| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 27
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Ali so fizične poslovalnice bank še pomembne?
Sabina Žunec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Opazna je selitev bančnih poslov na nove distribucijske kanale, banke pa utrpijo določene posledice, kot so prilagajanje svojih storitev na povsem drugačen način, kot je to bilo na dosedanjih poslovnih modelih. Največjo konkurenco fizičnim poslovalnicam bank predstavljajo fintech podjetja, ki ji zaradi svojih prednosti jemljejo stranke. Svet je postal povsem digitalen, mobilni telefon pa je postal naš vsakdanji spremljevalec in glavni vir infomacij. Prihaja do uvedb tehnoloških poslovnih rešitev, ki bodo posamezniku olajšale vsakdanje življenje, kot so vsevedne banke. Kombinacija tradicionalnih osebnih stikov in digitalnega komuniciranja je ključ za uspešnost banke. Prisotna je vedno večja konsolidacija bank in poslovalnic v razvitih in manj razvitih državah, razlogi za to pa so različni. Največji krivci so prehod uporabnikov na digitalne kanale, prevzemi in združevanje bank. Obstoj poslovalnic je vprašljiv, vendar še v veliki meri pomemben za določene segmente strank.
Keywords: Fizične poslovalnice bank, distribucijske poti, digitalizacija, konsolidacija bank.
Published in DKUM: 06.09.2023; Views: 52; Downloads: 13
.pdf Full text (2,02 MB)

2.
Pregled problematike na področju uvedbe fiskalnega pravila : an overview and selected open issues
Aleksandar Kešeljević, Aleksander Aristovnik, 2013, review article

Abstract: Fiskalno pravilo lahko opredelimo kot stalno omejitev pri vodenju fiskalne politike, izraženo z indikatorjem fiskalne porabe. Fiskalna pravila so po svoji obliki izredno raznolika, zato je osnovni namen avtorjev članka podati poglobljen pogled v problematiko in dileme, ki se pojavljajo ob uvedbi različnih fiskalnih pravil. Avtorja analizirata pet najpogostejših oblik fiskalnih pravil z vidika fiskalne konsolidacije in ekonomske stabilizacije. V nadaljevanju opisujeta potrebne lastnosti za večjo učinkovitosti fiskalnih pravil ter razloge proti njihovi uvedbi. V zaključnem poglavju sledi politično-ekonomska analiza z vidika problema izbire med kredibilnostjo vlade in fleksibilnostjo fiskalne politike, pregled različnih institucionalnih okvirjev, kazni in izvzetij ter premislek glede (ne)primernega časa za uvedbo fiskalnega pravila.
Keywords: fiskalna pravila, izravnani proračuni, javni dolg, zadolževanje, javnofinančni izdatki, javnofinančni prihodki, fiskalna konsolidacija
Published in DKUM: 06.09.2023; Views: 28; Downloads: 0

3.
Analitična in numerična analiza časovnega razvoja posedka : diplomsko delo
Klara Šoster, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga prikazuje izračun posedka pod enakomerno brezkrajno pasovno obtežbo, končni čas posedanja ter časovni razvoj posedka. Izračun posedka je bil izračunan z analitično metodo, ki temelji na srednjem modulu stisljivosti. Numerična analiza posedka pa je bila izvedena z računalniškim programom Plaxis, ki temelji na metodi končnih elementov. V uvodnem delu so opisane nekatere osnovne zakonitosti mehanike tal in modeli za simulacijo odziva zemljine na spremembo napetosti. V nadaljevanju je prikazan analitični izračun časovnega razvoja posedka z obrazložitvijo uporabljenih metod in enačb. Prikazani pa so tudi koraki modeliranja v programu Plaxis, ki so potrebni za numerično analizo časovnega razvoja posedka. Izvedena je primerjava rezultatov analitične in numerične metode na podlagi velikosti posedka in končnega časa posedanja. Rezultati analitične in numerične analize izkazujejo veliko stopnjo ujemanja, saj so bili izračuni izvedeni na podlagi enakih materialnih lastnosti. Numerična analiza pa vendarle podaja natančnejšo oceno posedka in končni čas posedanja, saj je pri numerični analizi zemeljski pol-prostor razdeljen na manjše elemente kot pri analitični metodi izračuna posedka. Računalniški program prav tako omogoča natančno določitev začetnih efektivnih napetosti in spremembo napetosti, ki so posledica obremenitve ali konsolidacije.
Keywords: posedek, konsolidacija, numerična analiza
Published in DKUM: 22.08.2022; Views: 341; Downloads: 37
.pdf Full text (1,65 MB)

4.
Reševanje problemov mehanike tal
Primož Jelušič, 2021, higher education textbook

Abstract: Namen učbenika je aplicirati zakonitosti mehanike tal na praktičnih primerih. Prikazani so osnovni postopki za ovrednotenje fizikalnih in mehanskih lastnosti zemljin, ki so osnova za učinkovito reševanje problemov v geotehniki. Glede na obstoječo literaturo s področja mehanike tal je vsebina učbenika razdeljena na 16 poglavij: Uvod, Klasifikacija zemljin, Tri-fazni sestav zemljine, Napetosti v zemljini, Napetosti v sloju tal, Darcyjev zakon, Prepustnost zemljin, Precejanje podzemne vode, Napetosti in deformacije, Eno-dimenzionalni tlak, Konsolidacija, Lezenje, Strižna trdnost, Določitev parametrov strižne trdnosti, Napetosti-teorija elastičnosti in Stabilnostna analiza.
Keywords: mehanika tal, lastnosti zemljin, napetosti v sloju tal, konsolidacija, strižna trdnost, stabilnostna analiza
Published in DKUM: 04.06.2021; Views: 619; Downloads: 50
URL Link to file

5.
Izbrana poglavja iz mehanike tal
Primož Jelušič, 2021, reviewed university, higher education or higher vocational education textbook

Abstract: Namen učbenika je predstaviti osnovne postopke za ovrednotenje fizikalnih in mehanskih lastnosti zemljin, ki so osnova za učinkovito reševanje problemov v geotehniki. V učbeniku so podane zakonitosti, ki opisujejo fizikalne in mehanske lastnosti zemljin. Vsebine mehanike tal so medsebojno povezane, zato jih je težko ločiti na posamezna poglavja. Glede na obstoječo literaturo s področja mehanike tal je vsebina učbenika razdeljena na 16 poglavij: Uvod, Klasifikacija zemljin, Tri-fazni sestav zemljine, Napetosti v zemljini, Napetosti v sloju tal, Darcy-jev zakon, Prepustnost zemljin, Precejanje podzemne vode, Napetosti in deformacije, Eno-dimenzionalni tlak, Konsolidacija, Lezenje, Strižna trdnost, Določitev parametrov strižne trdnosti, Napetosti-teorija elastičnosti in Stabilnostna analiza.
Keywords: mehanika tal, lastnosti zemljin, napetosti v sloju tal, konsolidacija, strižna trdnost, stabilnostna analiza
Published in DKUM: 26.04.2021; Views: 1322; Downloads: 132
.pdf Full text (9,60 MB)
This document has many files! More...

6.
Analiza konsolidacije informacijskih rešitev
Blaž Kastelic, 2020, master's thesis

Abstract: Sodobni telekomunikacijski ponudniki se morajo hitro prilagajati spremembam na trgu, nuditi zanesljive storitve omrežja in učinkovito izvajati procese za podporo poslovanju. Prav zaradi tega so se v podjetju odločili izpeljati kompleksno transformacijo informacijskega sistema za podporo poslovanju. Konsolidacija poteka v skladu z načrtovano specifikacijo ter standardi in je ključna za celovito prenovo informacijskih rešitev. Vsebuje 5 glavnih vlog, ki smo jih opisali in analizirali. Poleg tega smo opisali tudi zaledne službe ki so temelj za celotno infrastrukturo informacijskega sistema. Rezultat dela je zagotoviti optimizacijo celotnega procesa, boljšo uporabniško izkušnjo ter povečati obseg elektronskega poslovanja. Prav tako delo opisuje tudi stanje pred prenovo in po njej, kjer smo s pomočjo metode dela – intervjuja, dobili odgovore na vprašanja, glede postopka vpeljave informacijskih rešitev, ter jih kasneje predstavili podjetju.
Keywords: informacijski sistem, podpora poslovnim procesom, konsolidacija, intervju
Published in DKUM: 25.02.2021; Views: 829; Downloads: 256
.pdf Full text (1,51 MB)

7.
Vzpostavitev zbirno-dostavnega centra v mestnem središču
Tadej Plemeniti, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava problematiko preobremenjenosti mestnih središč s prometnimi tokovi, hkrati pa ponuja rešitev, ki bi v skladu s cilji trajnostne prometne strategije, dvignila kvaliteto življenja v mestu Gradec (v Avstriji). Teoretični del diplomske naloge zajema obrazložitev kaj je in kako deluje zbirno – dostavni center (v nadaljevanju ZDC), ter analizo že obstoječih ZDC iz srednje velikih evropskih mest. Prvi sklop empiričnega dela predstavlja obstoječe stanje na področju dostave v coni za pešce v Gradcu, v nadaljevanju pa raziskavo o vzpostavitvi ZDC v Gradcu. Rezultati opravljene raziskave so nato primerjani s stanjem pred investicijo (število dostavnih vozil, ki so potrebna za oskrbo ciljne skupine, število vstopov dostavnih vozil v cono za pešce, ter število prevoženih kilometrov, ki jih dostavna vozila opravijo znotraj cone za pešce).
Keywords: Mestni tovorni promet, logistika v mestnem središču, konsolidacija tovora, zbirno – dostavni center
Published in DKUM: 20.12.2018; Views: 1100; Downloads: 68
.pdf Full text (3,00 MB)

8.
VIRTUALIZACIJA STREŽNIŠKIH SISTEMOV
Matija Fajs, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava virtualizacijo štirih fizičnih strežnikov. Predstavljene so osnove virtualizacije in izdelan je načrt omrežij, ki so namenjena redno zaposlenim, klicnemu centru, v katerem delajo začasno zaposleni in študenti, ter najemnikom aplikacij, ki najemajo aplikacije podjetja za svoje delo. Prikazana sta postopek konfiguriranja novega fizičnega strežnika in migracija obstoječih strežnikov na virtualne računalnike. Virtualizirajo se vsi strežniki podjetja (datotečni, bazni, spletni, usmerjevalnik in požarni zid), razen namenski strežnik za IP-telefonijo. Virtualizacija strežnikov obsega v primeru, da je to možno, tudi nadgradnjo operacijskega sistema strežnika. Z virtualizacijo strežnikov se je bistveno zmanjšal napor sistemskih administratorjev in razvijalcev aplikacij pri vzdrževanju strežnikov.
Keywords: virtualni strežnik, virtualizacija, hipervizor, konsolidacija informacijskega sistema
Published in DKUM: 07.07.2016; Views: 1902; Downloads: 347
.pdf Full text (2,23 MB)

9.
IMPLEMENTACIJA VIRTUALNIH STREŽNIKOV
Janja Podržaj, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V organizaciji se vsakodnevno srečujemo s težavami, ki jih povzroča obstoječi informacijski sistem, ki je zastarel, nezmogljiv in neprilagodljiv. Pogoj za uspešno poslovanje vsake organizacije je zagotovljen varen, zanesljiv in razpoložljiv informacijski sistem z minimalnimi stroški vzdrževanja. Predlagana rešitev za obravnavano organizacijo je implementacija virtualizacije v strežniško okolje. V prvem delu diplomskega dela se osredotočimo na problem v organizaciji ter raziščemo osnove, prednosti in koristi virtualizacije. Na podlagi obstoječega stanja, ki je predstavljeno v tretjem poglavju, se posvetimo konsolidaciji strežniške infrastrukture in pripravimo načrt prenove informacijskega sistema, ki vsebuje predlog za zamenjavo in posodobitev tako strojne kot programske opreme. V nadaljevanju predstavimo strukturo upravljanja virtualnega okolja s platformo VMware vSphere prek prijave v VMware vCenter s programsko opremo VMware vSpehre Client. V praktičnem delu diplomskega dela zaobjamemo predstavitev kreiranja virtualnega strežnika z operacijskim sistemom in predlagamo prenovo obstoječega informacijskego-komunikacijskega sistema z vpeljavo virtualizacijske platforme. V zadnjem delu diplomskega dela prikažemo primerjalni izračun ocene stroškov vzdrževanja fizičnih in virtualnih strežnikov.
Keywords: virtualizacija, strežnik, VMware, konsolidacija
Published in DKUM: 07.05.2015; Views: 1092; Downloads: 219
.pdf Full text (2,30 MB)

10.
VIRTUALIZACIJA DELOVNIH POSTAJ
Anže Vrhovec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavimo virtualne delovne postaje kot alternativo tradicionalnim osebnim računalnikom. S pomočjo gradiv smo prišli do podatka, da so analitiki napovedali, da bo od leta 2009 do leta 2014 približno 45 odstotkov vseh poslovnih namizij v virtualni obliki. Danes je stanje drugačno, saj se ocenjuje delež virtualiziranih namizij na zgolj 3 odstotke. Kot glavno vodilo naloge je iskanje odgovora, zakaj je prišlo do takega odstopanja ter kakšne so prednosti in predvsem težave uvedbe virtualiziranega sistema delovnih postaj. Z razlago korakov implementacije in stroškovno analizo smo prišli do zaključka, v katerem razložimo faktorje, ki najbolj vplivajo na to, da se neko podjetje kljub tehnološkim prednostim ne odloči za uvedbo virtualnega sistema delovnih postaj.
Keywords: virtualizacija strežnikov, virtualizacija delovnih postaj, virtualizacija aplikacij, nadzorni program za virtualizacijo, konsolidacija informacijske tehnologije
Published in DKUM: 03.11.2014; Views: 1626; Downloads: 214
.pdf Full text (1,28 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica