| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Znanje med študenti zdravstvene nege na področju nujnih medicinskih ukrepov
Jernej Verčko, 2018, diplomsko delo

Opis: Izhodišče: Pri življenjsko ogroženih ponesrečencih je najnujnejši ukrep, hiter in samozavesten pristop. Visoko teoretično znanje prenesti v prakso in s tem izboljšati prognoze poškodovancev v nujni medicinski pomoči je želja vsakega zdravstvenega delavca. Namen diplomskega dela je predstaviti nekatera področja nujne medicinske pomoči, predstaviti pravilen pristop in kako učinkovito ukrepati. Raziskali smo, kakšno je znanje dveh ciljnih skupin na teh področjih nujne medicinske pomoči ter kakšna je razlika znanj med tema dvema ciljnima skupinama. Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela in kvantitativno metodo raziskovanja. Anketni vprašalnik je vseboval 20 vprašanj zaprtega tipa in eno vprašanje odprtega tipa. Pri tem je raziskovalni vzorec zajemal 80 anketirancev, študentov zdravstvene nege, od katerih eno skupino predstavljajo absolventi, drugo pa študenti v 2. letniku. Podatke smo statistično obdelali s pomočjo programa Excel in dobljene rezultate ponazorili v grafični obliki. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da študenti zdravstvene nege dobro poznajo postopke iz področja nujne medicinske pomoči v 67 %. Študenti, ki so v absolventu, imajo 73 % poznavanje postopkov, študenti v 2. letniku, pa poznajo postopke nujne medicinske pomoč v 61 %. Sklep: Iz raziskave je razvidno, da so absolventi teoretično bolj podkovani na vseh področjih, ki smo jih raziskovali.
Ključne besede: nujna medicinska pomoč, nujna zdravstvena stanja, nenadno oboleli, poškodovanec, predbolnišnično okolje, poznavanje prve pomoči, študenti zdravstvene nege
Objavljeno: 06.06.2018; Ogledov: 675; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

2.
POZNAVANJE PRVE POMOČI MED ŠTUDENTI FAKULTET V MARIBORU
Rebeka Hrovat, 2015, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Prva pomoč je oskrba, ki jo dobi poškodovanec ali nenadno oboleli na kraju dogodka. Nudimo jo s preprostimi pripomočki in traja toliko časa dokler ne prispe strokovna pomoč. Laična prva pomoč je zelo pomembna, saj nikoli ne vemo kdaj in kdo jo bo potreboval. S pravilno tehniko in znanjem, ki ga imamo in hitrim ukrepanjem lahko nekomu rešimo življenje ali preprečimo poslabšanje zdravstvenega stanja. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti pomen nudenja laične prve pomoči in ugotoviti kakšno je poznavanje prve pomoči med študenti fakultet v Mariboru, ki ne študirajo na zdravstvenih smereh. Metodologija raziskovanja: Pri pisanju diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela, uporabili smo tudi anketni vprašalnik, ki je vseboval 16 vprašanj. Izdelali smo elektronsko anketo preko spletne anketne baze, s katero smo prejeli rezultate glede ozaveščenosti študentov in nudenja prve pomoči. S pomočjo strokovne literature smo opisali pomen nudenja prve pomoči, nujne medicinske pomoči, pristop k poškodovancem in obravnavo poškodovancev. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da so študentje pripravljeni priskočiti na pomoč poškodovanemu ali nenadno obolelemu ter mu nuditi prvo pomoč. Nekaj študentov meni, da so premalo ozaveščeni in imajo premalo znanja pri nudenju prve pomoči pri večjih poškodbah kot so poškodbe hrbtenice, večje krvavitve, oživljanje in opekline. Sklep: Znanje, ki ga pridobimo na tečajih prve pomoči, gre hitro v pozabo, saj ga ne obnavljamo. Ozaveščenost glede prve pomoči pa je pomembna pri vseh ljudeh, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo deležni nudenja prve pomoči ali pa jo bomo potrebovali sami.
Ključne besede: Prva pomoč, nujna medicinska pomoč, poškodovanec, nenadno oboleli, pristop k poškodovancu.
Objavljeno: 22.10.2015; Ogledov: 1109; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici