| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 48
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Regulacija temperature talilne šobe, krmiljenje koračnega motorja ter komunikacija med krmilnikom robota abb irb 1200 in ti tms320
Matija Ramšak, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Raziskovalno delo diplomske naloge je obsegalo izdelavo krmilnega sistema za 3D tiskalnik. Izdelali smo krmilno ploščo, s katero smo komunicirali z robotom ABB preko RS232 vodila, krmilili koračni motor in regulirali temperaturo talilne šobe. Komunikacija v času tiskanja mora biti zanesljiva, saj prekinitev komunikacije pomeni zaustavitev tiskanja. Prav tako mora biti pomik koračnega motorja natančen. Na kvaliteto končnega izdelka tudi pomembno vpliva pravilna temperatura filamenta, saj le ta ne sme biti previsoka ali prenizka.
Keywords: DSK TMS320, RS232, krmilnik motorja A4988, NTC Termistor
Published: 08.10.2019; Views: 409; Downloads: 26
.pdf Full text (3,00 MB)

2.
Porazdeljen vgrajen sistem za kontrolo motorjev v pametnem pohištvu
Žiga Miklošič, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje zasnovo in razvoj porazdeljenega sistema za kontrolo motorjev v pametnem pohištvu na poudarku modularnosti. V nalogi so predstavljene vezalne topologije aktuatorjev v pohištveni industriji, osnovne značilnosti enosmernih motorjev, kontrola motorjev, komunikacijska povezljivost posameznih modulov in položajna regulacija aktuatorjev. Cilj danega dela je izdelava sistema za uporabo aktuatorjev v pametnem pohištvu na osnovi porazdeljene topologije, kjer posamezni podrejeni elementi za kontrolo motorjev delujejo usklajeno in pod nadzorom nadrejenega elementa. Opisan sistem je namenjen za industrijske produkte s poudarkom na nastavljivih mizah. V nalogi je podrobno predstavljena zgradba celotnega sistema od strojne opreme, do opisov algoritmov za položajno vodenje motorjev. V ospredju naloge je komunikacijska povezljivost posameznih aktuatorjev, ki omogoča prenos podatkov po porazdeljeni vezalni shemi sistema. Pravilno delovanje sistema je bilo preizkušeno na treh aktuatorjih, povezanih v verigo.
Keywords: vgrajeni sistem, kontrola motorja, položajna regulacija, porazdeljen sistem, FPGA
Published: 27.06.2019; Views: 543; Downloads: 0

3.
Razvoj in optimizacija motorja s feritnimi magneti za centralni pogon
Nejc Smolar, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga se osredotoča na delovanje in konstruiranje električnega motorja. Poudarek je predvsem na modeliranju in optimizaciji motorja, ki deluje po principu preklapljanja magnetnega pretoka (flux switching machine), s feritnimi magneti na rotorju. V prvem delu je razložen postopek modeliranja v programu Flux. Opisani so problemi, ki se lahko pojavijo in naše rešitve za izpostavljene probleme. V drugem delu je prikazan postopek optimizacije motorja, njegovi parametri in izračuni modelov.
Keywords: Električni motor, električni pogon, centralni pogon, sinhronski stroj, flux switching machine, FSM, motor s feritnimi magneti, metoda končnih elementov, MKE, modeliranje električnega motorja, Flux
Published: 23.08.2018; Views: 529; Downloads: 80
.pdf Full text (5,36 MB)

4.
Sistem za HiL testiranje vodenja izmeničnih motorjev
Luka Mesarić, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga opisuje izdelavo HiL (ang. Hardware-in-the-loop) sistema za testiranje vodenja izmeničnih motorjev. HiL (slo. strojna oprema v zanki) je tehnika, ki se uporablja pri razvoju in testiranju kompleksnih vgrajenih sistemov v realnem času. Pri HiL sistemu ni potrebna dejanska strojna oprema, oz. prototip, ampak le-tega nadomestimo z emulatorjem. Za namen magistrske naloge sta bila uporabljena dva mikrokrmilnika. En mikrokrmilnik je bil HiL simulator (emulator PMSM električnega pogona), drugi pa je bil preizkušani sistem, na katerem je bilo izvedeno vodenje motorja. Programiranje mikrokrmilnikov je potekalo v programskem okolju Matlab/Simulink, uporabljena mikrokrmilnika pa sta bila TMS320F28377S podjetja Texas Instruments. Načrt tiskanega vezja je bil izdelan v programskem okolju Altium Designer.
Keywords: HiL sistem, vodenje, vodenje AC motorja, PMSM, Matlab/Simulink, mikrokrmilnik
Published: 11.04.2018; Views: 535; Downloads: 120
.pdf Full text (4,62 MB)

5.
Vodenje koračnega motorja v mikrokoračnem režimu z mikrokrmilnikom Arduino
Nejc Krajnc, 2017, diploma project paper

Abstract: V tem poročilu je predstavljeno vodenje bipolarnega koračnega motorja modela 14HM11-0404S, ki je krmiljen s H – mostičem L298N preko mikrokrmilnika Arduino Uno. Cilj je doseči več korakov, kot pa jih mehansko ponuja zgradba koračnega motorja, ki ima pri celem obratu 400 korakov. Z mikro korakom bo motor dosegel 6400 korakov pri celem obratu, torej bo zmožen narediti šestnajst krat več korakov, kar je namenjeno zelo natančnemu pozicioniranju. V diplomskem delu je predstavljena krmilna logika preklapljanja navitij, opis različnih načinov delovanja koračnega motorja ter rezultati opravljenih meritev toka na posameznem navitju z osciloskopom in predstavitev ugotovitev in rezultatov.
Keywords: krmiljenje koračnega motorja, mikro korak, preklapljanje sekvenc koračnega motorja, krmiljenje v načinu polnega in polovičnega koraka
Published: 29.01.2018; Views: 1650; Downloads: 125
.pdf Full text (1,99 MB)

6.
Elektronski sistem za sinhronizacijo hitrosti in obratov enosmernih motorjev
Klemen Cvetko, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen problem in rešitev sinhronizacije obratov ter hitrosti dveh enosmernih motorjev, ki sta uporabljena kot pogon za vrteno, katero se z različno smerjo rotacije motorja dviga ali spušča. Motor z vretenom se uporablja v dvižnih mizah, katerim je moč nastavljati višino. Problem je, da v kolikor želimo ohraniti mizo pri dvigu ali spustu v vodoravnem stanju, morata oba motorja pri premiku narediti enako obratov z enako hitrostjo. Cilj diplomske naloge je bil raziskati več možnih načinov rešitve sinhronizacije, dobiti ideje, načrtovati sisteme in izdelati potrebna vezja, ki rešijo problem s sinhronizacijo.
Keywords: enosmerni motor, sinhronizacija, obrati motorja, mikrokrmilnik, logični elementi
Published: 24.10.2017; Views: 973; Downloads: 144
.pdf Full text (3,81 MB)

7.
Optimizacija delovanja motorja dirkalnika za prvenstvo formula driver
Nejc Mlakar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje optimizacijo sesalnega sistema motorja dirkalnika z namenom povečanja moči motorja. Cilj optimizacije je bil testirati vpliv različnih dolžin vstopnih cevi na masni tok zraka in tlačno valovanje v sesalnem kolektorju ter posledično na karakteristike moči in navora. V 1-D programu AVL BOOST je bil narejen numerični model motorja, na katerem so bile testirane vstopne cevi šestih različnih dolžin. Dobljeni rezultati numerične analize so bili primerjani s podatki motorja proizvajalca.
Keywords: Optimizacija, AVL BOOST, sesalni kolektor, karakteristike motorja
Published: 22.09.2017; Views: 489; Downloads: 73
.pdf Full text (2,09 MB)

8.
Modeliranje in vodenje hibridnega koračnega motorja
Gašper Pavlič, 2016, diploma project paper

Abstract: Prvi del projekta zajema razložitev delovanja hibridnega koračnega motorja, njegovih lastnosti ter izpeljavo matematičnega modela. V drugem delu so predstavljene metode določanja parametrov motorja, v zadnjem delu pa sta predstavljena verifikacija modela in odzivi.
Keywords: Hibridni koračni motor, modeliranje, vodenje, določanje parametrov hibridnega koračnega motorja, model hibridnega koračnega motorja, odzivi hibridnega koračnega motorja.
Published: 22.03.2017; Views: 981; Downloads: 152
.pdf Full text (1,11 MB)

9.
PLATFORMA ZA TESTIRANJE BREZKRTAČNIH ENOSMERNIH MOTORJEV ZA POTREBE VARNOSTNIH SISTEMOV.
Boštjan Kupčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavimo izdelavo testne platforme za testiranje brezkrtačnih enosmernih motorjev za potrebe varnostnih sistemov. S pomočjo testne platforme je moč opraviti primarno testiranje motorjev in tako izbrati ustrezno rešitev. Prav tako je s pomočjo testne platforme moč hitro izločiti neustrezne motorje, s tem pa omogočiti zanesljivejšo in hitrejšo implementacijo pogonskega sklopa za pomično enoto varnostnega sistema.
Keywords: brezkrtačni enosmerni motor, krmilnik motorja, testna platforma
Published: 27.09.2016; Views: 1038; Downloads: 66
.pdf Full text (3,65 MB)

10.
Razvoj procesa izdelave pesta kolesa motorja
Bogomir Mesarič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V razvojni fazi projekta je zelo pomembno načrtovanje celotnega procesa izdelave pesta kolesa motorja. Mehanska obdelava je del, ki ima največjo dodano vrednost. Dodana vrednost na mehanski obdelavi je nad 50% vrednosti izdelka. V diplomskem delu sem se osredotočil na razvoj pest kolesa motorja na mehanski obdelavi. Raziskal in rešil sem problem soosnosti, saj je soosnost ulitkov lahko tudi do 50x večja kot so tolerance ulitka in problem vrtanja lukenj na dolgem izpetju majhnega premera.
Keywords: CNC obdelava aluminija, vpenjalna naprava pesta kolesa motorja, aluminijeve zlitine
Published: 12.09.2016; Views: 706; Downloads: 28
.pdf Full text (3,32 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica