| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Motiviranje otrok z lutko : magistrsko delo
Vesna Kovač, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Motiviranje otrok z lutko je lutka predstavljena kot izhodišče za rutinske dejavnosti v vrtcu. Služila je pri motiviranju otrok za večje zanimanje za prehranjevanje, počitek, prihod v vrtec in ostajanje v vrtcu. Tovrstne dejavnosti omogočajo predšolskemu otroku pridobivanje občutka za red in navajanje nanj, poleg tega pa je otrokom všeč, če poznajo zaporedje in potek rutinskih dejavnosti. V teoretičnem delu diplomske naloge je lutka predstavljena kot sredstvo za motivacijo otrok, ki spodbuja otroke k lastni aktivnosti. Naveden je pomen motiviranja z lutko kot uspešne metode posredovanja novih vsebin in sredstva za doseganje ciljev v vzgojno-izobraževalnem delu. Cilji so bili pridobivanje teoretičnega znanja s področja rutinskih dejavnosti v vrtcu, ter posredovanje pravil in novih veščin skozi motivacijo z lutko. Lutka je motivacijsko sredstvo, s pomočjo katerega otroci še bolj raziskujejo in pridobivajo voljo in veselje za aktivnosti pri rutinskih dejavnostih. V praktičnem delu je predstavljeno delo z lutko in dejavnosti, izvedene s pomočjo lutke – ljubljenke skupine. Rezultati praktičnega dela z lutko kažejo, da se otroci skozi ta proces pri rutinskih dejavnostih bili bolj motivirani ter da jim je lutka nudila večjo varnost. Vzgojiteljeva naloga je spodbujanje in pripravljanje otrok na to, da v vrtec prihajajo sproščeni, nasmejani in predvsem dobre volje.
Keywords: lutka – ljubljenka skupine, rutinske dejavnosti, motivacija otrok, vrtec, predšolski otroci.
Published in DKUM: 28.07.2022; Views: 199; Downloads: 51
.pdf Full text (2,76 MB)

2.
Razvijanje socialnih veščin z lutkovnim projektom : diplomsko delo
Mateja Mašek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Otroci se socialnih veščin naučijo preko interakcij z drugimi otroci in odraslimi osebami. Socialne igre v vrtcu predstavljajo pomemben del socialnih interakacij, ki so lahko v pomoč pri razvoju socialnih veščin. V praktičnem delu naloge smo s pomočjo lutkovnega projekta opisali pripravo, izvedbo in evalvacijo lutkovnega projekta v skupini 20 otrok, starih 5 do 6 let, v katerega smo vključili socialne igre. Otroke smo ocenili pred in po izvedbi projekta po postavkah za posamezne socialne veščine. Ugotovili smo, da obstajajo statistično značilne razlike v izražanju strpnosti otrok, pri otrokovem ustreznem izražanju misli, čustev, želj in potreb, v zmožnostih sodelovanja otroka v socialnih igra s pravili, v spontanem sodelovanju v skupinskih nalogah in prilagajanju članom skupine, v izkazovanju empatije, pri spoštovanju pravil iger, pri uspešni komunikaciji z vrstniki, pri reševanju konfliktov brez agresije, pri vzpostavljanju prijateljskih odnosov, pri spontani igri z lutko, pri otrokovem vključevanju lutke ljubljenke v dnevno rutino in sproščenem odnosu do lutke pred in po izvedbi projekta. Rezultati te naloge so pomembni za razumevanje razvoja socialnih veščin ob uporabi lutke ljubljenke v skupini.
Keywords: Socialne veščine, lutka ljubljenka, motivacija, socialne igre, medsebojni odnosi, predšolska vzgoja.
Published in DKUM: 14.01.2022; Views: 473; Downloads: 59
.pdf Full text (2,27 MB)

3.
Lutka - ljubljenka skupine, kot motivacijsko sredstvo za dejavnosti pri kurikularnih področjih v vrtcu
Doroteja Žalec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom Lutka – ljubljenka skupine kot motivacijsko sredstvo za dejavnosti pri kurikularnih področjih, smo predstavili temo s področja lutk, saj je ta za predšolskega otroka izrednega pomena. Preko lutke se otrok brez skrbi in zadržkov izraža in razvija ter spoznava sebe in svet, v katerem živi. V teoretičnem delu smo na podlagi strokovne literature najprej predstavili lutko in vrste lutk. Opisali smo tudi dejavnosti z lutko in lutko v povezavi z ostalimi področja kurikula. Podrobno smo opisali lutko – ljubljenko skupine. V praktičnem delu je opisano izvajanje šestih dejavnosti s predšolskimi otroki, starih od 4 do 5 let. V ta del naloge smo vključili dnevne priprave, vsaki pripravi pa je sledila tudi kasnejša evalvacija in slikovno gradivo. Namen praktičnega dela v diplomski nalogi je bil ugotoviti, ali je lutka dobro motivacijsko sredstvo za dejavnosti pri kurikularnih področjih v vrtcu. Namen tega dela je spoznati tudi to, kako lutka vpliva na delo v vrtcu. Ali so njeni učinki pozitivni ali ne. Učinke lutke – ljubljenke skupine smo preverili v motivacijskem delu za dejavnosti pri kurikularnih področjih. Uporabili smo deskriptivno metodo, kjer smo proučevali na nivoju opisovanja dejstev, odnosov in procesov brez vzročnega razlaganja. Prav tako smo uporabili tudi metodo praktičnega dela.
Keywords: Lutka – ljubljenka skupine, predšolska vzgoja, otrok, dejavnosti z lutko, motivacija, kurikularna področja.
Published in DKUM: 21.05.2019; Views: 1119; Downloads: 214
.pdf Full text (4,12 MB)

4.
LUTKA LJUBLJENKA V VRTCU
Barbara Močnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Lutka ljubljenka v vrtcu v teoretičnem delu diplomske naloge obravnava vrste lutk, lutko ljubljenko in njen pomen ter prisotnost v vsakodnevni rutini, vpliv lutke na otrokov razvoj in metode dela z lutko. Empirični del diplomske naloge pa zajema raziskavo, s katero smo želeli ugotoviti in primerjati uporabo lutke ljubljenke v dveh vrtcih ter na kakšen način in pri katerih dejavnosti vzgojitelji lutko ljubljenko uporabljajo. S pomočjo anketnih vprašalnikov smo prišli do ugotovitve, da več kot polovica anketiranih vzgojiteljev v obeh vrtcih ima lutko ljubljenko in jo uporablja na različnih področjih vzgoje in izobraževanja. Vendar so se pojavila tudi razhajanja med vrtcema in vzgojitelji, saj določeni uporabljajo lutke samo na enem področju kurikuluma, drugi pa jo uporabljajo pri več ali vseh področjih kurikuluma.
Keywords: Lutka ljubljenka, otrokov razvoj, lutkovna aktivnost, vrtec, lutka in dnevna rutina, metode dela z lutkami, kurikulum.
Published in DKUM: 12.06.2012; Views: 3563; Downloads: 772
.pdf Full text (1,04 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica