| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Zunanja montaža peletnega gorilnika na obstoječe kotle na kurilno olje
Nedeljko Grabant, 2018, master's thesis

Abstract: V Sloveniji je biomasa ekološka, trajnostna in ekonomsko zanimiva oblika ogrevanja. Zato želijo lastniki kotla na kurilno olje zaradi ekonomske računice kotel pogosto predelati za kurjenje na industrijske pelete. Če v tak kotel normalno montiramo peletni gorilnik, pride do povratnega udara plamena in s tem do pregorevanja stene plamene cevi gorilnika ter do slabega izkoristka kotla. Opisan problem rešimo z enostavno zunanjo montažo peletnega gorilnika s posebno izvedbo puše z vratci. Za še boljšo rešitev tega problema je mogoče izdelati simulacijo in/ali realistično meritev, da bi lahko imeli bolj idealno obliko plamena, povečanje učinkovitosti zgorevanja, merjenje razmernika zraka λ in druge parametre.
Keywords: gorilnik za pelete, zunanji gorilnik, peletni kotel, kotel na kurilno olje, plamena cev, biomasa
Published: 14.12.2018; Views: 858; Downloads: 112
.pdf Full text (14,01 MB)

2.
UPORABA OBNOVLJIVIH VIROV ZA TOPLOTNO OSKRBO STANOVANJSKE HIŠE
Luka Verbuč, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava izračune toplotnih izgub domače hiše, ki je bila zgrajena leta 1990 in je slabše izolirana. Na primeru hiše bodo prikazani izračuni porabe energije pred sanacijo in izračuni, ki bi jih dosegli s sanacijo ovoja stavbe. Naredil bom tudi primerjavo med sedanjim ogrevanjem, ki je kotel na polena, in ogrevanjem na samooskrbno toplotno črpalko. Izračunal bom potrebno moč toplotne črpalke za ogrevanje in potrebo po sanitarni vodi. Ker se hiša nahaja na sončni legi, bom na podlagi porabljene električne energije za stanovanjsko hišo izbral potrebno površino solarnih modulov, ki bi omogočali toplotno samooskrbo hiše za proces ogrevanja.
Keywords: obnovljivi viri, toplotne izgube, toplotna črpalka, kotel na polena, električna samooskrba, solarni modul
Published: 26.10.2016; Views: 1215; Downloads: 179
.pdf Full text (2,83 MB)

3.
Konstrukcija, dokumentacija, varjenje in avtomatizacija varjenja kotla za centralno ogrevanje
Bojan Podlesnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega opis poteka razvoja kotla za ogrevanje od same zasnove do končne izdelave. Prikazan je način konstruiranja in priprava dokumentacije s programskim orodjem Creo Parametric 2.0. S parametri in s standardom je določen postopek varjenja, prav tako je z določili standarda izbran osnovni material. Diplomsko delo vsebuje podrobne analize osnovnega materiala in določitev ustreznosti zvarnega spoja. Opravljeni so mehanski preizkusi in sicer natezni in upogibni preizkus ter meritev trdote in numerična analiza. Sledi še prikaz konstrukcije vpenjalne naprave za vpenjanje kotla in opis postopka programiranja varilnega robota. V zaključku je prikazan dejanski proizvod in rezultati ter izsledki celotnega dela.
Keywords: Ogrevalni kotel, konstrukcija, dokumentacija, MAG varjenje, mehanski preizkusi, varilni robot
Published: 13.09.2016; Views: 772; Downloads: 130
.pdf Full text (4,24 MB)

4.
Racionalizacija ogrevalnega sistema z delnim energetskim pregledom ter analizo udobja bivalnega objekta
Denis Kropec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena racionalizacija ogrevalnega sistema stanovanjske hiše s poudarkom na lesni biomasi. Še ne dotrajan kotel na lahko kurilno olje smo se odločili zamenjati z uplinjevalnim kotlom na polena. V diplomskem delu je narejen delni energetski pregled stanovanjske hiše in analiza udobja po SIST EN ISO7730. Predstavili smo stroškovno analizo in izračunali povračilno dobo izvedenih ukrepov. Na podlagi ugotovitev trdimo, da je bil prehod na biomaso in racionalizacija celotnega ogrevalnega sistema smotrna odločitev s povračilno dobo 5-ih let.
Keywords: Ogrevanje stanovanjskega objekta, uplinjevalni kotel na polena, kotel na olje, biomasa, energetski pregled, analiza udobja, stroškovni pregled
Published: 09.09.2016; Views: 526; Downloads: 85
.pdf Full text (2,91 MB)

5.
PRIMERJAVA OGREVANJA STANOVANJSKE HIŠE MED KOTLOM NA LESNE PELETE IN LESNE SEKANCE
Mark Kramparšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek V diplomski nalogi je predstavljeno ogrevanje stanovanjske hiše z lesnimi sekanci in peleti. V prvem delu naloge so navedeni splošni podatki o peletih ter sekancih kot gorivu za stanovanjske objekte in njihove cene. V nadaljevanju je opisana sestava in delovanje kotlov na lesne sekance in pelete z različnimi možnostmi shranjevanja in dovajanja tovrstnega goriva. Nato sledi še ekonomska primerjava med obema načinoma ogrevanja. V zaključku naloge pa je predstavljen toplotni izračun stanovanjskega objekta in energetska izkaznica, ki sem jo izdelal s pomočjo programskega orodja URSA Gradbena fizika 4.0 .
Keywords: biomasa, kotel na sekance, kotel na pelete, lesni sekanci, lesni peleti, učinkovite rabe energije v stavbah
Published: 03.08.2016; Views: 1073; Downloads: 142
.pdf Full text (3,73 MB)

6.
Investicijska odločitev za interni energetski kotel v podjetju Melamin, d.d. Kočevje
Aleš Marentič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Ogrevanje na biomaso oziroma lesne sekance je v zadnjih letih iz različnih razlogov postalo zelo aktualno. To velja tako za gospodinjstva kot tudi za industrijo. Glede na vse večjo okoljsko osveščenost, vse strožjo okoljsko zakonodajo ter dejstvo, da imamo v Sloveniji zelo veliko poraščenost z gozdovi, bo biomasa v bodoče gotovo še pridobila na pomembnosti. V podjetju Melamin d.d. Kočevje smo se tako zaradi omenjenih dejavnikov odločili za investicijo v parni kotel na biomaso z vrtinčnim slojem. Pred tem smo kot ogrevalni medij za pridobivanje pare, ki jo potrebujemo v proizvodnji, ter za ogrevanje uporabljali mazut. Mazut pa je okoljsko neprijazen, v zadnjih letih smo z njim imeli vse več težav pri uporabi in tudi dobavah na splošno. Ne nazadnje pa ni nezanemarljiv niti pozitivni poslovno-ekonomski učinek zaradi nižje cene biomase. V diplomskem delu smo natančno analizirali parni kotel na biomaso z zahtevno tehnologijo vrtinčnega sloja s tehnološko–tehničnega, finančnega, organizacijskega in kadrovskega vidika. Naredili smo tudi neposredno primerjavo s kotlom z enostavnejšo tehnologijo pomične rešetke. Rezultati naloge so zaključki na osnovi konkretnih številk. Prikazali pa smo tudi prednosti in slabosti posameznih tehnologij.
Keywords: investicija, biomasa, parni kotel, vrtinčni fluidni sloj, pomična rešetka
Published: 21.06.2016; Views: 684; Downloads: 85
.pdf Full text (1,81 MB)

7.
Kurjenje odpadnih plinov tovarne formalina Nafte Lendava v obstoječem parnem kotlu
Damir Lučić, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja tehnološke rešitve za kurjenje odpadnih plinov tovarne formalina Nafte Lendava v obstoječem parnem kotlu. V delu je prestavljen proces proizvodnje formalina, proces prestrezanja in transporta odpadnih plinov od tovarne do parnega kotla ter požarna varnost za dovod in kurjenje v kotlu. V predstavitvi kurjenja je prikazano, kako odpadne pline uporabljamo kot dodatno gorivo k zemeljskemu plinu in mazutu, ker vsebujejo vodik se zaradi tega tudi zmanjša proizvodnja ogljikovega dioksida. V nadaljevanju so predstavljene nepopolnosti pri kurjenju ter njihove rešitve, ki so pripomogle k nemotenemu delovanju procesa. Na koncu diplomskega dela je predstavljen ekonomski učinek kurjenja formalinskih plinov, ki prikazuje znaten prihranek osnovnih goriv.
Keywords: formalinski odpadni plini, tovarna formalina, parni kotel, zgorevanje, varnostne zahteve za pline
Published: 15.10.2014; Views: 1154; Downloads: 104
.pdf Full text (1,96 MB)

8.
DVIG ENERGETSKE UČINKOVITOSTI PREMOGOVNEGA KOTLA K4 V TOVARNI VIPAP
Aleš Lekše, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se nanaša na znižanje lastne rabe energije na postrojenju kotla K4 ter na dvig deleža pridobljene energije iz OVE v podjetju Vipap Videm Krško. Na podlagi ugotovitev, da so izvedeni ukrepi znižali lastno rabo električne energije, večji delež OVE v strukturi goriva pa je zagotovil željeno toplotno moč kotla K4, nam zaključni del naloge potrjuje, da so vsi izvedeni ukrepi upravičili ekonomsko in ekološko upravičenost posodobitve postrojenja kotla K4.
Keywords: OVE, raba energije, kotel
Published: 26.09.2014; Views: 1240; Downloads: 83
.pdf Full text (2,40 MB)

9.
OGREVANJE STANOVANJSKE HIŠE S KOTLOM NA POLENA IN ZALOGOVNIKOM
Jure Iljaž, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sta opisana kotel na polena in njegovo delovanje. Prikazano je tudi, kako pripravimo les za kurjavo in ga skladiščimo, saj je to zelo pomembno za pravilno delovanje kotla. Nepogrešljiv del kotla na polena je tudi hranilnik tople vode. V praktičnem delu smo izračunali toplotne izgube stanovanjske hiše in kakšen hranilnik tople vode bi bil dejansko potreben.
Keywords: kotel na polena, hranilnik tople vode, spravilo lesa, toplotne izgube
Published: 26.09.2014; Views: 1009; Downloads: 191
.pdf Full text (2,16 MB)

10.
Talno, konvektorsko in stensko ogrevanje s toplotno črpalko in kotlom na biomaso
Simon Hajnc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem primerjal dva načina ogrevanja objekta, in sicer talno gretje v pritličju, konvektorsko v nadstropju ter talno gretje v pritličju in stensko ogrevanje v nadstropju objekta. Primerjal sem dva energenta; za prvi način ogrevanja električno energijo z uporabo toplotne črpalke zrak – voda v pritličju in zrak – zrak v nadstropju ter biomaso – sekance, za drug način ogrevanja poslovnega objekta. Za izračun toplotnih izgub objekta sem uporabil standard SIST EN 12831:2004. V diplomski nalogi sem primerjal predvsem cene posameznih investicij v ogrevalna sistema in strošek ogrevanja v kurilni sezoni. Ugotovil sem, da je investicija v ogrevalni sistem na biomaso – sekance cenejša in da je sezonski strošek za ogrevanje objekta ugodnejše pri energentu električne energije.
Keywords: ogrevanje, toplotna črpalka, kotel na biomaso
Published: 18.10.2013; Views: 1931; Downloads: 175
.pdf Full text (1,57 MB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica