| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje utopov : diplomska naloga univerzitetnega programa
Borut Lorger, 2006, diplomsko delo

Ključne besede: kovanje v utopih, konstruiranje utopov, metode konstruiranja
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 2831; Prenosov: 0

2.
3.
4.
5.
6.
IZBOLJŠAVA PROCESA KOVANJA KONTAKTOV V CABLEX d.o.o.
Simon Bizjan, 2009, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge so klasične električne povezave, ki so značilne predvsem za belo tehniko in avtomobilsko industrijo. Pri obravnavanih električnih povezavah gre za tehnologijo spajanja električnih vodnikov in kontaktov. V nalogi smo se ukvarjali z izboljšanjem procesa kovanja kontaktov in možnostjo razširitve dosedanjih toleranc. Opisani so postopki preverjanja kakovosti kovalne zveze, izvedba potrebnih meritev in ovrednotenje dobljenih rezultatov. Z raziskavo smo dokazali, da so za različne preseke vodnikov možne tudi različne tolerance, z novo merilno tehniko smo izboljšali vrednosti indeksov sposobnosti procesa, primerna kakovost izvajanja procesa kovanja pa je vplivala tudi na finančno izboljšanje stanja.
Ključne besede: - kovanje kontaktov - tolerance - sposobnost procesa - avtomobilska industrija - management kakovosti
Objavljeno: 22.07.2009; Ogledov: 2087; Prenosov: 370
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

7.
IZBOLJŠAVE KAKOVOSTI ODKOVKA Z OPTIMIRANJEM GRAVURE UTOPA
Kristjan Arbeiter, 2012, diplomsko delo

Opis: Podjetje Unior d. d. je inovativno slovensko podjetje, katerega osnovna dejavnost je preoblikovanje vročega jekla. Hkrati se v podjetju ukvarjamo z izdelovanjem CNC strojev, ročnega orodja, turizmom in izdelki iz sintranih prahov. Zaradi vse večjih zahtev trga in nižjih cen izdelkov, smo v podjetju prisiljeni k nenehnemu izboljševanju procesov, da bi obdržali konkurenčno prednost na svetovnem trgu. Eden od načinov za lažje doseganje zastavljenih ciljev je prenova proizvodnih procesov in postopkov. Odločili smo se, da bomo skozi diplomsko nalogo izboljšali kakovost in gravuro utopa. Zaradi ugotovitve, da se cene naših proizvodov nenehno znižujejo, je bilo potrebno procese izboljšati, spremeniti v tej smeri, da smo dobili boljše izdelke oz. meritve. Rezultate, ki smo jih s pomočjo prenove gravure utopa pridobili, smo prikazali v diplomski nalogi tako kvalitativno kot tudi kvantitativno (zmanjšanje stroškov, prihranek časa, idr.).
Ključne besede: kovanje, utop, meritev, masa, kakovost
Objavljeno: 04.10.2011; Ogledov: 1657; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (5,90 MB)

8.
Numerična analiza postopka kovanja ohišja krmilnega mehanizma
Franci Gačnik, Zoran Ren, 2008, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: V prispevku je predstavljena numerična analiza postopka kovanja ohišja krmilnega mehanizma, ki je sestavni del vsakega avtomobila. Analiziran izdelek se kuje s postopkom vročega utopnega kovanja z brado. V članku je opisana priprava numeričnih modelov, ki so bili uporabljeni v računalniških simulacijah. Opis zajema sestavo numeričnih modelov, materialne parametre in robne pogoje. Analiza postopka kovanja je bila izvedena s pomočjo računalniških simulacij po metodi končnih elementov s programskim paketom Deform 3D, ki uporablja eksplicitno iteracijsko metodo za reševanje vodilnih enačb, kar znatno skrajša potrebni računski čas. S pomočjo parametričnih simulacij je bila določena optimalna geometrija surovca, ki v fazi kovanja v celoti zapolni gravuro orodja. Rezultati analiz kažejo, da je mogoče z uporabo računalniških simulacij postopka kovanja prihraniti precej materiala. Prav tako je mogoče dokaj dobro oceniti potrebno preoblikovalno silo.
Ključne besede: kovanje, krmilni mehanizem, utopno kovanje, numerično modeliranje
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1354; Prenosov: 52
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Odkovki iz gnetnih magnezijevih zlitin (GMZ) in Mg/SiC kompozitov za novo generacijo osebnih avtomobilov
Varužan Kevorkijan, 2002, pregledni znanstveni članek

Opis: V okviru predloženega evropskega projekta želimo v polindustrijskem merilu raziskati tehnološke možnosti in ekonomsko upravičenost izdelave lahkih, vroče utopno kovanih avtomobilskih delov iz: a) komercialnih, gnetnih magnezijevih zlitin b) Mg-kompozitov, diskontinuirano ojačanih s keramičnimi delci ter c) Mg-Li-zlitin s kubično centrirarno kristalno strukturo, od katerih se pričakuje večja preoblikovalnost. Načrtujemo, da bomo najprej določili novo obliko in dimenzije izbrane avtomobilske ojnice, ki jo domači proizvajalci komercialno izdelujejo iz Al-zlitine 2014. S tem bo omogočeno ustrezno funkcionalno nadomeščanje aluminijeve zlitine 2014 z različnimi GMZ s heksagonalno kristalno zgradbo (AZ80A, ZK60A, WE43) in Mg-kompozitom, ojačanim z delci SiC (MELRAM) ter vsaj z eno Mg-Li-zlitino, ki ima kubično centrirano kristalno strukturo. Z vročim utopnim kovanjem bomo v (pol)industrijskem merilu iz vsake uporabljene Mg-zlitine oz. kompozita (MELRAM) izdelali 30-50 ojnic, ki jih bomo obrezali in termično obdelali. Določili bomo mehanske lastnosti izdelanih prototipnih ojnic in na podlagi dobljenih rezultatov preverjali ekvivalentnost njihovih mehanskih lastnosti z ojnicami, izdelanimi iz Al-zlitne 2014. Na osnovi eksperimentalnih ugotovitev bomo po potrebi spreminjali in dopolnjevali prej določeno obliko in geometrijo avtomobilskih ojnic, vse dokler ne bodo njihove funkcionalne lastnosti v praksi enake lastnostim ojnic, izdelanih iz zlitine 2014. Ugotavljali bomo tudi morebitne razlike v preoblikovalnosti med Mg-zlitinami s heksagonalno in kubično centrirano kristalno zgradbo. V nadaljevanju bomo eksperimentalno določali prihranek mase, ki ga povzroča nadomeščanje aluminijeve zlitine 2014 z omenjenimi magnezijevimi zlitinami in kompozitom-Mg/SiC (MELRAM). Ugotovljen prihranek mase bomo tržno ovrednotili in hkrati raziskali, ali bi lahko z obstoječo tehnologijo vročega utopnega kovanja ponudili trgu zadosti konkurenčne odkovke iz Mg-zlitin in Mg/SiC-kompozita (MELRAM). Sodeč po svojih mehanskih lastnostih, ki so primerljive z nekaterimi Al-zlitinami, bi ti lahko v bližnji prihodnosti omogočili nadomeščanje jeklenih in v določenih primerih aluminijastih avtomobilskih delov z lažjimi, izdelanimi iz materialov na osnovi magnezija. Pred tem bi tehnološka in ekonomska analiza morali pokazati, ali bi se in pod kakšnimi pogoji tovrstna zamenjava materialov tržno izplačala. Cilj projekta je ponuditi avtomobilskemu trgu novo generacijo zelo lahkih odkovkov. Ti bodo prispevali k manjši porabi goriva v osebnih avtomobilih in s tem v zvezi k manjšemu onesnaževanju okolja.
Ključne besede: metalurgija, gnetne magnezijeve zlitine, vroče utopno kovanje, odkovki, osebni avtomobili, avtomobilska industrija, zniževanje teže
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1597; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (83,45 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Optimiranje izdelave orodja za utopno kovanje
Milan Leskovar, 2012, diplomsko delo

Opis: V kolikor želi podjetje čimbolj izkoristiti svoj potencial in s čim večjim dobičkom proizvesti kar se da veliko kvalitetnih izdelkov v čim krajšem času je nujno, da so vsi procesi, ki privedejo do končnega rezultata izvedeni z optimalno porabo časa in denarja. V diplomski nalogi bom preučil postopek izdelave vložkov za utopno kovanje in poskušal tehnološki postopek prirediti tako, da bo izdelava čim krajša in cenejša. Dotaknil se bom tudi izdelave preostalih orodij za utopno kovanje in izdelal njihove stroškovne analize.
Ključne besede: utopno kovanje, tehnološki postopek, stroškovna analiza, orodje, stroški
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 1918; Prenosov: 426
.pdf Celotno besedilo (7,91 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici