| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Osnove rudarjenja kriptovalut : diplomsko delo
Jure Savinc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali področje rudarjenja kriptovalut. Teorijo o tem, kako poteka rudarjenje, smo predstavili na kriptovaluti bitcoin. V praktičnem delu smo rudarili kriptovaluto ether, na sistemu, ki smo ga sestavili sami. Da smo lažje razumeli, kaj sploh rudarjenje je in čemu je namenjeno, smo morali spoznati tudi tehnologijo veriženja blokov oziroma tehnologijo blockchain. Dotaknili smo se tudi varnosti in opisali različne načine shranjevanja kriptovalut. Na koncu smo s primerjavo narudarjenih kriptovalut videli, kakšen vpliv imata na rudarjenje težavnost in nagrada bloka.
Keywords: Kriptovaluta, rudarjenje, tehnologija veriženja blokov, bitcoin, ether, težavnost, nagrada bloka
Published in DKUM: 21.11.2019; Views: 1293; Downloads: 275
.pdf Full text (1,81 MB)

2.
DODATNA OBDAVČITEV DOHODKOV ČLANOV POSLOVODSTEV IN NADZORNIH ORGANOV V ČASU FINANČNE IN GOSPODARSKE KRIZE Z VIDIKA USTAVNOSTI
Petra Hladin, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi sem obravnavala vprašanje dodatne obdavčitve dohodkov poslovodnih oseb in članov nadzornih organov poslovnih subjektov v času finančne in gospodarske krize, z vidika ustavnosti. Predvsem me je zanimalo kakšna mora biti dodatna obdavčitev s strani zakonodajalca, da bo le-ta v skladu z načelom pravne države (2. člen Ustave), načelom prepovedi povratne veljave pravnih aktov (155. člen Ustave), ustavno pravico do zasebne lastnine (33. člen Ustave) ter ustavno zahtevo po vnaprejšnji določnosti davčnih predpisov (87. in 147. člen Ustave). Ugotovila sem, da zakonodajalec (izjemoma) lahko dodatno (tudi) retroaktivno obdavči dohodke, v kolikor spoštuje Ustavo.
Keywords: Dohodek, fiksno plačilo, variabilno plačilo, nagrada, varstvo ustavnosti, človekove pravice, presoja ustavnosti, ZDDDČPNO, pravna država, retroaktivnost, davčna določnost, poslovodne osebe, člani nadzornih organov.
Published in DKUM: 20.07.2016; Views: 824; Downloads: 181
.pdf Full text (759,87 KB)

3.
SISTEM NAGRAJEVANJA ZAPOSLENIH V MEDOBČINSKEM DRUŠTVU GLUHIH IN NAGLUŠNIH ZA GORENJSKO AURIS KRANJ
Urška Crljenko Cimperšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem obravnavala sistem nagrajevanja v neprofitni organizaciji. Kot že samo ime pove, organizacija ne ustvarja profita in se ne ukvarja s trženjem blaga in storitev. Viri financiranja so namensko pridobljeni in kot taki tudi porabljeni. Organizacija se zato poslužuje pretežno nedenarnega nagrajevanja, ker je denarno nagrajevanja skoraj nemogoče oziroma se izvaja po zakonu določenem minimumu. Na podlagi teoretičnega dela o sistemu nagrajevanju sem poskušala ugotoviti vpliv nagrajevanja na zaposlene v organizaciji in ali imajo take nagrade sploh učinek. Kakšne nagrade zaposlenim največ pomenijo in ali bi zaradi nagrade šli drugam v zaposlitev. Ugotovila sem, da so zaposleni pripravljeni delati za nižje plačilo za opravljeno delo do meje, ki jim omogoča socialno varnost. V organizacji so zaposleni pretežno invalidi, gluhi in naglušni, ki težje nastopajo na odprtem trgu delovne sile, zato so toliko bolj zadovoljni, da delo imajo in da delajo v okolju kjer so razumljeni, dobro sprejeti in kjer zaposleni komunicirajo v njim prilagojenih tehnikah.
Keywords: Denarna nagrada, nedenarna nagrada, motivacija, zadovoljstvo zaposlenih, cilji
Published in DKUM: 06.07.2016; Views: 1284; Downloads: 73
.pdf Full text (1,18 MB)

4.
UVAJANJE DRUŽBENO ODGOVORNIH PODJETNIŠKIH PRAKS NA PRIMERU BANKE
Nuša Kanižaj Kokol, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava raziskovanje družbene odgovornosti podjetij na primeru Banke, ki že ima vzpostavljene podlage za vpeljavo novih družbeno odgovornih podjetniških aktivnosti. Banke, ki bodo pri svojem poslovanju zanemarile skrb za potrebe in pričakovanja deležnikov iz skupnosti v kateri delujejo, v 21. stoletju ne bodo konkurenčne. Zahteve družbe po prevzemanju odgovornosti in preglednosti, tako v javnem kot v zasebnem sektorju so postale ogromne. Zato predlagan strateški načrt Banki, podprt z ustrezno komunikacijsko strategijo, deluje kot podpora za doseganje trajnostno naravnanih strateških ciljev Banke. Hkrati pa se bo povečal tudi ugled Banke v družbi. Z novim načrtom za razvoj aktivnosti na področju družbene odgovornosti Banka lahko poseže po glavni Nagradi družbeno odgovornih podjetniških praks, ki je tudi eden izmed glavnih ciljev diplomske naloge. O tem, da so investiranja v aktivnosti, obarvane z družbeno odgovorno noto, donosna, pa dokazujejo izsledki iz medijske analize.
Keywords: Družbena odgovornost podjetij, nagrada družbeno odgovornih podjetniških praks, uvajanje družbeno odgovornih podjetniških aktivnosti, Horus, UniCredit Banka Slovenija d.d.
Published in DKUM: 02.06.2016; Views: 1091; Downloads: 121
.pdf Full text (14,04 MB)

5.
Fazni prehodi v igri javnih dobrin na mrežah
Vito Šimonka, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu preučujemo evolucijo kooperacije v igri javnih dobrin na dveh kvalitativno različnih interakcijskih mrežah ob različnih začetnih pogojih. S pomočjo numeričnih simulacij, minimalističnih modelnih pristopov in metode Monte Carlo se osredotočimo na efekte, ki so odvisni od različne velikosti skupin agentov in različnega sinergijskega faktorja. Modelu dodamo še dodatne strategije individualnega kaznovanja in nagrajevanja, pri čemer nas zanima kako vrednost kazni ali nagrade ter cena kazni ali nagrade vpliva na evolucijo strategij. Da raziščemo robustnost kooperacije med agenti prikažemo časovni potek evolucije igre javnih dobrin na 2D krajevnih slikah in tudi fazne diagrame s katerimi področja strategij natančneje opredelimo. Fazne prehode med čistimi in mešanimi strategijami kvalitativno določimo in napovemo zveznost ali nezveznost le teh. Rezultati in ugotovitve študije takšnega socio-ekonomskega problema kažejo na primernost metod statistične fizike in teorije grafov na raziskovanje izven meja splošne fizike.
Keywords: igra javnih dobrin, kooperacija, interakcijske mreže, kaznovanje, nagrada
Published in DKUM: 07.10.2015; Views: 1891; Downloads: 115
.pdf Full text (14,96 MB)

6.
7.
8.
MOTIVACIJA ZAPOSLENIH V PODJETJU X V ČASU GOSPODARSKE KRIZE
Nina Heričko, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Motivacija je eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki pripomorejo k uspešnosti in unčinkovitosti posameznika, tima ali podjetja kot celote. Motivacija je kot notranja sila, ki usmerja človekovo vedenje. Koliko bo posameznik uspešen, je odvisno od njegovega znanja, vedenja in določenih sposobnosti reagiranja v posamezni situaciji. V podjetju je zelo pomembno, da vodilni ljudje ustvarijo prave delovne pogoje, ki bodo spodbudili delavce, da bodo delali po svojih najboljših močeh, ter poznajo njihove želje, zmožnosti in pričakovanja. Tako da so cilji diplomske naloge ugotoviti, kaj je torej tisto, kar lahko izboljša motivacijo pri zaposlenih, ter analizirati stanje v podjetju. Diplomska naloga je z uvodom in zaključkom razdeljena v osem poglavij. Od prvega do šestega poglavja smo preučili relevantno literaturo z izbranega področja. V sedmem poglavju smo analizirali stanje v podjetju, kjer smo naredili analizo ankete, ki je bila razdeljena med 50 anketiranih. Narejeno raziskavo smo primerjali z raziskavama, ki sta bili narejeni v letu 2007 in 2009 v okviru Biro Praxisa, ki je pod okriljem svetovnih podjetij pripravilo projekt SiOK (slovenska organizacijska klima). Raziskava je pokazala, da so se notranji odnosi v letu 2013 izboljšali v primerjavi z letoma 2007 in 2009, kar pove, da si zaposleni prizadevajo, da bi bilo podjetje x čim bolj uspešno. Želijo si, da bi imelo podjetje x boljšo komunikacijo med vodstvenim kadrom podjetja in zaposlenimi, saj bi le tako lahko postalo bolj prepoznavno in uspešno na tržnem trgu.
Keywords: motivacija, zaposleni, zadovoljstvo, nagrada
Published in DKUM: 08.05.2015; Views: 1043; Downloads: 99
.pdf Full text (474,56 KB)

9.
LEVSTIKOVI NAGRAJENCI
Maša Dornik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Levstikove nagrade so prva tovrstna potrditev mladinskega leposlovja pri nas. Diplomsko delo prikazuje razvoj in zgodovino podeljevanja nagrad, priznanj kvalitetnemu mladinskemu leposlovju, ki jih podeljujejo od leta 1949. Gre za založniško nagrado založbe Mladinska knjiga (osnovni namen založbe je bil izdajanje najboljših del otroške in mladinske literature), ki jo je začela podeljevati z namenom spodbujanja književnikov in ilustratorjev za mlade bralce. Diplomsko delo v osrednjem delu predstavlja mladinski literarni opus osmih nagrajencev Levstikove nagrade za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja, ki jo podeljujejo od leta 1999. Prvič so jo podelili Kristini Brenkovi, ki je pri Mladinski knjigi tudi vrsto let sodelovala, bila je njena prva urednica mladinskega leposlovja. Njen literarni opus se začenja z Deklico Delfino in lisico zvitorepko, ki ji je prinesla omenjeno nagrado. Kajetan Kovič je leta 2001 prejel Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja za svoja mladinska dela, njegova slikanica Pajacek in punčka je dobila Levstikovo nagrado leta 1985. Tone Pavček, ki si je že s svojimi prvimi objavami prislužil sloves klasika, je prejel Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja leta 2003, njegov Juri Muri v Afriki pa je doživel nešteto ponatisov in prejel Levstikovo nagrado (1958), ki ji je leta 1961 sledila še ena, in sicer za zbirko Velesenzacija. Dane Zajc (Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja je prejel leta 2005) je za zbirko Abesedarija, v kateri vsaka pesem pomeni novo domislico, prejel Levstikovo nagrado leta 1977. Pri Niku Grafenauerju, ki je dobil Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja leta 2007, se je vse začelo s Pedenjpedom, nadaljevalo pa s pesniško zbirko Nebotičniki, sedite in Majhnico, zanju je dobil Levstikovi nagradi leta 1980 in 1987. Polonca Kovač je za svoj vrhunski opus pravljično-fantastičnih zgodb Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja prejela leta 2009. Prejemnica Levstikove nagrade za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja (2011) Svetlana Makarovič je prejela Levstikovo nagrado že s prvo zbirko pravljic Miška spi leta leta 1973, sledila je še Levstikova nagrada za knjige Kam, kam kosovirja?, Kosovirja na leteči žlici in Pekarna Mišmaš (1975). Leta 2013 je Levstikovo nagrado za življenjsko delo na področju izvirnega leposlovja prejela Neža Maurer. Mladinska knjiga tako s svojo dolgo tradicijo še vedno drži pobudo kvalitetnega branja.
Keywords: nagrade mladinskega leposlovja, Levstikova nagrada, Mladinska knjiga, Tone Pavček, Dane Zajc, Svetlana Makarovič, Kajetan Kovič, Polonca Kovač, Niko Grafenauer, Neža Maurer
Published in DKUM: 16.05.2014; Views: 2113; Downloads: 466
.pdf Full text (2,27 MB)

10.
KLJUČNE DILEME PODJETNIKOV V PROCESU IZGRADNJE STARTUP-OV
Matej Marič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Podjetništvo je gonilna sila vsakega gospodarstva. Uspeti v današnjem času je izjemno težka naloga. Na začetku ustanavljanja podjetja je pomembno, da vemo, katere so najpomembnejše odločitve, ki jih bomo morali sprejeti. Pri tem moramo narediti čim manj napak. Zaradi pomembnosti teh odločitev za sam nadaljnji razvoj podjetja smo se odločili, da bomo proučili in predstavili dileme, ki se najpogosteje pojavljajo v začetkih ustanavljanju podjetij. V prvem delu diplomskega seminarja smo se osredotočili na pojem start-up podjetništva. Predstavili smo kaj je start-up podjetništvo, kakšen je pomen start-up podjetništva, kaj je podjetniški trikotnik ter posamezne elemente podjetniškega trikotnika. To so ideja, kapital in ekipa. V drugem delu diplomskega seminarja smo se osredotočili na našo temo ključnih dilem v začetkih ustanavljanja start-up podjetništva. Predstavljene so tri ključne dileme, in sicer dileme povezane s kariero, dileme povezane z iskanjem ekipe in dileme povezane po ustanovitvi ekipe. Vsaka izmed dilem ima še vrsto drugih pod dilem. Tudi te smo natančneje predstavili. Sem lahko štejemo odločitve o vlogah, nagradah, razmerjih, soustanoviteljih, lastniških deležih, zaposlovanju in investiranju. Na vse te odločitve pa po navadi vpliva družina, kultura in drugi dejavniki, s katerimi smo odraščali. Na koncu drugega dela smo predstavili še sklepna spoznanja o dilemah, s katerimi se bo, ali pa se je že srečal vsak podjetnik pri ustanovitvi podjetja. V tretjem delu diplomskega seminarja smo predstavili intervju z glavnim ustanoviteljem podjetja Ocean Orchids trgovina in storitve d.o.o.. Glavni ustanovitelj tega podjetja je Roman Ferenčak, ki ima tudi največji lastniški delež podjetja. Podjetja je ustanovil s pomočjo soustanovitelja Tomaža Jevšnika. Podjetje najdemo v Dobrovniku v Prekmurju, ukvarjajo pa se s proizvodnjo orhidej. Na koncu tretjega dela diplomskega seminarja smo naredili primerjavo med teoretičnimi spoznanji in praktičnimi izkušnjami podjetnika, kar je prikazano tudi v tabeli 7.
Keywords: start-up, ključne dileme, podjetnik, proces izgradnje, ideja, kapital, ekipa, kariera, vloga, nagrada, lastniški delež, zaposlovanje, investiranje.
Published in DKUM: 22.11.2013; Views: 1956; Downloads: 145
.pdf Full text (995,70 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica