| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
GEODETSKE MERITVE IN ČASOVNO PLANIRANJE MONITORINGA PRI GRADNJI GARAŽNE HIŠE
Marko Žižek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga pokriva problematiko geodetskih kontrolnih meritev (monitoringa) med gradnjo. Glavni cilj diplomske naloge je prikazati metode monitoringa in različne metode geodetskega merjenja. Podrobno sta opisani merski metodi niveliranja in tahimetrije, kot tudi instrumenti, ki jih uporabljamo. Predstavljena je metoda niveliranja na konkretnem primeru in sicer gra za objekt garažne hiše v centru mesta Maribor. V nalogi je tudi predstavljen terminski plan samih meritev. Plan je prikazan glede na ostala dela, ki so potekala na gradbišču.
Keywords: gradbeništvo, geodezija, geodetski monitoring, kontrolne meritve, niveliranje, tahimetrija, terminski plan, ...
Published: 19.09.2011; Views: 2328; Downloads: 194
.pdf Full text (2,27 MB)

2.
PRIMERJAVA RAZLIČNIH METOD IZMER VERTIKALNIH POMIKOV PRI OBREMENILNEM PREIZKUSU
Marko Žižek, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sem predstavil geodetske meritve pri obremenilnem preizkusu. Glavni cilj magistrske naloge je predstaviti metode izmer, ki jih uporabljamo pri obremenilnem preizkusu, za izmero vertikalnih pomikov objekta. Podrobno so opisane ne-geodetske in geodetske metode izmer ter instrumenti, ki jih uporabljamo pri merjenju. Predstavljeni sta metodi niveliranja in sistem GNSS na konkretnem primeru in sicer gre za izvedbo obremenilnega preizkusa nadvoza Pekel. Izvedena je bila tudi hitra statična in hitra statična PP metoda na eni točki z namenom ugotavljanja možnosti zaznave spremembe višine sprejemnika in analize natančnosti določitve višine točke. V nalogi je prav tako predstavljena vrednostna analiza instrumentov niveliranja, ki smo jih uporabili pri obremenilnem preizkusu nadvoza.
Keywords: gradbeništvo, geodezija, vertikalni pomiki, obremenilni preizkus, niveliranje, GNSS metoda, vrednostna analiza, ...
Published: 23.10.2014; Views: 1131; Downloads: 147
.pdf Full text (3,55 MB)

3.
Primerjava metode niveliranja in GNSS pri merjenju vertikalnih pomikov
Jernej Flajšman, 2015, diploma project paper

Abstract: V diplomski nalogi smo najprej predstavili razvoj geodetske opreme od samega začetka udejstovanja geodezije v gradbeništvu. Opisali smo najuporabnejše geodetske metode za merjenje pomikov. Dve izmed teh metod smo izbrali in določili pomike na nadvozu nad avtocesto Lendava-Maribor v kraju Pekel. Ugotovili smo da ena izmed metod ni primerna za merjenje tovrstnih preizkusov.
Keywords: gradbeništvo, pomiki, geodezija, analiza, primerjava, niveliranje, GNSS
Published: 25.09.2015; Views: 610; Downloads: 136
.pdf Full text (1,21 MB)

4.
RAZVIJANJE GEODETSKIH MREŽ IN NJIHOVA ANALIZA
Michel Fišer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem opisal in predstavil kako razviti geodetsko mrežo in jo analizirati. Ker v geodeziji poznamo več geodetskih mrež, ter načinov njihove izmere, sem se odločil za vzpostavitev nivelmanske mreže, katero sem nato izmeril z dvema tipoma inštrumentov. Dobljeno nivelmansko mrežo sem izravnal s pomočjo brezplačnega programa Columbus. Z dobljenimi nadštevilnimi meritvami, smo lahko izvedli kontrolo teh meritev.
Keywords: gradbeništvo, geodezija, geodetske mreže, niveliranje, nivelman
Published: 19.08.2016; Views: 467; Downloads: 48
.pdf Full text (3,95 MB)

5.
POGREŠKI PRI NIVELIRANJU, NJIHOVA ANALIZA IN ODPRAVA
Ajdin Omeragić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo najprej na splošno opisali višinomerstvo, nato pa smo predstavili različne tipe višinomerstva. Opisali smo niveliranje, inštrumente, različne metode niveliranja, pogreške pri niveliranju ter njihovih popravkih. Izbrali smo eno metodo, izmerili teren okoli FGPA in obdelali podatke v programu Columbus. Ugotovili smo, kako pride do pogreškov pri niveliranju.
Keywords: gradbeništvo, niveliranje, višinomerstvo, geodezija, analiza, pogreški
Published: 23.09.2016; Views: 406; Downloads: 62
.pdf Full text (3,35 MB)

6.
VEČKRATNA IZMERA IN IZRAVNAVA NIVELMANSKE ZANKE MARIBOR SMETANOVA - JUG
Katja Vuk, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo v prvem delu opisali zgodovino geodezije in dveh uporabljenih geodetskih instrumentov. V drugem delu diplomskega dela smo izpostavili namen diplomskega dela, ki je primerjati pridobljene podatke s pomočjo uporabe geodetskih instrumentov. Uporabili smo dva instrumenta: optični (klasični) nivelir Nikon AE-7C in elektronski (digitalni) nivelirLeica Sprinter 100M, katera smo v nadaljevanju tudi opisali. Sledi opis večkratne izmere in izravnave nivelmanske zanke. Cilj naloge je primerjati natančnost rezultatov za oba nivelirja na podlagi analize meritev pridobljenih na terenu. V tretjem delu diplomskega dela smo namreč prikazali te rezultate in analizo meritev. Opisali sem napake in vrste pogreškov, ki so se pojavili zaradi nenatančnosti. Na podlagi določevanja višinskih razlik, smo na koncu izravnali višinsko izmero nivelmanske zanke s pomočjo računalniškega programa Columbus 3.8. Končne rezultate smo primerjali med seboj in jih analizirali. Diplomsko delo smo zaključili s sklepom in podanim predlogom izboljšave meritev.
Keywords: geodezija, geodetska oprema, primerjava pomika, niveliranje
Published: 26.09.2016; Views: 331; Downloads: 32
.pdf Full text (1,49 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica