| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Spolno vedenje velenjskih srednješolcev : (diplomsko delo)
Tanja Kontič, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: dijaki, adolescenti, spolnost, spolno vedenje, kontracepcija, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 09.03.2009; Ogledov: 3753; Prenosov: 613
.pdf Celotno besedilo (416,56 KB)

2.
Vloga medicinske sestre pri izbiri kontracepcije
Darja Arzenšek, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vsebuje poznavanje kontracepcije pri mladostnikih, seznanjenost mladostnikov o kontracepciji ter pomembnost zdravstvene vzgoje pri mladostnikih o varni in zaščiteni spolnosti. S pomočjo anketnega vprašalnika je bila izvedena raziskava na vzorcu 113 dijakov in dijakinj Srednje zdravstvene šole v Celju. Cilj raziskave je bil ugotoviti seznanjenost mladostnikov s kontracepcijskimi sredstvi in njihovo uporabo ter kje iščejo informacije o kontracepciji oziroma od koga informacije dobijo. Odgovore, na vprašanje vezano na pridobivanje informacij o kontracepciji, dobijo v večini primerov iz raznih publikacij, interneta in pa tudi od oseb, kot so mama, prijateljica in pa medicinska sestra. Pri mladostnikih je bilo ugotovljeno da se v spolnost spuščajo veliko prej kot pa generacije pred njimi. Poznavanje vrst kontracepcije in uporaba le-te je zadovoljiva, saj kontracepcijo uporablja večina mladostnikov ( 95,5%). Prav tako so dobro osveščeni/poučeni o vrstah kontracepcijskih sredstev. Zelo pomembna pa je zdravstvena vzgoja mladostnika že od mladih let, saj se vzgajanje v mladih letih pozna pri nadaljnjem življenju ter vedenju mladostnika in kasneje odrasle osebe.
Ključne besede: Mladostnik, kontracepcija, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 15.07.2009; Ogledov: 3140; Prenosov: 536
.pdf Celotno besedilo (252,43 KB)

3.
Osveščenost žensk o kontracepciji med dojenjem
Katja Vodušek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o osveščenosti žensk o kontracepciji med dojenjem, o tem, kakšne vrste kontracepcije ženske med dojenjem uporabljajo, ali so o tem dobile dovolj informacij in kakšna je vloga medicinske sestre na področju zdravstveno-vzgojnega dela. V diplomskem delu smo opisali možne metode kontracepcije, kakor tudi metode kontracepcije med dojenjem. Tako smo opisali tudi metodo laktacijske amenoreje. S pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika smo izvedli raziskavo na vzorcu 60 žensk različne starosti, in sicer v otroški posvetovalnici Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor. Cilj raziskave je bil odkriti, koliko so ženske osveščene o uporabi kontracepcije med dojenjem, kje in kako so dobile pomembne informacije. Zanimalo nas je tudi, ali menijo, da je dojenje zanesljiva zaščita pred neželeno nosečnostjo. Na podlagi analize anketnih vprašalnikov smo ugotovili, da je večina žensk (91,6 %) osveščenih o uporabi kontracepcijskih sredstev v času dojenja in da zaščito enak odstotek tudi uporablja. Ugotovili smo, da je največ žensk dobilo informacije o kontracepciji med dojenjem od ginekologa in ne od medicinske sestre ter da jih odstotek manj kot polovica meni, da dojenje ni zanesljiva zaščita.
Ključne besede: Dojenje, kontracepcija, medicinska sestra, osveščenost.
Objavljeno: 19.09.2011; Ogledov: 1710; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

4.
Zadovoljstvo uporabnic z vaginalnim obročkom
Špela Freitag, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Zadovoljstvo uporabnic z vaginalnim obročkom je pregled kontracepcijskih metod s poudarkom na predstavitvi vaginalnega obročka, ki je slovenskemu tržišču še dokaj nepoznana oblika kontracepcije. V diplomskem delu se osredotočamo na poznavanje vseh lastnostih vaginalnega obročka pri uporabnicah ter zadovoljstvo njih in njihovih partnerjev. S pomočjo anketnega vprašalnika je bila izvedena raziskava na vzorcu 27 uporabnic vaginalnega obročka. Cilji raziskave so bili ugotoviti, ali izbrani ginekolog in medicinska sestra nudita uporabnicam dovolj informacij o vaginalnem obročku, ugotoviti zadovoljstvo uporabnic z vaginalnim obročkom, seznanjenostjo o pozitivnih in negativnih lastnostih vaginalnega obročka ter pogostost pojavljanja nezaželenih stranskih učinkov. Pri uporabnicah vaginalnega obročka je bilo ugotovljeno, da so v veliki meri zadovoljne z informacijami, podanimi s strani ginekologa, od medicinske sestre pa nobena od uporabnic ni pridobila podatkov o vaginalnem obročku. Prav tako je znanje uporabnic o pozitivnih ter negativnih lastnostih vaginalnega obročka zadovoljivo. Z raziskavo smo ugotovili, da so uporabnice zadovoljne z uporabo vaginalnega obročka, enako njihovi partnerji, kljub dokaj pogostemu izražanju nekaterih nezaželenih stranskih učinkov, predvsem v začetnih mesecih uporabe vaginalnega obročka.
Ključne besede: vaginalni obroček, kontracepcija, reproduktivno zdravje
Objavljeno: 19.09.2011; Ogledov: 1973; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (737,81 KB)

5.
OSVEŠČENOST ŽENSK O KONTRACEPCIJI
Simona Kokot, 2012, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Danes je kontracepcija dostopna že skoraj vsaki ženski in za vsako se lahko najde primerna oblika kontracepcije. Kontracepcija ima pomembno vlogo pri načrtovanju družine, saj lahko z njeno pomočjo partnerja načrtujeta otroka takrat, ko si ga želita. Pomembno je, da so vse ženske in moški seznanjeni in osveščeni o pravilni uporabi in učinkih kontracepcije na telo ter varni spolnosti. Zdravstveno osebje, predvsem pa medicinske sestre, je na področju osveščanja o kontracepciji eden izmed glavnih virov informacij, od katerih ženske v ginekološki ambulanti lahko pridobivajo informacije. V diplomskem delu smo opisali kontracepcijske metode, njihove pozitivne in negativne učinke na telo, dejavnike tveganja in vlogo medicinske sestre pri osveščanju žensk o kontracepciji. Namen: Namen raziskave je bil ugotoviti osveščenost žensk o kontracepciji. Zanimalo nas je tudi, po katerih metodah kontracepcije ženske največ posegajo in od koga dobijo informacije o njej. Raziskovalna metodologija: S pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika smo izvedli raziskavo na vzorcu 100 odraslih žensk različne starosti. Raziskava je potekala v ginekološki ambulanti Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem. Pridobljene podatke smo analizirali, jih prikazali opisno in v obliki grafov. Rezultati: Rezultati so pokazali, da več kot polovica žensk (55 %) uporablja kontracepcijo ter se ustrezno zaščiti pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi. Ženske poznajo pozitivne in negativne učinke kontracepcije na telo. Ugotovili smo tudi, da v večini uporabljajo hormonske tablete, tiste po 35. letu starosti raje uporabljajo kondom in maternični vložek, nekaj žensk pa je steriliziranih. Sklep: O nekaterih kontracepcijskih sredstvih oziroma metodah so ženske še premalo osveščene in bi jih bilo potrebno še poučiti. Ženske v reproduktivnem obdobju bi bilo potrebno bolj osveščati o možnih oblikah kontracepcije in novostih na tem področju.
Ključne besede: Ključne besede: spolnost, kontracepcija, dejavniki tveganja, osveščenost, medicinska sestra.
Objavljeno: 12.06.2012; Ogledov: 1395; Prenosov: 311
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

6.
Mladostniki in spolnost
Doris Horvat, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Mladostniško obdobje je obdobje priložnosti in tveganja, še posebej tveganja, ki je povezano s spolno dejavnostjo in njenimi neželenimi posledicami. Vsako leto stopajo v pubertetno obdobje vedno nove generacije mladostnikov, zato mora biti varovanje reproduktivnega zdravja mladostnikov naša neprestana prednostna naloga. Raziskave kažejo, ne samo na pomanjkljivost, temveč predvsem na odsotnost odprte komunikacije o spolnosti. Namen raziskave je bil ugotoviti osveščenost mladostnikov o zdravem spolnem življenju in ustrezni zaščiti, ugotoviti kakšno vlogo imajo pri tem starši, šola in zdravstveni delavci, z raziskavo ugotoviti kakšna je starostna meja, ko postanejo mladostniki spolno aktivni, ter koliko so informirani o zdravem spolnem življenju in ustrezni zaščiti. Metodologija raziskovanja: Uporabili smo deskriptivno metodo dela, za pridobitev podatkov pa anonimen anketni vprašalnik, ki je vseboval 23 vprašanj zaprtega tipa. Sodelovalo je 49 dijakinj in dijakov Srednje zdravstvene šole Murska Sobota, v razmerju 34:15. Rezultati: Raziskava je pokazala, da se mladostniki v prvi spolni odnos spuščajo dokaj hitro, poznavanje spolno prenosljivih bolezni je dobro, ter da so nasplošno dobro informirani o uporabi ustrezne kontracepcije, vendar pa so mnenja, da bi tako šola kot zdravstveni delavci morali več delati na tem, da bi mladostnike poučevali in informirali o zdravi spolnosti. Sklep: Mladostniki o spolnosti slišijo veliko,predvsem preko medijev, spleta in vrstnikov Premalo pa jih o zdravi spolnosti informirajo starši, šola in zdravstvene ustanove. Zato je potrebno več vzgojnoizobraževalnega dela na tem področju.
Ključne besede: mladostniki, spolnost, kontracepcija, spolno prenosljive bolezni, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 02.10.2012; Ogledov: 2648; Prenosov: 571
.pdf Celotno besedilo (877,10 KB)

7.
PRAVICA DO SVOBODNEGA ODLOČANJA O ROJSTVU OTROK
Špela Škorjanc Podkrižnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Svobodno odločanje o rojstvu otrok je v Sloveniji ustavno zagotovljena pravica in vloga države je, da zagotavlja možnosti za uresničevanje le-te. V zvezi z uresničevanjem te pravice omenjamo še vlogo zdravstva, ki omogoča človeku vse možnosti, s katerimi je mogoče v okviru zdravstvenega sistema uresničiti to pravico. Vsak človek lahko torej svobodno odloča o rojstvu svojih otrok, lahko se v okviru te pravice odloči tudi, da do rojstva že spočetega otroka ne bo prišlo. Vemo, da v praksi ženska odloča o morebitni umetni prekinitvi nosečnosti oz. je ta odločitev v njeni domeni vsaj dokler izpolnjuje določene pogoje (do desetega tedna nosečnosti), kasneje pa o tem odločata komisiji I. in II. stopnje. Najpomembnejša v okviru uresničevanja pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je vendarle prevencija – kontracepcija, medtem ko splav velja za rešitev »v skrajni sili«. V zvezi s pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok velja omeniti še pravico do ugotavljanja in zdravljenja zmanjšane plodnosti. Ob zagotavljanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok pa lahko pride do konflikta s pravico zdravstvenih delavcev do »ugovora vesti«, kjer pa velja, da zaradi uveljavlja ugovora vesti ne sme biti ogroženo zdravje pacienta.
Ključne besede: pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, preprečevanje zanositve, kontracepcija, pravica ženske do umetne prekinitve nosečnosti, pravni status zarodka, zdravljenje neplodnosti
Objavljeno: 17.12.2012; Ogledov: 3389; Prenosov: 537
.pdf Celotno besedilo (409,50 KB)

8.
Hormonska kontracepcija in osveščenost žensk o njeni uporabi
Janja Šprem, 2014, diplomsko delo

Opis: Idealna kontracepcija je učinkovita, enostavna, varna, povratna, sprejemljiva za oba partnerja in poceni. Izbor je širok, vendar ni vsaka kontracepcija za vsako žensko, vsak par pa lahko izbere zase najprimernejšo. Zdravstveno osebje, predvsem medicinske sestre imajo velik vpliv na osveščenost žensk o kontracepciji. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti osveščenost žensk o hormonski kontracepciji, ugotoviti kakšno vlogo ima pri tem medicinska sestra ter z raziskavo ugotoviti koliko so ženske informirane o možnostih izbire hormonske kontracepcije. Raziskovalna metodologija: S pomočjo anketnega vprašalnika smo anketirali 50 naključno izbranih žensk različne starosti. Pridobljene podatke smo kvantitativno obdelali in jih grafično predstavili. Rezultati: Rezultati anket so pokazali, da so ženske dobro obveščene o hormonski kontracepciji, med najbolj poznanimi sredstvi je kontracepcijska tableta in kontracepcijski obliž, poznajo delovanje in stranske učinke oz. dejavnike tveganja, kar 100% je prepričanih da je stranski učinek hormonske kontracepcije povečanje telesne teže. Rezultati so tudi pokazali, da največ informacij pridobijo od ginekologa in s spleta in ne od medicinske sestre v ginekološki ambulanti. Sklep: O uporabi kontracepcije so nekatere ženske zelo dobro obveščene, vendar obstaja še majhen odstotek žensk katere bi bilo potrebno še informirati in osveščati vendar ne samo iz strani ginekologa ampak tudi od medicinske sestre v ginekološki ambulanti.
Ključne besede: Kontracepcija, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 02.04.2014; Ogledov: 919; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

9.
MLADOSTNICE IN KONTRACEPCIJA
Maja Feltrin Sernko, 2014, diplomsko delo

Opis: Kontracepcija je že zelo star način preprečevanja neželene nosečnosti. Potrebe po kontracepciji se spreminjajo glede na starost in spolne navade, zato je pomembno, da sta zdravstvena in spolna vzgoja sestavni del vzgoje za življenje. Raziskava je temeljila na kvantitativnem raziskovanju. Raziskavo smo izvedli v dispanzerju za ženske Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru, med 100 mladostnicami, starimi med 15 in 19 let. Pri tem smo ugotavljali, ali so mladostnice seznanjene z vrstami in s pomenom kontracepcije in kakšen je njihov odnos do kontracepcije ter spolno prenosljivih bolezni. Rezultati raziskave so pokazali, da so mladostnice zelo dobro seznanjene z različnimi vrstami kontracepcijskih sredstev, saj jih večina tudi uporablja. Uporabnice so informacije o kontracepciji dobile iz različnih virov, zadovoljne pa so bile tudi z navodili o njihovi uporabi, s katerimi so jih seznanile medicinske sestre in ginekolog. Mladostnice poznajo tudi spolno prenosljive bolezni, stopnja poznavanja pa se precej razlikuje. Na podlagi izvedene raziskave lahko sklepamo, da bomo morali vsi, ki delamo z mladostnicami, vložiti še veliko truda in opraviti precej zdravstveno-vzgojnega dela za osveščanje na tistih področjih, ki so jim manj poznana.
Ključne besede: mladostnica, kontracepcija, spolno prenosljive bolezni
Objavljeno: 25.04.2014; Ogledov: 933; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (635,03 KB)

10.
OZAVEŠČENOST ŽENSK O NUJNI KONTRACEPCIJI
Ljiljana Ostojić, 2015, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Spolnost brez ustrezne zaščite predstavlja veliko nevarnost za nezaželeno nosečnost. Namen diplomskega dela je predstaviti nujno kontracepcijo in z raziskavo ugotoviti, ali so ženske seznanjene s to vrsto kontracepcije in njenim mehanizmom delovanja. Raziskovalna metodologija: Uporabili smo deskriptivno metodo raziskovanja za teoretična izhodišča. V raziskovalnem delu smo uporabili kvantitativno metodo dela in pridobili podatke z anonimnim anketnim vprašalnikom, ki je vseboval 15 vprašanj zaprtega tipa. Vzorec je vključeval 30 naključno izbranih žensk v rodni dobi. Rezultati: Rezultati so pokazali, da ženske poznajo menstruacijski ciklus in vedo, kdaj je največja možnost zanositve. Kar 70 % anketirank je mnenja, da so dobro ozaveščene in da poznajo nujno kontracepcijo, medtem ko odgovori prikazujejo nekoliko drugačno sliko. Le 47 % jih je pravilno definiralo, kaj je nujna kontracepcija. Pomanjkljivo znanje se kaže kot pomanjkanje znanja glede točnega časovnega okvirja jemanja nujne kontracepcije in njenega mehanizma delovanja. Sklep: Kljub večinskem zavedanju in poznavanju te vrste kontracepcije še vedno obstajajo ženske, katerih znanje je okrnjeno in nam mora biti mar za njihovo osveščenost. Samo ozaveščene ženske, ki bodo imele pravilne informacije, bodo lahko na njihovi podlagi oblikovale svoje mnenje in se pravilno odločile v primeru nezaščitenega spolnega odnosa.
Ključne besede: Postkoitalna kontracepcija, informiranost, znanje, nezaščiteni spolni odnosi, nosečnost.
Objavljeno: 13.07.2015; Ogledov: 648; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (904,63 KB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici