| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
CNC naprava v samogradnji kot učno orodje
Miha Kočar, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje postopek razvoja in izdelave lastne delujoče CNC naprave. Komunikacija naprava - računalnik se vrši preko USB povezave. Opisane so osnove potrebne za razumevanje delovanja CNC strojev, njihovega krmiljenja ter programiranja USB povezave. Opisan je postopek programiranja komunikacije z elektroniko ter USB vodilom. Diplomska tudi vsebuje osnovna navodila za izdelavo potrebnega orodja pri izdelavi krmilne elektronike.
Ključne besede: CNC, USB, Mikrokrmilnik, PIC18F2550, CNC rezkar, Programiranje USB, Samo izdelava CNC naprave, Koračni motorji, Izdelava elektronike
Objavljeno: 23.04.2009; Ogledov: 5404; Prenosov: 683
.pdf Celotno besedilo (4,52 MB)

7.
Izdelava štiriosnega CNC rezkalnega stroja za obdelavo mehkejših materialov
Žiga Prah, 2015, diplomsko delo

Opis: Računalniško numerično krmiljen stroj je naprava, katero lahko prosto programiramo in omogoča izdelavo najzahtevnejših elementov. Sestavljena je iz krmilnega in mehanskega dela. Krmilni del zajema osebni računalnik, ki vodi proces. CNC stroji so prilagodljivi in primerni za srednje veliko serijsko proizvodnjo. Pri izdelavi 4 osnega CNC rezkalnega stroja sem najprej izvedel načrtovanje celotnega krmilnega dela. Upošteval sem izbrane elemente vodenja pogonov osi in orodja. Sestavni del krmilja sestavlja krmilna omara povezana z računalnikom in vsemi aktuatorji. Pri načrtovanju sem upošteval varnostne ukrepe za varovanje vseh elementov stroja in operaterja. Z programom WSCAD sem za načrtovano krmilje narisal električne načrte s pomočjo katerih sem izdelal krmilje. Vse elemente krmilja sem namestil v krmilno omaro in med seboj ustrezno povezal. Na koncu sem krmilno omaro z vsemi aktuatorji povezal z računalnikom ter preizkusil njeno delovanje. Z uporabo programske opreme SolidWorks sem po pregledu obstoječih naprav narisal mehanski del stroja, ki omogoča premikanje rezkalnega orodja in vpetje obdelovanca. Določil sem obliko konstrukcije ter velikost obdelovalne površine.
Ključne besede: rezkanje, CNC stroj, koračni motorji, načrtovanje krmilja
Objavljeno: 26.05.2015; Ogledov: 1244; Prenosov: 381
.pdf Celotno besedilo (6,19 MB)

8.
Analizator dinamičnega obnašanja koračnih motorjev
Milan Čurkovič, Aleš Hace, 2007, strokovni članek

Opis: Prikazani analizator dinamike koračnih motorjev omogoča meritev nekaj tipičnih karakteristik koračnih motorjev, kot so odziv na stopnico, statična točnost položaja, točnost mikrokoraka in dinamična točnost položaja. Analizator lahko uporabljamo tako v razvoju izdelkov s koračnimi motorji kot tudi v sami proizvodnji koračnih motorjev.
Ključne besede: meritev hitrosti, koračni motorji, inkrementalni dajalniki
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 475; Prenosov: 27
URL Povezava na celotno besedilo

9.
NAČRTOVANJE IN IZVEDBA TRIOSNEGA REZKALNEGA STROJA CNC S KRMILNIKOM TB6560 ZA KORAČNE MOTORJE
Primož Lugarič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek načrtovanja in gradnje CNC-rezkalnega stroja ter pripadajoče periferije. Za krmilno elektroniko je bila izbrana kontrolna plošča TB6560, ki omogoča priključitev in vodenje do treh koračnih motorjev. Na začetku diplomske naloge je podan opis izdelave in uporabljene mehanike na stroju ter začetna ideja stroja v 3D-oblikovnem programu 3ds Max. V jedru so opisane lastnosti krmilne elektronike in njeno delovanje na podlagi meritev in preizkuševanja. Sledi nastavljanje programske opreme Mach3 za pravilno delovanje krmilne elektronike in vse potrebne nastavitve za prvi zagon. Diplomsko delo v zaključku prikazuje končni izdelek, ki je oblikovan v 3ds Max in nato uvožen v CAD-program, s katerim se generira G-koda za vodenje stroja.
Ključne besede: TB6560, načrtovanje CNC stroja, CNC stroj, koračni motorji, Mach3, gradnja CNC stroja, programiranje CNC stroja, CAD, CAM, rezkalni stroj
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 897; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici