| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv silirnih dodatkov na obstojnost in kakovost koruzne silaže : diplomsko delo
Maja Motaln, 2022, diplomsko delo

Opis: Na kmetiji Vivod smo septembra 2020 izvedli poskus s siliranjem koruze. V diplomskem delu smo primerjalno proučili vpliv različnih silirnih dodatkov (Schaumann Bonsilage SPEED M, Animalis SiloSolve FC, Biomin) na obstojnost in kakovost koruzne silaže. Kakovostne parametre smo ovrednotili spomladi leta 2021 s pomočjo organoleptične ocene po DLG ključu (vonj, barva, struktura, plesnivost, suho snov (SS) in neto energijo za laktacijo (NEL)) ter s kemijskimi analizami (aerobna stabilnost, vsebnost SS, škroba (ŠK), surovih beljakovin (SB), surovih vlaknin (SV), surovih maščob (SM), NDF, ADF, NEL …), izvedenimi v laboratoriju LKS – Landwirtschaftliche Kommunikations und Servicegesellschaft mbH (Niederwiesa, Nemčija). Na osnovi rezultatov ugotavljamo, da je bila aerobna stabilnost pri vseh silažah (z in brez silirnega dodatka) enaka (5 dni) ter da so med silažami po vsebnosti SB, SV in SP manjša odstopanja. Po oceni organoleptičnih lastnosti koruzne silaže so vrednosti vseh proučevanih parametrov statistično primerljive. Razen za vonj, barvo in NEL, kjer ugotavljamo statistično značilne razlike.
Ključne besede: koruzna silaža, silirni dodatki, kakovost, obstojnost
Objavljeno v DKUM: 21.09.2022; Ogledov: 85; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

2.
Kriteriji za določitev izbire krožnih žag za odrez na liniji za izdelavo cevi
Ivan Ocvirk, 2016, diplomsko delo

Opis: V proizvodnji imamo linije za izdelavo cevi z vročim in hladnim odrezom. Na linijah predelujemo različne vrste materialov, za katere je potrebno določiti optimalne pogoje odrezovanja. Optimalni pogoji odrezovanja so osnova za obstojnost krožnih žag, kar pa je pomembno za obvladovanje stroškov razreza na enoto proizvoda. Diplomska naloga obravnava žage s katerimi vršimo odrez na linijah za izdelavo cevi. Podani so osnovni parametri, s katerimi se vrši odrez materiala, iz katerih se izdelujejo cevi.
Ključne besede: krožna žaga, obstojnost krožnih žag, profilirna linija za izdelavo cevi, leteči odrez, cevni profili, optimalni pogoji odrezovanja.
Objavljeno v DKUM: 02.03.2016; Ogledov: 781; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

3.
Vpliv razmer pri razprševanju taline na lastnosti jeklenega granulata
Franc Zupanič, Tonica Bončina, Alojz Križman, Rebeka Rudolf, 1999, strokovni članek

Opis: V tej raziskavi smo opredelili vpliv procesnih parametrov pri razprševanju jeklene taline na lastnosti visokoogljičnega jeklenega granulata. V sodelovanju s podjetjem Abrasiv Muta smo v industrijskih razmerah razpršili devet šarž jeklene taline ob znanih vrednostih različnih vplivnih parametrov, kot so temperatura in pretok taline, tlak in temperatura razpršilne vode, temperatura in nivo vode v hladilnem bazenu... Rezultati preiskav jeklenega granulata so pokazali, da ima najizrazitejši vpliv tlak razpršilne vode, ki določa velikostno porazdelitev jeklenih kroglic v granulatu, njihovo okroglost ter obrabno obstojnost. Tudi vpliv drugih dejavnikov ni zanemarljiv. Ugotovljeno je, da večje granulacije kroglic vsebujejo večje število napak kot drobne, to pa se kaže tudi v njihovi manjši obrabni sposobnosti.
Ključne besede: jekleni granulat, velikostna porazdelitev, okroglost, obrabna obstojnost, Ervinov preskus
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 767; Prenosov: 34
URL Povezava na celotno besedilo

4.
PIVO V PET EMBALAŽI
Lilijana Peklar, 2010, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo podaja bistvene podatke o vrstah sprememb v živilih in pogojih, ki jih indicirajo — s poudarkom na segmentu piva. Delo vsebuje informacije in primerjave (prednosti in slabosti) med dvema vrstama embalaže za pivo (steklena in PET embalaža). Glavni vplivi, ki so bili preučevani tekom študije so migracije plinov (kisik in ogljikov dioksid), odpornost materiala na zunanje vplive (svetloba, vlaga, transport,...) ter eventualne sekundarne migracije iz materiala v živilo. Poleg klasičnih fizikalno-kemijskih metod raziskovanja je bila na testiranih vzorcih izvedena tudi senzorična ocena končnega proizvoda, v odvisnosti od časa skladiščenja in vrste embalaže. Prvi del študije obravnava prvotna testiranja z različnimi enoslojnimi PET embalažami (različni aktivni in pasivni dodatki) in inertno stekleno embalažo. Kar pa ni ustrezalo zahtevam glede ohranjanja kvalitete piva. Nato so v delu navedeni rezultati primerjav med stekleno in večslojno PET embalažo, ki se je glede na določene zahteve, pokazala za ustrezno. V zadnjem delu študije je izvedena primerjava med novo vrsto enoslojne PET embalaže (cenovno sprejemljivejša od večslojne), z dodano aktivno in pasivno zaščito, večslojno plastenko in stekleno embalažo. Novo izbrana plastenka se je v primerjavi s stekleno in večslojno PET embalažo, izkazala kot dobra aktivno pasivna zaščita za produkt (migracije v okviru zahtevanih meja). S stališča organoleptike pa je bilo pivo v testirani embalaži, po preteku štirih mesecev, ocenjeno slabše kot pivo v stekleni embalaži. Organoleptične razlike med pivi so se postopoma zmanjševale in so bile ob koncu roka uporabnosti minimalne, oziroma jih ni bilo ali pa so se celo obrnile v prid piva v enoslojni PET embalaži.
Ključne besede: barierne tehnologije, migracijski procesi, pivo, embalažni materiali, PET, permeabilnost, vplivi na obstojnost živil, rok uporabnosti
Objavljeno v DKUM: 07.04.2010; Ogledov: 5429; Prenosov: 517
.pdf Celotno besedilo (5,19 MB)

5.
SINTEZA UREAFORMALDEHIDNE SMOLE - DOLOČANJE VPLIVA PROCESNIH PARAMETROV NA KVALITETO PRODUKTA
Doris Posavec, 2009, diplomsko delo

Opis: Proizvajalci ivernih ter drugih plošč se ves čas soočajo z novimi izzivi. Izboljšati je namreč potrebno kakovost proizvodov, tako se dovoljena vsebnost emisijskega formaldehida v smolah znižuje, saj je le—ta zdravju škodljiv. Razvoj smol gre v tej smeri. Dovoljeno vsebnost emisijskega formaldehida določajo emisijski razredi. Trenutno sta v veljavi emisijski razred E—1 in ½ E—1. E—1 dovoljuje maksimalno 8 mg prostega formaldehida na 100 g plošče in povprečno 6,5 mg polletno. ½ E—1 dovoljuje 4 mg formaldehida na 100 g plošče. V diplomskem delu smo določili najpomembnejše parametre in njihove vrednosti, ki bi zagotavljali nespremenjeno kvaliteto smole. Spremljali smo obstojnost in reaktivnost smol ter določili najprimernejši zadrževalni čas. Raziskali smo, ali ima staranje predkondenzata vpliv na čase želiranja in vsebnost prostega formaldehida, ki sta za nas najpomembnejša parametra. Prav tako smo raziskali vpliv staranja smole. V ta namen smo kondenzirali smolo pri dveh različnih zadrževalnih časih in sicer pri 55 in skrajšanem 45 minutnem zadrževalnem času.
Ključne besede: ureaformaldehidne smole, obstojnost, emisija prostega formaldehida, zadrževalni čas.
Objavljeno v DKUM: 22.12.2009; Ogledov: 2474; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (592,04 KB)

6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici