| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Stres pri zaposlenih v podjetju Elma TT d.d.
Žana Rubido, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Skozi teoretični in raziskovalni del smo preučevali problematiko stresa na delovnem mestu. Najprej smo opredelili stres, navedli vrste stresa in opisali njegove faze. Nato smo se osredotočili na stres na delovnem mestu in njegove vzroke. V nadaljevanju smo navedli simptome stresa, predlagali strategije za obvladovanje stresa in njegovo preprečevanje. Opisali smo tudi orodja za presojo psihosocialnih tveganj ter posledice stresa, kot je izgorelost. V raziskovalnem delu pa nas je zanimalo, kakšno je stanje glede problematike stresa na delovnem mestu v podjetju Elma TT d.d. Ljubljana. Zaposlenim smo razdelili anketne vprašalnike, katere je izpolnilo 50 oseb. Pri anketiranju je sodelovalo 42% žensk in 58% moških, od tega jih je bilo 37 zaposlenih v proizvodnji in 13 v administraciji. Njihova povprečna starost je znašala 48,1 let. Izkazalo se je, da je 98% anketirancev pod stresom. Kot najbolj stresen dejavnik na delovnem mestu so navedli nizko plačo. Pri anketirancih se kot znak stresa največkrat pojavlja pozabljivost/raztresenost, najmanjkrat pa glavoboli. Pri obvladovanju stresa jim v zasebnem življenju najbolj pomaga druženje z družino ali s prijatelji, v delovnem okolju pa razvrščanje delovnih nalog glede na prioriteto. Ugotovili smo tudi, da podjetje premalo pozornosti namenja obvladovanju in preprečevanju stresa na delovnem mestu. Da bi se trenutno stanje v podjetju izboljšalo, smo na koncu navedli nekaj uporabnih predlogov. Pri podajanju predlogov za izboljšave, pa so bili zelo aktivni tudi anketiranci.
Keywords: stres pri zaposlenih, Elma TT, d.d., vzroki stresa, posledice stresa, odpravljanje stresa
Published: 23.08.2017; Views: 1078; Downloads: 124
.pdf Full text (696,95 KB)

2.
STRES NA DELOVNEM MESTU V PODJETJU BRCE D.O.O.
Nina Kristan, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Stres predstavlja v današnjem svetu, ki je prepoln nenehnega spreminjanja na vseh področjih pereč problem, tako za posameznika, kot za delovno organizacijo. Ker se s stresom in z njim povezanimi posledicami sooča vse večje število ljudi, še vedno pa ostaja problematika premalo predstavljena širši množici, smo se odločili v diplomskem delu raziskati prav omenjeno področje. V nalogi bomo na kratko predstavili pojem, vrste in simptome stresa tako na posameznika, kot na celotno delovno organizacijo. Posebno pozornost bomo namenili ukrepom za zmanjšanje oz. odpravljanje stresnih dejavnikov, saj se le z zavedanjem le-teh lahko uspešno spopadamo v danih situacijah. V raziskovalnem delu bomo predstavili kratko zgodovino, ter vizijo podjetja Brce d.o.o., v katerem bomo izvedli anketo med zaposlenimi. Z dobljenimi rezultati bomo skušali ugotoviti, v kakšni meri so zaposleni podvrženi dejavnikom stresa. S pridobljenim znanjem bomo v prihodnje poskušali zagotoviti še boljše delovne pogoje, ter seznaniti zaposlene z možnimi načini odpravljanja stresa oz. zmanjševanjem le-tega.
Keywords: vrste stresa, posledice stresa, odpravljanje stresa
Published: 24.12.2015; Views: 1195; Downloads: 155
.pdf Full text (2,12 MB)

3.
VPLIV DELOVNIH POGOJEV NA POJAV STRESA
Mojca Mesec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Stres je prisoten v vsaki organizaciji in na vsakem delovnem mestu, sploh v današnjih časih, ko je tempo življenja hiter, delo pa je zahtevno in stresno. V teoretičnem delu smo opredelili pojem stresa in temeljni model stresa, predstavili in opisali smo simptome in posledice stresa. V drugem delu smo predstavili podjetje X in opredelili njihovo organizacijs ko strukturo. V raziskovalnem delu diplomskega dela smo izvedli anketo, ki so jo izpolnili zaposleni v podjetju X. Z anketo smo skušali priti do ugotovitev, kako stres vpliva na zaposlene in na potek dela, kakšne so posledice stresa, kako to vpliva na meds ebojne odnose zaposlenih in na kakšen način zaposleni odpravljajo težave, ki jim jih povzroča stres. Na podlagi analize rezultatov, ki smo jih pridobili z anketnim vprašalnikom in na osnovi teoretičnih spoznanj, smo podali bistvene ugotovitve. Večina zapos lenih ocenjuje njihovo delovno mesto kot deloma stresno oziroma nestresno. Na delu se počutijo preobremenjene in zanj porabijo več časa. Boljša organizacija dela in več samostojnega dela vpliva na počutje zaposlenih.
Keywords: stres, izgorelost, stresni dejavniki, posledice stresa, odpravljanje stresa
Published: 24.12.2014; Views: 1203; Downloads: 149
.pdf Full text (2,18 MB)

4.
STRES V DELOVNEM OKOLJU V PODJETJU ZAVAROVALNICA MARIBOR
Petra Vujinić, 2011, master's thesis/paper

Abstract: Stresa v delovnem okolju je vedno več. Povečal se je predvsem zaradi vedno večjih zahtev, ki jih imajo delodajalci do zaposlenih (hitre spremembe v delovnem okolju, tekmovanja in stremljenja k visokim delovnim rezultatom ...). Stres pa ni prisoten samo na vodstvenih delovnih mestih, temveč pri vseh delovnih situacijah. V magistrskem delu smo proučevali stres v delovnem okolju v podjetju Zavarovalnica Maribor. Magistrsko delo smo razdelili na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo se osredotočili na teorijo o stresu, stresu v delovnem okolju, vzrokih in na to, kako stres preprečiti. V empiričnem delu smo izvedli raziskavo o stresu v delovnem okolju v podjetju Zavarovalnica Maribor. Z analizo stresa v izbranem podjetju smo želeli ugotoviti, če je v Zavarovalnici Maribor prisoten stres, ali je stopnja stresa močnejša pri zaposlenih na terenu (prodajni svetovalci) ali med zaposlenimi v podpornih službah in ali starost ter spol zaposlenih vplivata na stopnjo stresa. Rezultati raziskave so pokazali, da je delo v Zavarovalnici Maribor stresno, vendar pa posamezna delovna mesta niso stresna. To pomeni, da je stres na splošno prisoten, saj na to vplivajo tudi drugi dejavniki iz okolja. Da so se posamezna delovna mesta pokazala kot nestresna, je posledica tega, da v anketo niso bili vključeni zaposleni, ki delajo na višjih delovnih mestih, saj bi potem bili rezultati bistveno drugačni. Zanimivo je tudi to, da stopnja stresa v Zavarovalnici Maribor ni odvisna od spola zaposlenih, prav tako ne obstaja povezava med starostnimi skupinami in stopnjo stresa, ter da vrsta zaposlitve ne vpliva na stopnjo doživljanja stresa.
Keywords: stres, vrste stresa, stres v delovnem okolju, modeli stresa, viri stresa, individualni stresorji, organizacijski stresorji, preprečevanje stresa, strategije spoprijemanja s stresom, odpravljanje stresa.
Published: 05.07.2011; Views: 2398; Downloads: 467
.pdf Full text (760,56 KB)

5.
KADROVSKA FUNKCIJA IN NJENA VLOGA PRI ODPRAVLJANJU STRESA NA DELOVNEM MESTU
Vesna Nemanič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja kadrovsko funkcijo in njeno vlogo pri odpravljanju stresa na delovnem mestu. Razdeljeno je na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu diplomske naloge smo opredelili kadrovsko funkcijo in njen razvoj, organiziranost in kadrovske procese. Za lažje razumevanje stresa smo v nadaljevanju podali nekaj najpogostejših definicij, ki se pojavljajo v literaturi. Ker je stres na delovnem mestu ključni dejavnik raziskovanja, smo se poleg njegove opredelitve osredotočili tudi na najpogostejše dejavnike, ki ga povzročajo, in njegove posledice. V zadnjem poglavju teoretičnega dela diplome smo želeli ugotoviti, kakšno vlogo ima pri odpravljanju stresa na delovnem mestu kadrovska funkcija. Predstavili smo tudi metode, s katerimi lahko organizacije v veliki meri pripomorejo k odpravljanju stresa na delovnem mestu. Empirični del diplomske naloge zajema raziskavo o stresu na delovnem mestu, njeno analizo in predloge za izboljšavo.
Keywords: kadrovska funkcija, stres, delovno mesto, dejavniki stresa, odpravljanje stresa.
Published: 07.09.2010; Views: 1849; Downloads: 168
.pdf Full text (1,04 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica