| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 518
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Načrtovanje polizoliranih vodnikov : doktorska disertacija
Žiga Voršič, 2024, doctoral dissertation

Abstract: Težave pri umeščanju novih nadzemnih vodov v prostor postavljajo nov izziv, kako v največji možni meri izkoristiti obstoječe koridorje nadzemnih vodov in s tovrstnimi ukrepi prispevati k zmanjševanju površine zasedbe prostora. Polizolirani vodniki (pokriti prevodniki), ki so sestavljeni iz vodnika, obkroženega s prevleko iz izolacijskega materiala, ki ščiti pred naključnimi stiki z drugimi pokritimi vodniki in z ozemljenimi deli, kot so drevesne veje itd., omogočajo bolj jedrnato izrabo prostora. V doktorski disertaciji smo raziskali porazdelitev električnega polja polizoliranega vodnika in s poskusom ugotovili, da lahko obratuje pri najvišjih napetostih v gabaritu visoko napetostnih daljnovodov. Pri raziskavi segrevanja polizoliranega vodnika smo prazne prostore med žicami daljnovodne vrvi nadomestili z ekvivalentno geometrijsko plastjo ustrezne debeline. Tudi to predpostavko smo potrdili z meritvami. Z raziskavami smo pokazali, da je mogoče z minimalnimi gradbenimi in okoljskimi posegi praktično uporabiti polizolirane vodnike na visoki napetosti in s tem omogočiti zoženje koridorjev bodočih vodov najvišjih napetosti.
Keywords: polizolirani vodniki, elektromagnetno polje, temperaturni gradient, tokovna zmogljivost, meritve
Published in DKUM: 08.04.2024; Views: 232; Downloads: 28
.pdf Full text (9,93 MB)

2.
Načrtovanje nadzora kakovosti proizvodnega procesa v podjetju Kolding d.o.o. : diplomsko delo
Miha Krajnc, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava načrtovanje nadzora kakovosti maloserijskega proizvodnega procesa v podjetju Kolding d. o. o. Delo vsebuje povzetek zahtev standarda ISO 9001, analizo trenutnega stanja nadzora kakovosti v podjetju v vseh fazah proizvodnega procesa, vključno z vhodnim in končnim nadzorom kvalitete. Na podlagi zahtev standarda in analize trenutnega stanja so podani predlogi za spremembe, katerih namen je izboljšanje stanja nadzora kakovosti v podjetju.
Keywords: vodenje kakovosti, nadzor kakovosti, proizvodni proces, meritve
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 202; Downloads: 19
.pdf Full text (3,61 MB)

3.
Anorganska kemija : navodila za laboratorijske vaje
Sašo Gyergyek, 2023, higher education textbook

Abstract: Navodila za laboratorijske vaje pri predmetu Anorganska kemija za 1. letnik študijskega programa druge stopnje Kemija, ki se izvaja na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru.
Keywords: anorganska kemija, sinteza v trdnem, obarjanje, rentgenska praškovna analiza, magnetne meritve
Published in DKUM: 07.12.2023; Views: 388; Downloads: 18
.pdf Full text (3,04 MB)
This document has many files! More...

4.
Načrtovanje in izdelava merilnega sistema za validacijo naprednih sistemov za pomoč vozniku in analiza dobljenih podatkov : magistrsko delo
Bojan Čontala, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu se najprej osredotočimo na pregled osnovne terminologije ter standardov, ki se uporabljajo pri vozilih z naprednimi sistemi za pomoč vozniku ter avtonomnih vozilih, in kratek opis uporabljenih oziroma vgrajenih tehnologij v teh vozilih ter potrebnih testiranj za zagotovitev delovanja in varnosti vozil. Temu sledi glavni del in sicer zahteve, koncept, razvoj, sestava proizvodne dokumentacije, izdelava ter sestava celotnega referenčnega merilnega sistema za verifikacijo delovanja sistemov za pomoč vozniku. Na koncu je opisanih še nekaj primerov dobave in sprejemnih testov za zagotovitev pravilnega delovanja in točnosti celotnega sistema ter meritve z rezultati enega izmed mnogih testov po Euro NCAP standardu.
Keywords: testiranje, avtonomna vožnja, meritve, načrtovanje merilnega sistema, Euro NCAP, napredni sistemi za pomoč vozniku
Published in DKUM: 05.12.2023; Views: 336; Downloads: 18
.pdf Full text (14,81 MB)

5.
Nadzor kakovosti v proizvodnem procesu RRT v podjetju Impol FT d.o.o. : diplomsko delo
Urban Brglez, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Opisano je podjetje IMPOL FT d.o.o., njegova politika kakovosti ter zahteve standardov ISO 9001 in IATF 16494. Podrobneje je opisan nadzor kakovosti v proizvodnem procesu RRT ter podane so možnosti izboljšav.
Keywords: nadzor kakovosti, hladno valjanje, razrez pločevine, dimenzijske meritve, kontrola
Published in DKUM: 07.11.2023; Views: 430; Downloads: 49
.pdf Full text (4,28 MB)

6.
Konstruiranje naprave za sestavljanje elektromotorjev : diplomsko delo
Matija Stibilj, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen proces konstruiranja naprave za sestavljanje elektromotorjev v podjetju MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o. Uporabljena so splošna načela konstruiranja - načrtovanje, koncipiranje, snovanje ter razdelava. Na koncu je predstavljena sestava naprave ter rezultati meritev opletanja rotorske gredi. Pri modeliranju sta se uporabljala programska paketa NX ter Solidworks. Simulacijski preračuni so bili izvedeni s pomočjo programa PrePoMax.
Keywords: elektromotorji, sestavljanje, naprava, konstruiranje, meritve
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 288; Downloads: 40
.pdf Full text (4,16 MB)
This document has many files! More...

7.
Uporaba metod in orodij zagotavljanja kakovosti pri načrtovanju in nadzoru procesov : magistrsko delo
Jaka Kos, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavano vodenje kakovosti z uporabo metod in orodji zagotavljanja kakovosti na izbranem izdelku podjetja ETI Elektroelement d. o. o. Cilj dela je bil preučiti izdelek in proces izdelave, identificirati morebitne napake in predlagati izboljšave, ki bi pripomogle k izboljšanju kakovosti proizvodnje. Prav tako so v magistrskem delu predstavljene teoretične osnove metod in orodji, s katerimi se je izvajala analiza kakovosti izdelka in procesa izdelave. Praktični del magistrskega dela se osredotoča na prikaz izvedbe izbranih metod in orodji za zagotavljanje kakovosti v proizvodnji izdelka. V diskusiji so razloženi pridobljeni rezultati, ki opravičujejo smotrnost in uporabo izvedenih metod in orodji za izboljšavo kakovosti procesov in proizvodov, kar zajema tudi sledenje odstopanj, odkrivanje napak, njihovo analizo in odpravo ter implementacijo izboljšav.
Keywords: vodenje kakovosti, statistični nadzor proizvodnih procesov, meritve, upravljanje tveganj
Published in DKUM: 15.09.2023; Views: 405; Downloads: 56
.pdf Full text (3,24 MB)

8.
Načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota pepper : magistrsko delo
Erik Rot Weiss, 2023, master's thesis

Abstract: V tem magistrskem delu se raziskuje načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota Pepper. Osredotočamo se na interpretacijo senzorskih meritev z uporabo algoritma rojev delcev in njegovo primerjavo z genetski algoritmom. Preizkušamo algoritem v izven omrežnem okolju lokalizacije, kjer so podatki, ki so obravnavani, prave meritve LiDAR v znanih točkah v prostoru. Delo se konča z implementacijo algoritma na robota za sočasno lokalizacijo med obratovanjem robota.
Keywords: lokalizacija, mobilni robot Pepper, algoritem rojev delcev, genetski algoritem, LiDAR meritve
Published in DKUM: 06.09.2023; Views: 371; Downloads: 28
.pdf Full text (3,12 MB)

9.
Razvoj empiričnega modela za določitev elasto-plastične deformacije kablov pri stiskanju navitij : magistrsko delo
Martin Hostnik, 2023, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je bil razviti empirični model za določanje elasto-plastične deformacije kablov pri stiskanju navitij, do česar pride tekom proizvodnega procesa. V nalogi so opisani pojmi, potrebni za analizo podatkov, kot so korelacija in aproksimacija ter potek merjenja, s katerim pridobimo potrebne podatke za analizo. Podrobno je opisana obdelava podatkov, kjer jih iz vhodne oblike pretvorimo v obliko, ki jo potrebujemo za nadaljnje delo. S pomočjo obdelanih podatkov smo razvili model, ki smo ga primerjali z obstoječim modelom. Učinek implementacije novega modela smo izmerili časovno ter razliki v porabljenemu času zaradi popravil navitja dodali denarni učinek. Cilj je bil razvoj novega empiričnega modela za napovedovanje deformiranja navitij, ki bo imel na učinkovitost proizvodnega procesa pozitiven vpliv. Z njegovim razvojem in posledično z implementacijo smo izboljšali natančnost napovedi končne višine navitij že v času projektiranja, kar bo celoten proizvodni proces izboljšalo in pohitrilo.
Keywords: navitje, elasto-plastična deformacija, procesne meritve, empirični model
Published in DKUM: 06.06.2023; Views: 407; Downloads: 29
.pdf Full text (5,88 MB)

10.
Sodobni vidiki funkcionalne vadbe v naravi skozi prizmo 12-tedenskega vadbenega programa : diplomsko delo
Amel Pašić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Zdravstvene koristi vadbe v naravnem okolju močno presegajo koristnost vadbe v zaprtih prostorih. Vadba je v fizičnem in psihičnem smislu vsesplošno koristna že v zaprtem prostoru. Toda, ko pa vadbo izvajamo na odprtem oziroma v naravi, njene koristi še potenciramo zaradi blagodejnih vplivov sončne svetlobe, svežega zraka ipd. Glavni namen diplomske naloge je bil dokazati, da moj 12-tedenski program funkcionalne vadbe izboljša nekatere pomanjkljivosti v fizični pripravljenosti začetnikov in rekreativnih športnikov. Menim, da funkcionalno vadbo izvaja premalo ljudi. Pogosto jih odvrne prevelika kompleksnost vaj. Dva od mojih ciljev v diplomski nalogi sta bila predstaviti poenostavljen program funkcionalne vadbe in približati to obliko vadbe širši množici. V diplomski nalogi, ki jo sestavljata teoretični in empirični del, sem predstavil različne pripomočke, ki jih sodobni športniki uporabljajo med vadbo na prostem. Opisal sem tudi metode za povečevanje moči, vzdržljivosti v moči, gibljivosti in maksimalne aerobne kapacitete. V empiričnem delu sem predstavil, kako so 12-tedenski program vadbe v naravi izvajali štirje udeleženci. S štirimi različnimi sklopi meritev sem ugotovil, kako so bili fizično pripravljeni na začetku, kakšen je bil njihov vmesni napredek in kakšen dosežek so dosegli na koncu vadbenega programa. Rezultate sem primerjal s komparativno metodo, s pomočjo katere sem lahko zastavljene hipoteze potrdil ali zavrnil.
Keywords: funkcionalna vadba, gibanje in narava, vadbeni program, meritve
Published in DKUM: 10.03.2023; Views: 571; Downloads: 68
.pdf Full text (7,98 MB)

Search done in 3.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica