| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
PRAŠKA POMLAD IN ŽAMETNA REVOLUCIJA V LUČI SLOVENSKIH ČASNIKOV
Sergeja Harinski, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava zgodovino Češkoslovaške od njenih demokratičnih začetkov z Masarykom po prvi svetovni vojni, počasnega vzpona komunistov med in po drugi svetovni vojni, poskus reformacije komunističnega sistema v praški pomladi leta 1968 ter postopen in nenasilen padec komunističnega režima z žametno revolucijo novembra 1989. Namen naloge je analiza predvsem dveh prelomnih dogodkov v zgodovini Češkoslovaške, praške pomladi in žametne revolucije, zakaj prva ni uspela, zadnja pa je. Njen namen je tudi ugotoviti, kako sta o dogodkih avgusta 1968 in novembra 1989 poročala časnika Delo in Večer, cilj naloge pa, kako sta si revoluciji podobni in kako se razlikujeta. Zanimalo me je tudi, kakšne kratkoročne in dolgoročne spremembe je žametna revolucija prinesla v zgodovino Češkoslovaške in njenih prebivalcev. Pri raziskovanju sem uporabila knjige v slovenskem in angleškem jeziku, časopisne članke ter spletne vire. Razmere za uspeh »socializma s človeškim obrazom« leta 1968 so bile še nezrele in niso vključevale masovnih ljudskih množic, čemur so sledile čistke v partiji. Generacija leta 1989 pa s preteklostjo ni bila obremenjena, zato ni poznala strahu pred komunizmom. Pod Václavom Havlom, ki mu je uspelo vključiti ljudske množice, je bil uspeh zmage demokracije nad komunizmom zagotovljen.
Keywords: Praška pomlad, Žametna revolucija, Vaclav Havel, Aleksander Dubček, Gustav Husak, normalizacija, Državljanski forum, disidentstvo
Published: 11.01.2012; Views: 3010; Downloads: 382
.pdf Full text (571,70 KB)

4.
Iskanje vezavnih mest in rangiranje genov na podlagi CLIP in RNAseq podatkov
Nejc Haberman, 2013, master's thesis

Abstract: Proteini, ki se vežejo na RNK (ang. RNA-binding proteins), imajo pomembno vlogo pri regulaciji posttrankripcijskih procesov in so ključni regulatorji genske ekspresije. Za preučevanje vezavnih proteinov na RNK v živih celicah sta najprimernejši metodi CLIP (UV cross-linking and immunoprecipitation) in iCLIP (individual-nucleotide resolution CLIP). RNA-seq je postala standardizirana metoda za merjenje genske ekspresije celotnega transkriptoma. V naši raziskavi smo preučevali najprimernejšo normalizacijo CLIP-podatkov z RNA-seq podatki. Glavni problem je, da posamezna CLIP/iCLIP-metoda določi več vezavnih mest v visoko izraženih delih molekule RNK, ki posledično prekrijejo nizko izražena vezavna mesta. Zato je potreba po RNA-seq podatkih, da lahko z njimi normaliziramo vezavna mesta CLIP/iCLIP- podatkov. V ta namen smo načrtovali in implementirali različne metode normalizacij CLIP- in RNA-seq podatkov in jih primerjali z do sedaj znanimi rezultati za protein LIN28A. V našo raziskavo smo vključili programsko orodje Piranha, ki že uporablja metodo normalizacije z regresijskim modelom ZTNBR (zero-truncated negative binomial distributions regression), ki pa se ni izkazala za primerno rešitev našega problema. Izdelali smo hibridno metodo, ki izboljša objavljeno metodo, ki uporablja preprosto normalizacijo vsote RNA-seq odčitkov pri proteinu LIN28A. Hibridna metoda uporablja statistični model ZTNB (zero-truncated negative binomial distributions) za identifikacijo signifikantnih vezavnih mest in je del programskega orodja Piranha. Za vse opisane metode normalizacij smo razvili cevovod programskih skript in bioinformatskih orodij za primerjalno analizo metod. Prav tako smo razvili programski cevovod za preprocesiranje iCLIP-podatkov, ki jih lahko uporabimo v omenjenih normalizacijah. Vse metode bodo prosto dostopne na spletu in se bodo lahko uporabljale v prihodnjih raziskavah za analizo vezavnih proteinov na RNK s CLIP/iCLIP- in ostalimi sorodnimi metodami sekveniranja.
Keywords: normalizacija, vezavni proteini na RNK, CLIP, iCLIP, RNA-seq, LIN28A, bioinformatska orodja, genska obogatitev
Published: 06.08.2013; Views: 1227; Downloads: 132
.pdf Full text (2,11 MB)

5.
ENERGETSKA UČINKOVITOST STAVB: INFORMATIZACIJA ENERGETSKIH PROCESOV
Slađan Vasić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Povečanje energetske učinkovitosti je danes nuja v poslovnem in zasebnem življenju. S povečanjem energetske učinkovitosti zmanjšujemo stroške in optimiziramo rabo energije s čim manjšimi izgubami. Nenazadnje smo kot država, podpisnica Kjotskega sporazuma, zavezani k temu. Vsekakor igra pri doseganju zastavljenih ciljev pomembno vlogo informacijska tehnologija. V ta namen se razvijajo različni energetski informacijski sistemi, ki pokrivajo tako strojno, kot tudi programsko opremo. Nekateri od teh so predstavljeni v diplomskem delu. V diplomskem delu smo posebno pozornost namenili tudi nekaterim osnovnim energetskim pojmom in procesom, ki smo jih natančneje opisali, izračunali ter analizirali.
Keywords: energetska učinkovitost, energetski informacijski sistemi, energetski kazalniki, normalizacija podatkov, stopinjski dnevi, faktor obremenjenosti
Published: 18.07.2013; Views: 1028; Downloads: 229
.pdf Full text (3,32 MB)

6.
Razvoj nanostrukturnega bainitnega jekla
Peter Kirbiš, 2014, master's thesis

Abstract: Visoko trdnostna bainitna jekla brez karbidov, so v novejšem času bila deležna velike pozornosti, saj lahko zgolj z fazno transformacijo, dosegajo ugodne kombinacije mehanskih lastnosti. Če poteče bainitna premena pri dovolj nizkih temperaturah se debelina ploščic bainitnega ferita giblje med 20 in 60 nm. Po mnenju nekaterih zato lahko smatramo kot prvi masovni nanomaterijal. Žal zahteva doseganje tako fine mikrostrukture zelo dolge čase izotermnega žarjenja (vsaj 10 dni), v primerih da se ne poslužimo dragih legirnih elementov, kot sta Co in Ni. Posledično so ta jekla komercialno manj zanimiva, razen v določenih nišah (zobniki pri formuli 1, gredi za letalske motorje). V magistrskem delu bo predstavljen lasten razvoj visokotrdnostnega nanostrukturnega bainitnega jekla brez karbidov, s kinetiko transformacije ki je vsaj za dva velikostna razreda hitrejša, v temperaturno primerljivem področju.
Keywords: Bainit, bainitna transformacija, termodinamika materialov, kinetika bainitne transformacije, mehanske lastnosti bainitnih jekel, nanostrukturni bainit, superbainit, nanobain, normalizacija, TRIP jekla, martenzit, T0 krivulja.
Published: 12.11.2014; Views: 1132; Downloads: 311
.pdf Full text (9,97 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica