| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 41
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
DEJAVNIKI STRESA V RAČUNOVODSKI DEJAVNOSTI ORGANIZACIJ X IN Y
Maša Kotolenko, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se lotili raziskave o stresorjih na delovnem mestu, natančneje v računovodski dejavnosti. Najprej smo definirali pojem stresor. Sledila je predstavitev mikro in makro stresorjev, prisotnih v delovnem okolju. Pri tej predstavitvi smo se osredotočili na mikro in makro stresorje v računovodski dejavnosti. Predstavili smo po mnenju različnih avtorjev najpogostejše stresorje v računovodski dejavnosti, definicijo posameznega stresorja ter njihove značilnosti. V nadaljevanju je sledila predstavitev obeh opazovanih organizacij. Tukaj smo se najprej lotili opredelitve njihovega nastanka, dejavnosti, vrednot ter na kratko opredelili organiziranost računovodske dejavnosti. Sledila je grafična predstavitev podatkov o anketiranih glede na spol, izobrazbo, število, starost in letih zaposlitve v računovodski dejavnosti organizacije. Nato smo izvedli podrobno analizo in tabelarično predstavitev stresorjev v posamezni organizaciji ter opredelili možne vzroke za prisotnost stresorja. Na koncu smo opravili primerjavo stresorjev med organizacijama ter podali ugotovitve in predloge za izboljšanje stanja v organizaciji. Kljub temu, da namen diplomskega dela ni bil ugotavljati kakšne strategije obvladovanja stresa poznamo in katere so za obe organizaciji, najprimernejše, smo na koncu bralca seznanili tudi s temi možnostmi.
Ključne besede: stresor, stres v računovodski dejavnosti, obvladovanje stresa, stres na delovnem mestu
Objavljeno: 04.12.2009; Ogledov: 1868; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (326,42 KB)

3.
STRES IN PROFESIONALNI RAZVOJ UČITELJEV RAZREDNEGA POUKA
Janja Pulko, Maja Rajh, 2009, diplomsko delo

Opis: Stres je tesno povezan z našim vsakdanjim življenjem in delom. Lahko bi rekli, da jima daje močan pečat. Dejstvo je, da je vsak poklic kdaj stresen in poklic učitelja razrednega pouka pri tem ni izjema. V diplomskem delu smo se tematike stresa lotili v navezavi na poklicni razvoj učitelja in umestitev šole v urbano ali ruralno okolje. V teoretičnem delu naloge opišemo poklic učitelja in opredelimo termin stres ter predstavimo simptome, vrste in faze stresa ter kako stresogene situacije vplivajo na poklic učitelja. Teoretični del zaključujemo s podrobnejšimi napotki, kako se s stresom soočiti in kako ga v vsakdanjem življenju uspešno obvladovati. V empiričnem delu pa smo ugotavljali, kakšna je pojavnost stresa pri učiteljih razrednega pouka na območju severovzhodne Slovenije. Pri tem nas je še posebej zanimalo, ali obstaja razlika v prisotnosti stresa pri učiteljih, ki poučujejo na mestnih in podeželskih šolah in pri učiteljih z različno delovno dobo. Rezultati so pokazali, da se učitelji pri svojem delu s stresom srečujejo in pri sebi opažajo zlasti telesne in čustvene simptome stresa. Obremenjujoče oziroma stresno pa na učitelje vplivajo vsakodnevno delo z učenci, odnosi z vodstvom šole, s sodelavci in s starši učencev. Pri tem nismo opazili bistvenih razlik glede na delovno dobo učiteljev in glede na to, kakšen status ima šola, na kateri ti učitelji poučujejo. Ugotovili pa smo, da učitelji stres dokaj uspešno obvladujejo z različni strategijami, pri tem še posebej izstopajo učitelji, ki so zaposleni v urbanih okoljih.
Ključne besede: Razredni učitelj, profesionalni razvoj, mesto – podeželje, stres, simptomi stresa, stresogene situacije, obvladovanje stresa.
Objavljeno: 11.06.2009; Ogledov: 3290; Prenosov: 564
.pdf Celotno besedilo (1012,10 KB)

4.
VPLIV STRESA NA MOTIVACIJO ZAPOSLENIH
Jasmina Zukanović, 2009, diplomsko delo

Opis: Na delovnem mestu, kjer ni čutiti vpliva negativnega stresa, je ključ do uspeha, ključ do ustvarjalne in produktivne organizacije. Zato so vplivi ustreznih delovnih pogojev, nagrajevanja, napredovanja, možnosti poklicnega razvoja, možnosti soodločanja pri upravljanju in drugih dejavnikov, ki vplivajo na delovno zadovoljstvo posameznika. Vsem stresnim situacijam se ne moremo izogniti, stres pa ni vedno škodljiv. Ščepec stresa ne škoduje, ampak lahko življenje začini. V času hitrega napredka tako v širšem družbenem kot gospodarskem prostoru samo vlaganje v tehnologijo za uspešnost gospodarskih družb ni zadostno. Za napredek, rast in konkurenčnost so neprecenljivi ustrezno usposobljeni zaposleni, ki s svojo energijo, znanjem in idejami pomenijo največji kapital, s katerim podjetje razpolaga. K učinkovitosti in kreativnosti zaposlenih pa v veliki meri prispeva ustrezna motivacija. Zadovoljni in visoko motivirani ljudje ustvarjajo novo vrednost in prinašajo konkurenčno prednost trgu. Namen diplomskega dela je predstaviti pomen stresa, ki se odraža na celotnem organizmu. Povzroči lahko čustvene, fizične in duševne težave. S stresom pa so povezani tudi nezdravi vedenjski vzorci in navade, kot so alkoholizem, kajenje, prekomerno uživanje hrane, itd. Stresni odziv pa ni nekaj neozdravljivega. Ko odkrijemo vzrok stresa, ga lahko sami odpravimo. Pomembno je, da smo samozavestni, da znamo upravljati s časom in racionalno razmišljati, da ustvarjamo boljše medčloveške odnose ter da skrbimo zase.
Ključne besede: - stres - stresorji - obvladovanje stresa - simptomi stresa - vrste stresa - motivacija
Objavljeno: 20.07.2009; Ogledov: 2359; Prenosov: 465
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

5.
STRES NA DELOVNEM MESTU V SPLOŠNI BOLNIŠNICI BREŽICE
Anica Erkić, 2009, diplomsko delo

Opis: Zaradi novih vrst tveganj, kot so stres, depresija, nasilje in strah, nastajajo nove bolezni. Vse te spremembe vplivajo na nas in na naše zdravje ter počutje na delovnem mestu. Po navadi tako, da jih niti ne opazimo, dokler ni prepozno. Stres je danes prisoten predvsem v poslovnem življenju, vendar z vso močjo prodira tudi v zasebno. Ljudje se morajo spopadati z novo informacijsko tehnologijo, podaljševanjem delovnega časa, kratkimi pogodbenimi roki. Stres je postal socialno zlo, ki nikomur ne prizanese, vsakdo se mora z njim spopasti. Stres je bistvo sprememb, ki v življenje vnašajo raznolikost. Spremembe so neločljivo povezane z novimi izzivi, zahtevami in nevarnostmi. Ne glede na zunanje okoliščine lahko živimo uspešneje, bolj zdravo, če se naučimo živeti s stresom. Stresni odziv ni nekaj neozdravljivega. Ko odkrijemo vzrok stresa, ga lahko sami odpravimo. Pomembno je, da smo samozavestni, da znamo upravljati s časom, ga nameniti aktivnostim, ustvarjanju boljših medčloveških odnosov ter skrbi zase. Nekaj stresa potrebujemo, saj nas motivira in nam omogoča, da se osredotočimo, sprejemamo odločitve, delujemo pozitivno.
Ključne besede: • Stres • Obvladovanje stresa • Soočanje s stresom
Objavljeno: 11.12.2009; Ogledov: 1645; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (428,13 KB)

6.
IZGOREVANJE NA DELU
Tinkara Bezovšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Za temo diplomske naloge sem izbrala izgorevanje na delovnem mestu. To je postalo ena največjih težav v številnih poklicih. Izraz zaznamuje dolgotrajno izčrpanost in zmanjšano zanimanje za delo ali študij. Izgorevanje ni stres, čeprav se prepletata in sta neposredno povezana. Pravzaprav je stres oz. stresna situacija krivec za nastanek izgorevanja. Ta sproži v človeku določene procese, ki lahko pripeljejo do izgorevanja. Raziskovali smo izgorevanje na delovnem mestu pri treh različnih poklicih. Uporabili smo metodo anketiranja, in sicer tako, da so ljudje pisno odgovarjali na zastavljena vprašanja zaprtega tipa. Podatke smo na koncu obdelali s statističnim programom SPSS in preverili vnaprej zastavljene hipoteze. Ključna spoznanja raziskave so: -Zaposleni s telesnimi, čustvenimi, vedenjskimi in kognitivnimi znamenji kažejo neko stopnjo izgorevanja, v anketi opisana znamenja se pri njih pogosteje pojavljajo. - Stopnja izgorelosti se pri poklicih administratorja, učitelja in arhitekta razlikuje. - Zaposleni z daljšo delovno dobo so bolj podvrženi procesu izgorevanja. - Telesni in vedenjski znaki so pri zaposlenih v sorazmerju. - Pri nižje izobraženih delavcih se izgorevanje pojavlja pogosteje kot pri tistih z višjo izobrazbo. - Stopnja izgorevanja pri čustvenih znakih je pri obeh spolih enak pojav. - Izgorevanje je večje pri zaposlenih, ki so stari 40 let in več. - Neustrezne delovne razmere poslabšajo čustvene in mišljenjske znake. Na koncu analize smo navedli rešitve in napotke, s katerimi si posameznik lahko pomaga, da ne pride do simptomov izgorevanja oz. če nekatere znake izgorevanja že kaže, da se jih lahko uspešno ubrani in jih omili. Temeljno pri vsem tem pa je, da se mora človek odločno znati reči NE, ko ni več kos obveznostim in nalogam in ko preseže svoje telesne, vedenjske, čustvene in kognitivne sposobnosti.
Ključne besede: teorija stresa, teorija izgorevanja, povezava stresa in izgorevanja, izgorevanje pri poklicih, postopki za obvladovanje izgorevanja
Objavljeno: 10.05.2010; Ogledov: 2204; Prenosov: 434
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

7.
STRES NA DELOVNEM MESTU X BANKE
Matjaž Trtnik, 2010, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Namen tega diplomskega dela je predstaviti dejstva o prisotnosti stresa na delovnem mestu v X banki, ki sem jih pridobil s pomočjo raziskave v konkretni organizaciji. Cilj dela je zajeti različna poglavja in področja izbrane teme, jih preučiti in oceniti obstoječe stanje v podjetju, ter na podlagi zbranih podatkov podati predloge za izboljšave. Diplomsko delo sestavlja osem poglavij, kot celoto pa bi ga lahko razdelil na tri dele: V prvem, teoretičnem delu, bom za boljše razumevanje pojava stresa v delovnem okolju s pomočjo literature predstavil nekaj temeljnih pojmov, ki ga opredeljujejo. Drugi, praktični del tega diplomskega dela bom začel z opredelitvijo problema, ciljev raziskave, postavitvijo nekaterih delovnih hipotez ter metodologijo raziskave. V nadaljevanju se ta drugi del nanaša na predstavitev konkretnih rezultatov izvedene ankete. Osredotočil se bom na šest področij, ki so me pri pridobivanju informacij in podatkov od anketirancev najbolj zanimala. Temu delu sledi tretji, najprej s povzetkom raziskave, ugotovitvami in analizo obstoječega stanja. Zadnje poglavje diplomskega dela vsebuje zaključke s predlogi za izboljšave, ki bi po mojem mnenju lahko pripomogli k izboljšanju obstoječega stanja. Stres je v sodobnih časih postal naravno stanje vsakdanjega življenja, zato s tem diplomskim delom želim prispevati k čimbolj optimalnemu zavedanju in razumevanju tega pojava. Po mojem mnenju je namreč prav to prvi in zelo pomemben korak k njegovemu učinkovitemu obvladanju.
Ključne besede: stres, delovno okolje, stresor, delovna storilnost, obvladovanje stresa
Objavljeno: 20.08.2010; Ogledov: 1684; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

8.
STRES PRI UČITELJIH PRVEGA, DRUGEGA IN TRETJEGA TRILETJA
Andreja Frece, 2011, diplomsko delo

Opis: Stres je postal bolezen sodobnega sveta, še posebej izrazit je na delovnem mestu. Poklic učitelja pri tem ni izjema, saj se učitelji soočajo z vse hitrejšim tempom dela, vedno več nalogami in zahtevami ter pomanjkanjem časa za njihove uresničitve. V teoretičnem delu je opisana učiteljeva vloga in osebnost ter vzroki stresa, njegovi znaki in spoprijemaje z njim. Namen empiričnega dela je bil raziskati vzroke in stopnjo stresne obremenjenosti učiteljev prvega, drugega in tretjega triletja, v kolikšni meri se znaki stresa odražajo pri njih in kaj predlagajo za zmanjševanje stresa na delovnem mestu. Raziskava je pokazala, da je za učitelje najbolj stresna nedisciplina učencev pri pouku, nespoštovanje učiteljeve avtoritete in nemoč pri učenčevih stiskah doma, kar kaže, da so največji vir učiteljevega stresa situacije glede učencev, na drugem mestu so situacije glede staršev in na tretjem glede pomanjkanja časa. Na učiteljevo delo vplivajo tudi situacije iz zasebnega življenja, kot je pomanjkanje prostega časa, zdravstvene težave in premalo časa za družino. Na delovnem mestu se to najbolj kaže kot kronična utrujenost, živčnost, napetost in motnje spanja. Pri delu se tako učitelji težje skoncentrirajo, se znajdejo v časovni stiski, zato še pred koncem ene naloge mislijo na drugo. Učitelji si za zmanjšanje stresa najpogosteje dobro organizirajo delo, ohranjajo smisel za humor, si postavijo realne cilje, doma pa grejo v naravo ter imajo podporo družine in prijateljev. Sami so predlagali manj administracije in obšolskih dejavnosti, večjo avtonomijo, večji ugled poklica v družbi in sodelovanje staršev z njimi.
Ključne besede: učitelj, stres, stresorji, izgorevanje, obvladovanje stresa
Objavljeno: 14.06.2011; Ogledov: 1349; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

9.
STRES IN IZGOREVANJE PRI POKLICU VZGOJITELJ PREDŠOLSKIH OTROK
Nataša Premzl, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrska naloga zadeva problem stresa in izgorevanja na delovnem mestu. Razdeljena je na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu je predstavljena teorija stresa, teorija izgorevanja, interakcija med stresom in izgorevanjem ter spoprijemanje in obvladovanje stresa in posledično izgorevanja. V empirični raziskavi magistrske naloge smo se osredotočili na poklic vzgojitelja predšolskih otrok.
Ključne besede: stres, izgorevanje, spoprijemanje in obvladovanje stresa, vzgojitelj predšolskih otrok
Objavljeno: 23.09.2011; Ogledov: 2753; Prenosov: 570
.pdf Celotno besedilo (698,71 KB)

10.
OBVLADOVANJE STRESA IN VZPOSTAVLJANJE DOBREGA POČUTJA NA DELOVNEM MESTU
Nataša Mravljak, 2012, magistrsko delo

Opis: Zaradi nenehnega prilagajanja spremembam v delovnem okolju, pospešenega tehnološkega napredka in hitrega tempa življenja je stres naš vsakdanji spremljevalec, ki se mu je nemogoče popolnoma izogniti. Zaradi prevelike pojavnosti stresa na delovnem mestu se organizacije soočajo z nenehnimi težavami, kot so večkratno izostajanje zaposlenih z delovnega mesta, zmanjševanje produktivnosti na delovnem mestu zaradi napak in napačnih odločitev ter fluktuacija zaposlenih. Zaradi vsega naštetega postaja stres zelo resen problem delovnega sveta. Večina vzrokov za stres pri delu izhaja iz delovnega okolja in so posledica delovnih obremenitev, spremenjenih pogojev dela in delovnega okolja, razvijanja kariere, organizacijske klime, kulture ter vloge in odgovornosti zaposlenih na delovnem mestu, medsebojnih odnosov in organizacijskih sprememb. Spretnost obvladovanja in preprečevanja stresnih situacij je eden ključnih dejavnikov ohranjanja uspešnosti pri delu in visoke delovne motivacije. Za obvladovanje stresnih situacij je priporočljiv trojni pristop, sestavljen iz primarnega, sekundarnega in terciarnega nivoja obvladovanja stresa. Znotraj teh nivojev se je mogoče osredotočiti na posameznika, skupino ali organizacijo. Z obvladovanjem stresnih situacij na delovnem mestu se vzpostavlja dobro počutje zaposlenega, saj zdrav, zadovoljen in srečen zaposleni prispeva velik delež k večji produktivnosti organizacije, uspešnosti in nižjim stroškom. Zato morajo organizacije posebno pozornost posvečati zdravju in dobremu počutju zaposlenih. Z raziskavo, ki smo jo opravili na Ministrstvu za okolje in prostor, smo prišli do naslednjih ugotovitev: - zaposleni, ki so bili udeleženi v raziskavi, v povprečju ocenjujejo svoje delo kot zmerno stresno, saj se jih je 42,9 % opredelilo, da so včasih v stresu; - za zaposlene sta najbolj stresogena dejavnika količina dela na delovnem mestu in časovni pritiski ter roki; - zaposleni se v največji meri spoprijemajo s stresom na način, da si določijo prednostne naloge in da delujejo v smeri uresničitve realnejših ciljev; - obstaja dokaj tesna povezanost med dimenzijami obvladovanja stresa in lestvicami dobrega počutja na delovnem mestu - bolj kot zaposleni obvladujejo stres, boljše se počutijo na delovnem mestu; - skoraj ne obstajajo statistično značilne razlike v doživljanju z delom povezanega stresa glede na izbrane socio-demografske spremenljivke (spol, starost in stopnja izobrazbe); - obstajajo minimalne razlike glede na demografske značilnosti, na kakšen način se zaposleni spoprijemajo s stresom na delovnem mestu. Zaposlenim na Ministrstvu za okolje in prostor smo pripravili celovit model za obvladovanje stresnih situacij in vzpostavljanje dobrega počutja na delovnem mestu, kjer smo podali koristne praktične nasvete za obvladovanje stresa, poudarili naloge delodajalcev in pomen vzpodbujanja zdravja za dobro počutje zaposlenih ter opisali štiri učinkovite metode za obvladovanje stresa in vzpostavljanja subjektivnega blagostanja na delovnem mestu, in sicer obvladovanje časa in konfliktov, uravnotežena prehrana in redna telesna dejavnost ter mirno dihanje in sprostitvene tehnike.
Ključne besede: stres, stresorji, obvladovanje stresa, dobro počutje, zdravje, zaposleni, delovno mesto
Objavljeno: 20.02.2013; Ogledov: 2165; Prenosov: 474
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici