| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 122
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv parametrov procesa brizganja na zaostale napetosti in nastanek razpok pri več-komponentnih prozornih izdelkih iz pmma : diplomsko delo
Katja Jernejšek, 2022, diplomsko delo

Opis: Pokrove za zadnje avtomobilske luči izdelamo z brizganjem plastičnih mas. Kakovost izdelkov nadzorujemo in zagotavljamo s spreminjanjem procesnih parametrov. Velik vpliv na spreminjanje kakovosti izdelkov med uporabo imajo zaostale napetosti, ki se pojavijo med njihovim ohlajanjem. Pomembno je, da visoke zaostale napetosti na izdelkih pravočasno odkrijemo, sicer se lahko zaradi njih, v času uporabe izdelka, na izdelkih pojavijo razpoke. Pri izvedbi eksperimenta nas je zanimalo, kako se s spreminjanjem procesnih parametrov spreminja nastanek razpok na izdelkih. Pokrove smo izpostavili tekočemu etanolu in pregledovali nastale razpoke. Nastanek razpok na pokrovih smo preprečili z brizganjem pri nižjem naknadnem tlaku in krajšem času delovanja naknadnega tlaka.
Ključne besede: PMMA, plastične mase, brizganje plastičnih mas, zaostale napetosti, nastanek razpok
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 239; Prenosov: 0

2.
Izboljšava gravure utopa za kovanje ojnice : diplomsko delo
Klemen Vodeb, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno izboljšanje gravure utopa za kovanje ojnice, z namenom, zmanjšanja koncentracije napetosti na odkovku ojnice. V ta namen sem najprej naredil simulacijo kovanja z originalno gravuro utopa in pregledal rezultate. Sledila je izdelava izboljšav, nato pa sem ponovno naredil simulacijo, tokrat za kovanje z izboljšano gravuro utopa in dobljene rezultate med seboj primerjal.
Ključne besede: simulacija, kovanje, napetosti, gravura utopa
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 208; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

3.
Izbira ustrezne rešitve za napajanje oddaljenih odjemalcev
Marcel Topler, Boštjan Polajžer, Miran Rošer, Gorazd Štumberger, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Pogost problem v nizkonapetostnih distribucijskih omrežjih je zagotavljanje ustreznih napetostnih razmer. Oddaljeni odjemalci se največkrat soočajo s prenizko napetostjo zaradi povečanega odjema električne energije predvsem ob koničnih obremenitvah. Članek obravnava 0,4 kV distribucijsko omrežje kjer zaradi povečanega odjema in dolžine vodov ni mogoče zagotoviti ustreznih napetostnih razmer. Takšno omrežje je potrebno rekonstruirati. Za zagotavljanje ustreznih napetostnih razmer so predstavljene tri rešitve, ki so: 0,95 kV napajanje, 0,4 kV napajanje z napetostnim stabilizatorjem in 0,4 kV napajanje z baterijskim sistemom. Posamezne rešitve so podrobneje opisane, analizirane in ovrednotene. Izvedena je analiza napetostnih razmer, izgub električne energije in ekonomska analiza, ki zajema stroške investicije, letne stroške izgub električne energije in letne stroške vzdrževanja. Vse predstavljene rešitve zagotavljajo ustrezne napetostne razmere. Na podlagi naštetih primerjav je izbrana najustreznejša rešitev.
Ključne besede: distribucijsko omrežje, napajanje oddaljenih odjemalcev, padci napetosti, izgube električne energije, napetostni stabilizator, baterijski sistem
Objavljeno v DKUM: 31.07.2023; Ogledov: 495; Prenosov: 17
URL Povezava na datoteko

4.
Akumulacija strižnih napetosti med transportom cepiva : magistrsko delo
Jan Bertalanič, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je bilo izvedeno modeliranje večfaznega toka na podlagi volumskih sil, ki delujejo na tekočine med gibanjem. V obeh simulacijah je bil cilj ugotoviti količino akumuliranih strižnih napetosti v tekočini. V prvi simulaciji smo ugotavljali količino akumuliranih strižnih napetosti v kapljevini, ko se ta giblje v viali na laboratorijskem instrumentu, natančneje orbitalnem mešalniku (angl. orbital shaker). V drugi simulaciji je bil cilj enak, vendar je bila viala in s tem tudi tekočini, ki se nahajata v njem, izpostavljena določenemu režimu gibanja. Gibanje je bilo skladno s spektrom gibanja vozila, ki je predpisan v transportnem standardu ISTA 3A. Simulacije smo izvedli s pomočjo programa ANSYS FLUENT. Za pridobitev ustreznih vhodnih podatkov glede gibanja v primeru zasledovanja gibanja med transportom je bilo potrebno izvesti pretvorbo protokola gibanja iz PSD (Power Spectral Density) v pospešek tekočine, ki smo jo izvedli s pomočjo programske in numerične platforme MATLAB.
Ključne besede: biološka zdravila, razpad beljakovin, strižne napetosti, akumulacija strižnih napetosti, transport
Objavljeno v DKUM: 09.09.2022; Ogledov: 705; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

5.
Konstruiranje naprave za površinsko hlajenje valjev : diplomsko delo
Denis Marš, 2022, diplomsko delo

Opis: Toplotna obdelava je ključni del v postopku izdelave kvalitetnega izdelka, v tem primeru valja. Med postopkom izdelek večkrat segrevamo in ohlajamo, da s tem zmanjšamo zaostale napetosti v valju in zagotovimo ustrezno trdoto. Diplomsko delo zajema konstruiranje naprave, katere naloga je ta, da med procesom toplotne obdelave po ciklu segrevanja opravlja proces prislinega hlajenja. Proces prisilnega hlajenja, ki bo potekal na napravi je sledeč. Segret valj, ki se bo horizontalno položil na napravo se mora med delovanjem vrteti, posledično enakomerno ohlajati po celotni površini, škaja, ki nastane med ohlajevanjem se mora avtomatsko odstraniti, zagotoviti se mora ustrezna zaščita pred hlajenjem na delih valja kjer je to zahtevano in hkrati se mora zagotoviti tudi, da se valj med celotnim procesom ne bo pomikal v smeri svoje horizontalne osi.
Ključne besede: toplotna obdelava, prisilno hlajenje, zaostale napetosti, ustrezna trdota, enakomerno hlajenje, segrevanje.
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 566; Prenosov: 0

6.
Občutljivost svetlobnih virov za gospodinjstva na kolebanje napajalne napetosti : diplomsko delo
Tomaž Sedminek, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vpliv motenj v napetosti na časovno stalnost oddane svetlobe svetlobnih virov, ki jih uporabljamo v gospodinjstvih. Eden izmed pokazateljev kakovosti svetlobnih virov je fliker, ki je povezan s spremembami napajalne napetosti ali lastnostmi delovanja napajalnega vezja. Svetlobni vir se lahko na spremembe napajalne napetosti odzove z bolj ali manj močnim utripanjem. Za analizo omenjenega pojava smo uporabili svetlobne vire z vznožkom E27, ki je tudi najbolj razširjen vznožek v gospodinjstvih, in izmerili na sestavljeni merilni progi njihov odziv na spremembe napajalne napetosti. Diplomsko delo je bilo opravljeno v skladu z zahtevami standardov IEEE 1789 in IEC TR 61547-1, da se preveri, ali so vsi gospodinjski svetlobni viri ustrezni za uporabo v bivalnih prostorih. Ugotovitve so pokazale, da so vsi ustrezni.
Ključne besede: fliker, kolebanje napetosti, svetlobni viri, stroboskopski učinek, frekvenca.
Objavljeno v DKUM: 17.12.2021; Ogledov: 1398; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (5,43 MB)

7.
Izvedba vodenja trifaznega pretvornika v orientaciji omrežne napetosti : diplomsko delo
Jaka Rober, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena simulacijska in eksperimentalna izvedba vodenja aktivnega usmernika v orientaciji omrežne napetosti. Aktivni usmernik ima prednost štirikvadrantnega obratovanja in korekcije faktorja moči. Namen diplomskega dela je izvedba vodenja aktivnega usmernika, ki bo imela majhen vpliv na omrežje in bo zmožna regulirati enosmerno napetost na določeno vrednost. Izpeljan je model aktivnega usmernika in predstavljena je kaskadna regulacija z določitvijo parametrov regulatorjev tokovne in napetostne zanke. Opisano je določevanje parametrov LCL filtra za boljše dušenje višjih harmonskih komponent. Na simulacijskem modelu je izvedena primerjava delovanja z RL in LCL filtrom. Pri eksperimentalnem sistemu je uporabljen klasični RL filter.
Ključne besede: aktivni usmernik, vodenje v orientaciji omrežne napetosti, štirikvadrantno obratovanje, kaskadna regulacija, LCL filter
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 1150; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (9,50 MB)

8.
Mehanske lastnosti zvarnega spoja varjenega z visoko produktivnim obločnim postopkom : magistrsko delo
Borut Novak, 2021, magistrsko delo

Opis: Pri opravljanju različnih del vedno strmimo k produktivnosti in učinkovitosti. Nov varilni postopek imenovan D-arc nam omogoča zelo učinkovito ter produktivno varjenje. Zaradi velikega vnosa toplote med varjenjem je vprašljiva integriteta zvarnega spoja. Z merjenjem zaostalih napetosti, trdote v zvarnem spoju, nateznim preizkusom ter lomnomehanskimi preizkusi smo določili mehanske lastnosti zvarnega spoja varjenega z D-arc postopkom. Ugotovili smo, da pri varjenju konstrukcijskih jekel dobimo rezultate, ki zadoščajo lomnomehanskim parametrom za tovrstna jekla.
Ključne besede: D-arc, mehanika loma, natezni preizkus, merjenje trdote, zaostale napetosti, S355J2N, ASTM E1820
Objavljeno v DKUM: 27.09.2021; Ogledov: 1051; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (5,85 MB)

9.
Reševanje problemov mehanike tal
Primož Jelušič, 2021, učbenik za višje in visoke šole

Opis: Namen učbenika je aplicirati zakonitosti mehanike tal na praktičnih primerih. Prikazani so osnovni postopki za ovrednotenje fizikalnih in mehanskih lastnosti zemljin, ki so osnova za učinkovito reševanje problemov v geotehniki. Glede na obstoječo literaturo s področja mehanike tal je vsebina učbenika razdeljena na 16 poglavij: Uvod, Klasifikacija zemljin, Tri-fazni sestav zemljine, Napetosti v zemljini, Napetosti v sloju tal, Darcyjev zakon, Prepustnost zemljin, Precejanje podzemne vode, Napetosti in deformacije, Eno-dimenzionalni tlak, Konsolidacija, Lezenje, Strižna trdnost, Določitev parametrov strižne trdnosti, Napetosti-teorija elastičnosti in Stabilnostna analiza.
Ključne besede: mehanika tal, lastnosti zemljin, napetosti v sloju tal, konsolidacija, strižna trdnost, stabilnostna analiza
Objavljeno v DKUM: 04.06.2021; Ogledov: 939; Prenosov: 63
URL Povezava na datoteko

10.
Analiza zaostalih napetosti med procesom izdelave teleskopske roke : magistrsko delo
Janez Mlinarič, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo analizirali zaostale napetosti med procesom izdelave teleskopske roke. Zaostale napetosti v materialu se pogosto pojavijo kot posledica preoblikovalnih procesov, ki povzročijo plastično deformacijo materiala ali vnos toplote vanj. So zelo nezaželene zaradi možnega padca nosilnosti in drugih težav. Spremljali smo vrednosti in porazdelitev zaostalih napetosti na dveh enakih delih teleskopskih rok, narejenih iz plošč različnih šarž. Zaostale napetosti smo spremljali v štirih fazah – pred obdelovalnimi procesi, po laserskem izrezu, upogibu in varjenju. Zaostale napetosti smo merili s pomočjo magnetne metode z napravo SMMT-1. Nadaljnjo obdelavo signalov smo izvedli v Excelu in rezultate prikazali s prostorskimi grafi, ki smo jih primerjali med sabo. Odkrili smo razlike med polji zaostalih napetosti v vseh meritvenih fazah, največje so bile po upogibanju.
Ključne besede: zaostale napetosti, teleskopska roka, analiza, magnetna metoda, merjenje
Objavljeno v DKUM: 03.05.2021; Ogledov: 873; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (5,16 MB)

Iskanje izvedeno v 2.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici