| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ogrodje za ocenjevanje barve svetila z linearnimi digitalnimi filtri, prilagojenimi na posamezno sliko
Martin Šavc, 2020, doktorska disertacija

Opis: V doktorski nalogi raziskujemo problem barvne vztrajnosti oziroma problem ocenjevanja barve uniformne osvetlitve scene na podlagi zajete digitalne slike. Predstavimo posplošitev uveljavljenega ogrodja sivih robov z vpeljavo diskretizacije in operacije konvolucije. Za ocenjevanje osvetlitve z našim ogrodjem predlagamo uporabo filtrov, prilagojenih vsebini slike. Filtre konstruiramo bodisi z metodo linearne analize osnovnih komponent (PCA) ali z metodo neodvisnih komponent (ICA). Metodo pospešimo tako, da namesto računanja celotne konvolucije uporabimo zgolj vzorce iz slike oziroma uporabimo tehniko podvzorčenja. Skonstruirane prilagojene filtre v nadaljevanju uporabimo tudi kot samostojne metode barvne vztrajnosti v postopku kombiniranja metod. V eksperimentalnem delu opravimo tri večje eksperimente z uveljavljenima javnima evalvacijskima podatkovnima zbirkama Gehler-Shi in NUS. V prvem eksperimentu primerjamo rezultate predlaganih metod z metodami ogrodja sivih robov in drugimi modernimi metodami ocenjevanja osvetlitve. Predlagani metodi barvne vztrajnosti iz našega ogrodja dosegata nižje napake in nižji povprečni rang od drugih metod ogrodja sivih robov. Predlagana metoda kombiniranja rezultatov pa dosega nižje napake od izvorne metode. V drugem eksperimentu primerjamo odpornost naših metod barvne vztrajnosti in metod ogrodja sivih robov na manjše spremembe v sceni. Spremembe simuliramo z rotacijo in translacijo slik. Pokažemo, da je predlagana metoda barvne vztrajnosti odporna na rotacijo scene, kadar v našem ogrodju uporabimo filtre, ki so prilagojeni vsebini slike z analizo osnovnih komponent. Po drugi strani pa so vse primerjane metode občutljive na premike v sceni. V tretjem eksperimentu primerjamo natančnost ocenjevanja osvetlitve, in sicer če v našem predlaganem ogrodju uporabimo bodisi tehniko podvzorčenja oziroma če osvetlitev ocenjujemo s pomočjo konvolucije. Pokažemo statistično značilno razliko v rezultatih med obema pristopoma. Ocena osvetlitve, pridobljena s podvzorčenjem, je bolj natančna od ocene osvetlitve, izračunane s pomočjo konvolucije. S predlaganimi pristopi v tej doktorski disertaciji dobimo primerljive ali boljše rezultate od sodobnih metod barvne vztrajnosti ob nižji računski kompleksnosti.
Ključne besede: barvna vztrajnost, ocenjevanje osvetlitve, ogrodje sivih robov, konvolucija, prilagajanje filtrov, analiza osnovnih komponent, PCA, analiza neodvisnih komponent, ICA
Objavljeno: 11.08.2020; Ogledov: 454; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (15,35 MB)

2.
PREUČITEV PRIMERNOSTI PLATFORME RASPBERRY PI ZA DIGITALNO OBDELAVO SIGNALOV IN SLIK
Jan Obu, 2013, diplomsko delo

Opis: To diplomsko delo obravnava platformo Raspberry Pi s stališča obdelovanja signalov in slik. Ta naprava je namenjena širši publiki, saj lahko zaradi svoje nizke cene, enostavnosti in dostopnosti vsakogar ponese na področje računalništva in programiranja. Nižja cena pa seveda vpliva tudi na računsko zmogljivost. Namen te diplomske naloge je ugotoviti, kolikšno računsko moč dejansko ponuja. Raspberry Pi vsebuje tudi grafični procesor in nekaj vmesnikov za dostop do tega procesorja. Ravno zaradi tega so dosežene hitrosti računanja precej velike, ampak z določenimi računskimi napakami. V delu so preizkušene različne metode, za vsako metodo pa je izmerjen čas računanja, kakor tudi končna napaka postopka.
Ključne besede: Raspberry Pi, konvolucija, OpenGL, OpenVG
Objavljeno: 18.09.2013; Ogledov: 1703; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

3.
PROBLEM PRVE ŠTEVKE
Tatjana Gajšek, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen problem prve števke oziroma Benfordov zakon. V uvodu je predstavljena zgodovina tega problema. Sledita poglavji, v katerih so povzete osnovne verjetnosti in osnove Fourierove analize, ki sta potrebni za nadaljno razumevanje in razlago tega zakona. V nadaljevanju je opisana statistična razlaga in geometrijska podlaga zakona. Za tem sledi matematična formulacija samega zakona, dokazanega z uporabo Fourierove analize, predstavljene že v tretjem poglavju.
Ključne besede: problem prve števke, naključna spremenljivka, enakomerna porazdelitev, konvolucija.
Objavljeno: 07.07.2011; Ogledov: 1871; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (310,51 KB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici