| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
FIBONACCIJEVA ŠTEVILA
Stanislava Toplak, 2009, diplomsko delo

Opis: Zaporedje Fibonaccijevih števil je definirano z F0 = 0, F1 = 1 in za n≥2, Fn=F(n-1)+ F(n-2). Fibonaccijeva števila imajo dolgo in bogato zgodovino. Poznamo jih odkar je v začetku 13. stol. Leonardo Fibonacci postavil svoje znamenito vprašanje o razmnoževanju zajčkov. V tem diplomskem delu predstavljamo kombinatorični pristop k dokazovanju izrekov vezanih na Fibonaccijeva, Lucasova in Gibonaccijeva števila. Predstavljenih pa je tudi nekaj povezav med filotakso in zlatim rezom s Fibonaccijevimi števili.
Ključne besede: matematika, Fibonaccijeva števila, Lucasova števila, Gibonaccijeva števila, kombinatorika, filotaksa, zlati rez.
Objavljeno: 22.05.2009; Ogledov: 3371; Prenosov: 275
.pdf Celotno besedilo (743,06 KB)

2.
KOMBINATORIKA Z RAČUNALNIŠKIM PROGRAMOM MATHEMATICA
Dalija Jesenek, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko nalogo v grobem razdelimo na dva dela. Prvi del, ki obsega drugo in tretje poglavje, je namenjen spoznavanju programskega paketa Mathematica. V drugem poglavju opišemo zgradbo dokumenta (t.i. notebook) in palet, ki so namenjene lažjemu delu s programom. V nadaljevanju sledijo uporaba paketov, pravila sintakse in uvažanje ter izvažanje dokumentov. V tretjem poglavju obravnavamo računanje z osnovnimi matematičnimi operacijami in funkcijami vgrajenimi v paket. Predstavimo tudi temeljno računanje z izrazi, funkcijami, enačbami, matrikami, diferencialnim in integralnim računom. Zraven podamo ukaze in njihove razlage s konkretnimi primeri. V drugem delu (v četrtem in petem poglavju) podrobneje opišemo delo s paketom Combinatorica na področju kombinatorike in teorije grafov. V četrtem poglavju za lažjo obravnavo najprej predstavimo osnove kombinatorike ter ukaze povezane s kombinatoriko. V petem poglavju opišemo osnovne pojme teorije grafov in risanje grafov, katerih imena so že vgrajena v programu Mathematica. Nazadnje spoznamo risanje poljubnega grafa in ukaze za določanje Eulerjevega in Hamiltonovega grafa.
Ključne besede: program Mathematica, kombinatorika, grafi, diplomsko delo
Objavljeno: 11.09.2009; Ogledov: 2832; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

3.
RAZPRŠENO RAČUNALNIŠTVO IN NJEGOVA UPORABA NA KOMBINACIJSKIH PROBLEMIH
Aleš Zemljak, 2009, diplomsko delo

Opis: V tem diplomske delu smo preverili uporabo razpršenih omrežij za namen vzporedne obdelave kombinacijskih problemov, ki so definirani s Catalanovimi števili. Osredotočili smo se na razpršena omrežja na javanski platformi z uporabo principa razmreži/privedi z ogrodjem GridGain. Razvili smo več vzporednih algoritmov za preiskovanje iskalnih prostorov, katerih velikost je določena s Catalanovim številom (Catalanov prostor). Pri tem smo uspeli doseči vidno pohitritev izvrševalnega časa preiskovalnega algoritma. Pri naših meritvah je največja pohitritev znašala , pri na vozliščih. Dodatno smo predlagali drugačen pristop k delitvi opravil na vzporedno izvajajoče se posle in izenačevanju obremenitve.
Ključne besede: razpršeno računalništvo, vzporedno izvajanje, razmreži/privedi, javanska platforma, kombinatorika, Catalanova števila
Objavljeno: 19.01.2010; Ogledov: 1872; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

4.
5.
6.
KOMBINATORIČNE SITUACIJE NA RAZREDNI STOPNJI OSNOVNE ŠOLE
Jasna Gosak, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Kombinatorične situacije na razredni stopnji osnovne šole prikazuje stanje poučevanja kombinatoričnih situacij na slovenskih osnovnih šolah z vidika nalog, ki se pojavljajo v učbenikih. Namen in cilj diplomskega dela je bil predstaviti in razvrstiti naloge iz učbenikov med kombinatorične situacije in predstaviti reševanje teh nalog. Temeljni ugotovitvi diplomskega dela sta naslednji: pri pouku lahko na konkretnem nivoju vključujemo več vrst kombinatoričnih situacij (osnovni izrek kombinatorike, permutacije brez ponavljanja, permutacije s ponavljanjem, variacije brez ponavljanja, variacije s ponavljanjem, kombinacije brez ponavljanja in kombinacije s ponavljanjem); v učbenikih je v večini zastopan osnovni izrek kombinatorike in permutacije treh elementov.
Ključne besede: obdelava podatkov, kombinatorika, kombinatorično drevo, razporejanje, kombinacije, izbiranje, možnosti.
Objavljeno: 08.07.2013; Ogledov: 1930; Prenosov: 316
.pdf Celotno besedilo (5,44 MB)

7.
SESTAVLJANJE IN REŠEVANJE KOMBINATORIČNE IGRE S PROGRAMIRANJEM
Nejc Tepeš, 2014, diplomsko delo

Opis: Predmet raziskovanja diplomskega dela je v svetu zelo znana logična igra Sudoku. Namen diplomskega dela je proučiti nekaj tipičnih algoritmov tako za sestavljanje, kakor tudi reševanje omenjene kombinatorične igre. Za izbrane algoritme za reševanje igre Sudoku so bile proučene tudi njihove implementacije ter analizirane njihove časovne zahtevnosti. Množica testnih primerov je bila omejena na igre lažje do srednje stopnje zahtevnosti.
Ključne besede: logična igra, kombinatorika, algoritem, sestopanje
Objavljeno: 19.02.2015; Ogledov: 1012; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

8.
9.
10.
Nonrepetitive colorings of trees
Boštjan Brešar, J. Grytczuk, Sandi Klavžar, S. Niwczyk, Iztok Peterin, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: Barvanje vozlišč grafa ▫$G$▫ je neponavljajoče, če nobena pot v ▫$G$▫ ne tvori zaporedja sestavljenega iz dveh identičnih blokov. Najmanjše število barv, ki jih potrebujemo za tako barvanje, je Thuejevo kromatično število, označimo ga s ▫$pi(G)$▫. Slavni Thuejev izrek trdi, da je ▫$pi(P) = 3$▫ za vsako pot ▫$P$▫ z vsaj štirimi vozlišči. V članku študiramo Thuejevo kromatično število na drevesih. Glede na to,da je v tem razredu ▫$pi(T)$▫ omejeno s 4, je naš namen opisati 4-kromatična drevesa. V posebnem obravnavamo 4-kritična drevesa, ki so minimalna glede na to lastnost. Čeprav obstaja mnogo dreves ▫$T$▫ s ▫$pi(T) = 4$▫, pokažemo, da ima vsako od njih primerno veliko subdivizijo ▫$H$▫, tako da je ▫$pi(H)=3$▫. Dokaz se opira na Thuejeva zaporedja z dodatnimi lastnostmi, ki vključujejo palindromske besede. Obravnavamo tudi neponavljajoča barvanja povezav na drevesih. S podobnimi argumenti dokažemo, da ima vsako drevo subdivizijo, ki jo lahko po povezavah pobarvamo z največ ▫$Delta +1$▫ barvami brez ponavljanja na poteh.
Ključne besede: kombinatorika na besedah, neponavljajoče zaporedje, Thuejevo kromatično število, drevo, palindrom, combinatorics on words, nonrepetitive sequence, Thue chromatic number, tree, palindrome
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 588; Prenosov: 71
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici