| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pregled sončnih elektrarn in zasnova sončne toplotne elektrarne v SAŠA regiji
Emilijo Lovrić, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem se odločil predstaviti koncentrirano sončno toplotno energijo, elektrarne po svetu, ki uporabljajo takšno tehnologijo za izkoriščanje sončne energije ter pretvarjanje v električno energijo kot varno in čisto za okolje in ljudi, ter idejo za izgradnjo takšne elektrarne v Savinjsko-šaleški regiji z možnostjo sodelovanja z blokom 6 Termoelektrarne Šoštanj. Prikazal sem koncentrirane sončne toplotne elektrarne po svetu ter njihovo vlogo pri izkoriščanju sonca s koncentracijo sončnih žarkov. Nadalje sem predstavil tudi izračun stroškov takšne elektrarne ter primerjavo z ostalimi elektrarnami po svetu, ki uporabljajo takšen tip tehnologije. Ugotovil sem, da bo za izgradnjo takšnega projekta v Sloveniji potrebnega še nekaj časa, saj je takšna tehnologija še v zgodnji fazi za razliko od tehnologije s fotonapetostnimi paneli, ki smo je bolj navajeni in nam je tudi bolj poznana.
Ključne besede: obnovljiva energija, koncentrirana sončna toplotna energija, sonce, kombinacija, TEŠ, blok 6
Objavljeno: 21.06.2018; Ogledov: 771; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (6,58 MB)

2.
RAZVOJ KRMILJA OGREVALNE KOMPAKTNE TOPLOTNE ČRPALKE ZRAK-VODA
Klemen Črep, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo govori o krmilju ogrevalne toplotne črpalke zrak-voda s kompaktno zunanjo postavitvijo. Cilj naloge je bil razviti krmilje toplotne črpalke, za kar je potrebno zelo dobro poznavanje delovanja toplotne črpalke in njenih energetskih lastnosti (obnašanje plinov in strojniških gradnikov toplotne črpalke). Predstavljene so različne vrste toplotnih črpalk in njihovih sestavnih delov, izbor komponent za krmilje ter krmilje kot celota. Razvito krmilje je namenjeno krmiljenju toplotne črpalke, ogrevalnih krogov in ogrevanju sanitarne vode. Toplotna črpalka je bila testirana tudi v laboratoriju in na terenu. Izkazala se je za učinkovito in zanesljivo.
Ključne besede: toplotna črpalka, krmilje, obnovljiva energija, ogrevanje
Objavljeno: 19.02.2015; Ogledov: 1711; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (7,00 MB)

3.
FIZIKALNO MODELIRANJE HIDROELEKTRARNE
Primož Strelec, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnove energije vode in opisane glavne vrste hidroelektrarn ter vodnih turbin. Delovanje hidroelektrarn je v predstavljeno v funkcijski strukturi, kjer smo se osredotočili na akumulacijske hidroelektrarne. Akumulacijskim hidroelektrarnam so določeni fizikalni principi delovanja, njihovi vplivni parametri in njihove možnosti za optimiranje. Opisani so tudi sistemi, ki delujejo na podlagi enakih fizikalnih principov kot akumulacijske hidroelektrarne, a se uporabljajo za druge namene.
Ključne besede: Obnovljiva energija, energija vode, metode izkoriščanja vodne energije, vrste hidroelektrarn, akumulacijske hidroelektrarne, vodne turbine, funkcijska struktura
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1287; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

4.
FIZIKALNO MODELIRANJE ELEKTRARNE NA VALOVANJE
Lea Barton, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu so pojasnjene osnove energije valovanja in opisane glavne vrste elektrarn na morsko valovanje. Delovanje elektrarn je poenostavljeno razloženo s funkcijsko strukturo. Najnovejši in najzanimivejši vrsti elektrarne oz. metodi za izkoriščanje morskega valovanja, imenovani Anaconda, so določeni fizikalni principi delovanja in vplivni parametri sistema, njihove medsebojne odvisnosti in možnosti za variiranje. Opisanih je tudi nekaj sistemov, ki delujejo na podlagi enakih fizikalnih principov kot Anaconda in se uporabljajo za druge namene.
Ključne besede: Obnovljiva energija, energija morskega valovanja, metode izkoriščanja morskega valovanja, terminatorji, prelivne naprave, dušilci, točkovni vpijalci, pretvornik Anaconda
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 3138; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

5.
OBNOVLJIVI VIRI ENERGIJE V DRŽAVAH EU
Lucija Petrinjak, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo podaja pregled uporabe obnovljivih virov energije v državah članicah Evropske unije. Navaja osnovne predstavitve posameznih obnovljivih virov energije, grafično obdelavo podatkov o njihovi porabi ter cilje in zahteve Evropske komisije. Podatke za statistično obdelavo so pri dobljeni na evropskem statističnem uradu EUROSTAT in po obdelavi predstavljeni od leta 1990 naprej. Predstavljena je tudi izbira optimalne postavitve sončnega kolektorja v celjski regiji, dobljena na podlagi izračunov s programom sIMPly.
Ključne besede: energetika, obnovljiva energija, hidroenergija, energija vetra, biomasa, sončna energija, geotermalna energija, energetska politika EU
Objavljeno: 22.12.2009; Ogledov: 3088; Prenosov: 543
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici