| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Gašenje električnega obloka v fi stikalu za velike toke : magistrsko delo
Matej Željko, 2022, magistrsko delo

Opis: Zaščitno stikalo na diferenčni tok za nazivne tokove do 125 A podjetja Iskra je v fazi razvoja naletelo na problem električnega obloka, ki je nekontrolirano gorel v gasilni komori in se pri tem širil v notranjost stikala. Z analizo smo prikazali električno polje v prostoru in nato izvedli spremembe na podlagi izkušenj, s katerimi smo vplivali na spremembo električnega polja ter posledično tudi na električni oblok. Naš cilj je bil obvladati električni oblok do te mere, da smo ga uspeli usmeriti proti izpuhu, s čimer smo skrajšali čas trajanja pojava električnega obloka in odgorevanja kontaktnih materialov, do katerega pride v času gorenja električnega obloka.
Ključne besede: zaščitno stikalo na diferenčni tok, električni oblok, gasilna komora, električno polje
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 106; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

2.
Vpliv geometrije bata na delovanje motorja z notranjim zgorevanjem : diplomsko delo
Amin Marinšek Hussain, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so primerjane tri različne geometrije bata oz. vdolbine znotraj čela bata dizelskega motorja. Prikazan je postopek od zasnove geometrijskih oblik, definiranja robnih pogojev, izdelave računskih mrež, numerične simulacije, prikazovanje želenih rezultatov pa vse do primerjave le teh. Več kot očitno so spremembe geometrij vplivale na dogajanje znotraj zgorevalne komore. Ključni rezultati zavzemajo spremembo tlaka, spremembo temperature in nastanek emisij. Rezultati in primerjava le teh so opisani na koncu diplomskega dela.
Ključne besede: Zgorevalna komora, geometrija, bat, AVL FIRE, Dizel, motor z notranjim zgorevanjem
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 501; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

3.
Računalniška simulacija bencinskega motorja s pred-komoro : magistrsko delo
Jure Popović, 2020, magistrsko delo

Opis: Motorji z notranjim zgorevanjem so zaradi emisij, ki jih sproščajo, pod velikim pritiskom okoljskih predpisov. Proizvajalci avtomobilov iščejo nove načine kako povečati izkoristek zgorevanja in zmanjšati količino nastalih emisij. Da bi bili motorji z notranjim zgorevanjem konkurenčni novim, bolj zelenim pogonskim tehnologijam, se je v bencinski motor z direktnim vbrizgom vgradil sistem vžiga s pred-komoro. V magistrskem delu je opisana numerična analiza zgorevanja v motorju z direktnim vbrizgom in pred-komoro. Poudarek je na razvoju simulacijske metode v programu AVL FIRE™ in primerjavi zgorevanja v motorju z navadno svečko in v motorju s pred-komoro. Rezultati kažejo znatno povečan izkoristek zgorevanja pri uporabi pred-komore.
Ključne besede: računalniška dinamika tekočin, motorji z notranjim zgorevanjem GDI, pred-komora, zgorevanje
Objavljeno v DKUM: 03.07.2020; Ogledov: 716; Prenosov: 0

4.
Dekompresijska bolezen pri potapljanju
Nuša Kokol, 2019, diplomsko delo

Opis: Potapljaški incident bi lahko opisali kot nepričakovan ali neprijeten dogodek, ki prekine še tako dober potop. Kaj kmalu lahko preide v potapljaško nesrečo, ki se lahko za udeležence konča tudi s poškodbo ali celo s smrtjo. Pri potapljanju je človek v tujem okolju in je izpostavljen okoliščinam, katere v svojem okolju ne srečuje. Skupek posledic je lahko usoden za potapljača, zato je njegova varnost najpomembnejša. Za ustrezno oskrbo potrebujemo usposobljeno zdravstveno osebje, jasne postopke za ukrepanje v potapljaški nesreči in ustrezno opremo. Zelo pomembno vlogo pri zdravljenju ima hiperbarična komora. Namen diplomskega dela je predstaviti dekompresijsko bolezen kot enega najpogostejših zapletov pri potapljanju ter zdravljenje s hiperbarično oksigenoterapijo v hiperbarični komori. Pomembno vlogo pri sprejemu in spremljanju potapljača (pacienta) v centru za baromedicino ima tudi medicinska sestra. Za varno potapljanje v Sloveniji skrbi Slovenska potapljaška zveza (SPZ), na mednarodno pa deluje organizacija International Divers Alert Network – IDAN.
Ključne besede: kesonska bolezen, hiperbarična komora, hiperbarična oksigenoterapija, medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 17.12.2019; Ogledov: 1371; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

5.
Konstruiranje čistilne komore za čiščenje in pregledovanje plinovodov : diplomsko delo
Aljoša Gregorinčič, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja celostno zasnovo komore za čiščenje in pregledovanje plinovodov; od preučevanja zakonodaje, konstruiranja, preračuna, izdelave risb do priprave zvarnih robov, varjenja in pregledovanja ter testiranja komore. Komora je zasnovana na podlagi lastnih izkušenj, izkušenj podjetja Nafta Strojna d.o.o., dobrih praks in standardov navedenih v poglavju Zakonodaja. Konstruirana je tako, da predstavlja nizko tveganje za izvajalce čiščenja ali vzdrževanja in ima nizek vpliv na okolje in okolico. Glavni namen čistilne komore je redno čiščenje plinovoda. Čiščenje je potrebno zaradi visoke vsebnosti nečistoč v metanu in posledičnih nanosov na stenah ter zardi čiščenja kondenzata, ki se pojavlja na najnižjih točkah plinovoda.
Ključne besede: čiščenje, komora, tlačna oprema, plinovodi, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 07.10.2019; Ogledov: 605; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (12,50 MB)

6.
Širokopasovna mikrovalovna stimulacija resonančne komore na osnovi polprevodniške tehnologije
Žan Brus, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisana zasnova in izvedba sistema za širokopasovno mikrovalovno stimulacijo resonančne komore na osnovi polprevodniške tehnologije. V predstavljenem delu so opisane fizikalne osnove elektromagnetnega segrevanja, delovanje resonančnih komor in generatorjev mikrovalov ter naprav za meritev karakteristik resonančne komore. Naloga vsebuje natančno predstavitev zgradbe celotnega sistema vse od nivoja strojne opreme do aplikacijskega nivoja. Predstavljena je zgradba in umestitev programirljive logike kot veznega člena med zunanjo strojno opremo in procesnim sistemom. Opisan je algoritem adaptacije vzbujevalnega signala in njegov pomen v končni rešitvi. Pravilno delovanje sistema je preverjeno s pomočjo testov, rezultati so ustrezno predstavljeni in analizirani.
Ključne besede: mikrovalovi, širokopasovno, polprevodnik, resonančna komora, FPGA, programsko definiran radio, stimulacija
Objavljeno v DKUM: 09.10.2018; Ogledov: 686; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (3,70 MB)

7.
Vzdrževanje optimalnih temperaturnih pogojev med fermentacijo pivine s pomočjo varilne komore
Christian Fišer, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: To, da je pivo kvalitetno, dosežemo s pravilno pripravo in ob določenih pogojih. Ustrezna temperatura je eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri pripravi piva, saj kvasovke, ki so ključne pri pridobivanju alkohola, med fermentacijo pivine, potrebujejo določene temperaturne pogoje za pravilno delovanje. V diplomski nalogi smo predstavili varilno komoro, s katero je omogočena avtonomna regulacija temperaturnih pogojev. Naš cilj je bil zgraditi zračno zaprto komoro skupaj z elektronskim sistemom za nadzor in regulacijo ter ugotoviti, ali je možno aktivno ohranjati optimalne temperaturne pogoje s pomočjo Peltierjevega termičnega elementa. Ugotovilo se je, da je sistem v celoti sposoben uravnavati temperaturne pogoje med fermentacijo pivine ob normalnih zunanjih pogojih, kjer je razvit sistem 48 % celotnega časa poskusa pivino ohlajal, 52 % časa pa vzdrževal temperaturni optimum.
Ključne besede: fermentacija pivine, varilna komora, avtonomna regulacija temperaturnih pogojev, Peltierov element, mikrokrmilnik.
Objavljeno v DKUM: 02.10.2018; Ogledov: 681; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

8.
Razvoj in izdelava komponent za prezračevalne sisteme
Aleš Jug, 2018, magistrsko delo

Opis: Ključni del magistrskega dela je združitev dveh elementov prezračevalnega sistema v enega, ki bo opravljal enako funkcijo kot predhodni izvedbi. Vsebina dela opisuje združevanje razdelilne komore in dušilnika hrupa v element, ki bo hkrati opravljal razvod zraka in dušenje hrupa, ki ga proizvaja centralna prezračevalna enota. Nov koncept elementa sem našel s pomočjo programske opreme, literature in eksperimentalnega dela. V okviru raziskovalnega dela so bile opravljene meritve hrupa in volumenskega pretoka skozi razdelilni element. Kot najugodnejša rešitev se je izkazal razdelilni element z modulnim glušnikom. Rezultati meritev so pokazali, da izvedba razdelilnega elementa z integriranim dušilnikom hrupa dosega ustrezno dušenje zvoka in enakomeren razvod zraka.
Ključne besede: centralni prezračevalni sistem, razdelilna komora, dušilnik zvoka, vračanje odpadne toplote, tehnologija izdelave prezračevalnih elementov, testiranje dušenja hrupa, stroškovna analiza, izbira ustrezne rešitve
Objavljeno v DKUM: 17.09.2018; Ogledov: 832; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

9.
Realizacija dvotočkovne histerezne regulacije toplotne komore z mikrokrmilnikom Arduino
Žiga Kobale, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Diplomsko delo zajema načrtovanje, analizo in izvedbo histerezne regulacije toplotne komore s pomočjo mikrokrmilnika. Obravnavali smo mikrokrmilnik Arduino ter opisali strojno opremo modela UNO, katerega smo kasneje uporabili v praktičnem delu za realizacijo sistema. V praktičnem delu smo najprej sestavili vezalno shemo ter priključili vse potrebne module za delovanje sistema. Razvili smo program s pomočjo katerega smo regulirali temperaturo toplotne komore. Na koncu smo celoten sistem testirali z številnimi meritvami.
Ključne besede: histerezna regulacija temperature, toplotna komora, merilni sistem, Arduino.
Objavljeno v DKUM: 17.01.2018; Ogledov: 1390; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

10.
Test slane komore v skladu s standardom ISO 9227 kot orodje ocenjevanja kakovosti praškastih lakov v proizvodnem podjetju
Boris Borovnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Poslovno okolje se nenehno spreminja, zato so potrebne nenehne izboljšave v vseh procesih delovanja neke organizacije. Cilj diplomskega dela je bil ugotoviti obstojnost praškastih lakov proti koroziji treh različnih dobaviteljev v proizvodnem podjetju, ki smo jih testirali v slani komori in je v skladu s SIST EN ISO 9227. Rezultati testiranja bodo uporabljeni kot pomoč nabavi pri oceni dobaviteljev praškastih lakov. V teoretičnem delu smo spoznali pomen storitev in njihovo kakovost, postopek prašnega lakiranja kot storitev ter metodologijo testiranja po SIST EN ISO 9227 – NSS test. Spoznali smo, da morajo biti storitve opravljene kakovostno, organizacije, ki omogočajo storitve, pa morajo svoje delo opraviti tako, da bodo z delovanjem zadovoljile ali presegle pričakovanja kupcev ter si tako pridobile njihovo zaupanje in zvestobo. V praktičnem delu diplomskega dela smo po izvedbi testa v slani komori, ki je v skladu s SIST EN ISO 9227, ocenili rezultate po mednarodnih standardih, ki veljajo za lakirane površine. Ugotovili smo, da med dobavitelji praškastih lakov ni zaznati odstopanj po 240 urah izpostavitve v slani komori. Tako lahko sklepamo, da imajo praškasti laki različnih dobaviteljev enakovredno oceno glede obstojnosti, če upoštevamo rezultate testiranja. Možnost nadaljnjih raziskav na področju obstojnosti praškastih lakov proti koroziji bi lahko nadaljevali v dveh smereh. Prva smer bi lahko bila, da bi podaljšali čas testiranja v slani komori in bi tako lahko dobili podrobnejše rezultate obstojnosti praškastih lakov različnih dobaviteljev. Druga smer raziskovanja bi lahko bilo testiranje polakiranih testnih ploščic, ki so predobdelane z različnimi kemičnimi preparati različnih ponudnikov, ki so namenjeni za prašno lakiranje.
Ključne besede: storitve, kakovost, prašno lakiranje, slana komora, SIST EN ISO 9227.
Objavljeno v DKUM: 11.11.2016; Ogledov: 2669; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici