| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba prefiksnih kod za stiskanje Hammingove kode
Valentin Kerman, 2018, diplomsko delo

Opis: Medtem ko se vsebolj zanašamo na prenos podatkov preko raznovrstnih komunikacijskih omrežij, postaja pomembno tudi učinkovito preverjanje njihove pravilnosti. V ta namen uporabljamo kode za odkrivanje in popravljanje napak, ki pa v podatke vnašajo redundanco in posledično zmanjšujejo gostoto informacije. To diplomsko delo se osredotoča na možnosti povečanja gostote zapisa z uporabo prefiksnih kod. V ta namen smo preučili več načinov stiskanja podatkov in preverili njihovo učinkovitost pri stiskanju Hamingove kode. Z rezultati smo pokazali, da takšen pristop omogoča zmanjšanje potrebne količine podatkov, vendar je slednje zelo odvisno od vhodnega niza.
Ključne besede: Popravljanje napak, Hammingovo kodiranje, Shannon-Fano algoritem, Huffmanov algoritem
Objavljeno: 21.11.2018; Ogledov: 714; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

2.
Stiskanje risanih slik
Aljaž Jeromel, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opišemo postopek in implementacijo novega algoritma za stiskanje risanih slik. Algoritem deluje tako, da sliko najprej razbije na povezana območja, za vsako območje izračuna verižno kodo obrobe, nato pa nize teh verižnih kod pretvori in stisne s transformacijami BWT, MTF in RLE. Na koncu nad tako stisnjenimi podatki poženemo aritmetično kodiranje. Algoritem zelo dobro deluje nad visoko kakovostnimi slikami manjše velikosti. V primerjavi s formatom PNG smo dobili tudi do 98 % boljše rezultate.
Ključne besede: stiskanje slik, verižne kode, transformacije nizov, aritmetično kodiranje
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 989; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Kakovost digitalnega videa pri prenosu prek šumnega kanala (kodek na osnovi DCT in DWT)
Matjaž Fras, Peter Planinšič, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Članek opisuje vpliv kvantizacijske stopnice na kakovost digitalnega videa pri transformacijskem kodiranju videosignala. Transformacijsko kodiranje smo izvedli enkrat s pomočjo diskretne kosinusne transformacije (DCT) in drugič z diskretno valčno transformacijo (DWT). Kodeka DCT in DWT smo implementirali v programskem paketu Matlab-Simulink. Simulirali smo vpliv kvantizacije na kakovost videosignala, prav tako pa smo proučili kakovost sprejetega digitalnega videosignala pri prenosu prek šumnega kanala. Če odmislimo pojav blkovnega efekta pri DCT-kodeku in efekt razmazanja pri DWT-kodeku, zaradi kvantizacije, se pri prenosu digitalnega (kodiranega) videa preko prenosnega kanala poslabša njegova kakovost zaradi prisotnosti šumov. Pri DCT-kodeku je šum prenosnega kanala vplival na celoten kodiran blok, pri DWT-kodeku pa le na okolico slikovnih elementov.
Ključne besede: videosignal, zgoščevanje podatkov, digitalni video, kakovost videosignala, kodek, transformacijsko kodiranje, kvantizacija, šumni kanal
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 812; Prenosov: 21
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Binary coding of algebraic Kekulé structures of catacondensed benzenoid graphs
Damir Vukičević, Petra Žigert Pleteršek, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Algebraična Kekuléjeva struktura končnega katakondenziranega benzenoidnega grafa s ▫$h$▫ šestkotniki je podana z binarno kodo dolžine ▫$h$▫. Postopek je obrnljiv in sicer lahko iz binarne kode rekonstruiramo algebraično Kekuléjevo strukturo.
Ključne besede: matematika, kemijska teorija grafov, benzenoidni ogljikovodiki, benzenoidni grafi, Kekuléjeve strukture, Randićeve strukture, 1-faktor, binarno kodiranje, mathematics, chemical graph theory, benzenoid hydrocarbons, benzenoid graph, Kekulé structures, algebraic Kekulé structures, Randić structures, 1-factor, binary coding
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 689; Prenosov: 78
URL Povezava na celotno besedilo

5.
PLATFORMA ZA PROGRAMSKO NASTAVLJIVI RADIO
Matjaž Boldižar, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu sta opisana razvoj in delovanje platforme za programsko nastavljivi radio. Platforma nam omogoča hitro preizkušanje različnih kombinacij frekvenc, pasovne širine, modulacije in kodiranja brezžičnega prenosa. Za osnovo platforme je bil izbran programsko nastavljiv radio USRP-2920 podjetja National Instruments, ki omogoča delovanje na frekvenčnem pasu od 50 MHz pa do 2,2 GHz. Celotna platforma omogoča pošiljanje in sprejemanje podatkov na izbrani frekvenci, modulaciji in z izbranim kodiranjem. Realizirana platforma je namenjena hitremu razvoju in testiranju prenosa informacij po radijskem spektru.
Ključne besede: Digitalne modulacije, signali, radio, komunikacija, kodiranje, program
Objavljeno: 24.09.2013; Ogledov: 1292; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (43,34 MB)

6.
PROTOTIP PRILAGODLJIVEGA BRALNIKA RFID
Jože Strožič, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek načrtovanja in izdelave prilagodljivega RFID bralnika. Na osnovi fizikalnih lastnosti, frekvenčnega področja in različnih načinov kodiranja je teoretično zasnovan splošen sistem, ki je primeren za uporabo v katerem koli področju širokega spektra uporabe tehnologije RFID. Izdelan prototip podpira branje oznak na frekvenčnem področju 125 kHz z amplitudno moduliranim načinom prenosa podatkov. Predstavljen je celoten postopek načrtovanja in izdelave prototipa. Jedro naloge predstavlja programsko dekodiranje prebranega signala z mikrokrmilnikom 16F628A. Prototip zazna in dekodira oznako ter izpiše njeno identifikacijsko številko.
Ključne besede: RFID, kodiranje, mikrokrmilnik, program, oznaka
Objavljeno: 11.07.2013; Ogledov: 1698; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

7.
STISKANJE RASTRSKIH KRIVULJ Z ALGORITMOM VERIŽENJA EKSONOV
David Podbregar, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu preučimo področje stiskanja rastrskih krivulj z verižnimi kodami. Pri algoritmih, ki ne kodirajo ločeno vsakega premika (piksla, simbola) vzdolž krivulje, ampak uvajajo samostojne kode tudi za pogostejša zaporedja dveh ali več premikov, se srečamo s problemom, ko je možno daljše zaporedje razdeliti na krajša podzaporedja na veliko različnih načinov. Za optimizacijo rešitve tega problema si sposodimo algoritem veriženja eksonov, ki v bioinformatiki služi za prepoznavanje (in primerjavo) neznanih genov. S pomočjo statističnih modelov ga prilagodimo za problem stiskanja rastrskih krivulj. V delu preučimo različne statistične modele in njihovo uspešnost pri stiskanju. S pomočjo programske implementacije predstavimo prednosti in slabosti razvitega pristopa. Na koncu nakažemo izhodišča za nadaljnje raziskave.
Ključne besede: verižna koda, rastrska krivulja, stiskanje podatkov, veriženje eksonov, Huffmanovo kodiranje
Objavljeno: 20.06.2013; Ogledov: 1564; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

8.
HRANJENJE ZASEBNIH IN JAVNIH PODATKOV V HITRO ODZIVNI KODI
Bojan Žlahtič, 2013, magistrsko delo

Opis: Hitro odzivne kode so vedno bolj priljubljene, saj s poplavo pametnih mobilnih naprav omogočajo enostaven prenos podatkov na le-te. Uporabljajo se na različnih področjih, kot je marketing, šolstvo, pošti in na ogromno področjih kjer je pomembna logistika. Uporabnost teh kod pa je omejena, saj so podatki, ki se skrivajo v njih javnega značaja in jih tako lahko prebere vsak, ki ima primerno mobilno napravo s primerno programsko opremo. Tako se zdi smiselno, dodati funkcionalnost, ki omogoča da lahko v hitro odzivno kodo shranjujem tudi podatke zasebnega značaja.
Ključne besede: hitro odzivna koda, QRC, črtna koda, kodiranje, šifriranje, zasebni podatki, javni podatki
Objavljeno: 10.04.2013; Ogledov: 1160; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

9.
DIGITALNI VIDEO Z INDEKSNIMI BARVAMI
Robi Cvirn, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo naredili program za kodiranje videa v video format z indeksnimi barvami. Seznanili smo se z več načini tvorbe optimirane barvne palete in jih vključili v implementacijo. Za samo stiskanje videa, reduciranega na barve iz palete, smo opcijsko uporabili algoritem LZW. Opcijsko smo vključili tudi preprosto kriterijsko funkcijo, ki ob vsakem video okvirju odloča, ali se bo uporabila paleta prejšnjega okvirja ali pa se bo določila na novo. Opisali smo vse implementirane algoritme ter prikazali rezultate.
Ključne besede: kodiranje videa, indeksne barve, video s kvantizacijskim algoritmom, stiskanje videa, LZW
Objavljeno: 04.12.2012; Ogledov: 1375; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

10.
STANDARD JPEG-LS ZA STISKANJE SLIK BREZ IZGUB
Bojan Trafela, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opišemo standard JPEG-LS in datotečni format JLS za shranjevanje slik. Standard JPEG-LS omogoča stiskanje slik z ali brez izgub; slednje je tudi opisano v tem delu. Podrobno opišemo delovanje kodirnika in pri posameznih korakih dodamo še psevdokodo izvedbe. Osnova standarda JPEG-LS je Golombovo kodiranje, ki nadomesti Huffmanovo kodiranje. Glavni koraki kodiranja slike so sestavljeni iz izračuna napake napovedi vrednosti piksla in kodiranje napake napovedi s pomočjo Golombovega kodiranja. Žal standard ni zelo razširjen, čeprav daje dobre rezultate in porabi malo sistemskih virov.
Ključne besede: stiskanje slik, standard JPEG-LS, Golombovo kodiranje, LOCO-I
Objavljeno: 14.11.2012; Ogledov: 1525; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici