| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Mala hidroelektrarna kot dopolnilna dejavnost na kmetiji : diplomsko delo
Matevž Orter, 2023, diplomsko delo

Opis: Na gorsko višinski kmetiji Gosak imamo malo hidroelektrarno, ki je dopolnilna dejavnost in je registrirana kot proizvodnja in prodaja energije iz vodnega vira. Dopolnilna dejavnost v našem primeru pozitivno vpliva na ekonomsko stanje kmetije. Turbina je bila dotrajana in zastarela. Zaradi dobrih razmer na trgu, in ker je tehnika in tehnologija napredovala, smo se odločili, da gremo v korak s časom, elektrarno posodobimo ter postavimo na novo. Sodobna tehnologija in novejši materiali so omogočili, da smo lahko povečali tudi proizvodno moč. V diplomskem delu so na kratko opisani obnovljivi viri energije v Sloveniji in opisan postopek uvedbe dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Predstavljeni so vsi deli male hidroelektrarne in stroški obnove. Pri ekonomskem delu naloge je analizirana ocena investicije. Za ekonomsko analizo je uporabljena metoda kalkulacij skupnih stroškov, za oceno investicije pa Cost Benefit analiza (CBA). Pri finančni analizi imamo ISD 5,5 %. Doba povratka je v 4 letu, pri katerem NSV znaša 7.541,76 €. Računali smo tudi z najvišjo obrestno mero, ki je 7,93 %. V tem primeru je NSV 25,71 €. Ker doba povratka ostane enaka, torej v 4 letu, smo obe v začetku postavljeni hipotezi v delu tudi potrdili.
Ključne besede: mala hidroelektrarna, dopolnilna dejavnost, hidroenergetski potencial, obnovljivi viri energije, ocena investicije.
Objavljeno v DKUM: 06.10.2023; Ogledov: 399; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

2.
Prenova male hidroelektrarne : magistrsko delo
Primož Bestijanič, 2022, magistrsko delo

Opis: Raba energije po svetu se vsako leto povečuje. Zaradi tega mora energetska politika stremeti k temu, da bomo proizvodnjo povišali in hkrati s pravimi ukrepi zmanjšali porabo. Iz leta v leto se v omrežje priključuje vse več manjših proizvodnih enot, ki jih imenujemo razpršeni viri. K razpršenim virom uvrščamo tudi manjše hidroelektrarne, kot je mala hidroelektrarna, obravnavana v tem delu. Zaradi dobrih razmer na trgu se vse več ljudi odloča za izgradnjo hidroelektrarne, čeprav so postopki pridobivanja potrebne dokumentacije dolgotrajni. Magistrsko delo obravnava postopke obnove in principe delovanja različnih sistemov elektrarne.
Ključne besede: prenova, mala hidroelektrarna, obnovljivi viri energije, zaščita asinhronskega generatorja, avtomatizacija
Objavljeno v DKUM: 08.11.2022; Ogledov: 745; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (6,16 MB)

3.
Primerjava karakteristik alternativnih vodnih turbin za malo HE
Simon Trupi, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je primerjava karakteristik alternativnih vodnih turbin s karakteristikami klasičnih vodnih turbin za malo hidroelektrarno. Male vodne hidroelektrarne so specifične, predvsem v padcu in pretoku vode, ki jo lahko izkoristimo za proizvodnjo električne energije. V diplomskem delu na konkretnem primeru ugotavljamo učinkovitost in rentabilnost alternativnih vodnih turbin, in ugotavljamo katera je v danem primeru najprimernejša. Ugotovili smo, da je izbrana alternativna turbina ugodna zamenjava za klasično vodno turbino.
Ključne besede: alternativne vodne turbine, mala hidroelektrarna, obnovljivi viri energije
Objavljeno v DKUM: 18.07.2019; Ogledov: 2054; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (4,59 MB)

4.
PRIMERJAVA IZGRADNJE MALE IN VELIKE HIDROELEKTRARNE
Matej Kokol, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena možnost izgradnje male hidroelektrarne na izbranem odseku reke Pesnice v občini Gorišnica. Območje gradnje ne spada v ekološko pomembno območje ali v območje naravnih vrednot, tako da za gradnjo na tem območju ne veljajo posebni predpisi, ki bi jih bilo treba upoštevati. Izbrana lokacija leži na območju Zamušanov, kjer je na podlagi vodomerne postaje, ki se nahaja v neposredni bližini, analiziran pretok reke in ekološko sprejemljiv pretok. V nadaljevanju je predstavljena možnost gradnje manjše hidroelektrarne. Na kratko je opisana oprema manjših hidroelektrarn in predstavljena sama tehnična zasnova posameznih objektov. Narejena je tudi kratka primerjava z veliko hidroelektrarno Formin. V zaključku diplomskega dela je izvedena ekonomska analiza, kjer so analizirani investicijski stroški, prihodki iz prodaje električne energije, na koncu pa je izračunan čas, v katerem se bo investicija povrnila.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, gradnja, mala hidroelektrarna, ekonomska analiza, turbine
Objavljeno v DKUM: 21.10.2016; Ogledov: 2043; Prenosov: 270
.pdf Celotno besedilo (3,98 MB)

5.
MALA HIDROELEKTRARNA MLAČNIK, PRESOJA IZVEDLJIVOSTI
Roman Goltnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Mala hidroelektrarna Mlačnik, presoja izvedljivosti je izdelano z namenom in ciljem ugotoviti rentabilnost obnove obstoječe Francisove turbine in možnost pridobivanja električne energije iz vodne energije. Izbira in obdelava te teme nas je pritegnila, ker je na tem mestu dobrih 50 let obratovala žaga, ki jo je poganjala Francisova turbina. V delu je najprej predstavljeno delovanje dveh malih hidroelektrarn z različnima turbinama, nato pa je analizirana tehnična in ekonomska možnost obnove male hidroelektrarne na potoku Ljubija.
Ključne besede: električna energija, obnovljivi viri energije, mala hidroelektrarna, presoja izvedljivosti
Objavljeno v DKUM: 11.07.2016; Ogledov: 2036; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

6.
REVITALIZACIJA DELOVANJA MALE HIDROELEKTRARNE
Črtomir Eržen, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava problem oblikovanja primerne rešitve za revitalizacijo male hidroelektrarne. Zaradi specifike posameznih objektov in potreb naročnikov je nemogoče razviti eno samo rešitev za revitalizacijo. Ker pa individualni pristop povzroča velike stroške in posledično nekonkurenčnost, je potrebno najti način, ki bo omogočal prilagodljivost glede na posamezni objekt, ki naj bi ga revitalizirali, obenem pa definira standardne komponente, ki bodo zmanjšale čas izdelave in zmanjšale materialne stroške. V okviru diplomskega dela smo izvedli še raziskavo s področja osebnih kriterijev za izbor rešitve med lastniki malih hidroelektrarn. Poleg tega smo opravili tudi intervju z vodilnima v podjetju, ki ponuja revitalizacije MHE, ter iz zbranih podatkov naredili QFD-analizo.
Ključne besede: revitalizacija, mala hidroelektrarna, QFD, osebni kriteriji, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 01.07.2016; Ogledov: 1264; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

7.
OBNOVA MALE HIDROELEKTRARNE TEVČE
Klemen Kos, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava potencialno obnovo male hidroelektrarne Tevče. Objekt ni v procesu obratovanja vse od leta 1989, ko je strojnico poškodoval skalnati plaz. Vodni potencial reke Lahomnice je zadovoljiv, izjema so poletni meseci, ko pretok upade. Predstavljeni so vsi deli elektrarne skupaj s predvideno obnovo in stroški. Infrastruktura objekta je dobro ohranjena, zato bi bil vložek obnove in ponovnega zagona minimalen. Za izračun zmogljivosti male hidroelektrarne in stroškov obnove ter dobo vračanja, smo uporabili program RET-Screen.
Ključne besede: mala hidroelektrarna, Lahomnica, asinhronski generator, Francisova turbina, obnova, stroški, doba vračanja
Objavljeno v DKUM: 28.10.2015; Ogledov: 3097; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (7,65 MB)

8.
AKUMULACIJSKA MALA HIDROELEKTRARNA NA LEDAVSKEM JEZERU
Loris Somi, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava Akumulacijsko malo hidroelektrarno na Ledavskem jezeru. Izbira teme je povezana z obstoječo infrastrukturo, saj so nasip, stolp in iztočno polje jezera že zgrajeni objekti. V nalogi je obdelan eden izmed načinov izrabe teh objektov in vodnega potenciala reke Ledave na zahodnem delu Goričkega s postavitvijo omenjene elektrarne. Izbira lokacije, tehnična izbira opreme in načrtovani režim obratovanja bodo popeljali do stroškov investicije ter opravičljivosti same gradnje objekta. Za izračune in simulacije se bosta uporabljala programska paketa Matlab/Simulink ter RETScreen.
Ključne besede: elektroenergetski sistem, akumulacijska mala hidroelektrarna, varovanje okolja, Francisova turbina, asinhronski generator
Objavljeno v DKUM: 18.12.2014; Ogledov: 3185; Prenosov: 321
.pdf Celotno besedilo (6,18 MB)

9.
DOLOČITEV OPTIMALNEGA ODPRTJA IGEL V MALI HIDROELEKTRARNI MLINCA
Žiga Papić, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena mala hidroelektrarna Mlinca, ki je postavljena v neposredni bližini Mojstrane in v kateri so bile opravljene meritve. Na podlagi opravljenih meritev in izračunov smo s pomočjo računalniških programov Microsoft Excel in Matlab pokazali, kako se izkoristek in moč agregata spreminjata s pretokom vode. V zaključnem delu poskušamo tudi dokazati, da z izbiro nekaterih režimov (ti določajo odprtje posameznih igel) regulacije pretoka vode skozi šobe dosežemo večjo proizvodnjo električne energije in da obraba materialov vpliva na izkoristek agregata.
Ključne besede: mala hidroelektrarna, regulacija pretoka vode, optimizacija.
Objavljeno v DKUM: 16.07.2014; Ogledov: 1865; Prenosov: 285
.pdf Celotno besedilo (4,06 MB)

10.
MALA HIDROELEKTRARNA V VELENJU
Janez Jelenko, 2013, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je preveriti možnost izgradnje male hidroelektrarne med Velenjskim in Družmirskim jezerom. Izvedena je analiza velike količine pridobljenih podatkov o stanju obeh jezer in pritokov. Glede na analizo podatkov so določeni parametri akumulacijske hidroelektrarne z opisi sestavnih delov male hidroelektrarne. Predstavljeni so vplivi na okolje. Narejen je ekonomski izračun za ugotavljanje smiselnosti projekta.
Ključne besede: mala hidroelektrarna, akumulacijska hidroelektrarna, parametri vodne turbine, izračuni tlačnih padcev, primerjava cevovodov, okoljski vplivi, stroški, ekonomski izračun
Objavljeno v DKUM: 13.01.2014; Ogledov: 2478; Prenosov: 360
.pdf Celotno besedilo (4,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici