| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Humour in Animated Movies: Shrek
Anja Janžekovič, 2021, magistrsko delo

Opis: This Master's thesis uses the theories of psychology and linguistics to analyse the animated movie Shrek. I wanted to show how much knowledge one has to attain to appreciate an educational and compelling animated movie that interests both adults and children. I was also interested in finding out what theory has to say about how the understanding of children and adults differs in understanding the same joke. Although cartoons and animated movies look simple at first glance, they are layered and at the very root carry an important role in socialisation of young children, and the realisation of adults that there is knowledge hidden in the leisure of watching an animated movie. Humour is a broad term that connects many different theories from different fields. It is important no know at least the basis of these theories to then peel back the layers and see the essence. The creators used an extensive vocabulary to write Shrek, not just the simple language most often used in many traditional fairy tales. This vocabulary with the connection of the use of dialect enhances the humour in this film.
Ključne besede: Animated movie, language, Shrek, humour
Objavljeno v DKUM: 19.10.2021; Ogledov: 786; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

2.
POVEČANJE PRODAJE IZDELKOV S POMOČJO SPLETNE STRANI V PODJETJU BETO D.O.O.
Tjaša Govekar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V današnjem času se vse bolj uveljavlja sodobni način komuniciranja, trženja, izmenjavanja podatkov in informacij z uporabo interneta, ki nam omogoča hitro iskanje s pomočjo brskalnikov, elektronske pošte in forumov. S pomočjo interneta pa nam je omogočeno gledanje ne le besedilnih zapisov, temveč bolj zanimivih in interaktivnih vsebin, kot je uporaba multimedije, s katero omogočimo pogled slik, videa in zvokovnega predstavljanja. Tako je z uporabo interneta in dodajanje dobrih multimedijskih vložkov podjetjem dandanes omogočeno cenovno zelo ugodno oglaševanje in povečanje prodaje na spletnih straneh. Podjetja se s pomočjo spletnih strani ne le predstavijo, ampak tudi vzpostavijo prvi stik z obiskovalcem ali potencialnim kupcem. Zato smo se s pomočjo diplomskega dela osredotočili na samo nadgradnjo in optimizacijo obstoječe spletne strani podjetja Beto d.o.o., in sicer z uporabo multimedije. Analizirali smo obstoječo spletno stran in ugotovili njene pomanjkljivosti. Z zbiranjem slikovnih in video gradiv smo tako pripravili različne multimedijske vložke, ki smo jih izdelali s pomočjo programske opreme CorelDraw in Windows Movie Maker. V diplomski nalogi je tako predstavljen potek izdelave nadgradnje spletne strani za namen povečanja prodaje s pomočjo zastavljenih ciljev, z zbiranjem informacij in izdelavo različnih gradiv. Prav tako smo s pomočjo različnih programov tudi optimizirali spletno stran. Pri procesu optimizacije in v njen namen smo postavili tudi Facebook stran podjetja.
Ključne besede: spletna stran, multimedija, optimizacija, CorelDraw, Windows Movie Maker
Objavljeno v DKUM: 06.10.2016; Ogledov: 933; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

3.
Feminist Heroines in the Selected Science Fiction (in English and Slovene) and Movies
Margit Berlič Ferlinc, 2016, magistrsko delo

Opis: This master’s thesis will research heroines in popular culture in connection with the changing role of women in society. I have investigated different aspects of female characters in the selected science fiction novels and movies, their relationship towards different societies, and society’s response to them as a decisive factor of the action, and the sociological aspect of the phenomenon of strong female characters, which is probably a reflection of the changes in society. I will discuss psychological aspects of the female characters in selected science fiction and movies and how the male counterparts correspond to their relationships, as well as different religious aspects. The comparison will be between the selected texts in English and Slovene and contact points of both cultures will be sought. The development of strong female characters has been especially prominent in 21st century movie culture, so I will also compare them to some older works. I expect the growth of strong female characters in the 21st century in comparison with literature and movies of the second half of the 20th century.
Ključne besede: Science fiction, feminist heroines, society, development, literature, a movie
Objavljeno v DKUM: 26.08.2016; Ogledov: 1768; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (817,64 KB)

4.
MULTIMEDIJSKA PREDSTAVITEV PODJETJA T.L.SIRK, D.O.O.
Matej Medved, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je opisana izdelava multimedijske predstavitve za podjetje T.L.Sirk, d.o.o.. Multimedija je kot eden najmodernejših načinov podajanja informacij dandanes v uporabi na vsakem koraku ter nas spremlja tudi na nezavedni ravni. Tak način predstavitve je torej zelo univerzalen, v razmeroma kratkem časovnem okviru lahko podamo veliko količino informacij, hkrati pa je uporaben na različnih medijih in ob različnih priložnostih. Tudi s finančnega vidika je taka predstavitev ugodna in predstavlja razmeroma nizek strošek. Izdelana predstavitev za omenjeno podjetje bo del prenove predstavitve podjetja, saj je bilo tekom raziskave za diplomsko delo zaznano, da so bili dosedanji načini predstavljanja, propagiranja in trženja storitev podjetja zastareli in neefektivni. Predstavitev bo lahko umeščena na novo spletno stran, prav tako pa se bo uporabljala na sejmih, predavanjih in poslovnih sestankih. Izdelava multimedijske predstavitve se začne z analizo podjetja, eden najpomembnejših delov pa je dober scenarij, tako poteka izdelave predstavitve, kot tudi scenarij končnega filma oziroma izdelka. Multimedijska predstavitev podjetja je narejena v programu Windows Movie Maker. Sestavljena je iz video posnetkov ter fotografij, narejenih z najsodobnejšo strojno opremo. Podkrepljena je z glasbeno podlago, dodan pa je kratek in jedrnat tekst v slovenskem in angleškem jeziku. S tem je bila narejena univerzalna in efektivna predstavitev, ki se po potrebi lahko nadgrajuje ter bo podjetju lahko prinesla mnogo koristi.
Ključne besede: Multimedija, Transport, Windows Movie Maker, Predstavitev podjetja, Pridobivanje strank.
Objavljeno v DKUM: 30.06.2016; Ogledov: 1781; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

5.
Postmodern Elements in Luhrmann's Adaptation of The Great Gatsby
Nina Kresnik, 2014, diplomsko delo

Opis: The aim of this diploma thesis was to find postmodern elements in Luhrman’s film adaptation of F. Scott Fitzgerald’s novel The Great Gatsby. Since The Great Gatsby is a modernist novel, published in 1925 and the aim was to find postmodern elements in the movie adaptation, modernism and postmodernism are explained first. Then the novel with its content, themes, motifs and symbols is examined thoroughly in order to explain how postmodern elements in the movie make the novel’s story interesting for today’s generation. Finally the postmodern elements in the movie are examined and connected to the novel’s story, themes, motifs and symbols. I came to the conclusion that postmodern elements in the movie are the reason why the movie adaptation of the novel, published almost ninety years ago, is so interesting to today’s generation.
Ključne besede: modernism, postmodernism, The Great Gatsby, 1920s, postmodern elements in the movie, cinematic techniques, the music, the fashion.
Objavljeno v DKUM: 18.06.2014; Ogledov: 3218; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

6.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO 3D RISANJE IN PREDSTAVITEV OBLAZINJENEGA POHIŠTVA
Urška Juvan, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela Računalniško podprto 3D risanje in predstavitev oblazinjenega pohištva je bil prostorsko risanje in predstavitev modelov oblazinjenega pohištva, kreiranih po lastnih zamislih. V uvodnem delu diplomske naloge so predstavljene vrste in lastnosti materiala za oblazinjeno pohištvo, konstrukcija sedežnih garnitur in različne teksture, barve in vzorci. V nadaljevanju opisa sledi uporaba programov Google SketchUp 8 Pro in 3DVIA Shape. Prikazan je potek risanja oblazinjenega pohištva (pet različnih modelov / dve kolekciji). Na koncu je prikazano oblikovanje predstavitve izdelanega oblazinjenega pohištva v obliki promocijskega filma, izdelanega s programoma CAM Studio in Windows Movie Maker. Cilj diplomskega dela je bila predstavitev in izdelava desetih modelov oblazinjenega pohištva z uporabo 3D računalniške grafike in izdelava predstavitvenega videa z uporabo ustreznih grafičnih programov.
Ključne besede: Oblazinjeno pohištvo, 3D programi, Google SketchUp, 3DVIA Shape, tkanine, video predstavitev, Windows Movie Maker.
Objavljeno v DKUM: 12.10.2011; Ogledov: 3755; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

7.
ELEKTRONSKI UČBENIK O UREJANJU FOTOGRAFIJ IN VIDEA ZA MLADOSTNIKE ZAVODA JANEZA LEVCA
Hermina Zec, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja dva elektronska učbenika, in sicer o urejanju fotografij in o urejanju videa. Oba učbenika sta namenjena in prilagojena posebni populaciji, mladostnikom z lažjimi motnjami v duševnem razvoju Zavoda Janeza Levca. Vsebina je predstavljena enostavno za lažje spremljanje, hitrejše pridobivanje informacij in motivacijo pri učenju. V diplomski nalogi predstavim Zavod Janeza Levca, učbenik o urejanju fotografij (s pomočjo programa Picasa) in e-učbenik o urejanju posnetkov (s pomočjo programa Windows Movie Maker) ter potek izdelave s pomočjo programov Camtasia Studio in Adobe Audition.
Ključne besede: Elektronski učbenik, Picasa, Windows Movie Maker, Camtasia Studio, Adobe Audition
Objavljeno v DKUM: 16.08.2011; Ogledov: 1941; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

Iskanje izvedeno v 1.9 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici