| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ZAGOTAVLJANJE NEPREKINJENEGA POSLOVANJA V MANJŠEM PODJETJU
Robert Majhenič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vse vidike procesa zagotavljanja neprekinjenega poslovanja v podjetju, od načrtovanja, preko vzpostavitve do vzdrževanja sistema za zagotavljanje neprekinjenega poslovanja. Delo se v veliki meri sklicuje na mednarodni standard BS 25999, ki je v veljavi od leta 2007 in obravnava tematiko neprekinjenega poslovanja ter uvaja standardiziran pristop k uvedbi in presojanju programa neprekinjenega poslovanja v organizaciji. Delo vsebuje tudi pregled tehnik za identifikacijo in analizo tveganj, prav tako pa tudi kratek povzetek nekaterih drugih na tem področju relevantnih standardov. V praktičnem delu sta obravnavana dve programski orodji, ki podpirata procese neprekinjenega poslovanja, predstavljen je vprašalnik za ocenjevanje pripravljenosti na incidente ter seznam potrebnih korakov za izvedbo procesa načrtovanja neprekinjenega poslovanja. Izdelali smo tudi primere dokumentov sistema neprekinjenega poslovanja v manjšem podjetju, ki jih zahteva standard BS 25999.
Ključne besede: neprekinjeno poslovanje, obvladovanje katastrof, BS 25999, analiza tveganja
Objavljeno: 02.06.2010; Ogledov: 1841; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

3.
VPELJAVA VARNOSTNE POLITIKE V SREDNJE VELIKEM PODJETJU
Tina Schweighofer, 2010, diplomsko delo

Opis: Za uspešno poslovanje podjetja je ključno obvladovanje in varovanje informacij, s katerimi podjetje razpolaga. Če pomembne informacije preidejo v roke nepooblaščenih oseb, ima lahko to resne posledice za podjetje in njegovo poslovanje. Zaradi tega je pomembno, da se groženj in nevarnosti zavedajo tako zaposleni kot tudi vodstvo podjetja. Varnostna politika vsakemu podjetju predstavlja vodilo in pomoč, pri izogibanju incidentom oziroma zmanjševanju posledic. Je skupina dokumentov, ki združujejo navodila, priporočila in napotke s področja informacijske varnosti v podjetju. Izdelava varnostne politike je kompleksen postopek, ki se izvede v več fazah. V okviru diplomskega dela smo izdelali varnostno politiko za specifično podjetje. Pri tem so izvedli vse faze izdelave, pomagali pa smo si tudi z priporočili in navodili za pripravo varnostne politike.
Ključne besede: varnost informacijskega sistema, varnostna politika, analiza tveganj, neprekinjeno poslovanje
Objavljeno: 07.09.2010; Ogledov: 4369; Prenosov: 731
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

4.
5.
POSTAVITEV ORACLE PODATKOVNE ZBIRKE V PRIPRAVLJENOSTI
Goran Golubović, 2010, diplomsko delo

Opis: S povečevanjem življenjskega tempa se povečuje tudi pritisk na gospodarske družbe da storitve zagotavljajo praktično brez prekinitev 24 ur na dan, vseh 365 dni v letu. Bančne storitve v tem primeru niso izjema, s prisotnostjo na globalnem trgu je običajno poslovanje podaljšano na praktično vseh 24 ur. Izpad informacijskega sistema bi lahko imel znaten vpliv na samo poslovanje banke. Zato je dosegljivost informacijskega sistema izjemnega pomena. Da pa bi bila gospodarska škoda v primeru izpada minimalna, je potrebna uvedba najsodobnejših tehnologij, ki preprečujejo, da bi do izpada prišlo. Če pa se le-ta zgodi je potrebno poskrbeti, da je čas nedosegljivosti sistema kar se da kratek. Podatkovne zbirke v pripravljenosti so tako ključen element za hitro vzpostavitev delovanja sistema v primeru, da pride do kritične okvare sistema primarnih zbirk. Namen diplomskega dela je prenova informacijskega sistema v segmentu neprekinjenega poslovanja ki se na naša na podatkovne zbirke v pripravljenosti. Cilj diplomskega dela je prenovljen, bolj varen in izboljšan informacijski sistem, ki bo prilagojen nepričakovanim katastrofalnim dogodkom.
Ključne besede: Podatkovna zbirka, Neprekinjeno poslovanje, Pripravljenost
Objavljeno: 14.04.2011; Ogledov: 1522; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

6.
ZAGOTAVLJANJE NEPREKINJENEGA POSLOVANJA INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE
Arsen Ferizović, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava vzpostavitev načrta neprekinjenega poslovanja v manjšem podjetju. V prvem delu diplomske naloge so podani razlogi za vzpostavitev načrta neprekinjenega poslovanja. Kakšen je namen in katere cilje želimo doseči z uvedbo načrta neprekinjenega poslovanja. V nadaljevanju sta iz zbirke ITIL in zbirke COBIT povzeti in predstavljeni področji, ki obravnavata neprekinjeno poslovanje. V zadnjem delu je opisana rešitev in način uvedbe načrta neprekinjenega poslovanja v podjetju.
Ključne besede: Informacijska tehnologija, Neprekinjeno poslovanje, Načrtovanje, Vzpostavitev, Testiranje
Objavljeno: 13.07.2011; Ogledov: 2204; Prenosov: 556
.pdf Celotno besedilo (486,81 KB)

7.
8.
9.
Načrtovanje neprekinjenega poslovanja bank po standardih BS 25999 in ISO/IEC 27000 z vidika upravljanja s človeškimi viri in primer Banke X : diplomsko delo univerzitetnega študija
Petja Šega, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga okvirno predstavi način zagotavljanja neprekinjenega poslovanja bank po konceptu evropskih standardov ter zagotavljanje izvajanja ključnih poslovnih funkcij in bančnih produktov tudi v kriznih okoliščinah. Poleg tega dodatno predstavi upravljanje s človeškimi viri, predvsem zaposlenimi, upravljavci, managementom in izvajalci.Banke so organizacije z velikim vplivom na družbeno delovanje, prekinitev njihovega poslovanja pa posledično predstavlja precejšnje tveganje tako za pravne kot fizične osebe v družbi. Diplomska naloga v osrednjem delu prikazuje strukturo sistema za neprekinjeno poslovanje. Poseben poudarek je na izvedeni anketi in analizi pridobljenih rezultatov, ter v odgovorih na zastavljene hipoteze pri katerih so dodani komentarji v obliki predlogov za optimizacijo procesa za neprekinjeno poslovanje. Danes vzpostavitev sistema neprekinjenega poslovanja ni zgolj dobra praksa, ampak je zaradi vse bolj pogostih groženj ter visoke družbene odgovornosti postal integralni in obvezujoči del poslovanja bank. V tem kontekstu je prikazana tudi organizacijska in varnostna kultura zaposlenih, poslovna etika upravljavcev in managementa ter družbena odgovornost banke.
Ključne besede: banke, korporativna varnost, varnostna kultura, neprekinjeno poslovanje, standardi, primeri, diplomske naloge
Objavljeno: 28.03.2013; Ogledov: 1351; Prenosov: 311
.pdf Celotno besedilo (5,20 MB)

10.
Dejavniki za zagotavljanje načrta neprekinjenega delovanja v finančni instituciji : magistrsko delo
Tomaž Jeretina, 2013, magistrsko delo

Opis: V nalogi preučujem pristope k pripravi ukrepov za zagotavljanje neprekinjenega poslovanja podjetja. Za zagotavljanje le-tega, v mojem primeru banke, je potrebno najprej ugotoviti vzroke, ki lahko pripeljejo do motenj v poslovanju ali celo do prekinitve poslovanja. Glede na to, da se v praksi dostikrat ustavi že pri začetnem procesu analiziranja in popisovanja kritičnih točk, sem najprej raziskal možne pristope k reševanju različnih problemov. Predvsem je pomembno, da zna pripravljavec ukrepov neprekinjenega poslovanja kritično razmišljati, da je kompetenten za določena področja in ima dovolj izkušenj. V kolikor je to zagotovljeno, se lahko pristopi k analiziranju posameznih kritičnih točk poslovnega procesa, ki bi lahko ogrozile normalno poslovanje. Pomembna točka analiziranja sta samoregulacija in razprava, od katerih je odvisno, kako se bosta pripravljavec načrta neprekinjenega delovanja in vodstvo podjetja v določeni situaciji odločila. V kolikor je v določenem bančnem sistemu zagotovljena ustrezna strategija upravljanja operativnih tveganj, je logična posledica, da sta v banki izdelana varnostna politika in načrt neprekinjenega poslovanja, ki ju vodstvo banke v celoti podpira. Upravljanje neprekinjenega poslovanja lahko razumemo tudi kot integralen proces vodenja, ki zagotavlja temelje za razvoj odpornosti banke na nenormalne situacije in njeno zmožnost učinkovitega odzivanja na izredne razmere. S pomočjo ankete sem želel potrditi hipoteze o pripravljenosti bank na izredne razmere in predvsem o stalnem zagotavljanju visokega nivoja pripravljenosti, kar se je pri rezultatih ankete tudi potrdilo. Osrednja nit naloge vodi k temu, da je upravljanje neprekinjenega poslovanja dinamičen in proaktiven proces, ki nenehno stremi k zagotavljanju nemotenega poslovanja vseh organizacijskih enot posameznega poslovnega subjekta, prav tako pa tudi zagotavlja minimalne pogoje poslovanja v primeru večjih katastrof.
Ključne besede: banke, neprekinjeno poslovanje, tveganja, varnost, izredne razmere, krizni management, magistrska dela
Objavljeno: 22.04.2013; Ogledov: 1636; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici