| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 38
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
DVIŽNA NAPRAVA ZA MANIPULACIJO VZTRAJNIKOV
Peter Jandrić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Cimos Tam Ai d.o.o. na začetku in koncu tekočega traku delavci s pomočjo zastarelih žerjavnih dvigal prestavljajo izdelke iz traku na zabojnike in obratno. Žerjavna dvigala so zastarela in neučinkovita, zato jih je bilo potrebno nadomestiti s sodobnimi avtomatskimi manipulatorji.
Keywords: konstruiranje, avtomatski manipulator, SolidWorks, avtomatizacija, tekoči trak, funkcijska struktura, p0nevmatski elementi
Published: 18.01.2010; Views: 2161; Downloads: 239
.pdf Full text (10,54 MB)

6.
AVTOMATIZACIJA PROCESA POZICIONIRANJA PRALNE GRUPE PRALNEGA STROJA
Peter Hace, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil izdelati napravo za pomoč pri blokiranju pralne grupe na liniji pralnih strojev. Delavci so do sedaj potiskali pralno grupo z eno roko navzdol, da so pozicionirali luknjo, z drugo roko pa vstavili zatič. Pralna grupa je v ohišju obešena na dveh vzmeteh, zato to delo postane težavno, ko ga delavec opravlja osem ur dnevno. Zaradi različnih kadi je potrebno zasnovati takšno napravo, ki bo primerna za vse tipe kadi. Poudarek je na varnosti, da ne pride do poškodb delavcev. Za varnost je bil upoštevan standard SIST EN ISO 13857 : 2008. Prav tako je bilo potrebno napravo vključiti v proces delovanja linije in zagotoviti optimalno učinkovitost v zahtevanem času cikla 37 sekund. Poleg same konstrukcije je bilo potrebno izdelati krmilje in zasnovati tehnološki postopek nove grupe. Rezultat tega je naprava, zaradi katere je delo na liniji optimalnejše, zmanjšalo se je število delavcev na enega na tem delovnem mestu; do sedaj sta delo opravljala dva delavca in najpomembnejše, olajšala je fizično delo.
Keywords: - avtomatizacija - pralna grupa - pnevmatski manipulator - PLC krmilje - pozicioniranje - varnost
Published: 02.04.2010; Views: 2287; Downloads: 191
.pdf Full text (1,04 MB)

7.
MANIPULACIJA NA TRGU VREDNOSTNIH PAPIRJEV
Sana Koudila, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes tržna manipulacija, poleg zlorabe notranjih informacij, predstavlja eno izmed prepovedanih ravnanj na trgu vrednostnih papirjev. Za razliko od zlorabe notranjih informacij se zdi, da je tržna manipulacija še bolj nevarna za trg vrednostnih papirjev in tudi težje izsledljiva. Vzrok se skriva v neštetih možnih načinih za manipuliranje trga in v njegovem nenehnem razvijanju, ki s tem omogoča, da si manipulatorji zamislijo vedno nove metode za manipuliranje. Poleg teh dveh razlogov bi se jima v nekaterih državah pridružila še pomanjkljiva pristojnost nadzornih institucij za preganjanje tega prepovedanega ravnanja, kot tudi smešno nizke kazni, ki kršitelje utegnejo doleteti. Zelo pereč problem, zlasti v Sloveniji, predstavlja tudi možnost povrnitve škode oškodovancem manipulacije. Kot piše Hren, imamo na eni strani namreč manipulatorja, ki je pridobil ogromno premoženjsko korist, na drugi strani pa kup oškodovanih vlagateljev, katerim je vsakemu posebej v bistvu nastala relativno majhna škoda. Če si preračunamo, kakšne stroške bi ti vlagatelji utrpeli, da bi dosegli pravico in povrnitev svoje škode ter pri tem upoštevali še časovni okvir trajanja postopka, ugotovimo, da v bistvu njihova nezainteresiranost za sprožitev postopka niti ni tako nerazumljiva. A upanje vseeno ostaja. Tako smo v okviru Evropske Unije z Direktivo 2003/6/ES že pridobili neke minimalne standarde za pregon tržne manipulacije. A če hočemo vlagateljem zagotoviti učinkovit trg vrednostnih papirjev in jih tako spodbuditi k nadaljnjemu trgovanju, se moramo zavedati, da brez učinkovitega nadzora in ostrejših kazni za kršitelje to ne bo izvedljivo. Potrebno je namreč poudariti, da je za celotno gospodarstvo pomembno, da denar kroži in ne stagnira oziroma se ne valja v nogavicah pod posteljo.
Keywords: tržna manipulacija, trg vrednostnih papirjev, manipulator, vlagatelj, vrednostni papirji, trgovanje, goljufija
Published: 02.09.2010; Views: 2072; Downloads: 273
.pdf Full text (470,87 KB)

8.
MANIPULATOR STEKLENIH POLIZDELKOV
Marko Mešiček, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi je predstavljena nadgradnja obstoječega manipulatorja in tehnologija njegove izdelave s pomočjo metode konstruiranja z rešenim principom delovanja. Metoda za rekonstrukcijo manipulatorja je bila izbrana na podlagi primerjave ekonomske vrednosti nabave standardnega manipulatorja ali robota in popolnoma nove zasnove manipulatorja. Na podlagi analize različnih pristopov je bila izbrana rekonstrukcija obstoječega manipulatorja s standardnimi elementi. Naloga vsebuje kratke opise in razlage pojmov, ki so povezani s transportiranjem različnih materialov v industrijskem okolju ter utemeljitev končne izbire postopka rekonstrukcije manipulatorja. Osrednji del naloge sestavlja opis transportnih sistemov in konstrukcij v industriji ter konstruiranje in izdelava rekonstrukcije manipulatorja za izboljšanje učinkovitosti in zmanjšanje izgub pri prenašanju steklenih izdelkov.
Keywords: transportne naprave, manipulator, rekonstrukcija, zmogljivost
Published: 17.09.2010; Views: 1517; Downloads: 123
.pdf Full text (5,06 MB)

9.
KRMILJENJE PORTALNEGA MANIPULATORJA V OBDELOVALNI CELICI
Primož Gorenšek, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskemu delu so predstavljeni izzivi in rešitve za avtomatizacijo portalnega manipulatorja v obdelovalni celici. Krmiljenje je bilo izvedeno v treh delih z različnimi krmilniki in sicer Siemens S7-200, Siemens S7-300 ter na koncu s Phoenix Contact mrežnim krmilnikom. Opisana je vezava krmilnikov, pisanje programa ter zagon obdelovalne celice. Predstavljeni pa so tudi problemi s katerimi sem se srečeval tekom dela in njihove rešitve.
Keywords: krmiljenje, avtomatizacija, proizvodna celica, portalni manipulator
Published: 26.10.2011; Views: 1390; Downloads: 104
.pdf Full text (9,89 MB)

10.
Modifikacija pnevmatično krmiljenega manipulatorja
Kristian Bernad, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V tovarni avtomobilov Revoz d.d. (Clio, Twingo in Wind) v proizvodnem procesu uporabljajo veliko pnevmatičnih manipulatorjev, ki lajšajo delo delavcem in omogočajo hitrejšo in lažjo montažo ter transportiranje delov vozila. Zelo pogosto pa prihaja do problema in zastoja na enem od večjih pnevmatičnih manipulatorjev, ki se nahaja v karoserniškem delu tovarne na operaciji OP65 (dvig in spust poda vozila). Velikokrat prihaja do zastoja zaradi pogostih poškodb na pnevmatičnem krmilju zaradi česa imajo terenski vzdrževalci veliko intervencij, ki posledično vplivajo na število izdelanih kosov na izmeno. Da bi se tem težavam izognili je potrebno pnevmatično krmilje na manipulatorju modificirati in s tem omejiti okvare in zastoje na minimum.
Keywords: Pnevmatični manipulator, modifikacija, pnevmatične sheme
Published: 12.01.2012; Views: 1310; Downloads: 116
.pdf Full text (2,00 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica