| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 33
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PREDNOSTI LOKACIJE MARIBORSKEGA LETALIŠČA NA PODROČJU LETALSKEGA TOVORNEGA PREVOZA
Maša Potočnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V prvem delu, v poglavjih 1, 2 in 3, je glavni namen opisati tovor v letalskem prevozu, poslovne modele letalskih linij, razvrščanje letališč in politiko razvoja letališč. Analiziram dolgoletni razvoj nekaterih, z mariborskim letališčem primerljivih evropskih letališč v začetni fazi razvoja. Predstavljeno je Letališče Maribor, njegov razvoj ter potniški in tovorni promet. V nadaljevanju so prikazane še prednosti mariborskega letališča pred konkurenčnimi in okvirni izračuni, zakaj izbrati ravno to letališče. Vizija letališča je postati vstopna točka za tovorni prevoz za Centralno Evropo. Letalski tovorni prevoz bi lahko postal ena ključnih logističnih dejavnosti podravske regije. Kljub težavam, ki ovirajo njegov razvoj, je povečanje letalskega tovornega prevoza na mariborskem letališču le še vprašanje časa.
Ključne besede: Ključne besede: letalski tovorni prevoz, Letališče Edvarda Rusjana Maribor, letalski tovorni prevozniki, centralna in napajalna letališča, geografska lega letališč.
Objavljeno: 22.03.2010; Ogledov: 1723; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

3.
Vloga letališča Edvarda Rusjana v letalskem prometu Slovenije in širšem evropskem prostoru : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Logistika sistemov
Aleksandra Smolinger, 2009, diplomsko delo

Opis: Letalski promet je najmlajša transportna panoga, saj se je razvila šele konec 20. stoletja. V zadnjih letih pa je prav ta panoga doživela najvecji razcvet, zlasti s prihodom nizkocenovnih letalskih operaterjev. Posledicno temu je gostota letalskega prometa iz leta v leto vecja. S povecanjem števila prog, vecjo konkurenco in pospešenim razvojem regionalnih letališc se je letalski prevozniški trg zelo razširil. Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo in vkljucitvijo v schengensko obmocje, so se tudi v Sloveniji odprli novi trgi in nove možnosti za letalski promet. Z odpiranjem Slovenije v širši evropski prostor in ob cedalje vecji konkurenci letalskih prevoznikov lahko v prihodnje pricakujemo nadaljevanje trenda rasti te vrste hitrih prevoznih storitev. Letališce Edvarda Rusjana Maribor je drugo najvecje mednarodno letališce v Sloveniji. Kljub statusu, ki naj ga bi mariborsko letališce imelo, pa je njegovo realno stanje precej klavrno. Za zagon oz. uspešno delovanje je treba poiskati primerne ukrepe, ki bodo letališce postopoma umestili na raven evropsko primerljivih letališc. Prihodnost mariborskega letališca je odvisna od nujnih, tj. takojšnjih investicijskih vlaganjih v posodobitev in izgradnjo obstojece infrastrukture ter ostalih dolgorocnih poslovnih nacrtov. Mariborsko letališce bo lahko s pravilnimi strateškimi odlocitvami in pomembnimi ukrepi na podrocju rasti, razvoja in posodobitve svojim uporabnikom ponudilo dobro in kakovostno storitev. Pricakujemo lahko povecano stopnjo varnosti, povecano zmogljivost letališca, prispevek k celostni podobi in dostopnosti Podravske regije ter spodbujanje nadaljnjega razvoja v okviru podjetniških con oz. ekonomsko-poslovnih con. Vendar je za takšno napoved zaenkrat še prehitro, saj so dela na letališcu komaj stekla, rezultati pa bodo vidni šele cez nekaj let.
Ključne besede: letalski promet, Maribor, posodobitev, vlaganja, razvoj, letališče Edvarda Rusjana
Objavljeno: 18.08.2009; Ogledov: 2706; Prenosov: 309
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

4.
Logistična zagotovitev vzdrževanja vzletnopristajalne steze na letališču Cerklje ob Krki : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Matjaž Jurečič, 2009, diplomsko delo

Opis: Letališče Cerklje ob Krki je javno letališče s statusom mešanega letališča, glavni namen letališča pa je postati osnovno vojaško letališče Slovenske vojske. Vzletnopristajalna steza je eden najpomembnejši delov vsakega letališča. Tako je v diplomskem delu predstavljeno vzdrževanje vzletnopristajalne steze. Opisani so postopki in tehnika za izvajanje tako tekočega kakor tudi investicijskega vzdrževanja vzletnopristajalne steze. Pri tem je ves čas upoštevana stroga in natančna zakonodaja, ki ureja zračni promet in ostale aktivnosti na letališčih.
Ključne besede: vojaško letališče, vzletnopristajalna steza, vzdrževanje, drsnost
Objavljeno: 28.08.2009; Ogledov: 2062; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

5.
MOBILNI REVERZIBILNI TRAČNI TRANSPORTER SPREMENLJIVE DOLŽINE IN NAKLONA
Mirko Otolani, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje razvoj mobilnega transporterja, namenjenega predvsem pretovarjanju potniške prtljage in manjšega kosovnega tovora na letalo ali obratno. V uvodnih delih diplomskega dela so predstavljene zahteve letalske panoge in standardi za razvoj mobilnega reverzibilnega tračnega transporterja spremenljive dolžine in naklona. V osrednjem delu diplome smo določili sile v traku, ki se prenesejo preko ležajev bobnov na konstrukcijo iztegljive konzole in mostu. Določili smo osnove verižnega manipulatorja iztega konzole in sil, ki delujejo iz konzole na most. Naslednji korak je določitev sil in reakcij v mostu. Določitev osnovnih karakteristik hidravličnih linearnih motorjev za spremembo naklona in višine. Varnost transporterja. Modeliranje in okvirna trdnostna kontrola v 3-D aplikaciji Autodesk Inventor Professional 2008.
Ključne besede: mobilni, reverzibilni, teleskopski, tračni, transporter, letališče, prtljaga
Objavljeno: 12.10.2009; Ogledov: 2421; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (7,69 MB)

6.
7.
Sodobna gasilska vozila v funkciji logističnih procesov varnosti pri intervencijah in izrednih razmerah : diplomsko delo
Matjaž Kovač, 2010, diplomsko delo

Opis: Vojaško letališče Cerklje ob Krki je bilo ustanovljeno leta 1938 kot vojaško letališče kraljeve vojske. Po koncu druge svetovne vojne pa ga je uporabljalo vojaško letalstvo JLA. Letališče je v devetdesetih prejšnjega stoletja postalo osrednja vojaška letalska baza Slovenske vojske. Danes je tu nastanjena večina enot letalstva in zračne obrambe Slovenske vojske (SV). Dotrajanost letaliških objektov, vzletno-pristajalne steze in druge letališke infrastrukture je povod celovitega projekta prenove ter posodobitve letališča. Večina prenove bo povezana z izboljšanjem zmogljivosti letališča, med njimi bo tudi izboljšanje gasilsko reševalne službe letališča. Naloga se ukvarja z optimalno izbiro gasilskih vozil skladno z zahtevanimi, ki so bila postavljena pri odločitvi za modernizacijo letališča. V prvem delu opisuje pravne podlage, tako civilne kot vojaške in zahteve, ki jim sledijo. Na osnovi razpoložljivosti gasilskih letaliških vozil na tržišču smo poskusili poiskati optimalno rešitev z vidika števila vozil, kombinacije tipov vozil in stroškov nabave.
Ključne besede: gasilska vozila, logistika, letališče Cerklje ob Krki, varnost na letališču
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 2729; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

8.
RAZVOJ TEHNIKE LETENJA SKOZI ČAS
Uroš Cingl, 2011, diplomsko delo

Opis: Ko se je pračlovek ozrl v nebo, je videl oblake in Sonce, ponoči pa Luno in zvezde. Želel je leteti kot ptica, pa ni imel kril. Želja po dvigu z zemeljskega površja se je stopnjevala, rodili so se miti o letenju božanstev, napredek znanja in tehnike pa je človeštvo polagoma bližal k uresničitvi želje. Misel, da bi si naredil ptičjim podobna krila in da bi z njimi tudi tako zamahoval, je dolgo ponujala varljiv model, kako leteti, ki je zgledno ohranjen v več kot tri tisočletja stari zgodbi o očetu in sinu, Dedalu in Ikaru. Ta dvojica vse do naših dni simbolizira željo po prestižnem (Ikar) oziroma varnem letenju (Dedal). V zgodovini letalstva sta prisotna oba zgleda, napredek pa je pogosto zahteval žrtve. (Sitar, 2009, str. 58) Človek si pred dobrimi stotimi leti zagotovo ni mislil, da bomo ljudje zagospodarili nebu, da bomo potovali iz enega konca sveta na drugega, da bomo potovali v vesolje, na Luno…da se bomo z zračnimi napadi množično pobijali med sabo…da bomo z eno (atomsko) bombo lahko kar »izbrisali« mesto s stotisoči prebivalci… da bomo… Danes si sveta brez letal sploh ne moremo predstavljati, saj je najhitrejši način potovanja, glede na število prepeljanih potnikov pa najbolj gospodaren in predvsem najbolj varen. Predstavlja pa tudi osnove transporta v gospodarstvu, v trgovini in seveda v turizmu. Namen diplomskega dela je v prvi vrsti podrobneje razložiti pojem letalstva in letalske tehnike, predstaviti razvoj svetovnega in slovenskega letalstva od začetkov do danes ter izdelati ustrezno delovno gradivo na temo letalstva za tehniški dan v osnovni šoli.
Ključne besede: letalo, potniško letalstvo, vojaško letalstvo, športno letalstvo, letališče, tehniški dan.
Objavljeno: 29.03.2011; Ogledov: 3783; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (32,24 MB)

9.
Možnosti optimalnega razvoja letališča Cerklje ob Krki v okviru logistične platforme Phoenix : diplomsko delo
Marjana Klavžar, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen in podrobno analiziran projekt Feniks v povezavi z vojaškim letališčem Cerklje ob Krki. Res je, da je projekt trenutno v fazi čakanja ponovne obravnave, vendar je ravno zaradi tega pomembno, da projekt revitaliziramo, ugotovimo kakšne so njegove logistične prednosti in slabosti, kakšno je trenutno stanje posameznih aktivnosti projekta, kaj je bilo ţe narejeno na tem projektu in kaj je še potrebno narediti. Osredotočili smo se predvsem na umestitev v prostor, razvojne faze, tako letališča kakor same umestitve Feniksa, na opredelitev vojaški in civilni del, ter si zamislili, kako bo realizacija tega projekta izboljšala zaposlitveno problematiko v Posavju. Močan, še neizkoriščen potencial za razvoj regije predstavlja obmejna lega s Hrvaško, kar odpira številne moţnosti čezmejnega sodelovanja. Prav povezava s Hrvaško pa postane nakazana zelo resna moţnost sodelovanja pri skupnem nadzoru neba obeh drţav. Po našem mnenju je Posavje primerno za logistično in servisno dejavnost za širši evropski prostor.
Ključne besede: vojaško letališče, logistična platforma, Feniks, vojaško letališče, civilno letališče, čezmejno sodelovanje
Objavljeno: 17.05.2011; Ogledov: 2264; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

10.
PREDLOG PRENOVE LOKACIJE TEHNIČNO - GASILSKE SLUŽBE AERODROMA LJUBLJANA, D.D.
Sara Baluh, 2011, diplomsko delo

Opis: Letalski promet predstavlja najmlajšo transportno panogo, ki se je razvila šele konec 20. stoletja in je ena izmed najhitreje razvijajočih se panog svetovnega gospodarstva, saj poteka neverjetno hitro; število prepeljanih potnikov in blaga se iz dneva v dan veča in se je z leti bliskovito povečalo. Tudi letališča se širijo in razvijajo močno infrastrukturo tako v zraku kot na tleh, temu trendu globalizacije, ki prinaša letalskemu prometu nove možnosti in priložnosti, pa hitro sledijo tudi letalska podjetja. Z razvojem prometa in infrastrukture ter z vedno večjimi zahtevami po napredku se tudi slovensko Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana vidno odziva na nove izzive in spremembe, ki izhajajo iz potreb potnikov, tovora, varnosti in razvoja letališke tehnologije. V diplomskem delu bomo prikazali obstoječe stanje lokacije tehnično-gasilske službe Aerodroma Ljubljana, d. d., ki se nahaja na Letališču Jožeta Pučnika. Z vidika dostopnosti bomo proučevali lokacijo TGS Aerodroma Ljubljana, d. d., ter predlagali optimalne predloge za prenovo lokacije tehnično-gasilske službe Aerodroma Ljubljana, d. d..
Ključne besede: letalski promet, Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, tehnično-gasilska služba Aerodroma Ljubljana, d. d., lokacija
Objavljeno: 22.10.2011; Ogledov: 1504; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici