| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
OCENJEVANJE TRAVNIŠKIH NASADOV Z METODAMA TB IN DEX
Sašo Pamič, 2009, diplomsko delo

Opis: Travniški nasadi predstavljajo neprecenljivo, a žal skrito in zanemarjeno bogastvo, ki se je skozi desetletja ohranjalo skoraj samo od sebe. V tem diplomskem delu je bilo po različnih kriterijih ocenjenih 85 travniških nasadov na področju Prekmurja. Pridobljeni podatki so prikazali trenutno stanje nasadov v naravi, ki je slabo. Za boljše razumevanje in bolj realno in uravnoteženo razlago ocenitve smo izdelali s sistemom DEXi večparametrski model, ki nam je služil za dodatno oceno sadovnjakov. Na podlagi atributov in izdelanih funkcij smo potrdili, da je stanje res slabo. Oba sistema obdelave podatkov, ki se med seboj dopolnjujeta, sta se izkazala kot uporabna za širše območje in bi lahko bila uporabljena za ocenjevanje pri določanju zneska subvencij za ekstenzivne oziroma travniške nasade. Posredno bi sprožili, da bi ta nebrušen diamant, katerega delček najdemo skoraj na vsakem dvorišču v Sloveniji, bolje upravljali in ga ohranili tudi za prihodnost.
Ključne besede: travniški nasad, ocenjevanje, kriterij pridelave, kriterij krajinske pestrosti, kriterij biotske raznovrstnosti, DEXi, večparametrski model, ekspertni sistem.
Objavljeno: 06.05.2009; Ogledov: 2915; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

3.
NABAVNA FUNKCIJA V PODJETJU NAUTIC SERVICE D.O.O.
Ana Sentič, 2009, diplomsko delo

Opis: Osnovni namen diplomske naloge je, definirati temeljne nabavne koncepte, s pomočjo domače in tuje strokovne literature. V praktičnem delu sem predstavila podjetje Nautic service d.o.o. in pomen nabavne funkcije za izbrano podjetje. Temeljna naloga nabavne funkcije je preskrba surovin in materiala v pravi količini, ustrezni kakovosti, primerni ceni in ob pravem času. Nabava mora prevzeti odgovornost pri izbiri dobavitelja ter njegovo kasnejše spremljanje. Pravilna izbira dobavitelja lahko pripomore k zniževanju stroškov nabave, boljšemu poslovanju in večji uspešnosti podjetja. Za uspešno vodenje nabave je potrebno, da le-ta sodeluje tudi z drugimi funkcijami v podjetju.
Ključne besede: Ključne besede: nabavna funkcija, organiziranost nabave, metode in načini izbiranja dobaviteljev, kriterij izbora, uspešnost nabavne funkcije.
Objavljeno: 03.12.2009; Ogledov: 2326; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (404,19 KB)

4.
UPORABA VEČKRITERIJSKIH METOD PRI IZBIRI TISKANIH MEDIJEV
Mihaela Švajger, 2009, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Glavni problem, ki smo ga izpostavili v diplomskem seminarju, se nanaša na izbiro najugodnejšega tiskanega medija za blagovno znamko, ki jo trži podjetje Herz d.d. Namen dela diplomskega seminarja je bil rešiti problem z uporabo večkriterijskih metod in računalniškim programom Web — HIPRE. V prvem delu diplomskega seminarja smo predstavili teoretične vidike oglaševanja, podrobneje tiskane medije in cilje oglaševanja. Na kratko smo predstavili podjetje Herz d.d., njihov namen in cilje oglaševanja ter predviden letni plan oglaševanja. Analizirali smo tiskane medije: Eges, Varčujemo z energijo, Moj dom, Instalater in Vaš Profit na podlagi strokovnosti revije, ciljne skupine ki jo dosegajo, izhajanja in naklada revije, področja kjer izhaja revija, ter cene oglasnega prostora A4 formata v reviji. Teoretično smo podali postopek metode za večkriterijsko odločanje in uporabili tehniko šestih vprašanj za ustvarjalno definiranje problema. V praktičnem delu diplomskega seminarja smo ocenili in presodili tiskane medije z računalniškim programom Web — HIPRE. Na podlagi merljivih kriterijev, ki smo jih analizirali v večkriteriski analizi tiskanih medijev, smo s pomočjo programa prišli do ugotovitev, kateri tiskani mediji so za podjetje Herz d.d. najprimernejši.
Ključne besede: Večkriterijsko odločanje, Web-HIPRE, AHP, strukturiranje problema, atribut, SMART, SMARTER, SWING, kriterij, analiza občutljivosti, določanje uteži, ciljna skupina, tiskani mediji, tehnika šestih vprašanj, oglaševanje.
Objavljeno: 13.09.2010; Ogledov: 1961; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (544,98 KB)

5.
UPORABA METODE ANALITIČNEGA HIERARHIČNEGA PROCESA IN BENCHMARKINGA NA PRIMERU IZBIRE RAČUNALNIŠKEGA PAKETA ZA RAČUNOVODSKI SERVIS
Petra Gregorčič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljam vzajemno delovanje dveh metod, in sicer metodo benchmarkinga in metodo analitičnega hierarhičnega procesa. Metoda AHP je ena izmed metod odločanja po več kriterijih hkrati, ki ga, zavedno ali nezavedno, uporabljamo vsak dan. Ob vsakem problemu, kjer imamo na voljo več rešitev, variant, inačic oziroma alternativ, se oziramo na več kriterijev, na podlagi katerih izberemo najboljšo rešitev. Z metodo benchmarkinga ali s primerjalno analizo, kot je izraz poslovenjen, pa iščemo najuspešnejše načine delovanja in doseganja rezultatov, kar skušamo uporabiti v lastni praksi. Namen diplomskega dela je raziskati proces odločanja o nakupu novega programskega paketa v izbranem računovodskem servisu ''x''. Najprej preučimo teoretične osnove; predstavimo razlago o odločanju po več kriterijih hkrati in o benchmarkingu, nato predstavimo kriterije in atribute, ki imajo velik pomen pri odločitvi o izbiri enega izmed treh ponudnikov programskega paketa, ki ga bodo uporabljali v računovodskem servisu. V analitičnem delu pa teorijo povežemo s praktičnim primerom. Proces odločanja prikazujemo po korakih, kot jih opisujemo v teoretičnem delu, pri tem pa si pomagamo z računalniškim programom Expert Choice. Ko dobimo najboljšo rešitev oziroma najboljšega ponudnika programskega paketa po več kriterijih hkrati, to je podjetje SAOP d.o.o., s programskim paketom MiniMAX, ponovno izvedemo benchmarking; programski paket Yuce, ki je v računovodskem servisu ''x'' trenutno v uporabi, primerjamo z najboljšo alternativo. Programski paket MiniMAX je od programskega paketa Yuce boljši predvsem na področjih uporabnosti, ki jih v računovodskem servisu ''x'' želijo izboljšati z nakupom novega programskega paketa.
Ključne besede: Odločanje po več kriterijih hkrati, analiza odločanja, razmerna skala, metoda analitičnega hierarhičnega procesa – AHP, kriterij, atribut, alternative, primerjanje po parih, sinteza, agregirana vrednost, analiza občutljivosti, benchmarking, Expert Choice, MiniMAX, Birokrat, Knjiga V7
Objavljeno: 28.01.2011; Ogledov: 2671; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

6.
PROBLEM DEMARKACIJE IN TEORIJA STRUN
Mitja Bek, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali smo strukturo znanstvenih teorij in spoznali metode, ki opisujejo delovanje znanosti ter uporabo različnih oblik sklepanja v okviru znanosti. Sečišče med fiziko in filozofijo, v okviru znanosti, predstavlja področje filozofije znanosti, ki se med drugim ukvarja z znanstvenimi metodami, kriteriji za določitev in preverjanje posameznih znanstvenih teorij, razlago zgodovine znanosti in poskusom nastanka in sprejetja posameznih znanstvenih teorij. Spoznali smo problem demarkacije, ki se ukvarja z ločevanjem znanosti in neznanosti ter preverili teorijo strun s pomočjo različnih kriterijev za ločevanje med znanostjo in psevdoznanostjo. Podrobneje smo so ogledali značilnosti teorije strun, ki v tem trenutku predstavlja obetavno kandidatko za končno teorijo vsega. Dotaknili smo se problemov, s katerimi se spopada, in orisali njen nadaljnji razvoj. Kot njeno rivalsko teorijo smo opisali standardni model, ki ima več uspeha, a ne vključuje vseh znanih sil narave. Ker je teorija strun za zdaj nezmožna proizvajanja empirično preverljivih napovedi, smo želeli preveriti, ali jo lahko označimo za znanstveno ali filozofsko teorijo. S pomočjo analogije smo povezali topološke defekte (kozmološke strune) in defekte v nematičnih tekočih kristalih ter vzpostavili laboratorij, ki nam omogoča vpogled v svet strun. Na koncu smo s pomočjo teorij štirih različnih filozofskih teorij, ki se ukvarjajo s problemom razmejitve med znanostjo in psevdoznanostjo in razvojem znanosti, in kritik dveh fizikov, preverili domet teorije strun.
Ključne besede: teorija strun, tekoči kristali, kriterij, problem demarkacije, psevdoznanost, filozofija znanosti, napovedi, znanstvena teorija, preverjanje, filozofska motivacija.
Objavljeno: 05.04.2011; Ogledov: 2349; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (933,99 KB)

7.
IZBIRA NAJUSTREZNEJŠIH ALTERNATIV ZA OBLIKOVANJE NALOŽBENEGA PORTFELJA Z ODLOČANJEM PO VEČ KRITERIJIH HKRATIH
Patricija Skerbiš, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja individualno raziskavo s pomočjo odločanja po več kriterijih hkrati o izbiri ustreznih alternativ za oblikovanje osebnega naložbenega portfelja. Namen naloge je ugotoviti, katere alternative naj racionalna oseba, katere cilj je povečati donosnost privarčevanih sredstev, vključi v svoj portfelj. Končni rezultat je odvisen od ciljev, ki jih želi odločevalec doseči, od nagnjenosti k tveganju ter razpoložljivega dohodka. V teoretičnem delu naloge, ki je osnova za izvedbo praktičnega dela, smo predstavili metode za odločanje po več kriterijih hkrati in bistvene lastnosti posameznih alternativ, na katere mora biti odločevalec pozoren, v empiričnem delu naloge pa smo s pomočjo računalniškega programa Web-HIPRE, ki omogoča reševanje problemov po več kriterijih hkrati, zastavljeni problem rešili. Ker vsem izbranim alternativam nismo mogli določiti enakih kriterijev in podkriterijev, ampak veljajo za vsako skupino alternativ drugačni kriteriji, smo proces odločanja ponovili za vsako skupino alternativ posebej. Z programom Web-HIPRE smo za vsako skupino alternativ strukturirali odločitveni problem v obliki drevesa odločanja, nato smo opravili merjenje vrednosti alternativ z intervalsko skalo ter določili uteži kriterijem in preference do alternativ, ter izračunali agregirane vrednosti alternativ. Na koncu smo opravili še analizo občutljivosti. Ko smo za vse skupine alternativ opravili analizo, smo izmed vsake skupine alternativ izbrali najboljšo alternativo in prišli do sklepa, da je glede na izrečene sodbe odločevalca o pomembnosti kriterijev, naložbeni portfelj sestavljen iz dolgoročnega vezanega depozita pri Novi ljubljanski banki, obveznice, ki ga je izdalo podjetje KD Group, delnice farmacevtskega podjetja Krka in delniškega vzajemnega sklada Infond Bric.
Ključne besede: Analiza odločanja, večkriterijsko odločanje, kriterij, atribut, alternative, agregirana vrednost, analiza občutljivosti, Web-HIPRE, naložbeni portfelj, dolgoročni vezani depozit, obveznica, delnica, vzajemni sklad
Objavljeno: 07.07.2011; Ogledov: 1733; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

8.
REKONSTRUKCIJA KLASIČNIH KRIŽIŠČ V KROŽNA KRIŽIŠČA V URBANEM OKOLJU
Marko Bojovič, 2011, diplomsko delo

Opis: Predmet obravnave diplomske naloge je rekonstrukcija klasičnih križišč v krožna križišča v urbanem okolju. Pri rekonstrukciji križišč v urbanem okolju je potrebno skrbno pretehtati vse dejavnike in kriterije (projektno-tehnične, prometno-varnostne in kapacitetne) in se na podlagi le teh odločiti za najustreznejšo varianto rekonstrukcije.
Ključne besede: Krožno križišče, rekonstrukcija, kriterij upravičenosti, prometno-varnostna analiza, primernost izvedbe
Objavljeno: 13.06.2011; Ogledov: 1569; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (5,15 MB)

9.
Robustna polinomska sinteza regulatorja z optimizacijo norme Hinf
Andrej Sarjaš, 2011, doktorska disertacija

Opis: V disertaciji je predstavljena nova metoda sinteze robustnega regulatorja s tehniko pomikanja polov. Metoda vključuje rešitev polinomske enačbe na osnovi izbranega karakterističnega polinoma, s pomočjo Manabe-jeve standardne oblike polinoma ter vpeljanimi parametričnimi rešitvami. Parametrične rešitve so vpeljane direktno v strukturo regulatorja. Na osnovi izbranih parametričnih rešitev se s pomočjo modelov odstopanj in vrednotenjem norme ‖∙‖_∞ oceni robustnost zaprto zančnega sistema. Postopek načrtovanja z optimizacijo je izvedena z genetskim algoritmom Diferencialna evolucija – DE. Optimizacijski algoritem DE tekom optimizacije določa sub-optimalno rešitev na osnovi koeficientov spektralnega kvadratičnega polinoma in Šiljakovim absolutnim testom stabilnosti. Stabilnost sintetiziranega regulatorja je možno, ob postavljeni zahtevi stabilnosti regulatorja tekom optimizacije testirati s Lipatov-im kriterijem. Oba uporabljena pristopa; Šiljakov test in Liaptov kriterij, preverjata lastnost robustne stabilnosti in stabilnost regulatorja na osnovi koeficientov danega polinoma. Kriterija sta primerna, za avtomatizirano načrtovanje zaprto zančnega sistema in uporabo v sklopu optimizacijskih algoritmov, kot je DE. Primer načrtovanja regulatorja z razvito metodo, je predstavljen za izbran problem servo sistema z enosmernim elektromotorjem. Tekom postopka sinteze upoštevamo odstopanje parametrov motorja ter spremembo delovne točke zaradi spremenljivega bremena.
Ključne besede: robustno vodenje, tehnika pomikanja polov, nestrukturirana odstopanja, Lipatov stabilnostni kriterij, spektralni polinom, Šiljakov test pozitivnosti, numerična optimizacija
Objavljeno: 25.08.2011; Ogledov: 1791; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

10.
UPORABA METODE AHP PRI VSTOPU NA NOVA TRŽIŠČA V PODJETJU ENGROTUŠ D.D.
Rok Klemenc, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Podjetja se vsakodnevno soočajo z odločitvenimi problemi. Postavljena so pred različne možnosti. V vprašanju kam investirati, je potrebno pregledati, analizirati vse prednosti in slabosti, ki so nam pomembni. Poudariti je potrebno, da so zelo pomembni stroški, saj predstavljajo velik del odhodkov podjetja. Le ta pa strmijo k čim manjšim stroškom. Vsekakor pa se moramo ozreti tudi na ugodnosti in tveganja, ki jih prinašajo novi trgi. Pri investiciji na nov trg, je zmeraj potrebno gledati dolgoročno in ne kratkoročno, kajti investicija se nam bo povrnila le z dobrim in iznajdljivim poslovanjem. Podjetje Engrotuš d.d. ima sedež v Celju in se ukvarja z maloprodajo prehrambenih in tudi drugih izdelkov. Ker trg v Sloveniji počasi postaja nasičen, se je potrebno ozirati po novih trgih. Kot primer smo v našem delu diplomskega seminarja izbirali države bivše Jugoslavije, in sicer Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Na podlagi konkretnih podatkov smo izvedli analizo ključnih dejavnikov za odločitev pri izbiri novega tržišča. Po drobnogled smo vzeli kriterij stroški, vanj smo zajeli stroške zaposlenih, stroške logistike in davek na dobiček. Kot drugi dejavnik smo izbrali tveganja. Sem spadajo gibanje valutnega tečaja, inflacija, ter gospodarska rast. In kot zadnji dejavnik so ugodnosti, sem smo prišteli produktivnost delovne sile, delovne pogoje in turizem. Raziskavo smo izvedli z računalniškim programom Expert Choice, ki temelji na metodi analitičnega hierarhičnega procesa (AHP). Prišlo smo do zaključka, da je najprimernejša izbira za podjetje Engrotuš d.d. trg v Srbiji. Ugotovili smo tudi, da je z vidika stabilnega valutnega tečaja Bosna in Hercegovina najbolj primerna za investicije, medtem ko je Hrvaška logistično najcenejša.
Ključne besede: večkriterijsko odločanje, AHP, stroški, alternativa, kriterij, trg, Engrotuš d.d., Expert Choice
Objavljeno: 02.12.2011; Ogledov: 1490; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici