| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Kognitivni razlogi za napake v preiskovanju : magistrsko delo
Tina Rajšter, 2014, master's thesis

Abstract: Preiskovanje kaznivih dejanj je postopek, ki zajema številne faze in opravila kazenskega postopka, hkrati pa tudi veliko število udeležencev, ki vsak na svoj način prispevajo k reševanju kazenskih zadev. Preiskovalci oz. kriminalisti so tisti, ki neki dogodek podprejo z dokazi, da zoper storilca tega dejanja lahko steče kazenski postopek. Kriminalisti se pri svojem delu spopadajo s številnimi izzivi in ovirami, ki jih poskušajo preseči s pomočjo drugih udeležencev v preiskovanju, da bi uspešno rešili kaznivo dejanje. Posamezniki, ki sodelujejo pri preiskovanju kaznivih dejanj, so tožilci, različni izvedenci, priče, obveščevalci in druge institucije, ki lahko k preiskovanju pripomorejo s svojim sodelovanjem. Ljudje v vsakdanjem življenju uporabljamo različne vrste mišljenja, s pomočjo katerih se želimo odločati čim bolje. Kljub temu na nas vplivajo številni kognitivni procesi, ki lahko skupaj z vplivi družbe, medijev in lastne osebnosti privedejo do napak. Zaznavanje, spomin in naša osebnost v naših mislih ustvarjajo prepričanje o določenih podrobnostih in dejanski resnici dogodka. Predsodki, tunelski vid, stereotipi in drugi kognitivni razlogi za napake so lahko kombinacija številnih dejavnikov, ki se jim pri svojem delu želijo izogniti tudi preiskovalci. Da bi se izognili tovrstnim in drugim napakam, morajo biti preiskovalci pravilno usposobljeni, profesionalni pri izvajanju svojega dela in imeti morajo dobre kognitivne sposobnosti. Dandanes se v policiji, da bi odpravili čim več napak, odločajo za številna usposabljanja in izobraževanja, skupinsko delo ter splošno ozaveščanje posameznikov o mogočih posledicah napak.
Keywords: kazniva dejanja, preiskovanje, predkazenski postopek, kazenski postopek, kognitivna psihologija, kognitivni procesi, napake v preiskovanju, magistrska dela
Published in DKUM: 23.01.2015; Views: 1753; Downloads: 221
.pdf Full text (631,97 KB)

2.
KOMUNIKACIJA IN VIZUALNA KOMUNIKACIJA
Polona Petrena, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Področja komunikacije, vizualne komunikacije in psihologije komunikacije so med seboj tesno povezana in so neizbežni dejavniki našega vsakdanjega življenja. Diplomsko delo zajema opis dejstev ter ugotovitev za našteta področja in razjasnjuje razlike med besedno in nebesedno komunikacijo ter predelavo kognitivnih sporočil. Ugotovili smo, da ljudje že od nekdaj upodabljamo svoje ideje, sporočila in da smo močno dovzetni za vse oblike komunikacije. Na naše razumevanje in dojemanje sporočil pa imajo velik vpliv lastne izkušnje, vzgoja, vloga v komunikacijskem položaju, občutki, interpretacije in mnoga komunikacijska ozadja.
Keywords: psihologija komuniciranja, kognitivni procesi, vizualna komunikacija
Published in DKUM: 17.07.2013; Views: 7048; Downloads: 660
.pdf Full text (1,20 MB)

3.
Search done in 3.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica