| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza mikrostoritveno usmerjenih zalednih rešitev na osnovi gRPC in REST v izvajalnem okolju .NET 6
Klemen Grebovšek, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo izvedli analizo in primerjavo uporabe aplikacijskega vmesnika REST API ter ogrodja gRPC kot osnovo za izvedbo komunikacije v mikrostoritveno usmerjeni arhitekturi. Dilemo izbora osnove za izvedbo komunikacije smo želeli zmanjšati na podlagi zastavljenih raziskovalnih vprašanj osredotočenih na tehnične in ne tehnične kriterije uporabe. Osredotočili smo se na performančne zmogljivosti, porabo računalniških virov, primarno podporo pri izvedbi komunikacije in splošno podporo ter možnost integracije s proxy strežniki. Osnovo za raziskovanje in izvedbo meritev nam je predstavljala lastna implementacija zaledne mikrostoritveno usmerjene programske rešitve, katero smo implementirali v sklopu izvedbe eksperimenta. Raziskovanje smo zaključili s predstavitvijo rezultatov meritev in odgovori na zastavljena raziskovalna vprašanja. Rezultati meritev nakazujejo prednosti uporabe ogrodja gRPC na področjih performančnih zmogljivosti in porabe računalniških virov ter primarne podpore pri izvedbi komunikacije v mikrostoritveno usmerjeni arhitekturi.
Keywords: mikrostoritvena arhitektura, REST API, ogrodje gRPC, izvajalno okolje .NET 6
Published in DKUM: 26.10.2022; Views: 68; Downloads: 15
.pdf Full text (3,32 MB)

2.
Zasnova analitičnega modela za ovrednotenje kakovosti rešitev na osnovi mikrostoritvene arhitekture : diplomsko delo
Nina Kliček, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Mikrostoritvena arhitektura se v svetu informatike zaradi svojih prednosti v primerjavi z monolitno arhitekturo vedno pogosteje uporablja. V diplomskem delu smo s pomočjo analize literature opredelili kakovostne atribute, ki jim razvijalci v svetu mikrostoritev namenjajo največ pozornosti. Definirali smo dobre prakse za doseganje kakovostnih atributov. Nato smo zasnovali konceptualni analitični model, s katerim lahko evalviramo že nastalo rešitev na osnovi MSA, in razvili spletno orodje, ki nam pri tem pomaga. Na podlagi uporabe orodja smo analizirali rezultate različnih razvijalcev MS-rešitev in dobili vpogled v razvite MS-rešitve v slovenskem prostoru. Ugotovili smo, da razvijalci največ pozornosti namenijo varnosti, prav tako pa svoje rešitve ocenjujejo boljše, kot to nakazujejo implementirane taktike.
Keywords: mikrostoritvena arhitektura, kakovostni atributi, analitični model, spletno orodje, taktike
Published in DKUM: 22.08.2022; Views: 354; Downloads: 70
.pdf Full text (1,34 MB)

3.
Model za izbor orkestracije zabojnikov v mikrostoritveni arhitekturi : magistrsko delo
Andrej Jagar, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena mikrostoritvena arhitektura, njene prednosti in slabosti, izzivi in vzorci, uporabljeni pri implementaciji, ter razlogi, zakaj so zabojniki pomembni v mikrostoritvenih aplikacijah. Identificirani so ključni dejavniki za orkestracijo zabojnikov, pri čemer je delo osredotočeno na implementacijo zabojnikov Docker. Predstavljenih je nekaj večjih orodij in platform za orkestracijo zabojnikov s poudarkom na orodjih Docker Swarm in Kubernetes ter njuni primerjavi glede na posamezne dejavnike. Na podlagi prototipne aplikacije je razvit odločitveni model za izbiro najbolj ustreznega orodja za orkestracijo z vidika visoke razpoložljivosti in skalabilnosti.
Keywords: mikrostoritvena arhitektura, zabojniške aplikacije, orkestracija zabojnikov, distribuirani sistemi
Published in DKUM: 30.06.2021; Views: 367; Downloads: 49
.pdf Full text (2,70 MB)

4.
Uporaba sodobne arhitekture na področju razvoja aplikacij : diplomsko delo
Matej Semenič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili, kaj je arhitektura aplikacije in se nato osredotočili na monolitno in mikrostoritveno arhitekturo. Tekom raziskovanja smo uporabili analizo sekundarne literature in anketiranje. Ugotovili smo, da mikrostoritvena arhitektura ne rešuje težav monolitne arhitekture. Prav tako smo ugotovili, da pri virtualnih izvajalnih okoljih vsak virtualni stroj vsebuje lasten gostiteljski operacijski sistem, medtem ko zabojniki uporabljajo enak gostiteljski operacijski sistem. V diplomskem delu smo ugotovili, da se zadovoljstvo strank z vpeljavo DevOps procesa bistveno izboljša, podjetje pa je izpostavljeno tveganju varnostnih vprašanj.
Keywords: mikrostoritvena arhitektura, monolitna arhitektura, API, zabojniki, DevOps
Published in DKUM: 04.07.2019; Views: 1070; Downloads: 463
.pdf Full text (1,94 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica