| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Odstranjevanje težkih kovin s pomočjo magnetnih nanodelcev
Rahil Bajra, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bila odstranitev kromovih (VI) ionov (Cr(VI)) iz vodnega medija s postopkom adsorpcije na maghemitne nanodelce, prevlečene s hitozanom ali CM-dekstranom. Najprej smo si pripravili maghemitne nanodelce, ki smo jih potem prevlekli s hitozanom po postopku mikroemulzije. Za primerjavo smo na maghemitne nanodelce s kovalentno vezavo vezali tudi CM-dekstran. Tako pripravljene magnetne nanodelce smo uporabili kot adsorbent za odstranjevanje Cr(VI) iz vodne raztopine. Odstranjevanja Cr(VI) iz vodne raztopine smo izvajali v šaržnem in cevnem reaktorju z obtokom. Pri tem smo kot adsorbent uporabili hitozanske ali dekstranske magnetne nanodelce. Ugotovili smo, da se sčasoma povečuje delež odstranjenega Cr(VI) iz vodne raztopine ob uporabi hitozanskih in dekstranskih nanodelcev. V primeru uporabe šaržnega reaktorja so se dekstranski magnetni nanodelci izkazali kot boljši adsorbent za odstranjevanje Cr(VI) od hitozanskih. S hitozanskimi nanodelci smo odstranili več Cr(VI) iz vodne raztopine v enakem časovnem intervalu v primeru uporabe cevnega reaktorja. Proučevali smo tudi vpliv hitrosti pretoka v cevnem reaktorju na delež odstranjenega Cr(VI). Ugotovili smo, da hitrost pretoka ne vpliva na adsorpcijo pri danih proučevanih pogojih. Kadar smo za odstranjevanje Cr(VI) uporabili cevni reaktor z obtokom, smo dosegli še večji učinek adsorpcije, saj se z vsakim obtokom poveča delež odstranjenega Cr(VI) iz vodne raztopine, saj je na voljo še aktivnih mest za vezavo adsorbata.
Ključne besede: krom, kromovi (VI) ioni, maghemitni nanodelci, hitozanski nanodelci, dekstranski nanodelci, adsorpcija.
Objavljeno: 10.10.2019; Ogledov: 393; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

2.
Funkcionalizirani magnetni nanodelci za odstranjevanje težkih kovin iz odpadnih vod
Ana Jurgec, 2019, diplomsko delo

Opis: Zagotavljanje čiste in kvalitetne vode postaja problem sodobne družbe. Težke kovine so eno izmed najnevarnejših onesnaževal, saj niso biološko razgradljive, se kopičijo v naravi in toksično učinkujejo na žive organizme že pri zelo nizkih koncentracijah. V primerjavi z ostalimi metodami za odstranjevanje težkih kovin iz odpadnih vod, se je adsorpcija na različne adsorbente izkazala kot bolj ekonomična in učinkovita. Z razvojem nanotehnologije so bili magnetni nanodelci deležni pozornosti mnogih raziskav za iskanje najprimernejši adsorbentov težkih kovin. Namen diplomske naloge je bila sinteza stabilnih maghemitnih nanodelcev ter njihova funkcionalizacija s hitozanom po treh različnih metodah. Ugotoviti je bilo treba, kateri delci so najprimernejši za odstranjevanje Cr(VI) ionov iz raztopine in pri kateri pH vrednosti je adsorpcija najučinkovitejša. Maghemitne delce smo sintetizirali z metodo koprecipitacije in jih nato funkcionalizirali s hitozanom po treh različnih metodah (metoda kovalentne vezave, mikroemulzijska metoda in suspenzijska zamreževalna metoda). Delce smo dodali v raztopino z znano koncentracijo Cr(VI) ionov, da je potekla adsorpcija. Adsorpcijo smo izvedli pri treh različnih pH vrednostih (pH 3, 4 in 5) ter določili optimalno vrednost za adsorpcijo težkih kovin na posamezne magnetne nanodelce. Kvantitativno analizo Cr(VI) v raztopini po adsorpciji smo izvedli spektrofotometrijsko z 1,5- difenilkarbazidom. Po opravljeni analizi smo primerjali uspešnost adsorpcije in določili delce, ki so dosegli najvišje odstotke adsorpcije. Ugotovili smo, da so najprimernejši delci za odstranjevanje Cr(VI) iz vode maghemitni delci funkcionalizirani z mikroemulzijsko metodo. Izkazalo se je tudi, da so najboljšo adsorpcijo vsi delci dosegli pri vrednosti pH 3.
Ključne besede: težke kovine, krom(VI), odpadne vode, magnetni nanodelci, hitozan
Objavljeno: 11.09.2019; Ogledov: 562; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

3.
Biosorpcija Cr6+ ionov na imobilizirani mešanici alg na alginatnih nosilcih
Natalija Jančič, 2018, diplomsko delo

Opis: Težke kovine so kot posledica stranskih produktov številnih industrij ena izmed največjih onesnažil pitnih vod po svetu. Eden izmed onesnaževalcev je šestvalentni krom, katerega odstranjevanje iz vode je težje in dokaj neraziskano. V ta namen smo na nosilce iz kalcijevega alginata imobilizirali mešanico treh vrst alg, Spirulina, Chlorella in Litothamnium iz kapsul NutriLab. V študiji smo se odločili za uporabo neživih organizmov, saj je bilo v prejšnjih raziskavah ugotovljeno, da je krom zelo strupen za žive organizme. Prav tako smo preverili, ali bo učinkovitost večja z sinergijo treh vrst alg. Z imobilizacijo je bilo omogočeno predvsem lažje ločevanje biosorbenta od vodne raztopine kromovih ionov. Mešanico alg smo zdrobili v prah in imobilizirali z 2 % raztopino alginata, ki smo jo zamrežili z 2 % CaCl2 in nato izvedli eksperimente biosorpcije kovinskih ionov Cr6+. Delovne raztopine Cr6+ smo pripravili z redčenjem osnovne standardne raztopine. Rezultati so pokazali, da na biosorpcijo močno vpliva pH vrednost raztopine in temperatura, pri kateri biosorpcija poteka.
Ključne besede: Imobilizacija, alginatni nosilci, alge, šestvalentni krom, pitna voda
Objavljeno: 06.09.2018; Ogledov: 630; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

4.
Odstranjevanje svinčevih in kromovih ionov iz vodnih raztopin s pomočjo adsorpcije na nanodelce
Vesna Masten Gubeljak, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so bili sintetizirani nanodelci po Stöberjevi sol-gel metodi v alkoholnem mediju in amonijakom kot katalizatorjem, pri pH 10-11 in množinskem razmerju prekurzorjev TEOS:APTMS za 1:2 in 1:4. Za karakterizacijo materialov smo uporabili BET metodo za določanje specifične površine, infrardečo spektroskopijo s Fourierjevo transformacijo (FTIR) za določevanje funkcionalnih skupin, rentgensko praškovno difrakcijo (XRD) in presevno elektronsko mikroskopijo (TEM) ter za analizo učinkovitosti odstranjevanja svinčevih ionov (Pb2+) in skupnega kroma (skupni Cr) z AAS metodo. Adsorpcija svinca (Pb2+) in skupnega Cr na funkcionalizirane nanodelce (SiO2@NH2) in funkcionalizirane magnetne nanodelce (MND@SiO2@NH2) se je pokazala kot uspešna metoda za odstranjevanje ionov težkih kovin iz odpadnih voda. Pri velikosti MND@SiO2@NH2 delcev od 9 – 16 nm z debelino prevleke od 2- 5 nm smo odstranili od 95 % do 99 % Pb2+, Cr6+ in skupnega Cr iz modelnih voda. Z R (%) > 95 se sintetizirani material izkazal kot zelo učinkovit tudi pri odstranjevanju Pb2+ in skupnega Cr iz modelne mešanice ionov težkih kovin. Visoko učinkovitost omogoča velika specifična površina delcev in površinska funkcionalizacija z amino skupinami (-NH2).
Ključne besede: adsorpcija, krom, magnetni nanodelci, nanodelci SiO2, odstranjevanje težkih kovin, odpadne vode, sol-gel sinteza, svinec
Objavljeno: 05.09.2016; Ogledov: 1084; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (4,51 MB)

5.
6.
ODSTRANJEVANJE ARZENA IN KROMA IZ VODE Z MAGHEMITNIMI NANOSTRUKTURAMI
Urška Jančič, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil s topotaktično transformacijo lepidokrokita sintetizirati dvodimenzionalne magnetne maghemitne nanostrukture, jih okarakterizirati z XRD in BET metodo ter preučiti njihovo uporabo za adsorpcijo As(III) in Cr(VI) ionov iz vode. Pripravljene maghemitne nanostrukture smo suspendirali v vodi z znano koncentracijo As(III) in Cr(VI) ionov. S spreminjanjem različnih eksperimentalnih parametrov (mase adsorbenta, pH, časa, koncentracije As(III) in Cr(VI) ionov) smo ugotavljali učinkovitost maghemitnega nanoadsorbenta za odstranjevanje As(III) in Cr(VI) ionov iz vode. Rezultati kažejo, da smo uspešno sintetizirali maghemitne nanostrukture, katerih BET površina je 118,79 m2/g, volumen por 0,258 cm3/g in povprečni premer por 8,684 nm. Pripravljeni maghemitni nanoadsorbent ima zelo dobre adsorpcijske sposobnosti za odstranjevanje As(III) ionov, manj primeren je za odstranjevanje Cr(VI) ionov. Adsorpcija poteka hitro, pri optimalnih pogojih se ravnotežje vzpostavi že po 20 minutah in takrat je učinkovitost adsorpcije As(III) ionov najmanj 90 %. Zaradi magnetnih lastnosti adsorbenta je možna tudi njegova ponovna uporaba.
Ključne besede: arzen, krom, maghemitne nanostrukture, adsorpcija, nanomateriali, čiščenje vode
Objavljeno: 22.09.2014; Ogledov: 1430; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

7.
Vpliv parametrov selektivnega laserskega taljenja (SLM) na mehanske lastnosti izdelka
Tadej Pišotek, 2013, diplomsko delo

Opis: Na SLM izdelavo vpliva veliko različnih parametrov. Mi se bomo osredotočili na spreminjanje parametrov moči laserja ter hitrosti laserskega žarka. Med osnovne metode diplomskega dela bomo uporabili študij literature, ki bodo predvsem akademski članki narejeni na osnovi testiranjev izdelkov narejenih z tehnologijo SLM in metodo eksperimentov.
Ključne besede: Selektivno lasersko taljenje, kobalt-krom, mehanske lastnosti
Objavljeno: 28.01.2014; Ogledov: 1656; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

8.
PRIMERJAVA TEHNOLOGIJ GALVANIZIRANJA S ŠESTVALENTNIM IN TRIVALENTNIM KROMOM
Janja Škrinjar, 2012, diplomsko delo

Opis: Pri galvaniziranju je krom ena izmed pomembnejših komponent, ki so prisotne v kromovih elektrolitih. Velik del teh elektrolitov vsebuje šestvalentni krom, ki je zelo toksičen za človeka in škodljiv za okolje. Različne direktive uporabo šestvalentnega kroma vedno bolj omejujejo, nekatere tudi prepovedujejo, zato proizvajalci aktivno raziskujejo primerno zamenjavo zanj. Med glavne raziskave se uvršča tehnologija s trivalentnim kromom. Cilj te naloge je bila primerjava prevlek iz šestvalentnega in trivalentnega kroma na vzorcih ročnega orodja in ročici družbe Unior d.d. Obdelavo vzorcev prevlek s šestvalentnim kromom smo izvedli na dejanski galvanski liniji družbe Unior d.d., v podjetju Kiesow Nemčija pa so prevlekli vzorce s trivalentnim kromom. Laboratorijsko delo je obsegalo testiranje v slani komori in merjenje debelin nanosov prevlek z aparaturo Kuloskop CMS ter se je izvajalo v laboratoriju družbe. Le za meritev debeline nanosa prevlek na ročici smo ponovno prosili za sodelovanje podjetje Kiesow, kjer so nam jo izmerili z XRF analizatorjem. Ugotovili smo, da je glede na zahteve kakovosti vzorcev podjetja Unior d.d. in ISO standardov kvalitetnejša in obstojnejša prevleka iz šestvalentnega kroma, saj tudi po izpostavljenosti slanici omogoča popolno zaščito in je manj občutljiva na udarce. Prevleka iz trivalentnega kromaje pričela korodirati po osmih urah izpostavljenosti slanici.
Ključne besede: galvanizacija, šestvalentni krom, trivalentni krom, korozija, protikorozijska zaščita
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 1943; Prenosov: 397
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

9.
Določanje izbranih kovin v izlužkih granuliranih odpadnih materialov, muljev in žlinder z ICP-OES
Zvone Gregorič, 2012, diplomsko delo

Opis: Odpadke moramo kategorizirati, preden jih odložimo na odlagališče. Na podlagi analize odpadka in iz nje izdelane ocene odpadka ugotovimo kam je možno odpadek odložiti. Odložimo jih lahko na odlagališča za inertne odpadke, odlagališča za nenevarne odpadke ali odlagališča za nevarne odpadke. Cilj diplomske naloge je določanje izbranih kovin v izlužkih granuliranih odpadnih materialov in žlinder z optično emisijsko spektroskopijo in induktivno sklopljeno plazmo, Izbrane kovine smo analizirali v odpadkih podjetja Acronija d.o.o.. Analizirali smo žlindre (črno in belo), prah z elektroobločne peči in škaje. Izvedli smo validacijo analizne metode in ovrednotili merilno negotovost. Cilj diplomske naloge je tudi izdelava navodila za delo, validacijskega poročila in poročila o merilni negotovosti. Ugotovili smo, da je metoda določanja izbranih kovin v izlužkih granuliranih odpadnih materialov in žlinder z optično emisijsko spektroskopijo in induktivno sklopljeno plazmo natančna, točna in primerna za ovrednotenje vsebnosti izbranih kovin v navedenih vzorcih in s tem za ustrezno karakterizacijo odpadkov.
Ključne besede: Induktivno sklopljena plazma ICP-OES, krom, baker, nikelj, svinec, cink, validacija, merilna negotovost, navodilo, poročilo.
Objavljeno: 21.06.2012; Ogledov: 2223; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

10.
ODSTRANJEVANJE KROMA IZ IZCEDNE VODE S KOAGULACIJO IN ADSORPCIJO
Mirjana Rodošek, 2011, diplomsko delo

Opis: Izcedne vode predstavljajo nevarnost za okolje, ker vsebujejo veliko organskih in anorganskih komponent, kot so težke kovine. Predmet našega diplomskega dela je bila izcedna voda iz odlagališča za nenevarne odpadke CERO Gajke Ptuj. Izhajali smo iz poročila o obratovalnem monitoringu za leto 2010 in ugotovili, da od težkih kovin presega zakonsko predpisano mejno vrednost celotni krom. Prav tako od merjenih parametrov zasledimo še visoke vrednosti kemijske in biokemijske potrebe po kisiku. Tako so potrebni številni fizikalno–kemijski postopki za odstranjevanja le–teh. Za zmanjševanje koncentracije kroma v izcedni vodi smo uporabili dve metodi: koagulacijo s flokulacijo ter adsorpcijo na zeolite in kelatni polimer. Kot koagulante smo preizkušali aluminijev hidroksid, železov (III) klorid in aluminijev sulfat, kot flokulant pa anionski polielektrolit s tržnim imenom Magnafloc LT 25. V laboratorijskem merilu smo na realnem vzorcu testirali različne dodatke v različnih razmerjih. Iz analize koncentracije kroma v izcedni vodi smo pred in po obdelavi ocenili najustreznejše količine dodatkov. Ocenili pa smo tudi vpliv koagulacije s flokulacijo na zmanjšanje vrednosti KPK in BPK.
Ključne besede: koagulacija, flokulacija, adsorpcija, izcedne vode, krom
Objavljeno: 20.10.2011; Ogledov: 2617; Prenosov: 316
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

Iskanje izvedeno v 1.38 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici