| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 40
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Enodružinska nizkoenergijska hiša ob gozdu
Timotea Turk, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga se nanaša na načrtovanje nizkoenergijske enodružinske lesene hiše ob gozdu na terenu z naklonom. Zamisel je bila, da se hiša poveže z naravo, kar je doseženo z veliko zastekljeno površino, ki omogoča pogled na naravo. Lesena konstrukcija poševne strehe je z notranje strani vidna, kar prispeva k naravnem in toplem občutku v prostoru.
Ključne besede: lesena hiša, nizkoenergijska gradnja, koncept energijske učinkovitosti
Objavljeno v DKUM: 28.06.2017; Ogledov: 997; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (6,95 MB)

2.
GRADBENO-FIZIKALNI IN EKONOMSKI VIDIK KOMPOZITOV STEN NIZKOENERGIJSKIH HIŠ, PASIVNIH HIŠ TER KOMPOZITOV IZ NARAVNIH MATERIALOV (KONOPLJINA VLAKNA)
Primož Zorec, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo izbrali 15 gradbenih kompozitov, od tega 9 kompozitov montažnih lesenih hiš iz umetnih ter naravnih materialov, 3 klasične zidane hiše ter 3 kompozite iz konopljinih vlaken. Kompozite smo primerjali glede na gradbeno-fizikalne lastnosti (toplotno prepustnost, ustreznost glede na nevarnost kondenzacije znotraj stene) in ekonomske lastnosti (ceno 1 m² kompozita). Rezultati kažejo, da lahko z vidika toplotne prepustnosti vse kompozite iz naravnih materialov umestimo vsaj v kategorijo nizkoenergijskih hiš. Izkazalo se je, da lahko alternativni kompozit iz konopljinih vlaken ob približno enaki debelini prav tako enakovredno konkurira s primerjanimi kompoziti v vseh kategorijah. Vsi kompoziti ustrezajo tehničnim zahtevam glede na nevarnost pojava kondenzacije. Na podlagi dobljenih rezultatov, kjer smo primerjali cene materiala na kvadratni meter, je razvidno, da je pri dokaj širokem vzorcu obravnave najboljše razmerje med gradbeno-fizikalnimi lastnostmi in cenovno ugodnostjo pri kompozitih iz konopljinih vlaken. Cenovno so kompoziti ugodnejši v povprečju za 20-30%.
Ključne besede: Toplotna prepustnost, Glaserjeva metoda, gradbeni kompozit, konopljina vlakna, pasivna hiša, nizkoenergijska hiša, montažna gradnja
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 1216; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

3.
Enodružinska lesena hiša - skladovni sistem
David Leskovar, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga se ukvarja z projektiranjem nizkoenergijske enodružinske hiše zgrajene po principu skladovnega sistema (brunarica). Hiša je zasnova na območju za katerega je značilna tradicionalna gradnja brunarice, ter v okolju v katerem se najbolje obnese. Prvi del projektne naloge je namenjem teoriji o leseni gradnji in prinicipu zasnove moderne lesene arhitekture. V nadaljevanje naloge se zbrana teorija prenese v arhitekturne rešitve zasnove hiše.
Ključne besede: esena hiša, brunarica, nizkoenergijska gradnja, skladovni sistem, arhitektura
Objavljeno v DKUM: 27.09.2016; Ogledov: 1099; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (4,55 MB)

4.
PRIMERJAVA INVESTICIJE IN STROŠKOV OBRATOVANJA NIZKOENERGIJSKE IN PASIVNE HIŠE
Nuša Fridman, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema teorijo o lesu, leseni gradnji in energijsko učinkoviti gradnji. V praktičnem delu diplomskega dela smo predstavili sestavo nizkoenergijske in pasivne hiše ter z izračuni v programu PHPP dobili podatke o toplotni prehodnosti ovoja posamezne hiše. Naredili smo primerjavo investicije in stroškov obratovanja za obe zgradbi ter izračunali povrnitev investicije v pasivno hišo.
Ključne besede: nizkoenergijska hiša, pasivna hiša, energijsko učinkovita gradnja, primerjava, obratovalni stroški
Objavljeno v DKUM: 21.09.2016; Ogledov: 1092; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

5.
Enodružinska lesena nizkoenergijska hiša na območju z visoko podtalnico : projektna naloga univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje
Simon Sekereš, 2016, diplomsko delo

Opis: Projektna naloga se ukvarja z zasnovo nizkoenergijske enodružinske hiše v Prekmurskem mestu Lendava. V projektni nalogi je prikazana rešitev temeljenja s temeljno ploščo na območju z visoko podtalnico. V prvem, teoretskem, delu se ukvarjamo z leseno gradnjo in s principi zasnove nizkoenergijske hiše. V drugem delu se zbrana teorija prenese v arhitekturno zasnovo hiše.
Ključne besede: Nizkoenergijska hiša, gradnja z lesom, energijsko učinkovita gradnja, podtalnica
Objavljeno v DKUM: 23.08.2016; Ogledov: 1196; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (21,88 MB)

6.
TEHNOLOŠKI IN EKONOMSKI VIDIK GRADNJE PANELNE MONTAŽNE NIZKOENERGIJSKE HIŠE
Tomaž Šoštarič, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena gradnja panelne montažne nizkoenergijske hiše. Opisani so osnovni materiali za izgradnjo in prednosti lesene gradnje ter višine državnih finančnih spodbud za gradnjo nizkoenergijskih hiš. V nadaljevanju je predstavljena tehnologija izvedbe montažnih elementov v proizvodnji in prikaz postopka gradnje montažne hiše. Naredili smo primerjavo med različnimi konstrukcijskimi sistemi gradnje in izračunali predvideno letno porabo energije ter toplotno prevodnost v obravnavanem objektu. Iz ekonomskega vidika smo ocenili predviden čas povračila investicije in navedli možne vire financiranja stanovanjskega objekta. Problema smo se lotili na podlagi tega, ali je investicija na eni strani finančno sprejemljiva in na drugi strani energijsko nepotratna.
Ključne besede: tehnologija grajenja, nizkoenergijska gradnja, montažna gradnja, viri financiranja.
Objavljeno v DKUM: 23.10.2015; Ogledov: 1138; Prenosov: 261
.pdf Celotno besedilo (4,47 MB)

7.
Lesena nizkoenergijska hiša v dveh različnih podnebjih
Nataša Suhadolnik, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi obravnavamo zasnovo nizkoenergijske hiše v Ljubljani in s kakšnimi modifikacijami se lahko isto hišo postavi v drugačno podnebje, natančneje v Stockholm, da bo ta še zmeraj enako energijsko učinkovita. Gre za nadgradnjo hiše pri projektu »One house fits all«, ki smo jo oblikovali v soavtorstvu z Anejem Lukanom, Filipom Jakobom Frasom in Filipom Špiljakom. V teoretičnem delu predstavimo koncept energijske zasnove zgradb ter načela načrtovanja le-teh.
Ključne besede: gradbeništvo, arhitektura, nizkoenergijska gradnja, lesena hiša, enodružinska hiša, klima
Objavljeno v DKUM: 17.08.2015; Ogledov: 1359; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (5,43 MB)

8.
Lesena energijsko učinkovita hiša
Almina Jadadić, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je opisana lesena energijsko učinkovita gradnja, ki je v nadaljevanju predstavljena na konkretnem primeru. Prikazano je, da lahko tudi objekt nekompaktne oblike dosega podobno energijsko učinkovitost. Na koncu so predstavljeni tudi izračuni rabe energije, ki dokazujejo energijsko učinkovitost objekta.
Ključne besede: Hiša, energijsko učinkovita, nizkoenergijska, lesena
Objavljeno v DKUM: 14.08.2015; Ogledov: 1459; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (11,00 MB)

9.
ZASNOVA NIZKOENERGIJSKE HIŠE V CELJU
Matevž Germadnik, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo zasnovo nizkoenergijske hiše v Celju. V teoretičnem delu najprej predstavimo opeko in steklo kot gradbena materiala in značilne elemente nizkoenergijske hiše, ki smo jih kasneje vključili in uporabili pri zasnovi projekta. V praktičnem delu podrobneje prestavimo zasnovo hiše. Objekt je zasnovan tako, da niso prisotni toplotni mostovi in da ustreza pogojem, ki jih podaja Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah. O ustreznosti zasnove iz vidika učinkovite rabe energije je priča elaborat gradbene fizike, ki je bil narejen s pomočjo programa Gradbena fizika URSA 4.
Ključne besede: nizkoenergijska hiša, klasična gradnja, opeka, steklo
Objavljeno v DKUM: 13.07.2015; Ogledov: 1066; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (7,71 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici