| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV UPORABE BAKROVIH PRIPRAVKOV NA VSEBNOST VITAMINA C V PLODOVIH PARADIŽNIKA
Sabina Kosi, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Namen magistrskega dela je bil primerjati vplive sorte in uporabe bakrovih pripravkov na vsebnost vitamina C in suhe snovi v paradižniku. Plodovi sort 'Optima', 'Monro' in 'Paki' so se obirali v času polne zrelosti v letih 2011 in 2012. Celokupno koncentracijo vitamina C smo določili s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti (HPLC). Intenziteto absorpcije vitamina C smo merili s PDA detektorjem pri valovni dolžini 245 nm. Sorta, ki je vsebovala največ suhe snovi, je vsebovala tudi največ vitamina C. V letu 2011 je bila najvišja vsebnost suhe snovi in vitamina C v sorti ‘Monro’ (9,1 ± 0,5 % in 545 ± 32 mg/100g SS), sledili sta sorti 'Paki' (5,6 ± 0,4 % in 415 ± 59 mg/100g SS) in ‘Optima’ (5,0 ± 0,5 % in 372 ± 56 mg/100g SS). V letu 2012 smo največ suhe snovi in vitamina C določili v sorti 'Paki' in najmanj v sorti 'Optima'. Sorta je imela značilen vpliv na vsebnost vitamina C in suhe snovi, medtem ko bakrovi pripravki na vsebnost suhe snovi niso vplivali. Njihov vpliv na vsebnost vitamina C je bil zelo majhen in nekonsistenten.
Ključne besede: paradižnik (Lycopersicon esculentum Mill.) / vitamin C / suha snov / bakrovi pripravki
Objavljeno: 03.07.2015; Ogledov: 658; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (326,43 KB)

2.
Genetic equation for the cutting force in ball-end milling
Matjaž Milfelner, Janez Kopač, Franc Čuš, Uroš Župerl, 2005, izvirni znanstveni članek

Opis: The paper presents the development of the genetic equation for the cutting force for ball-end milling process. The development of the equation combines different methods and technologies like evolutionary methods, manufacturing technology, measuring and control technology and intelligent process technology with the adequate hardware and software support. Ball-end milling is a very common machining process in modern manufacturing processes. The cutting forces play the important role for the selection of the optimal cutting parameters in ball-end milling. In many cases the cutting forces in ball-end milling are calculated by equation from the analytical cutting force model. In the paper the genetic equation for the cutting forces in ball-end milling is developed with the use of the measured cutting forces and genetic programming. The experiments were made with the system for the cutting force monitoring in ball-end milling process. The obtained results show that the developed genetic equation fits very well with the experimental data. The developed genetic equation can be used for the cutting force estimation and optimization of cutting parameters. The integration of the proposed method will lead to the reduction in production costs and production time, flexibility in machining parameter selection, and improvement of product quality.
Ključne besede: milling, ball-end mill, optimization, cutting forces, cutting parameters, genetic algorithms
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1118; Prenosov: 61
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici