobje pri 110 °C, merjeno z instrumentom Rancimat. Za zagotovitev te vrednosti je potrebna uporaba dodatnih antioksidantov. V diplomskem delu je prikazan vpliv različnih sintetičnih antioksidantov na oksidativno stabilnost, z uporabo Rancimat metode. Raziskan je bil biodizel, proizveden iz oljne ogrščice in soje glede na pet sintetičnih antioksidantov: Baynox plus, BHT, BHA, Baynox in Vitablend bioprotect 350. Najbolj je proces oksidacije upočasnil Vitablend bioprotect 350 in sicer za približno 20 ur, medtem ko so ostali štirje antioksidanti upočasnili proces oksidacije za približno 8 do 10 ur.
Keywords: antioksidanti, biodizel, metilni ester maščobnih kislin, indukcijsko obdobje, oksidativna stabilnost, Rancimat
Published in DKUM: 28.02.2011; Views: 3632; Downloads: 183
Full text (424,04 KB)