| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
POSODOBITEV OBLIKE IN KONSTRUKCIJE KLJUČAVNIČARSKEGA PRIMEŽA
Mihael Črešnar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je povzetek mojega večmesečnega praktičnega dela na posodobitvi konstrukcije in oblike ključavničarskega primeža v podjetju UNIOR. Primež smo razvili od začetka. Uporabili smo le nekatere geometrijske podatke iz obstoječe verzije. Uporabili smo tudi enako navojno vreteno. Povsem na novo se je razvil hitri hod, kateremu je bilo posvečeno tudi največ razvoja in truda, saj je zahteval obilo inženirskega razmišljanja in kreativnosti. Žal projekt še ni povsem končan, saj čakamo na odlitke, kateri se po manjši zamudi pričakujejo konec meseca maja. Zato sem predstavil razvoj primeža do stopnje, ki je osvojena, torej do prvega vzorca hitrega hoda v starem primežu.
Keywords: ključavničarski primež, razvoj, konstruiranje, litje, hitri hod, deljiva matica, navojno vreteno, konstruiranje za proizvodnjo
Published: 01.06.2010; Views: 1836; Downloads: 241
.pdf Full text (4,18 MB)

2.
Prva sombotelska kanonična vizitacija turniške župnije leta 1778
Janja Adanič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Zgodovino posameznega kraja v največji meri predstavljajo ljudje, ki so tam živeli. Na podeželju ima še dandanes velik vpliv na vsakdanjik ljudi cerkev. Ljudje so se v okviru posamezne župnije rodili, poročali, umirali, delali in praznovali. Pomemben zgodovinski vir o življenju v posameznih župnijah so kanonične vizitacije. V diplomskem delu je tako predstavljena kanonična vizitacija turniške župnije iz leta 1778, ki je bila hkrati prva sombotelska vizitacija te župnije. Najprej je podan zgodovinski pregled turniške župnije od njene ustanovitve do konca 18. stoletja. Sledi transliteracija kanonične vizitacije in prevod ter celostna obdelava. V vizitaciji je najprej opisano stanje v matični cerkvi in v samem Turnišču, ki je bilo sedež župnije, temu pa sledi opis stanja v posameznih podružnicah, ki jih je leta 1778 bilo devet: Brezovica, Črenšovci, Gomilica, Lipa, Nedelica, Polana, Renkovci, Žižki in Trnje. Tako pri sedežu župnije kot pri podružnicah so med drugim navedeni število prebivalcev, zemljiški gospodje, dobrine župnije, cerkveni pomočniki, župnikove in učiteljeve štolnine ter babice. Vizitator pa je popisal tudi opremo matične in podružnične cerkve v Črenšovcih ter opremo kapele svetega Antona, župnijski premični inventar ter knjižnični inventar.
Keywords: Turniška župnija, kanonična vizitacija, leto 1778, matica, podružnice
Published: 12.10.2010; Views: 2149; Downloads: 268
.pdf Full text (2,25 MB)

3.
NOVI MEHANIZEM VPETJA VLAKEN V KOMPOZITNIH MATERIALIH
Andrej Ivanič, 2011, dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji je obravnavan vpliv dodatkov betonu – mikrosilike, superplastifikatorja in aeranta – na povečanje trdnosti vpetja med cementno malto in pletenico kontinuiranih ogljikovih vlaken. Za preiskavo lastnosti vpetja med pletenico ogljikovih vlaken in različnimi cementnimi maltami so bili uporabljeni rezultati izvlečnih preizkusov, ki smo jih primerjali z rezultati analize mikrostrukture mejnih površin. Eksperimentalni rezultati so potrdili, da je uporaba vseh uporabljenih dodatkov betonu izboljšala kvaliteto vpetja. Najbolj je kvaliteto vpetja med pletenico ogljikovih vlaken in eksperimentalno cementno malto povečala uporaba aeranta. Na podlagi analize rezultatov je bilo ugotovljeno, da lahko zračni mehurčki, ki so posledica delovanja aeranta in so locirani v neposredni bližini zunanjih filamentov pletenice, predstavljajo mehansko oviro, zaradi katere se pri izvleku vlaken občutno poveča trenje na mejni površini. Posledično se povečajo trdnost, togost in žilavost vpetja pletenice ogljikovih vlaken v aerirani malti. V nadaljevanju je v disertaciji prikazana tudi aplikacija novega načina vpetja pletenice ogljikovih vlaken v betonski konstrukciji v primerjavi s klasično rebrasto jekleno armaturo. Po izvedenih upogibnih preizkusih se je izkazalo, da ima vlaknasta armatura številne prednosti pred konvencionalnimi armaturnimi materiali: bistveno stanjšanje prereza (celo do pet krat), majhno maso, možnost poljubnega oblikovanja konstrukcijskih elementov zaradi fleksibilnosti vlaken ter povečano duktilnost in žilavost kompozita.
Keywords: ogljikova vlakna, cementna matica, trdnost vpetja, mejna površina, kompoziti, aerant, SEM
Published: 04.04.2012; Views: 2791; Downloads: 310
.pdf Full text (14,46 MB)

4.
Bleiweisov zbornik
1909, original scientific article

Keywords: Slovenska matica
Published: 30.12.2015; Views: 312; Downloads: 46
URL Link to full text

5.
JOŽE GREGORC
Tomaž Mohorko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena Gregorčeva izjemna življenjska pot, prežeta z mednarodnimi priznanji velikih mojstrov. Jože Gregorc je bi izreden zborovodja, ki je zapustil neizbrisen pečat v slovenskem zborovodstvu. Neutruden praktik je svoje precizno delo izvajal tudi kot pedagog in ogromno doprinesel k razvoju Pedagoške akademije v Mariboru. Vodil je številne zbore in z njimi dosegal zavidljive uspehe pri nas in v tujini. Strogo disciplino na vajah je mehčal s svojim humorjem, ki še danes obuja spomine in dodobra nasmeji ljudi. Tudi temu je posvečeno poglavje, in sicer v sproščenem zaključku diplomskega dela. Vrhunec njegovega poustvarjalnega dela predstavlja dolgoletno delo z Moškim pevskim zborom Slava Klavora. Z zborom je potoval po Jugoslaviji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Luksemburgu in Madžarskem ter se vedno znova vračal s priznanji in nagradami. Zanemariti pa ne smemo niti UPZ Emil Adamič, UPZ Slavko Osterc in Mešanega pevskega zbora Jože Lacko, s katerimi je vedno znova polnil strani časopisov. V diplomskem delu je zajeto veliko število podatkov, s katerimi spoznamo njegovo življenje in delo na enem mestu. V delu so uporabljene naslednje metode: metoda analize in sinteze, metoda abstrakcije in konkretizacije, deskriptivna metoda in zgodovinska metoda.
Keywords: Jože Gregorc, zborovodja, zbor Slava Klavora, zbor Emil Adamič, zbor Slavko Osterc, Glasbena Matica Ptuj
Published: 12.09.2016; Views: 582; Downloads: 62
.pdf Full text (9,10 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica