| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Računska analiza obtekanja lopatice lopatične rešetke
Jan Tibaut, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Vsebina diplomske naloga zajema računsko analizo obtekanja lopatice lopatične rešetke in rezultate. Za reševanje naloge smo uporabili program CFX Ansys. S programom smo zamrežili kanal, ki je vseboval vnaprej izbrano lopatico, in izvedli preračune pri različnih vpadnih kotih lopatice. Rezultate smo primerjali z izmerjenimi vrednostmi in jih komentirali.
Keywords: aksialni kompresor, lopatica, lopatična rešetka, računalniška dinamika tekočin, mreža, numerična metoda
Published: 15.11.2012; Views: 969; Downloads: 110
.pdf Full text (998,86 KB)

2.
Razvoj lopatice 50 kilovatne vetrne turbine
Simon Podgrajšek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj lopatice vetrne turbine. Lopatica vetrne turbine je del rotorja vetrne turbine, ki vetru zaradi svoje oblike odvzema energijo, katero kasneje izkoriščamo kot električno energijo. Razviti je potrebno lopatico vetrne turbine, katera bo imela boljši izkoristek oz. bo proizvedla več moči kot njena predhodnica. Na začetku naloge so opisane glavne lastnosti in metode ter napotki za razvoj učinkovite lopatice vetrne turbine. V nadaljevanju je prikazan postopek izračuna in dimenzioniranja nove lopatice, ki se konča s primerjavo rezultatov obstoječe lopatice in nove lopatice. Na koncu je geometrija nove lopatice prikazana z modelom v programskem paketu SolidWorks.
Keywords: vetrna turbina, lopatica, aerodinamični profil
Published: 12.06.2013; Views: 1349; Downloads: 65
URL Link to full text

3.
Eksperimentalna analiza lopatične kaskade v zračnem toku
Jožef Kekec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Vsebina diplomskega dela zajema eksperimentalno delo in meritve toka na profil lopatične kaskade v vetrovniku. Zajete tlačne razmere smo pretvorili v sile vzgona in upora. Iz koeficientov vzgona in upora pa smo preučili njihovo odvisnost od napadnega kota.
Keywords: aksialni kompresor, vetrovni kanal, lopatična kaskada, lopatica, koeficient vzgona, koeficient upora, sila vzgona, sila upora.
Published: 25.11.2013; Views: 776; Downloads: 42
.pdf Full text (2,55 MB)

4.
Koncipiranje in zasnova lopatice vetrne turbine
Simon Volčanjk, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema koncipiranje, ter zasnovo 1 meter dolge lopatice vetrne turbine, katera je tudi praktično izvedena oz. izdelana. Le-ta temelji na dosedanjih ugotovitvah oblikovalcev in je podkrepljena z analitičnimi preračuni karakteristik lopatice vetrne turbine. Lopatica vetrne turbine je za lažjo predstavo ter izdelavo izdelana tudi v računalniško podprtem programu CatiaV5-6R2013. Model je prikazan tudi v diplomskem delu. Karakteristike lopatice, katere nismo morali analitično izračunati smo pridobili s pomočjo programa JavaFoil. Zaradi svoje sorazmerno majhne dolžine (1 meter) l, je pri tem še posebej pomemben dizajn, tako so v diplomskem delu zajeti različni preseki lopatice v razmaku 0,1 metra. Za fizično izdelavo lopatice je bil uporabljen lepljen les lipe, izdelali pa smo jo v domači delavnici.
Keywords: Energija vetra, turbina, oblikovanje, preračuni, sila, modeliranje, lopatica
Published: 27.10.2015; Views: 470; Downloads: 79
.pdf Full text (2,47 MB)

5.
Numerična analiza obratovalnih karakteristik centrifugalnega rotorja z votlo lopatico
Patrick Behmer, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen nov koncept votlih lopatic v ventilatorju s centrifugalnim rotorjem, skozi katere tečejo majhni masni tokovi. Ta dodaten tok skozi rego v lopatici, ki ga pri konvencionalnem modelu ni, naj bi zmanjšal recirkulacjisko območje ali celo preprečil odlepljanje mejne plasti na sesalni strani lopatice. S pomočjo numerične simulacije sta bila primerjana konvencionalni rotor in novi koncept rotorja. Numerična simulacija tokovnih pojavov je potekala v programu CFX, ki je del programskega paketa Ansys 14. Povzročen sesalni učinek na izstopnem robu votle lopatice je premajhen, da bi lahko zmanjšal tokovne izgube in vplival na izboljšanje integralne karakteristike.
Keywords: centrifugalni rotor, lopatica z votlo sredico, odlepljanje toka, mejna plast, računalniška dinamika tekočin, numerična analiza
Published: 27.10.2015; Views: 641; Downloads: 77
.pdf Full text (2,72 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica