| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 32
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Integracija merilne naprave SIRIUS XHS-PWR v kalibracijske sisteme ECU : magistrsko delo
Matej Novak, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu raziščemo področje kalibracije ECU. Opravimo analizo najbolj prisotnih orodij na trgu in primerjavo protokolov, ki se uporabljajo za kalibriranje ECU. Razvijemo rešitev v obliki prenosljive programske knjižnice, ki omogoča prenos podatkov preko kalibracijskega protokola XCP. Knjižnico nato integriramo v izvajalno okolje merilne naprave SIRIUS XHS-PWR in programske opreme DewesoftX. Zaključimo z ugotovitvijo, da smo uspešno razvili rešitev, ki omogoča integracijo merilnih sistemov podjetja Dewesoft d. o. o. v kalibracijske sisteme ECU.
Keywords: kalibracija ECU, protokol XCP, merilni sistemi, zajem podatkov
Published in DKUM: 16.01.2023; Views: 459; Downloads: 49
.pdf Full text (3,91 MB)

2.
Analiza merilnega sistema za merjenje geometrijskih značilnosti izdelkov : magistrsko delo
Jure Kocbek, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisano meroslovje in merilni sistemi. Predstavljen je način, kako pravilno analizirati merilni sistem, da je sposoben za naloge, ki se z njim opravljajo. Narejena je tudi analiza, kako merilni sistem vpliva na stroške v podjetju in kakšne so njegove koristi. Opisana je tudi analiza MSA. S pomičnim merilom smo merili ALU kocko in razmak kontaktov, ter s postopkoma tipa 1 in tipa 2 ugotovili, ali je merilni sistem sposoben.
Keywords: meroslovje in merilni sistemi, analiza stroškov in koristi, MSA analiza merilnega sistema tipa 1, 2 in 3.
Published in DKUM: 27.09.2022; Views: 644; Downloads: 67
.pdf Full text (2,26 MB)

3.
Meritev obratovalnih karakteristik veternih turbin : diplomsko delo
Jerneja Švent, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga Meritev obratovalnih karakteristik vetrnih turbin primerja obratovalne karakteristike rotorjev pod različnimi vhodnimi pogoji in analizira dobljene rezultate na podlagi merjenj. Merjenja najprej potekajo s pomočjo izmerjenega električnega toka in napetosti na enosmernem generatorju, a so dobljeni rezultati končnih izkoristkov precej nizki, zato se razvije nov merilni sistem, ki s pomočjo merilnih lističev in njihove upornosti meri silo, ki deluje na ročico preko katere je vpet enosmerni generator. Po umerjanju novo razvitega merilnega sistema se na istih rotorjih z enakimi vrtilnimi frekvencami, kot se je merilo v predhodnih merjenjih, izmeri sila na rotorju turbine in iz tega navor ter moč turbine. Končni koeficienti izkoristkov turbine z merilnim sistemom, ki meri s pomočjo mehanskih veličin so precej višji in ne presegajo Betzove limite, zato lahko na podlagi rezultatov (ki so ponovljivi) trdimo, da je ta merilni sistem ugodnejši za merjenje karakteristih rotorja, saj nanj vpliva manj zunanjih faktorjev kot na sistem, ki meri električne veličine, kjer se mora upoštevati še pretvorba iz mehanske v električno energijo skupaj z vsemi izgubami, ki pa za merjenje karakteristik rotorja niso relevantne.
Keywords: obnovljivi viri energije, vetrna energija, merilni sistemi, karakteristike vetrnih turbin
Published in DKUM: 24.09.2020; Views: 964; Downloads: 112
.pdf Full text (1,74 MB)

4.
Digitalizacija merilnih protokolov v podjetju SIJ Ravne Systems : diplomsko delo
Alen Pušnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan razvoj digitaliziranega sistema izpolnjevanja merilnih protokolov v podjetju SIJ Ravne Systems. Najprej smo predelali teoretične osnove, nato pa smo analizirali dosedanji postopek izvajanja meritev in izpolnjevanja merilnih protokolov. Ko smo ugotovili, kaj je potrebno za dobro izpolnjen merilni protokol, smo pričeli z razvojem digitaliziranega postopka izpolnjevanja merilnih protokolov. Opisali smo pripravo merilnega protokola, izvajanje meritev in beleženje rezultatov. Po zasnovi digitaliziranega postopka smo izvedli testiranje delovanja in analizo sistema. Naredili smo praktični preizkus merjenja krožnih nožev in priprave poročila o meritvah oz. merilnega protokola. Na koncu smo naredili še primerjavo med starim in novim (digitaliziranim) postopkom priprave in izpolnitve merilnih protokolov.
Keywords: merjenje, merilni protokol, merilne naprave, proizvodni sistemi
Published in DKUM: 23.09.2020; Views: 1023; Downloads: 41
.pdf Full text (2,90 MB)
This document has many files! More...

5.
Hitri merilni sistemi na osnovi Fabry-Perotovih interferometrov : doktorska disertacija
Andraž Javernik, 2018, doctoral dissertation

Abstract: Sistemi za spektralno razločevanje optičnovlakenskih senzorjev so dandanes kljub hitremu razvoju optičnih senzorjev še vedno dokaj kompleksni in posledično dragi, kar preprečuje uvajanje optičnih vlakenskih senzorjev v širši spekter industrijskih in drugih aplikacij. V okviru doktorske disertacije smo raziskali in izdelali merilni sistem, s katerim lahko spektralno razločujemo optičnovlakenske senzorje, ki temeljijo na Fabry-Perotovem interferometru. Merilni sistem, ki je predmet doktorske disertacije, je bil izdelan izključno iz majhnega števila cenenih telekomunikacijskih elektro-optičnih komponent. Za nastavljiv laserski vir smo tako uporabili lasersko diodo DFB, ki smo jo vzbujali s tokovnimi sunki višjih amplitud. Pravilna oblika tokovnega sunka skozi lasersko diodo DFB, selektivno in časovno linearno segreje aktivno področje, kar povzroči linearen zamik valovne dolžine izsevanega optičnega spektra za okoli 11 nm. Pri tokovnem vzbujanju laserske diode DFB se tako generira valovno-dolžinsko zamaknjen optični sunek, s katerim razločimo dolžino Fabry-Perotovega interferometra tako, da opazujemo odbito svetlobno valovanje t.i. interferenčni vzorec, ki ima značilno kosinusno obliko. Z uporabo tehnike merjenja faze v kosinusni spektralni karakteristiki Fabry-Perotovega interferometra lahko razločimo informacijo o merjeni veličini. S predlaganim merilnim sistemom lahko zaznavamo spremembo optične poti preko zaznavanja spremembe faze v spektru Fabry-Perotovega interferometra s frekvenco vzorčenja 40 kHz in ločljivostjo zaznavanja optične poti 2,7 nm. Če uporabimo digitalno filtriranje zajetih merilnih vrednosti, pri čemer zmanjšamo pasovno širino merilnega sistema na 1 Hz, lahko zaznavamo spremembe optične poti v Fabry-Perotovem interferometru z ločljivostjo 46 pm (npr. polmer atoma vodika znaša rB = 53 pm). Zaradi naslavljanja Fabry-Perotovih senzorjev s kratkimi optičnimi sunki lahko spektralno razločujemo tudi več Fabry-Perotovih optičnih senzorjev z različnimi ali enakimi nazivnimi dolžinami. Predstavljen merilni sistem za spektralno razločevanje Fabry-Perotovih senzorjev omogoča zasnovo stroškovno ugodnega senzorskega sistema, s katerim lahko z visoko ločljivostjo izvajamo statično ali dinamično meritev poljubne fizikalne veličine. V okviru disertacije so z uporabo predlaganega sistema za razločevanje Fabry-Perotovih interferometrov prikazane visoko-ločljive meritve raztezkov, tlakov, temperature, lomnega količnika in jakosti električnega polja. V ta namen smo uskladili nekatere obstoječe senzorje s predlaganim sistemom za razločevanje oz. uporabili nove rešitve za zaznavanje električne poljske jakosti.
Keywords: optična vlakna, merilni sistemi, temperaturna kompenzacija, laserske diode DFB, generatorji tokovnih sunkov, visokoločljive meritve, senzorji električnega polja, tlačni senzorji, senzorji lomnega količnika, senzorji raztezka, temperaturni senzorji
Published in DKUM: 22.08.2018; Views: 2226; Downloads: 232
.pdf Full text (7,90 MB)

6.
ANALIZA MERILNIH SISTEMOV V SERIJSKI PROIZVODNJI
Blaž Zidanič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava področje analize merilnih sistemov v serijski proizvodnji, povezavo s standardom SIST-TS ISO/TS 16949:2010, zahteve po planiranju in izvajanju revalidacij merilnih sistemov. Uvedena metoda revalidacij temelji na osnovi P-FMEA – ocene tveganja. Opisane so metode, uporabljene za analizo merilnih sistemov, izvedene so bile analize najbolj karakterističnih merilnih sistemov, komentirani rezultati, na podlagi rezultatov izvedenih analiz so vpeljane izboljšave tam, kjer je to bilo potrebno. Namen naloge je tudi to, da se merilne sisteme združi v tipe merilnih sistemov tam, kjer je to možno.
Keywords: merilni sistemi, kakovost, merjenja, planiranje analiz merilnih sistemov
Published in DKUM: 30.03.2016; Views: 2410; Downloads: 223
.pdf Full text (4,77 MB)

7.
DOMENSKO SPECIFIČNO MODELIRNO OKOLJE ZA KREIRANJE, RAZHROŠČEVANJE IN TESTIRANJE MERILNIH POSTOPKOV NA MERILNIH SISTEMIH
Tomaž Kos, 2012, doctoral dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji predstavimo domensko specififično modelirno okolje za kreiranje merilnih postopkov, ki se izvajajo na merilnih sistemih. Podana sta načrtovanje domensko specifičnega modelirnega jezika in njegova učinkovita uporaba v primerjavi s splošnonamenskimi jeziki. Kljub temu da uporabniki uporabljajo modelirno orodje brez stika s programsko kodo, so dodatna orodja za razumevanje merilnih postopkov dobrodošla. Za učinkovitejše odkrivanje napak pri modeliranju je predstavljeno orodje za razhroščevanje merilnih postopkov. Pri tem orodju so predstavljene različne tehnike, kot so koračno izvajanje, prekinitvene točke, animacija, pregled spremenljivk in pregled sledenja modela, s katerimi hitreje lokaliziramo in odpravimo napake. Pri samem razvoju merilnih sistemov je prav tako zelo pomembno testiranje merilnih postopkov. V ta namen je v doktorski disertaciji določen postopek nadgradnje zgoraj omenjenega jezika, ki omogoča kreiranje testnih primerkov za strojno kot tudi programsko opremo. V doktorski disertaciji je predstavljeno tudi orodje za preoblikovanje merilnih postopkov. Pri tem orodju so predstavljeni postopki preoblikovanja, ki so specifični za domeno merilne tehnike in ne vplivajo na obnašanje merilnega sistema. Na koncu doktorske disertacije je na osnovi predhodno kreiranih merilnih postopkov predstavljena metoda avtomatičnega ustvarjanja novih konstruktov. S pomočjo novih konstruktov dvignemo nivo abstrakcije in domeno še bolje približamo načrtovalcu merilnih postopkov. Domensko specififično modelirno okolje je vključeno v programski paket DEWESoft, ki je eno od najučinkovitejših orodij na področju merilne tehnike. Modelirno okolje je predstavljeno na praktičnih primerih s področja avtomobilske in vesoljske industrije.
Keywords: domensko specififični modelirni jezik, razhroščevanje, testiranje, merilni sistemi
Published in DKUM: 28.01.2013; Views: 2152; Downloads: 245
.pdf Full text (5,88 MB)

8.
ANALIZA MERILNEGA SISTEMA ZA MERJENJE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Sebastjan Kristan, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava meritve električne energije, ki morajo zagotavljati čim bolj točne merilne rezultate. V razvoju sodobne elektrotehnike se je sistem posodobil iz indukcijskih merilnikov električne energije v pametne elektronske merilnike električne energije. Cilj diplomskega dela je ugotoviti prednosti »pametnega« elektronskega števca in spoznati njegove prednosti za analizo končnih podatkov ter uporabnost izmerjenih podatkov za analizo elektroenergetskega sistema.
Keywords: električna energija, merilni instrumenti, digitalni prenos podatkov, napredni sistemi merjenja
Published in DKUM: 06.11.2012; Views: 2742; Downloads: 466
.pdf Full text (4,48 MB)

9.
MERITVE ŠUMA PROCESNIH PARAMETROV PRIMARNEGA SISTEMA IN REAKTORJA V NUKLEARNI ELEKTRARNI KRŠKO
Boštjan Kozole, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje meritve šuma procesnih parametrov v Nuklearni elektrarni Krško. Na začetku diplomske naloge je predstavljen splošni opis Nuklearne elektrarne Krško in sama sestava in delovanje energetskega objekta. V nadaljevanju so teoretično opisane fizikalne osnove sevanja in radioaktivnosti. Razloženi so tudi vsi trije merilni sistemi (NIS, IC, ACM 7300), iz katerih smo zajemali meritev. Opisana je tudi merilna oprema Dewetron, s katero smo izvajali meritve. Na koncu diplomske naloge je prestavljen opis poteka meritev šuma procesnih parametrovin in analiza meritev.
Keywords: Meritve šuma procesnih parametrov, Nuklearna elektrarna Krško (NEK), splošni opis NEK, fizikalne osnove sevanja in radioaktivnosti, trije merilni sistemi, merilna oprema, potek meritev, analiza meritev
Published in DKUM: 16.06.2012; Views: 2687; Downloads: 208
.pdf Full text (4,99 MB)

10.
Search done in 0.77 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica