| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Nematerialno nagrajevanje in zadovoljstvo z delom
Jona Senčur, 2019, diplomsko delo

Opis: Nagrada za dobro opravljeno večina ljudi dojema kot materialno. Predvsem pri zaposlitvi pomislimo na neko denarno nagrado, ki jo prejmemo ob fiksni plači. Čeprav je denar še vedno velik motivator za delo, pa v ospredje prihajajo tudi nematerialne nagrade. Ljudje danes dajejo velik pomen medosebnim odnosom, kolektivu, okolju v katerem delajo ipd. Velikokrat dajo pri iskanju zaposlitve tem dejavnikom prednost pred plačilom. Seveda ljudje potrebujejo denar, da si lahko zagotovijo osnovna sredstva za preživetje, pa vendar jim na delovnem mestu veliko vlogo igrajo tudi drugi dejavniki. Z lastno raziskavo smo na podlagi vzorca zaposlenih v kadrovskem podjetju preverjali tri hipoteze in iskali odgovore na tri raziskovalna vprašanja, ki so se nanašala na dojemanje tudi materialnih, vendar predvsem nematerialnih nagrad in posledičen vpliv le-teh na zadovoljstvo pri delu. Zanimalo nas je ali so jim omenjene nagrade sploh pomembne. Ugotovili smo, da nematerialnim nagradam pripisujejo pomemben pomen. Največ jim pomenita pohvala in možnost izobraževanja. Pomembni so tudi odnosi z nadrejenimi, s katerimi se dobro razumejo in z njihove strani redno prejemajo pohvale in druge oblike nematerialnih nagrad. Ker je prisoten uspešen sistem nagrajevanja in zaposleni te nagrade dobivajo v zadostni meri, je tudi njihovo zadovoljstvo z delom večje. Podjetje deluje uspešno in ima urejen sistem nagrajevanja, zato menimo, da morajo s takim delom nadaljevati tudi v prihodnje. Dokler bodo njihovi zaposleni uspešni, bo tudi podjetje konkurenčno na trgu. Če bodo zaposleni zadovoljni, bodo vztrajali pri zaposlitvi in s tem v podjetju ne bo fluktuacije, ta podjetjem predstavlja dodatne stroške, predvsem pa tudi porabo časa.
Ključne besede: - nematerialne nagrade - zadovoljstvo z delom - zaposleni
Objavljeno: 13.06.2019; Ogledov: 684; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (886,12 KB)

2.
MOTIVACIJA IN ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH V ZDRAVSTVENI NEGI V UNIVERZITETNEM KLINIČNEM CENTRU LJUBLJANA
Brina Mihelič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo temelji na motivaciji in zadovoljstvu zaposlenih na Interni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL). V teoretičnem delu so opisani pojmi motivacije in motivacijskih dejavnikov, predstavljene so najpomembnejše motivacijske teorije ter kako različni motivacijski dejavniki vplivajo na zadovoljstvo zaposlenih. Empirični del zajema raziskavo, ki je bila opravljena s pomočjo pisnega anketnega vprašalnika. Namen diplomske naloge je bil torej ugotoviti trenutno stopnjo motiviranosti in zadovoljstva zaposlenih v zdravstveni negi na Interni kliniki. Narejena je bila primerjava, kateri motivacijski dejavniki najbolj vplivajo na zaposlene in koliko so ti dejansko zadovoljni z njihovo izvedbo. Raziskava je pokazala tudi, kako so zaposleni motivirani na delovnem mestu, kakšen vpliv imajo pri tem vodje ter kateri so največji problemi, s katerimi se srečujejo pri delu. Ugotovljeno je bilo, da so zaposleni motivirani pri svojem delu, da jih najbolj motivirajo dobri medsebojni odnosi, s katerimi so v večini zadovoljni, ter samostojnost in odgovornost pri delu. Pomemben motivacijski dejavnik je tudi odnos z nadrejenim, s katerim so zadovoljni, vendar jih ta ne motivira v zadostni meri. Visok pomen pripisujejo nematerialnim dejavnikom, kot so spodbude in pohvale, ki jih tudi pogrešajo od svojih vodij. Nezadovoljstvo pa se kaže pri možnosti napredovanja, izobraževanja, slabih delovnih razmerah ter velikih preobremenitvah na delovnem mestu. Čeprav plače ne ocenjujejo kot najvišji motivator in je pri dnu lestvice, je vidna precejšnja želja po višji plači. Zaposleni so ponosni, da so zaposleni v UKCL in čutijo varnost, a so jim cilji in politika v UKCL zelo slabo razumljivi. Na podlagi raziskave so tudi podani nekateri predlogi za izboljšanje trenutnega stanja.
Ključne besede: motivacija, motivacijske teorije, zadovoljstvo zaposlenih, nematerialne nagrade, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Objavljeno: 05.07.2016; Ogledov: 1576; Prenosov: 338
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

3.
NAGRAJEVANJE ZAPOSLENIH V MERCATORJEVEM KMETIJSKEM ODDELKU AGROOPREMA MURSKA SOBOTA
Martina Šiftar, 2009, diplomsko delo

Opis: Nagrajevanje zaposlenih je zelo pomembno področje, zato bi moralo biti v vsaki organizaciji sistematično urejeno. Takšen sistem namreč zna prepoznati prispevek vsakega posameznika in ga temu primerno tudi nagraditi. Nagrajevanje zaposlenih danes, vsekakor predstavlja pomemben motivacijski dejavnik. Usklajen način motivacije in nagrajevanja zaposlenih pomeni ideal vsakega podjetja. Čeprav vsa podjetja težijo k temu, da bi bila ta dva elementa popolnoma usklajena, jih na poti do tega čaka mnogo ovir. Motiviranje zaposlenih je pristop do ljudi, ki zagotavlja, da se bodo trudili dosegati čim boljše delovne uspehe. Da bi si pri zaposlenih zagotovili dolgoročno usmerjenost v doseganje čim boljših delovnih rezultatov in uspehov, pa nam le dober način motivacije ni dovolj. Podpirati ga mora ustrezen sistem nagrajevanja. Dober sistem nagrajevanja pa zagotavlja, da bomo izpolnili obljube in uresničili želje in pričakovanja zaposlenih, ki smo jih spodbudili z motiviranjem. Le tako bo organizaciji moč dolgoročno ohraniti visoko stopnjo motivacije zaposlenih. V diplomski nalogi smo predstavili nagrajevanje zaposlenih v teoriji in na praktičnem primeru, to je v Mercatorjevem kmetijskem oddelku Agrooprema Murska Sobota. Dodali smo tudi rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med zaposlenimi v tem oddelku.
Ključne besede: nagrade, nagrajevanje, sistem nagrajevanja, plača, materialne nagrade, nematerialne nagrade
Objavljeno: 25.11.2009; Ogledov: 2075; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici