| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ČEZMEJNE KRŠITVE POTROŠNIŠKIH PRAVIC NA SPLETU IN VPRAŠANJE PRISTOJNOSTI
Katja Ramšak, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava sodobne tehnologije, kot je internet, preko katerega dandanes potrošniki množično sklepajo pravne posle s tujimi trgovci in kako ta pravna razmerja vplivajo na razlago pravil o mednarodni pristojnosti. V ospredju analize je Uredba 44/2001 o pristojnosti ter priznanju in izvršitvi sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah, pogoji njene uporabe in posebne določbe o pristojnosti v zadevah v zvezi s pogodbami, ki jih sklene potrošnik kot šibkejša stranka pogodbe V ta namen so predstavljeni in analizirani pogoji za uporabo posebnih pristojnosti v potrošniških sporih skozi prakso Sodišča Evropske unije, s poudarkom na posebnostih sklepanja poslov preko interneta. Predvsem so izpostavljena pravna pravila, ki so se izoblikovala, in razvoj ter prilagajanje sodne prakse posebnostim interneta.
Keywords: mednarodna pristojnost, potrošnik, potrošniški spor, Bruseljska uredba I, kiberprostor, prebivališče, internet, nove tehnologije, Sodišče EU, internetno poslovanje.
Published: 12.02.2015; Views: 1299; Downloads: 336
.pdf Full text (1,32 MB)

2.
MEDNARODNA PRISTOJNOST GLEDE KRŠITVE OSEBNOSTNIH PRAVIC NA INTERNETU – VPLIV ODLOČBE SODIŠČA EU V ZADEVI E-DATE ADVERTISING IN MARTINEZ
Rok Pleteršek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Internet je globalen medij, ki ne pozna meja in preko katerega se informacije distribuirajo bistveno drugače, kot na primer v tiskanih medijih, na radiu in na televiziji. Diplomsko delo obravnava vpliv deliktov storjenih preko interneta na določitev mednarodne pristojnosti sodišč v okviru Uredbe št. 44/2001 z dne 22. december 2000 o pristojnosti in priznavanju ter izvrševanju sodnih določb v civilnih in gospodarskih zadevah. Avtor predstavi analizo in pomen odločbe Sodišča Evropske unije v združeni zadevi eDate Advertising GmbH proti X in Oliver Martinez in Robert Martinez proti MGN Limited, v kateri je Sodišče EU prvič postavilo smernice določanja mednarodne pristojnosti, zaradi kršitev osebnostnih pravic na internetu. Odločba Sodišča EU v združeni zadevi je pomemben mejnik, v okviru katere je Sodišče EU omogočilo, da je celotno škodo mogoče uveljavljati tudi v kraju, kjer je težišče spora. S tem je na novo definiralo pravila o tem, sodišče katere države je pristojno za reševanje spora zaradi posega v čast in dobro ime zaradi objave informacij na spletu.
Keywords: eDate Advertising GmbH proti X, Oliver Martinez in Robert Martinez proti MGN Limited, Shevill, kršitev osebnostnih pravic, kiberprostor, mednarodna pristojnost sodišč, Bruseljska uredba I.
Published: 19.12.2014; Views: 1466; Downloads: 293
.pdf Full text (355,99 KB)

3.
RAZVOJ IN PREGANJANJE RAČUNALNIŠKEGA KRIMINALA V SLOVENIJI IN NA TUJEM
Darko Ilievski, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljena pojem računalniške tehnologije in njegov razvoj, koncept pa razčleni na osnovne komponente, te pa so na kratko opisane. Obenem diplomsko delo opozarja na pomembnost informacijske tehnologije v današnjem času ter postopoma popelje bralca k glavi temi diplomskega dela – računalniškemu kriminalu. V drugem delu diplomsko delo predstavi pojav računalniške kriminalitete in njegova različna pojmovanja in predstavi različne profile računalniškega kriminalca in žrtve. Poleg osnovnih definicij delo z naštevanjem ter kratkim opisom vseh vrst in oblik tovrstnih kaznivih dejanj opozori na širino problema, ki velja danes za najhitreje rastočo obliko kriminala. Tretji del diplomskega dela se nanaša na razvoj računalniškega kriminala v Sloveniji in na tujem. Predstavljeni so začetki računalniškega kriminala, ki se je v zgodnji dobi informacijske tehnologije pojavljal v obliki sabotaž in je kasneje, vzporedno z razvojem tehnologije, napredoval v bolj prefinjene oblike kaznivih dejanj. Četrti del diplomskega dela je namenjen mednarodni in slovenski zakonodaji na področju računalniškega kriminala, ki je podlaga za pregon tovrstnega kriminala. Mednarodna zakonodaja, ki ureja računalniški kriminal, je plod prizadevanj za harmonizacijo prava, ki se dosega z bilateralnimi in multilateralnimi pogodbami držav podpisnic. V tem poglavju je opozorjeno na številne probleme pri harmonizaciji prava, ki se kažejo že v nacionalnih pravnih ureditvah posameznih držav. Tako kot pri mednarodni pravni ureditvi računalniške kriminalitete pa tudi zakonodaja v Sloveniji (še) ni na stopnji, ki bi zagotavljala popolno podlago za zoperstavljanje temu problemu. V poslednjem delu so predstavljeni in opisani postopki pregona računalniškega kriminala, začenši s prijavo kaznivega dejanja, njegovim preiskovanjem s pomočjo računalniške forenzike, in kasneje, če je dovolj dokazov za kazensko ovadbo, tudi fazo kazenskega postopka. Diplomsko delo predstavi različne mednarodne, in kasneje še slovenske inštitucije, ki izvajajo pregon računalniškega kriminala. Na koncu je za boljši prikaz boja zoper kiberkriminalce predstavljena uspešnost pregona, ki je bila narejena na podlagi statističnih podatkov, pridobljenih pri slovenskih in mednarodnih organih pregona.
Keywords: Ključne besede: računalniški kriminal, kiberprostor, organ pregona, zakonodaja, informacijska tehnologija, splet
Published: 14.12.2012; Views: 1413; Downloads: 191
.pdf Full text (864,17 KB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica