| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 706
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Oblikovanje celostne podobe kataloga za namene promocije kulturne dediščine
Sara Brecl, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo skozi poglobljeno raziskavo katalogov na trgu ter analizo vsebinskih, vizualnih in tržno-komercialnih vidikov oblikovanja obravnava koncept kataloga s poudarkom na katalogih za promocijo kulturne dediščine. Predstavljene so posebnosti in predlagane smernice pri procesu oblikovanja tovrstnih katalogov ter nove možnosti, ki jih danes ponujajo spletna orodja za produkcijo spletnih katalogov. Konkreten primer procesa oblikovanja spletnega kataloga za promocijo dediščine svile, ki temelji na teoretičnih znanjih iz prvega dela, je predstavljen v praktičnem sklopu magistrskega dela.
Ključne besede: spletni katalog, grafično oblikovanje, celostna podoba, kulturna dediščina, svila
Objavljeno v DKUM: 22.05.2024; Ogledov: 94; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (5,67 MB)

2.
Oblikovanje paletnih skladiščnih regalov gotovih proizvodov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Medina Mujkić, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali skladiščno poslovanje v izbranem podjetju. V prvem delu diplomskega dela smo obravnavali izbrano podjetje in povzeli teorijo skladiščenja. Analizirali smo namen skladiščenja, skladiščne procese ter transportno-skladiščno opremo, ki se uporablja za izvajaje procesa skladiščenja. V nadaljevanju diplomskega dela smo obravnavali obstoječe stanje skladiščnega poslovanja podjetja. Opisali smo kako v podjetju poteka postopek sprejema in uskladiščenja gotovih proizvodov v skladišče in nazadnje, kako poteka manipulacija ter odprema gotovih proizvodov. Z vzročno posledičnim diagramom smo analizirali izziv neučinkovitega procesa skladiščenja. Izpostavili smo glavni izziv manipulacije in pomanjkanje prostora za skladiščenje gotovih proizvodov. Kot predlog rešitev problema uskladiščenja gotovih proizvodov smo predlagali preoblikovanje obstoječih paletnih skladiščnih regalov za učinkovitejše uskladiščenje in uvedbo dodatne skladiščne opreme. Izvedli smo primerjavo obstoječega stanja skladišča in stanja po uvedbi rešitve. Pri določitvi regalnih oken v predlagani rešitvi smo ugotovili, da se je število paletnih mest zvišalo za 48 palet, kar je omogočilo uskladiščenje vseh gotovih proizvodov.
Ključne besede: logistika, skladiščenje, paletni regali, manipulacija, oblikovanje paletnih regalov
Objavljeno v DKUM: 13.02.2024; Ogledov: 272; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

3.
Primerjava sodobnih ogrodij CSS : diplomsko delo
Vid Žnidar, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na analizo učinkovitosti in funkcionalnosti različnih CSS ogrodij pri implementaciji oblikovnih slogov. Z uporabo relevantne literature in z izvedbo raziskave smo izbrali ožji nabor treh CSS ogrodij, in sicer Bootstrap, Foundation ter Tailwind CSS, ter jih podrobno preučili. V praksi smo preizkusili izbrana ogrodja na konkretnem primeru ter nato primerjali rezultate preizkusov. Poleg tega smo izvedli kratek anketni vprašalnik, ki je pokazal, da slovenski razvijalci pogosto posegajo po sodobnih CSS ogrodjih, pri čemer se ogromna večina odloča za uporabo Bootstrapa. Zadovoljstvo s trenutnim stanjem sodobnih ogrodij CSS je med anketiranimi visoko.
Ključne besede: CSS ogrodja, oblikovanje spletnih strani, oblikovni slog
Objavljeno v DKUM: 31.01.2024; Ogledov: 496; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (968,35 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Načrtovanje povezave mikrokrmilnika s spletno stranjo : diplomsko delo
Tomaž Hozjan, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo prikazali povezavo med senzorji in spletno stranjo. Njen namen je bil prikazati vidno in nevidno (digitalno) povezavo med samim začetkom (senzorjem), krmilnikom, programom, podatkovno bazo (lokalo in na daljavo povezano podatkovno bazo) ter spletno stranjo. V diplomski nalogi smo opisali tudi vezja, programe in 3d modele. Na začetku diplomske naloge smo kratko opisali osnovo: krmilnike, senzorje in jezike, ki smo jih uporabil pri izvedbi diplomske naloge. Sledi opis vezja, osnovnega delovanja, natančnega delovanja in programov (na primer VirtualStudio, Atom, …) ter opis 3d oblikovanja in tiskanja, prikaz podatkov na spletni strani ter priprav za začetek izvedbe te diplomske naloge.
Ključne besede: mikrokrmilnik, senzorji, povezave, spletna stran, 3D oblikovanje
Objavljeno v DKUM: 18.01.2024; Ogledov: 330; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (3,11 MB)

5.
Razvoj protokola modeliranja celičnih struktur med poljubnima površinama : magistrsko delo
Denis Završek, 2023, magistrsko delo

Opis: V tej magistrski nalogi sem raziskoval razvoj protokola za modeliranje celičnih struktur med različnimi površinami. Ugotovil sem, da narava ponuja navdih za oblikovanje celičnih struktur, ki imajo velik potencial v izdelavi lahkih in trdnih konstrukcij. Razvil sem protokol za njihovo modeliranje, uporabljal sem programsko opremo Rhinoceros 3D in orodje Grasshopper. Ta magistrska naloga predstavlja pomemben korak k razumevanju in praktični uporabi celičnih struktur v oblikovanju in inženiringu ter ponuja možnosti za nadaljnje raziskave in razvoj na tem področju.
Ključne besede: celične strukture, oblikovanje, celični modeli, aditivna proizvodnja, 3D modeliranje, Rhinoceros 3D, Grasshopper, 3D tisk
Objavljeno v DKUM: 29.11.2023; Ogledov: 418; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (4,85 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Celostna grafična podoba - restavracija s hitro hrano : diplomsko delo
Amanda Vogrin, 2023, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomskega dela se osredotoča na izdelavo priročnika celostne grafične podobe in vseh bistvenih vizualnih elementov za namišljeno restavracijo s hitro hrano. Namen diplome je ustvariti vizualno kohezivno celoto, ki spodbuja prepoznavnost podjetja. Ker se diplomsko delo nanaša na področje grafičnega oblikovanja, smo za izdelavo končnega rezultata uporabili Adobe programe (InDesign, Illustrator, Photoshop). Učili smo se tudi iz obstoječih primerov, medtem ko smo analizirali ter risali in skicirali koncepte in ideje. Skozi kreativni proces smo se zavedali pomena sinhroniziranih vizualnih elementov, pa tudi pomena predpriprave, ki vključuje spoznavanje restavracije, njenih ciljev in ciljev ter raziskovanje ciljne publike.
Ključne besede: grafična podoba, vizualni elementi, oblikovanje, prepoznavnost
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 287; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (6,14 MB)

7.
Oblikovanje uporabniške izkušnje z inteligentnim sistemom ChatGPT : magistrsko delo
Elena Osrajnik, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je bila raziskana možnost oblikovanja uporabniške izkušnje spletne strani s pomočjo sistema ChatGPT. Zastavljene so bile zahteve, preko katerih je bil voden do odkrivanja načinov ugotavljanja potreb uporabnikov, kreiranja person, testiranja uporabnosti strani, raziskovanja potekov uporabe spletne strani, načinov merjenja in povečanja konverzije strani ter oblikovanja pristajalne strani z uporabo elementov uporabniške izkušnje. Po analizi odgovorov je bilo ugotovljeno, da je ChatGPT sposoben sooblikovati uporabniško izkušnjo fiktivne spletne strani, ki je primerljiva z oblikovanjem, ki bi ga izvedel človek. Spletna stran, za katero je bila ustvarjena uporabniška izkušnja, je bila s sistemom tudi vizualno predstavljena.
Ključne besede: Uporabniška izkušnja, oblikovanje, ChatGPT, umetna inteligenca.
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 504; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

8.
Oblikovanje mobilne aplikacije za upravljanje in plačevanje parkirnine : diplomsko delo
Timotej Pliberšek, 2023, diplomsko delo

Opis: Pri oblikovanju mobilne aplikacije moramo za njeno čim večjo rabo zagotoviti vizualno privlačnost in dobro funkcionalnost. Podjetja veliko denarja investirajo v oblikovalce z znanjem in izkušnjami, saj jim lahko le-ti pomagajo pri ustvarjanju kvalitetnih in profitabilnih izdelkov. V teoretičnem delu diplomskega dela smo se poglobili v pojma uporabniški vmesnik in uporabniška izkušnja, pregledali smo tudi pravilne smernice pri oblikovanju aplikacij. Nato je sledila analiza oblikovalske zasnove dveh konkurenčnih aplikacij za parkirnino in njunih značilnosti. V empiričnem delu smo aplicirali znanje iz teorije v proces oblikovanja aplikacije Parker, ki uporabnikom omogoča upravljanje in plačevanje parkirnine.
Ključne besede: uporabniška izkušnja, uporabniški vmesnik, oblikovanje, aplikacija, parkirnina
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 445; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (7,83 MB)

9.
Celostna grafična podoba "Rucksarch" : diplomsko delo
Jovana Jolić, 2023, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je izdelava celostne grafične podobe za novo podjetje Krearh d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo, prodajo in distribucijo nahrbtnikov in cegerjev z motivi arhitekture ter promocijo kulturne dediščine Slovenije. V tej nalogi je predstavljen celoten proces ustvarjanja celostne grafične podobe, tako v teoretičnem kot v praktičnem delu. V teoretičnem delu so bili najprej opredeljeni procesi, stopnje in segmenti, ki jih je treba izpolniti za kakovostno oblikovanje same rešitve. Po teoretičnem delu se je prešlo na grafični del, ki je bil izveden ob upoštevanju navodil naročnika projekta. Cilj te naloge je bil rešiti problem celostne grafične podobe in prilagoditi jo trenutnim ter načrtovanim širitvam same blagovne znamke. Delo skozi podporo teoretičnega, raziskovalnega in grafičnega dela zajema še veliko drugih segmentov projekta, kot so oblikovanje embalaže, možnosti prilagajanja logotipa prihodnjim vizijam, izdelava vizitk ter ilustracij objektov, na katerih temelji ideja blagovne znamke RUCKSARCH
Ključne besede: vizualna komunikacija, grafično oblikovanje, celostna grafična podoba, logotip, tipografija
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 414; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (8,25 MB)

10.
Oblikovanje spletnega mesta s področja tehnik sproščanja : diplomsko delo
Maruša Terzič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu s preučevanjem, primerjavo in analizo obstoječe literature definiramo najpomembnejše parametre (dostopnost, uporabnost, vsebina, struktura, navigacija, uporabniška izkušnja in vizualna podoba) in indikatorje kakovostno oblikovanega spletnega mesta s področja tehnik sproščanja, ki bo uporabnikom nudilo informacije in se jim pomagalo naučiti ter izvajati tehnike sproščanja. Definirane parametre uporabimo kot smernice za oblikovanje zasnove in izdelavo funkcionalnega spletnega mesta miren.si. Spletno mesto vsebuje spletni tečaj z učnimi vsebinami, praktičnimi vajami, navodili za izvajanje tehnik sproščanja in multimedijskimi vsebinami vodenih vadb. Pri pripravi vsebin za spletno mesto smo sodelovali s posamezniki s področja psihologije.
Ključne besede: spletno oblikovanje, parametri kakovosti, spletni tečaj, tehnike sproščanja, miren.si
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 288; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

Iskanje izvedeno v 3.41 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici