| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 33
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza gospodarnosti avtomatizacije proizvodne linije UK 32 v podjetju Unior d.d. : diplomsko delo
Uroš Kotnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V podjetju Unior d.d. so se zaradi povečanega povpraševanja kupcev, želje po napredku in potrebe po večji produktivnosti odločili, da robotizirajo kovaško linijo UK 32. V diplomskem delu je preučen vidik gospodarnosti robotizacije, predstavljeno je stanje pred robotizacijo in stanje po njej. Ergonomsko zahtevno delo kovača prevzame robot, s čimer se zmanjšajo stroški dela. Določena je povrnitev investicije ter izračunana sprememba stroškov in produktivnosti. Predstavljene so prednosti in slabosti robotizacije ter analizirana ekonomska upravičenost projekta.
Ključne besede: kovanje, kovaška linija, robotizacija, gospodarnost
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 238; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (4,34 MB)

2.
Izboljšava gravure utopa za kovanje ojnice : diplomsko delo
Klemen Vodeb, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno izboljšanje gravure utopa za kovanje ojnice, z namenom, zmanjšanja koncentracije napetosti na odkovku ojnice. V ta namen sem najprej naredil simulacijo kovanja z originalno gravuro utopa in pregledal rezultate. Sledila je izdelava izboljšav, nato pa sem ponovno naredil simulacijo, tokrat za kovanje z izboljšano gravuro utopa in dobljene rezultate med seboj primerjal.
Ključne besede: simulacija, kovanje, napetosti, gravura utopa
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 204; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

3.
Simulacija razmestitve strojev za načrtovanje proizvodnje v podjetju Stampal-SB : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Nik Knez, 2023, diplomsko delo

Opis: V procesu kovanja optimizacija postavitve predstavlja strategijo ureditve postavitve opreme in materialov na najzmogljivejši in najučinkovitejši možni način. To vključuje upoštevanje dejavnikov, kot so pretok materialov, postavitev opreme in gibanje delavcev. Eden od pomembnih vidikov optimizacije postavitve v kovanju je razporeditev opreme. Operacije kovanja običajno zahtevajo številne različne stroje in orodja, kot so kladiva in stiskalnice. Pravilna namestitev teh strojev lahko pomaga izboljšati pretok materialov in zmanjša razdaljo, ki jo morajo izdelki prepotovati. To lahko pripomore k povečanju produktivnosti in zmanjša tveganje za napake v končnem izdelku. Raziskava je osredotočena na simulacijo proizvodnega procesa v podjetju Stampal-SB, kjer se ukvarjajo s kovanjem aluminija. V pomoč so nam bili diagrami poteka ter analize materialnega toka, s pomočjo katerih smo lahko odkrili razne izgube pri samem procesu kovanja. Te izgube se večinoma pojavljajo ob raznih nepotrebnih manipulacijah ter medfaznih skladiščih. Če odpravimo te nepotrebne aktivnosti, izboljšamo proces ter pohitrimo samo proizvodnjo. Prav tako smo iskali ozka grla pri samem procesu.
Ključne besede: kovanje, materialni tok, razmestitev, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 13.02.2024; Ogledov: 230; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (3,35 MB)

4.
Razvoj spletne strani web 3.0 za kovanje digitalnih kovancev NFT : diplomsko delo
Kristijan Grizhev, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je razložen postopek izdelave spletne aplikacije za kovanje NFT. Namen diplomske naloge je prikazati eno od številnih možnosti uporabe nove tehnologije NFT. Prikazuje postopek ustvarjanja osebne umetniške zbirke NFT in omogočanje uporabnikom, da iz te zbirke s pomočjo spletne aplikacije, ki smo jo prav tako ustvarili, kujejo NFT. Diplomska naloga obravnava tudi vse tehnologije in orodja, ki jih potrebujemo za izdelavo spletnega mesta za kovanje NFT.
Ključne besede: nezamenljivi žetoni, web 3.0, react, firebase, kovanje digitalnih kovancev, NFT
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 426; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (13,16 MB)

5.
Razvoj koncepta gretja segmentalnega orodja na valjarskem stroju za toplo valjanje aluminijastih surovcev : diplomsko delo
David Fijavž, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je na kratko predstavljeno podjetje Unior, d. d., v sodelovanju s katerim sem opravljal nalogo. Poleg tega je na kratko opisano utopno kovanje, še posebej kovanje aluminija. Za slednjega je predstavljena tudi ustrezna faza na kovaški liniji, ki jo uporabljajo v podjetju. Drugi del zajema moja raziskava, primerjava in izbira grelcev, s katerimi se bo grelo segmentno orodje. Na koncu je opisan postopek razvoja in modeliranja ohišja ter nosilca, v katerih bodo grelci.
Ključne besede: razvoj, utopno kovanje, gretje, valjarna naprava, modeliranje, CATIA, ohišje, nosilec
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 522; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (4,46 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Razvoj geometrije kovaškega orodja z uporabo računalniških simulacij za namen kovanja odkovkov iz aluminija : magistrsko delo
Jani Vehovar, 2022, magistrsko delo

Opis: Zaključno delo obravnava razvoj geometrije kovaškega orodja za namen kovanja osnove blažilnika. V njem je prikazan postopek določitve robnih pogojev. Velik poudarek je na primerjavi rezultatov numerične simulacije z realnim stanjem na odkovku. Primerjava je bila izvedena s pomočjo 3D optičnega branja, makrostrukturne analize in meritve hitrosti vijačne preše.
Ključne besede: Kovanje, metoda končnih elementov, simulacija, kovaško orodje, aluminij, aluminijiva zlitina, vijačna preša, meritev hitrosti
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 566; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

7.
3D skeniranje in vzvratno inženirstvo aluminijastega odkovka : magistrsko delo
Jernej Fakin, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se nanaša na vzvratno inženirstvo aluminijastega odkovka z namenom pridobitve volumskega 3D modela, ki bo služil kot osnova za razvoj tehnologije proizvodnega procesa. Zajema teoretične osnove in praktičen prikaz procesa vzvratnega inženirstva z izbrano strojno in programsko opremo. V zaključku naloga poda primerjavo med artiklom, odkovanim z novonastalo tehnologijo, in prvotnim artiklom, uporabljenim za vzvratno inženirstvo.
Ključne besede: 3D skeniranje, vzvratno inženirstvo, kovanje, aluminij, Geomagic
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 561; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (4,84 MB)

8.
Analiza gospodarnosti robotizirane proizvodne linije UK 38 v podjetju Unior d.d. : diplomsko delo
Timotej Kotnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Podjetje Unior d. d. je eno izmed najpomembnejših dobaviteljev kovanih avtomobilskih delov najuglednejših evropskih avtomobilskih proizvajalcev. Avtomobilska industrija se v današnjem času vse bolj razvija in posledično se zaostruje trg. Ker mora podjetje napredovati in se razvijati, je bila v ta namen postavljena proizvodna kovaška linija UK 38 z avtomatiziranim utopnim kovanjem. Diplomsko delo je namenjeno analizi gospodarnosti delovanja kovaške linije UK 38 ter preračunu stroškov, produktivnosti in povrnitve investicije v avtomatizacijo utopnega kovanja. Avtomatizacija utopnega kovanja je občutno vplivala na zmanjšanje stroškov ter povečanje produktivnosti.
Ključne besede: kovanje, gospodarnost, kovaška linija UK 38, stroški, produktivnost
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 1045; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (4,22 MB)

9.
Izboljšava geometrije kovaškega orodja za nosilec motorja z uporabo računalniških simulacij : diplomsko delo
Jani Vehovar, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja potek izboljšave kovaškega orodja za izdelavo nosilca motorja proizvajalca Daimler, ki je je bilo narejeno v sodelovanju s podjetjem Marovt d. o. o. V uvodnem poglavju so predstavljeni problem in cilji diplomskega dela. Nato sledi analiza dosedanje proizvodnje in izvedba računalniške simulacije obstoječe rešitve. Sprememba je bila potrebna zaradi slabe obstojnosti obstoječega orodja. Narejeni sta bili sprememba geometrije orodja in računalniška simulacija po spremembi. Za računalniško simulacijo je bil uporabljen programski paket QForm, za spremembo geometrije pa programski paket Visi Vero 2020. Sledita primerjava rezultatov in potrditev predlagane rešitve. Rezultati računalniške simulacije so pokazali zadovoljivo izboljšanje obstojnosti kovaškega orodja in zapolnjeno gravuro na utopu.
Ključne besede: kovanje, kovaško orodje, toplo kovanje, utopno kovanje, simulacija kovanja, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 946; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

10.
Robotizacija operacije obrezovanja na kovaški liniji : diplomsko delo
Peter Brglez, 2020, diplomsko delo

Opis: V podjetju Unior d.d. so se odločili za robotizacijo delovnega mesta na katerem se obrezujejo odkovki. Diplomsko delo spremlja projekt robotizacije in predstavi stanja na kovaški liniji pred in po robotizaciji. Določena je sprememba lastne cene proizvoda (ojnice), ki se trenutno izdeluje na liniji. Ta se je zmanjšala predvsem zaradi zmanjšanja stroškov plač, saj bo v bodoče na liniji en delavec manj. Nadomestila sta ga namreč dva robota. Poleg investicije v robote, pa je bilo potrebno investirati še v nekaj opreme, zamenjati transportne stroje in preurediti delovni prostor. Določena je doba povrnitve investicije, da dobimo vpogled v njeno smiselnost. Poleg ekonomske upravičenosti so naštete tudi druge prednosti in slabosti, ki jih dobimo z robotizacijo. Na koncu diplomskega dela so predstavljeni sistemi MES, ki so že stvar sedanjosti, vedno več pa se bodo uporabljali v podjetjih v prihodnosti. Naštete so njihove odlike, na koncu pa je opisano, kakšne prednosti lahko prinesejo takšni sistemi z implementacijo v podjetje.
Ključne besede: Unior, robotizacija, kovanje, kovaška linija, stroški, investicija, MES
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 886; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.4 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici