1. Robotska celica za adaptivno vizualno kontrolo kvalitete : magistrsko deloMatej Gams, 2022, master's thesis Abstract: Magistrska naloga obravnava uporabo koncepta proizvodnje brez napak, kjer se z uporabo adaptivne vizualne kontrole kvalitete prek robotskega mehanizma s pritrjeno kamero preverja kakovost industrijskih izdelkov. Za generiranje trajektorije pomika robotske roke med določenimi točkami v prostoru so se uporabili različni načrtovalci gibanja (planerji), katerih primerjalna analiza je v nalogi podrobno opisana. Na podlagi rezultatov najpomembnejših parametrov je bil izbran najprimernejši planer. Za obravnavan primer sta opisana tudi uporaba globokih nevronskih mrež v korelaciji z vizualnim zaznavanjem kakovosti elementov in interpretacija slike v smislu strojnega vida za dosego vizualne kontrole kvalitete izdelkov. Keywords: Proizvodnja brez napak, planerji gibanja, nevronske mreže, vizualna kontrola kvalitete Published in DKUM: 23.06.2022; Views: 690; Downloads: 67 Full text (5,56 MB) |
2. Kontrola kvalitete podatkov pridobljenih z mikromrežami za genotipizacijo DNA polimorfizmovAna Konrad, 2021, master's thesis Abstract: Uvod: V raziskavah z uporabo mikromrež lahko različni faktorji vodijo do uvedbe sistematičnih pristranskosti in napak v študiji, zato je pomemben korak v vsaki raziskavi kontrola kvalitete podatkov. Z njo se odstranijo napačni ali pomanjkljivi podatki, kot so lažno pozitivne in negativne vrednosti, ki lahko pomembno vplivajo na rezultate analize. S predhodno izvedbo kontrole kvalitete lahko zagotovimo zanesljivejše končne rezultate analiz. V naši nalogi smo želeli dokazati pomembnost kontrole kvalitete pri podatkih za tri različne bolezni, ki smo jih pridobili z mikromrežami za genotipizacijo DNA polimorfizmov, tako da smo primerjali rezultate asociacijskih analiz pred opravljeno kontrolo podatkov in po njej.
Metode: Za asociacijsko analizo in kontrolo kvalitete podatkov smo uporabili program PLINK in programski jezik R. Rezultate pred kontrolo kvalitete in po njej smo grafično predstavili ter izračunali genomski inflacijski faktor lambda. Razliko med rezultati asociacijskih analiz smo statistično ovrednotili z Wilcoxonovim testom predznačenih rangov.
Rezultati: Z Wilcoxonovim testom predznačenih rangov smo ugotovili, da se rezultati asociacijskih analiz, pridobljeni pred kontrolo kvalitete podatkov in po njej statistično značilno razlikujejo (p-vrednost za bolezen 1 < 2,2 × 10-16, p za bolezen 2 = 0,0003181 in p za bolezen 3 < 2,2 × 10-16). Razliko med podatki asociacijskih analiz, pridobljenimi pred kontrolo podatkov in po njej, smo dokazali tudi z grafičnim prikazom lambda vrednosti, iz katerega je razvidno, da je lambda vrednost po kontroli kvalitete bližje 1, kar pomeni, da smo uspešno odstranili lažno pozitivne in negativne vrednosti.
Razprava in sklep: V nalogi smo dokazali, da kontrola kvalitete močno vpliva na končne rezultate analize in je zato zelo pomemben korak v analizi podatkov, pridobljenih z mikromrežami za genotipizacijo DNA polimorfizmov. Keywords: kontrola kvalitete, mikromreže, asociacijska analiza, PLINK, R Published in DKUM: 24.12.2021; Views: 729; Downloads: 47 Full text (1,15 MB) |
3. Načini spajanja cevi v slovenskih plinovodnih omrežjih s primerom zagotavljanja kvalitete varilskih del na plinovodu R23AZoran Trenta, 2016, undergraduate thesis Abstract: Diplomsko delo obravnava področje varjenja plinovodnih cevi in zagotavljanje kvalitete varilskih del. Varjenje je najpogostejši način spajanja cevi na plinovodih v nerazstavljivo celoto. S povečanjem potreb po energiji in s tem tudi po plinu, se prenosna in distribucijska plinovodna omrežja širijo tudi v Sloveniji. Zato je ob povečanem obsegu varilskih del, potrebno izbrati prave postopke in zagotoviti kvaliteto del.
Opisani so postopki varjenja in spajanja plinovodnih cevi ter postopki zagotavljanja kvalitete varilskih del. Na praktičnem primeru prestavitve prenosnega plinovoda R23A je prikazan celoten postopek od zasnove, izbire materialov in postopkov, priprave, varjenja cevi, kontrole kvalitete zvarov, zaščite, dokumentacije pa do predaje objekta v uporabo. Keywords: zvar, varjenje cevi, plinovod, kontrola, zagotavljanje kvalitete Published in DKUM: 31.05.2016; Views: 1851; Downloads: 206 Full text (5,05 MB) |
4. Flows of raw materials and food safety of products of Slovenian manufacturers after EU entryRomana Tomše, Vesna Čančer, Peter Raspor, 2012, professional article Abstract: In food production, the choice of suppliers and raw materials is very important and plays a key role in providing quality, appropriate healthy food. Selection of new suppliers and the planned verification of existing suppliers is also the key point in the HACCP system (Hazard Analysis Critical Control Point, which means the risk analysis and critical control points). The aim of our survey was to analyse the level of food safety in Slovenia before and after Slovenia joined the EU. The aim of our survey was to determine whether joining the EU had an impact on choice of food suppliers and control of the raw materials used in production of foods. The common thread of research was a comparison of answers, for periods before and after Slovenia joined the EU, gained from the survey of the Slovenian food producers. The study has shown that after joining the EU there were some replacements of suppliers, as well as changes in control of suppliers, but the changes were smaller than expected. The analysis of the responses from the survey shows that the Slovenian manufacturers mostly trust domestic suppliers of raw materials. After Sloveniaʼs accession to the EU, the use of raw materials from other EU countries, as well as the control over suppliers, has increased. After Sloveniaʼs accession to the EU, the percentage of those Slovenian producers who control Slovenian supplier under looser criteria, has slightly increased, while the percentage of those Slovenian producers who control EU supplier under looser criteria has significantly increased. The survey results show partial distrust of free movement of goods. Producers on average partly agree that they equally trust the manufacturers in all EU member states. Keywords: živila, živilska industrija, Slovenija, EU, kontrola kvalitete, nadzor nad živili, analiza, primerjave Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1017; Downloads: 59 Link to full text |
5. Total quality management as a holistic management concept : the European model for business excellenceKlaus J. Zink, review Keywords: celovita kvaliteta, celovita kontrola kvalitete, TQM, poslovno sodelovanje, lean production, lean management, vodenje, management, uspešnost poslovanja, kontrola kvalitete, poslovno okolje, selekcija, modeli, Evropa, poslovni proces Published in DKUM: 01.06.2012; Views: 1962; Downloads: 58 Link to full text |
6. Reorganizacija podjetja Zelenjadarska zadruga Grede z.o.o. : diplomsko deloValentina Borovšak, 2006, undergraduate thesis Keywords: reorganizacija, kmetijske zadruge, analiza poslovanja, panoge dejavnosti, struktura, organizacija podjetja, organiziranost, organizacija poslovanja, dokumentacija, zaposlovanje, stroški, proizvodnja, kooperacija, poslovno sodelovanje, zelenjava, dejavnost, kontrola, sistemi, kmetijski pridelki, prodaja, pospeševanje prodaje, planiranje proizvodnje, kontrola proizvodnje, Slovenija, praksa, živila, prehrana, izboljšave, kontrola kvalitete, zagotavljanje kvalitete, aktivnosti Published in DKUM: 30.05.2012; Views: 2075; Downloads: 88 Full text (450,75 KB) |
7. Presoja sistema HACCP v podjetju Unior d.d. - program Turizem : diplomsko deloDarja Ratej, 2007, undergraduate thesis Keywords: živila, kontrola, tveganje, ocenjevanje, opazovanje, izdelki, surovine, zaščita, varnost, prehrana, podjetje, turizem, kontrola kvalitete, praksa, aplikacija, zagotavljanje kvalitete, organiziranost, aktivnosti, modeli, odgovornost Published in DKUM: 30.05.2012; Views: 1953; Downloads: 138 Full text (831,28 KB) |
8. Razvoj strateškega koncepta mednarodnega trženja podjetja v mesno-predelovalni panogi : magistrsko deloVesna Čeh, 2009, master's thesis Keywords: mednarodno trženje, internacionalizacija, strateško planiranje, mednarodno poslovanje, mednarodno sodelovanje, poslovno okolje, mednarodni trg, strategija, marketing mix, marketinški splet, panoge dejavnosti, komercialno poslovanje, Slovenija, Avstrija, Češka, Bosna in Hercegovina, strategija trženja, značilnosti, tržno komuniciranje, tržne poti, mednarodna kooperacija, dejavnost, izdelki, meso, mesna industrija, živila, kontrola, kontrola kvalitete, zakonodaja, Evropska unija, kvaliteta, predelov Published in DKUM: 30.05.2012; Views: 2109; Downloads: 118 Full text (797,97 KB) |
9. Uporaba metod celovitega produktivnega vzdrževanja za povečanje učinkovitosti lakirnic : magistrsko deloMiha Karner, 2008, master's thesis Keywords: management, proizvodni proces, proizvodnja, sistemi, teorija, praksa, upravljanje proizvodnje, strateško upravljanje, vzdrževanje, produktivnost, stroji, modeli, projekti, izvršba, strojna oprema, optimizacija, avtomobilska industrija, Nemčija, celovita kontrola kvalitete, aplikacija, proizvodnja, učinkovitost, delovna organizacija, celovita kvaliteta, organiziranost, metode, struktura Published in DKUM: 28.05.2012; Views: 2304; Downloads: 147 Full text (1,31 MB) |
10. Načrtovanje prodaje in analiza uspešnosti prodaje v zadrugi Vrtovi panonski, z.o.o. : diplomsko deloSimon Ratnik, 2008, undergraduate thesis Keywords: kmetijski pridelki, pospeševanje prodaje, biotehnologija, zelenjava, trg, kmetijske zadruge, analiza poslovanja, panoge dejavnosti, struktura, organizacija podjetja, organiziranost, organizacija poslovanja, proizvodnja, kooperacija, dejavnost, kontrola, sistemi, prodaja, planiranje proizvodnje, kontrola proizvodnje, Slovenija, praksa, živila, prehrana, izboljšave, kontrola kvalitete, zagotavljanje kvalitete, aktivnosti Published in DKUM: 28.05.2012; Views: 2451; Downloads: 272 Full text (547,63 KB) |