| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Možnosti uporabe visokotemperaturne toplotne črpalke za izrabo odpadne toplote : magistrsko delo
Daniel Filjar, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo želeli pokazati, ali obstaja možnost uporabe visoko–temperaturne toplotne črpalke z namenom izrabe odpadne toplote v postrojenju Leka, d. d., Proizvodnja Lendava. Najpomembnejša parametra, potrebna za to raziskavo, sta vstopna in izstopna temperatura iz visoko–temperaturne toplotne črpalke in delovna snov. V tem primeru je vstopna temperatura visoko–temperaturne toplotne črpalke 60 °C, izstopna temperatura pa 120 °C. Te temperature tudi predstavljajo temperature izhlapevanja in kondenzacije, kar je pomembno za izbiro delovne snovi. Na podlagi preračuna je prikazana analiza faktorja ogrevanja in ekonomske upravičenosti za različne delovne snovi. Najprimernejša se je izkazala delovna snov R1234ze(Z) z faktorom ogrevanja 4,06 in povračilno dobo 55 let.
Ključne besede: visoko-temperaturna toplotna črpalka, odpadna toplota, delovna snov, industrijsko postrojenje, faktor ogrevanja
Objavljeno v DKUM: 08.11.2021; Ogledov: 192; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)

2.
Izkoriščanje odpadne toplote s trikotnim ekspanzijskim ciklom : magistrsko delo
Rok Špindler, 2019, magistrsko delo

Opis: Zaradi ekonomskih in ekoloških vidikov se teži k vedno učinkovitejši izrabi energije. V marsikaterem procesu se pojavljajo nizkotemperaturni viri energije, ki jih s procesi za proizvodnjo električne energije iz toplote, ki so trenutno v množični uporabi, ne moremo dovolj učinkovito izkoristiti. Kot alternativa tem procesom se pojavlja trikotni ekspanzijski cikel, kjer se zaradi odsotnosti faznega prehoda delovnega fluida pri segrevanju toplota prenese veliko bolj učinkovito. Računalniške simulacije trikotnega ekspanzijskega cikla, organskega Rankinovega cikla in Kalina cikla ter primerjava med njimi so pokazale, da je trikotni ekspanzijski cikel veliko bolj učinkovit pri proizvodnji električne energije iz nizkotemperaturnih virov toplote. Z njim smo vedno pridobili največjo neto električno moč pri različnih nizkotemperaturnih virih toplote. Prav tako je po procesni zasnovi trikotni ekspanzijski cikel enostavnejši od organskega Rankinovega cikla in Kalina cikla.
Ključne besede: Trikotni ekspanzijski cikel, odpadna toplota, Aspen Plus
Objavljeno v DKUM: 10.10.2019; Ogledov: 682; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

3.
IZRABA ODPADNE TOPLOTE V PAPIRNICI VIPAP VIDEM D.D.
Boštjan Štarkl, 2014, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo obravnava možnost izkoriščanja odpadne toplote v papirnici Vipap Videm Krško. Rezultat analize energetske bilance potrjuje, da je temperatura razpoložljive toplote 220 °C. Na podlagi ugotovitev je kot primeren proces za izkoriščanje odpadne toplote predstavljen nizkotemperaturni ORC proces. Naloga v nadaljevanju poda izračun dejanskih možnosti pridobivanja električne energije iz odpadne toplote. Zaključni del obravnava ekološko in ekonomsko upravičenost investiranja papirnice v ORC sistem za izrabo odpadne toplote.
Ključne besede: odpadna toplota, orc, para, vijačni ekspander
Objavljeno v DKUM: 10.02.2014; Ogledov: 2683; Prenosov: 298
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

4.
DALJINSKO OGREVANJE S POMOČJO IZKORIŠČANJA ODPADNE TOPLOTNE ENERGIJE ZRAČNO HLAJENEGA ELEKTRO GENERATORJA
Janez Soršek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava izkoriščanje toplotne energije pri proizvodnji električne energije zračno hlajenega generatorja. Odvečna toplota bo uporabljena za ogrevanje bližnjih stavb. Naloga opisuje kolikšna je odvečna toplota zračno hlajenega generatorja, ki jo sedaj pošiljamo v okolico in kako bi se jo dalo energetsko bolje izkoristiti. Predstavljena je teoretična trasa toplovoda do končnih porabnikov. Izbrana je tudi toplotna črpalka, ki omogoča izkoriščanje odpadne toplote.
Ključne besede: daljinsko ogrevanje, odpadna toplota, toplotna črpalka, izkoriščanje energetskih virov
Objavljeno v DKUM: 14.10.2013; Ogledov: 1945; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

5.
IZKORIŠČANJE ODPADNE TOPLOTE V HLADILNIH SISTEMIH
Ivana Tršelič, 2012, magistrsko delo

Opis: Delo opisuje sisteme izkoriščanja odpadne toplote in predstavi projekt, kjer je takšen sistem izkoriščanja odpadne toplote za namen ogrevanja sanitarne in ogrevalne vode vgrajen. Glede na podatke izvedenega sistema sta izračunana finančni prihranek in vpliv na okolje. V zadnjem poglavju je s preračunom eksergijskega izkoristka prikazana prednost sistema, ki izkorišča odpadno toploto.
Ključne besede: ploščni prenosnik toplote, odpadna toplota, temperatura vročih plinov, temperatura kondenzacije, uparjanje, eksergija
Objavljeno v DKUM: 12.11.2012; Ogledov: 3356; Prenosov: 438
.pdf Celotno besedilo (5,32 MB)

6.
7.
8.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici