1. Občinski program varnosti kot strateški dokument za zagotavljanje varnosti v lokalni skupnostiŠtefan Gostič, 2007, published professional conference contribution Keywords: občinsko redarstvo, občinski program varnosti, javna varnost, javni red in mir, varnost javnega prostora, kvaliteta javnega prostora, ocena varnostnih razmer, redarska služba, policija, policijsko sodelovanje, partnerstvo Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 130; Downloads: 3 Full text (654,48 KB) |
2. Zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu policistom - sistemska ureditevLeon Vedenik, 2007, published professional conference contribution Abstract: V pričujočem referatu je predstavljena sistemska ureditev področja varnosti in zdravja pri delu v policiji; predstavljena je izjava o varnosti z oceno tveganja, kjer so opisane ugotovljene nevarnosti in škodljivosti na posameznih tipičnih delovnih mestih, ukrepi za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu policistom, naloge in odgovornosti odgovornih oseb za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, podani so predlogi za sistemsko urejanje področja, vse to z namenom zagotavljanja čim večje varnosti policistov pri izvajanju njihovega dela. Keywords: policija, varnost, varnost in zdravje pri delu, ocena tveganja, management, odgovornost, odgovorne osebe, Slovenija Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 106; Downloads: 3 Full text (668,16 KB) |
3. How to predict a difficult airwayDušan Mekiš, 2013, review article Abstract: According to The American Society of Anaesthesiologists Task Force, a difficult airway is defined as a clinical situation in which a conventionallytrained anaesthesiologist experiences difficulty with face mask ventilation and/or difficulty with tracheal intubation. Failing at efficient airway management is a source of major apprehension for physicians. Predicting difficult airway management is a mandatory part of clinical practice for paediatric and adult patients so as to avoid unexpected difficult airway management and adverse outcomes. Predicting a difficult airway is based on a focused medical history, review of prior medical records, physical examination, and specific tests for airway assessment. Each feature or airway test has its own sensitivity and specificity for the prediction of a difficult airway. All airway assessment tests are characterised by low sensitivity, reasonable specificity, and a low positive predictive value. Several scoring system models have been developed by multivariate analysis with multiple different integrated tests or risk factors to improve the prediction of a difficult airway, but with considerably different effectiveness to predict a difficult airway. According to the European Society of Anaesthesiology, systematic multimodal screening before airway management should include the Mallampati classification and thyromental distance, mouth opening or interincisor distance, range of motion of head and neck, compliance of the mandibular space, and the upper lip bite test. Keywords: napoved, težka oskrba dihalne poti, predihavanje z masko, vstavitev dihalne cevke, ocena dihalne poti Published in DKUM: 12.04.2024; Views: 170; Downloads: 6 Full text (427,89 KB) This document has many files! More... This document is also a collection of 1 document! |
4. |
5. Ocena kulture varnosti živil na osnovi znanja vedenja in odnosa zaposlenih v gostinstvu : magistrsko deloBiserka Keramitchievska, 2024, master's thesis Abstract: Slaba kultura varnosti hrane je vedno večji dejavnik tveganja za izbruhe bolezni, ki se prenašajo s hrano. Ocena kulture varnosti hrane je pomembno orodje za analizo znanja o varnosti hrane in vedenja zaposlenih pri delu z živili. Vzpostavitev pozitivne kulture varnosti hrane med zaposlenimi v gostinstvu zahteva zavzetost vodstva, odnos zaposlenih glede varnosti hrane, organizacijske in administrativne značilnosti prehranskega obrata, zavedanje o tveganju in upoštevanje izgorelosti zaposlenih. Namen magistrskega dela je bil s pregledom literature in z uporabo polstrukturiranega intervjuja oceniti kulturo varnosti hrane na osnovi znanja in odnosa zaposlenih v gostinstvu na vzorcu zaposlenih pri delu z živili v gostinski dejavnosti. V raziskavi je sodelovalo 11 zaposlenih v gostinstvu (dve ženski in devet moških). Vsi so imeli več kot osem let delovnih izkušenj. S pomočjo kvalitativne vsebinske analize smo pridobili tri teme: zagotavljanje varnosti hrane, dejavniki, ki vplivajo na kulturo varnosti hrane, in izzivi pri zagotavljanju pozitivne kulture varnosti hrane. Na podlagi pregleda strokovnih in znanstvenih objav ter polstrukturiranih intervjujev smo ugotovili, da je treba dvigniti raven kulture varnosti hrane v izbranih restavracijah in da se intervjuvanci načeloma zavedajo pomembnosti elementov zagotavljanja varnosti hrane, vendar se držijo pravil predvsem zaradi stalnega nadzora in groženj zniževanja plač. Glavni kuharji imajo visoko znanje o pravilih varnosti hrane, vendar imajo težave pri vodenju novozaposlenih in neizkušenih zaposlenih. Keywords: varnost hrane, kultura varnosti hrane, tveganja, ocena kulture varnosti hrane Published in DKUM: 30.01.2024; Views: 532; Downloads: 60 Full text (870,40 KB) |
6. Prenova procesa izmenjave pošiljk na Pošti Slovenije d.o.o.Jure Petrič, 2023, master's thesis Abstract: Zaključno magistrsko delo se osredotoča na prenovo procesa izmenjave pošiljk na Pošti Slovenije d.o.o., ki je temeljni transformacijski proces. Na začetku smo si zadali cilj, da bomo proces digitalizirali, izboljšali strukturno oceno učinkovitosti in prihranili na času izvajanja procesa. S temi izboljšavami smo želeli rešiti problem pomanjkanja kapacitet, s katerim se trenutno srečuje Pošta. Najprej smo se teoretično poučili o podjetju Pošta Slovenije d.o.o., o temi poslovnih sistemov in njihovem inženiringu. Pri tem smo dodali še področje managementa celovite kakovosti, ki je tesno povezan s področjem preoblikovanja procesov. Nadalje smo se teoretično poučili tudi o področju logistike, ki je panoga, v kateri deluje pošta. Pri tem smo upoštevali tudi zakonodajni okvir, ki predpisuje delovanje vseh, ki izvajajo univerzalno poštno storitev. V praktičnem delu smo najprej naredili posnetek trenutnega stanja, ki smo ga tudi modelirali. Na podlagi analize smo predlagali izboljšave, ki smo jih tudi vnesli v model prenovljenega procesa. Na koncu smo dobljene rezultate primerjali in ugotavljali, ali so nam izboljšave uspele. Ugotovili smo, da smo proces uspeli informatizirati in tudi izboljšati njegovo strukturno oceno učinkovitosti. Tudi pri analizi časov smo ugotovili, da smo ustvarili prihranke. Torej smo na koncu vse tri zastavljene cilje tudi dosegli in potrdili zastavljene hipoteze. Pri tem bi bilo zanimivo vedeti oceno stroška izvedbe takega projekta, kot ga predlagamo, ter oceno učinkov, ki bi jih imel na poslovanje. Tako bi lahko ugotovili, v kolikšnem času bi se taka investicija v prenovo procesa povrnila. Keywords: proces, inženiring procesov, ocena učinkovitosti, časovna analiza Published in DKUM: 20.12.2023; Views: 368; Downloads: 33 Full text (3,40 MB) |
7. Določanje bonitetne ocene podjetja XTeja Črešnik, 2023, master's thesis Abstract: Razumevanje bonitete lastnega podjetja, poslovnih partnerjev in konkurence je ključno za uspešno poslovanje v sodobnem poslovnem okolju ter za ohranjanje konkurenčne prednosti. To nam omogoča zmanjšanje informacijskih nejasnosti in tveganj, ki izhajajo iz njih. Presojanje bonitetne ocene je kompleksen proces, ki zahteva tako kvantitativno analizo finančnih izkazov kot tudi kakovostno oceno dejavnikov, pridobljenih iz temeljitega preučevanja podjetja. Pomembno je, da rezultate razumemo in jih natančno interpretiramo. Pri oblikovanju bonitete podjetja lahko imajo ključno vlogo bonitetne agencije, ki določajo bonitetno oceno na podlagi lastnih metodologij. V magistrski nalogi smo razvili lastno metodologijo za določanje bonitetne ocene fiktivnega podjetja X, pri čemer smo upoštevali tako finančne kot nefinančne kazalnike. Nato smo dobljeno oceno primerjali z bonitetno oceno, določeno po metodologiji bonitetne agencije Bisnode. Prav tako smo primerjali rezultate Altmanovega ter Kraličkovega modela. Skozi empirično analizo smo ugotovili, da je podjetje X uspešno poslovalo, saj je doseglo visoko bonitetno oceno skozi vsa obravnavana leta. Prav tako smo potrdili, da je naša bonitetna ocena primerljiva z oceno bonitetne agencije Bisnode, saj nismo zaznali večjih odstopanj. Tudi rezultati po Altmanovem in Kraličkovem modelu so potrdili uspešnost poslovanja podjetja X. Keywords: bonitetna ocena, finančni kazalniki, nefinančni kazalniki, Altmanov model, Kraličkov model, podjetje Published in DKUM: 23.11.2023; Views: 414; Downloads: 70 Full text (4,50 MB) |
8. Primerjava različnih sort jagod glede na kemijsko analizo in senzorično oceno : diplomsko deloAna Kunc, 2023, undergraduate thesis Abstract: Diplomsko delo temelji na primerjavi osmih različnih sort jagod glede njihove kemijske analize in senzorične vrednosti. V raziskavi smo uporabili naslednje sorte jagod: 'Clery', 'Dely', 'Joly', 'Sandra', 'Arianna', 'Limalexia', 'Federica' in 'Malga'. Vse sorte jagod so bile obrane na isti dan. Na FKBV UM so bile izmerjene masa plodov, čvrstost, vsebnost suhe snovi in skupnih titracijskih kislin. Nadaljnje senzorično vrednotenje plodov po hedonski lestvici je vključevalo oceno všečnosti barve, oblike, velikosti, vonja, okusa, arome, čvrstosti in skupno oceno plodov. Pokuševalce smo v poskusu razdelili tudi glede na spol in starost. Rezultati analize plodov so pokazali, da je imela največjo maso in čvrstost plodov sorta 'Federica', medtem ko je sorta 'Malga' imela največjo vsebnost suhe snovi in najnižjo kislost. Pri senzoričnem vrednotenju plodov sta za izgled (barva, velikost) najvišje ocene prijeli sorti 'Malga' in 'Federica'. Pri vrednotenju notranjih parametrov (okus, vonj, aroma) pa so bile najbolje ocenjene sorte 'Clery', 'Dely' in prav tako 'Malga'. Najvišjo skupno oceno je prejela sorta 'Malga'. Spol in starost pokuševalcev nista imela vpliva na všečnost izbranih parametrov. Keywords: jagoda, senzorična ocena, kemična analiza, sorta Published in DKUM: 10.10.2023; Views: 505; Downloads: 46 Full text (1,44 MB) |
9. Mala hidroelektrarna kot dopolnilna dejavnost na kmetiji : diplomsko deloMatevž Orter, 2023, undergraduate thesis Abstract: Na gorsko višinski kmetiji Gosak imamo malo hidroelektrarno, ki je dopolnilna dejavnost in je registrirana kot proizvodnja in prodaja energije iz vodnega vira. Dopolnilna dejavnost v našem primeru pozitivno vpliva na ekonomsko stanje kmetije. Turbina je bila dotrajana in zastarela. Zaradi dobrih razmer na trgu, in ker je tehnika in tehnologija napredovala, smo se odločili, da gremo v korak s časom, elektrarno posodobimo ter postavimo na novo. Sodobna tehnologija in novejši materiali so omogočili, da smo lahko povečali tudi proizvodno moč. V diplomskem delu so na kratko opisani obnovljivi viri energije v Sloveniji in opisan postopek uvedbe dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Predstavljeni so vsi deli male hidroelektrarne in stroški obnove. Pri ekonomskem delu naloge je analizirana ocena investicije. Za ekonomsko analizo je uporabljena metoda kalkulacij skupnih stroškov, za oceno investicije pa Cost Benefit analiza (CBA). Pri finančni analizi imamo ISD 5,5 %. Doba povratka je v 4 letu, pri katerem NSV znaša 7.541,76 €. Računali smo tudi z najvišjo obrestno mero, ki je 7,93 %. V tem primeru je NSV 25,71 €. Ker doba povratka ostane enaka, torej v 4 letu, smo obe v začetku postavljeni hipotezi v delu tudi potrdili. Keywords: mala hidroelektrarna, dopolnilna dejavnost, hidroenergetski potencial, obnovljivi viri energije, ocena investicije. Published in DKUM: 06.10.2023; Views: 544; Downloads: 80 Full text (1,84 MB) |
10. Kvantitativno spremljanje napredka h krožnemu gospodarstvu : magistrsko deloTinkara Ošlovnik, 2023, master's thesis Abstract: V zadnjem desetletju pridobivata na pomenu krožnost in trajnost v vseh segmentih družbe. Podjetja, občine in države merijo napredek h krožnosti in trajnosti, a trenutno ne obstaja sistematičen in integriran okvir, ki bi omogočal poenoteno kvantitativno merjenje napredka na vseh nivojih.
Magistrsko delo se osredotoča na razvoj integriranega sistema za oceno krožnosti na mikro nivoju. Obravnava analizo prispevkov posameznih kazalnikov, ki jih zbira podjetje, k oceni podindeksa krožnosti posamezne kategorije, npr. vode, odpadkov, energije ipd., ter k oceni skupnega indeksa krožnosti podjetja. Prav tako razišče povezavo med razkrivanjem podatkov v trajnostnih poročilih in možnostjo za njihovo uporabo pri oceni krožnosti podjetja.
Ugotovili smo, da se na trgu pojavlja veliko orodij za oceno krožnosti, večina od njih pa ne omogoča podrobnega vpogleda v uporabljeno metodologijo. Večina tudi ne združuje kazalnikov v integrirane indekse krožnosti, ki bi dali informacijo o trendih. Z ilustracijskih primerom ocene krožnosti vode v gospodinjstvu smo ugotovili, da različni sistemi podajo različne končne rezultate ocene krožnosti, a je ob podrobnejši analizi mogoče najti korelacije med posameznimi rezultati.
Sistem, ki smo ga zasnovali, je namenjen oceni krožnosti na mikro nivoju, tj. za podjetja, in opredeljuje osnovne kategorije, ki so pomembne za krožno gospodarstvo: voda, odpadki, energija, emisije, poraba materialov. Kategorije sestavljajo kazalniki, ki izhajajo iz podatkov, ki jih zbirajo podjetja. Rezultat metode so podindeksi krožnosti posameznih kategorij ter skupni indeks krožnosti podjetja. Vsi rezultati so izraženi poenoteno z vrednostmi med 0 in 1, pri čemer 0 predstavlja linearnost, 1 pa krožnost. To omogoča večletne primerjave trendov.
Rezultati ocene krožnosti konkretnega podjetja za 6-letno obdobje nakazujejo, da vsi kazalniki nimajo enakega vpliva na indeks krožnosti. Če želi podjetje povečati indeks krožnosti, bo največji vpliv doseglo z znižanjem porabe vode, emisij CO2 in NOX ter povečanjem deleža brezogljične električne energije. Keywords: krožno gospodarstvo, ocena krožnosti, podjetje, kvantitativna metoda, MICRON Published in DKUM: 18.09.2023; Views: 516; Downloads: 67 Full text (5,48 MB) |