SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
PRIMERJAVA NORMATIVOV Z REALIZIRANIM DELOM NA GRADBIŠČU, TER OBLIKOVANJE LASTNIH NORMATIVOV PODJETJA
Stanko Pacek, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi želimo prikazati razlike porabe normativnega delovnega časa v primerjavi z dejansko realiziranim delovnim časom. Realiziran delovni čas smo pridobili na podlagi vsakdanjega spremljanja porabe delovnega časa na gradbišču. Normativni delovni čas smo pridobili iz gradbenih normativov, ki jih je izdala Obrtna zbornica Slovenije in GNG gradbenih norm. Rezultati primerjave so prikazani tabelarično z vidnimi odstopanji potroškov časa. Podatke o realiziranem delu bomo lahko kasneje uporabljali kot informativno porabo delovnega časa, za planiranje delovnega časa na gradbišču.
Ključne besede: Normativi Obrtne zbornice Slovenije, GNG normativi, realizacija dela na gradbišču, normiranje dela, merjenje delovnega časa, delitev delovnega časa, zgodovina gradbenih normativov
Objavljeno: 30.08.2012; Ogledov: 1648; Prenosov: 1056
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

5.
Optimiranje zalog v maloserijski proizvodnji
Aleš Kralj, 2013, diplomsko delo

Opis: Za temo diplomskega dela smo se odločili, ker je še vedno veliko slovenskih maloserijskih podjetij, ki se soočajo z enakimi težavami kot podjetje Vitli KRPAN d.o.o. V podjetju smo s pomočjo prijaznega kolektiva zaznali težavo pri ravnanju z zalogami ter skladiščenjem le-teh. Pod pojmom zaloge razmišljamo predvsem o zalogah nabavnega materiala (jekleni profili, pločevina, cevi …) in prav tako o zalogah polizdelkov, tako imenovane komponente končnega izdelka. Pri tako velikem številu različnih komponent si proizvodnje brez skladiščenja skoraj ne moremo predstavljati. S skladiščenjem pa se pojavijo tudi stroški, katere želimo čim bolj zmanjšati. Za zmanjšanje stroškov pa je potrebno optimiranje zalog. V diplomskem delu smo naredili tudi nekaj računskih primerov, na podlagi katerih smo ugotovili optimalno naročilo materiala. Prišli smo do ugotovitve, da lahko s pomočjo pravilnega vodenja zalog spremljamo ne le optimalno količino zaloge, temveč tudi vrstni red delovnih nalogov, ki se vrstijo na delovnih strojih. Ugotovili smo tudi, kako nam lahko računalniški sistem olajša vodenje in kontrolo zalog ter kako lahko s pomočjo tega sistema bolje izkoristimo skladiščni prostor.
Ključne besede: skladiščenje, zaloge, normiranje.
Objavljeno: 18.10.2013; Ogledov: 1005; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

6.
Postavitev sistema določanja časovnih norm v podjetju Plastika Maks Medved
Sanja Medved, 2013, diplomsko delo

Opis: V vseh proizvodnjah se borijo s časom, zato vsa podjetja želijo čim boljšo učinkovitost, produktivnost, racionalizacijo,…Posledično se vse več podjetij nagiba k analizi časa, ker se ta zavedajo, da z dobrim poznanjem časovnih vrednosti lahko pridemo do želenih ciljev. Moje diplomsko delo prikazuje postavitev sistema določanja časovnih norm v podjetju Plastika Maks Medved. Poudarek diplomske naloge je v določanju časovnih norm in primerjava rezultatov s sedanjimi predvidevanji podjetja in izmerjenimi rezultati po metodi REFA, predstavljene pa so tudi druge metode določanja časovnih norm v podjetju. Projektna naloga se uporablja izključno za podjetje Plastika Maks Medved s.p.
Ključne besede: metoda REFA, časovno normiranje, analiza časa
Objavljeno: 16.10.2013; Ogledov: 1220; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (481,46 KB)

7.
Optimiranje delovnega mesta za izdelek tip 720 za podjetje Geberit proizvodnja d.o.o.
Primož Strelec, 2016, magistrsko delo

Opis: Cilj vsakega podjetja je čim večja konkurenčnost na trgu in optimalni stroški. Na konkurenčnost močno vpliva fleksibilnost proizvodnega programa, kar omogoča hitro prilagajanje glede na zahteve kupca in stabilnost proizvodnega procesa. Na čimbolj optimalne stroške lahko močno vplivamo z zmanjšanjem nepotrebnega internega transporta, saj se z njim ne pridobiva dodana vrednost. V konkretnem primeru bomo stroške internega transporta znižali z uvedbo vmesnega skladišča. Neergonomski položaji in prisilne drže so bolj kot ne že del našega vsakdanjika. Zato se moramo za varovanje in ohranjanje zdravja prilagajati, saj bomo le tako lahko dosegli povečanje učinkovitosti in zadovoljstva delavcev. Ergonomsko oblikovano delovno mesto pomembno vpliva na dobro počutje in vzdušje zaposlenih ter njihovo storilnost. Za podjetje je zelo pomembno, da vzdržuje zdravje zaposlenih in njihovo nizko odsotnost od dela, saj so zdravi delavci temelj uspešnega dela. Pri podjetju Geberit proizvodnja d.o.o. se tega zavedajo. Magistrska naloga se osredotoča na optimizacijo delovnega mesta za izdelek tip 720 v podjetju Geberit proizvodnja d.o.o. Obravnavano delovno mesto ni optimalno urejeno in ponuja veliko možnosti predvsem za ergonomske izboljšave. Z analizo podatkov pridobljenih s strani podjetja so tako predlagane nekatere možne rešitve. Z izvajanjem ustreznih ukrepov bodo delavci tako manj utrujeni in obremenjeni, negativni vplivi na njihovo zdravje pa zmanjšani.
Ključne besede: optimizacija, normiranje, ergonomija
Objavljeno: 26.09.2016; Ogledov: 439; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (10,77 MB)

8.
Normativni opis in jezikovna standardizacija v aktualnem jezikovnopolitičnem okviru
Helena Dobrovoljc, 2018, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku je pozornost usmerjena v problematiko jezikovne standardizacije oziroma njene faze, ki jo je treba vedno pogosteje posodabljati – jezikovne kodifikacije. Predstavljene so teoretske smernice in prikazana je kronologija normativistične dejavnosti na Slovenskem v 20. stoletju. Podrobneje je predstavljena sodobna jezikovna politika, ki kljub izkazanim interesom javnosti, potrebam pišočih, šolnikov, ne nameni temu področju pozornosti in financiranja, in to ne glede na obvezujoče dokumente, kot sta npr. Resolucija o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2014–2018 in Akcijski načrt za jezikovno opremljenost, ki jih ministrstvo za kulturo oziroma služba za jezik redno naročata pri ekspertih, a jih ne udejanita.
Ključne besede: jezikovna standardizacija, normiranje, jezikovna po litika, pravopis
Objavljeno: 11.10.2018; Ogledov: 159; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (605,50 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Optimiranje delovnega procesa vulkanizacije nosilca s šestrobno ploščico
Blaž Slodnjak, 2019, magistrsko delo

Opis: Vsako podjetje danes znižuje stroške in povečuje konkurenčnost na trgu. Fleksibilnost proizvodnega programa vpliva na konkurenčnost, zato se je podjetje pripravljeno osredotočiti na določeno znanje, navade in predvsem stroške ter tako optimizirati proizvodnjo. Z določenimi metodami in njihovimi orodji lahko močno vplivamo na produktivnost in optimalne stroške, da kupec prej in lažje zaupa naročniku. V magistrskem delu se osredotočamo na optimizacijo delovnega procesa vulkanizacije nosilca s šestrobno ploščico. Predstavljena je uporaba vitke proizvodnje in njena orodja, kot je proces učinkovitosti OEE, ki je v današnjem času vedno bolj pomemben za podjetja. Prikazana je uporaba ergonomije, saj delovno mesto ni optimalno urejeno. S pridobljenimi rezultati smo optimizirali delovni proces na podlagi kritične aktivnosti tako, da smo zasnovali novo izbijalno pripravo za izbijanje izdelkov iz orodja. Preračun norme pokaže, da s pravilno uporabo metod bistveno pripomoremo k zmanjšanju izdelovalnih časov.
Ključne besede: optimizacija, vitka proizvodnja, ergonomija, OEE, normiranje
Objavljeno: 01.04.2019; Ogledov: 86; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (4,68 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici