| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Montaža notranjega dela cisterne za tekoči kisik : diplomsko delo
Robert Broz, 2007, undergraduate thesis

Keywords: rezervoar, utekočinjen kisik, nerjavno jeklo, montaža, korozija
Published: 26.07.2007; Views: 3548; Downloads: 0

2.
3.
4.
5.
ŠTUDIJA PROTIKOROZIJSKE ZAŠČITE NERJAVNEGA JEKLA "1.4057" z različnimi inhibitorji
Ina Vogel, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Preučevali smo korozijsko obnašanje nerjavnega jekla W. Nr. 1.4057 v raztopini H2SO4, s koncentracijo, c = 0.075 mol/L, ob dodatkih inhibitorjev različnih koncentracij. Uporabili smo štiri različne inhibitorje (Na3PO4, NaNO2, Na2O7Si3, Na2B4O7) in kombinacijo dveh (NaNO2/Na2B4O7). Poskuse smo opravili z gravimetrično metodo v skladu z ASTM G31 standardom. Določali smo izgubo mase, iz katere smo izračunali hitrost korozije in učinkovitost inhibitorjev. Opravili smo tudi elektrokemijske meritve, ob dodatku inhibitorja NaNO2 različnih koncentracij. Z analizo rezultatov smo ugotovili, da se z večanjem ustrezne koncentracije inhibitorja, zmanjša korozijski proces izbranega jekla.
Keywords: korozija, nerjavno jeklo, inhibitorji, gravimetrična metoda, hitrost korozije, učinkovitost inhibitorjev.
Published: 22.12.2009; Views: 2596; Downloads: 404
.pdf Full text (1,40 MB)

6.
VITAMIN C KOT INHIBITOR KOROZIJSKIH PROCESOV V KISLEM MEDIJU
Tanja Kondić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo proučevali korozijsko obnašanje nerjavnega jekla PROKRON 1 v različnih koncentracijah HCl (c = 0,01; 0,1; 1,0 M HCl), ter ob različnih dodatkih inhibitorja (c = 0,0005; 0,001; 0,005; 0,01 M). Pri eksperimentalnem delu smo uporabili samo eno vrsto inhibitorja, in sicer vitamin C. Meritve so bile opravljene s potenciodinamsko polarizacijsko metodo, kjer smo primerjali inhibitorni učinek izbranega inhibitorja v prisotnosti različnih koncentracij vitamina C in HCl. V zaključnem delu meritev je bilo ugotovljeno, da se vitamin C obnaša z dvojnim delovanjem, saj ponekod deluje kot inhibitor, ponekod pa kot aktivator.
Keywords: nerjavno jeklo, korozija, inhibitor, vitamin C, klorovodikova kislina
Published: 16.10.2012; Views: 1301; Downloads: 188
.pdf Full text (2,64 MB)

7.
INHIBICIJSKA UČINKOVITOST STEARINSKE KISLINE V KISLEM MEDIJU
Natalija Grah, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil preučiti inhibicijsko učinkovitost nastale plasti, načeloma hidrofobnega karakterja. V ta namen smo uporabili karboksilno maščobno kislino; stearinsko kislino. Feritnemu nerjavnemu jeklu PK2 smo modificirali lastnosti površine s predhodno potopitvijo v etanolno raztopino stearinske kisline. Vse meritve smo izvedli pri sobni temperaturi. Kot korodirni medij smo izbrali klorovodikovo kislino, z naslednjimi koncentracijami; c = 0,1; 0,5; in 1,0 mol L-1. Ker je bila dosežena zaščita pri višje izbranima koncentracijama minimalna, smo v nadaljevanju izvedli meritve le pri c = 0,1 mol L-1. Prav tako smo izbrali tri različne koncentracije stearinske kisline; c = 0,01; 0,05; in 0,1 mol L-1. Nižja koncentracija ni bistveno spremenila lastnosti površine v smislu zaščite, medtem ko se je pri višji koncentraciji na površini vzorca ustvarila zdrizasta plast, ki jo je raztopina HCl takoj odplaknila. Iz tega razloga smo uporabili le koncentracijo 0,05 mol L-1. Ker smo želeli inhibicijsko učinkovitost nastale plasti povečati, karakteristike plasti pa izboljšati, smo v etanolno raztopino stearinske kisline dodali še vitamin E v različnih koncentracijah in sicer: w = 0,25; 0,5; 0,75; 1,0 in 2,0 %. Vse izbrane koncentracije vitamina E so dodatno povečale inhibicijsko učinkovitost. Tako pripravljene vzorce smo izpostavili korodirnemu mediju v različnih časovnih intervalih, za 2,5 ure, 4 in 8 ur. Iz podatkov, dobljenih z gravimetrično metodo izgube mase, smo izračunali korozijsko hitrost in inhibicijsko učinkovitost. Glede na rezultate lahko zaključimo, da je stearinska kislina z dodatkom vitamina E uspešno spremeni lastnosti površine (iz hidrofilnega stanja v hidrofobno) in jo relativno dobro zaščiti v izbranem časovnem intervalu. Dolgotrajnejšo zaščito bi dosegli v manj agresivnem korodirnem mediju. Za potrditev hidrofobnosti površine bi bilo potrebno opraviti meritve kontaktnega kota.
Keywords: korozija, stearinska kislina, inhibicija, vitamin E, nerjavno jeklo
Published: 02.10.2013; Views: 956; Downloads: 102
.pdf Full text (2,26 MB)

8.
ŠTUDIJA SINERGIJSKEGA UČINKA INHIBITORJEV V RAZTOPINI H2SO4
Ina Vogel, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil preučiti sinergijski učinek kombinacije inhibitorjev na potek korozije na nerjavnem jeklu W. Nr. 1.4057 v raztopini H2SO4, s koncentracijo, c = 0.075 mol/L. Uporabili smo dva različna inhibitorja NaNO2 in Na2B4O7, ter kombinacijo obeh. Pri poskusih smo uporabljali gravimetrično metodo v skladu z ASTM G31 standardom. Testiranja smo izvajali pri različnih koncentracijah in različnih temperaturah. Določali smo izgubo mase, iz katere smo izračunali hitrost korozije, aktivacijsko energijo, Arrheniusov predeksponentni faktor in učinkovitost. Iz dobljenih rezultatov smo prišli do zaključka, da hitrost korozije z dvigovanjem temperature narašča in z višanjem koncentracije inhibitorjev pada. Pomembna je ugotovitev, da kombinacija inhibitorjev v korozijskem mediju poveča učinkovitost zaviranja hitrosti korozije jekla. Inhibitorni učinek sinergije je večji, kot pri posameznem inhibitorju.
Keywords: korozija, nerjavno jeklo, inhibitorji, gravimetrična metoda, hitrost korozije, učinkovitost inhibitorjev, aktivacijska energija, sinergija.
Published: 10.01.2014; Views: 1009; Downloads: 67
.pdf Full text (1,58 MB)

9.
Projektiranje 0,5 l tlačnega reaktorja
Jakob Strašek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano projektiranje majhnega tlačnega reaktorja, v katerem pod visokim tlakom in temperaturo potekajo kemične reakcije. Njegova majhna izvedba je pri projektiranju zahtevala drugačne konstrukcijske rešitve kot pri večjih tlačnih reaktorjih. V prvem delu naloge je opisana zakonodaja ter nerjaveča jekla, iz katerih so izdelane tlačne komponente. Nato je predstavljena teorija preračuna tlačnih posod. Trdnostni preračun ter konstruiranje je izvedeno po navodilih standarda "AD 2000 Regelwerk". Posamezni analitični izračuni so izvedeni s programom podjetja "Lauterbach verfahrenstechnik GmbH", numerični preračun pa s programom "ABAQUS 6.10". CAD model reaktorja je bil narejen v "PTC Pro ENGINEER Wildfire 4.0". V zadnjem delu so predstavljeni rezultati analitičnega in numeričnega preračuna.
Keywords: tlačni reaktor, tlačna posoda, nerjavno jeklo
Published: 20.10.2014; Views: 979; Downloads: 190
.pdf Full text (3,82 MB)

10.
Določitev temperaturnega procesnega okna za kovanje vijakov iz nerjavnega jekla
Gregor Ortl, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema področje vročega kovanja cilindričnih vijakov z notranjim vtiskom (inbus) iz nerjavnega jekla. Predstavljen je sodoben način izdelave vijakov, kjer je podrobno opisan načrt raziskave. Zbrani in ovrednoteni so podatki meritev temperatur surovcev za kovanje, narejeni so natezni preskusi vijakov in določeni sta temperaturni procesni okni za enostopenjsko oziroma dvostopenjsko kovanje. Prikazane so tudi simulacije kovanja in metalografske preiskave.
Keywords: vijak, temperatura kovanja, nerjavno jeklo, natezni preskus, mikrostruktura.
Published: 23.09.2016; Views: 779; Downloads: 81
.pdf Full text (4,32 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica