| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
VSEBINA JAVNIH DEL IN STRUKTURA UDELEŽENCEV
Anita Romič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi gre za podrobnejšo predstavitev enega od ukrepov aktivne politike zaposlovanja in sicer javnih del.
Ključne besede: brezposelnost; aktivna politika zaposlovanja (APZ); javna dela; trg dela; brezposelna oseba
Objavljeno: 17.07.2009; Ogledov: 1859; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (641,09 KB)

3.
Etika v javni upravi : diplomsko delo
Tina Taljat, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: javna uprava, etika, javni uslužbenci, diplomska dela
Objavljeno: 29.07.2009; Ogledov: 5004; Prenosov: 913
.pdf Celotno besedilo (328,57 KB)

4.
IZVEDBA JAVNIH DEL V KOZJANSKEM PARKU
Martina Krivec, 2009, diplomsko delo

Opis: Programi javnih del so v Republiki Sloveniji pomembna in uspešna sestavina aktivne politike zaposlovanja in so namenjeni predvsem zaposlitvi ciljnih skupin brezposelnih oseb, njihovi socialni vključenosti, ohranitvi ali razvoju delovnih sposobnosti, izboljšanju veščin in spretnosti, ki so potrebne na delovnem mestu in pri iskanju zaposlitve, prispevajo k dvigu kakovosti življenja, namenjeni pa so tudi k spodbujanju razvoja novih delovnih mest. Kozjanski park je največji regijski park v Sloveniji, ustanovljen leta 1981. Število zaposlenih je v javnem zavodu nenehno naraščalo. Med najpomembnejšimi cilji zavoda je izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev zavarovanega območja in preprečevanje prevelikega odseljevanja. V Kozjanskem parku se je izkazalo, da so javna dela uspešna oblika aktivne politike zaposlovanja. Veliko delavcev, zaposlenih preko javnih del, se je namreč uspelo zaposliti za določen ali nedoločen čas v Kozjanskem parku ali izven njega. Večina je domačinov z visoko izobrazbo, ki so danes v Kozjanskem parku celo redno zaposleni za nedoločen čas. V diplomskem delu ugotavljamo, da lahko v Kozjanskem parku še veliko naredimo za nadaljnji razvoj tega območja s preusmerjanjem k ekološkemu načinu kmetovanja, s širitvijo in združevanjem sedanjih programov celostnega razvoja podeželja, z izobraževanjem in svetovanjem lokalnemu prebivalstvu, s promocijo in trženjem… To bi pripomoglo k zagotavljanju zaposlitvenih možnosti podeželskega prebivalstva. Pomembno pa je tudi, da v sodelovanju s pristojnim ministrstvom opredelimo in rešimo problematiko kadrovskih potreb in pripravimo srednjeročni kadrovski načrt. Smiselno bi bilo, da ministrstvo seznanimo o dolgoletni uspešnosti javnih del in z njimi povezanega rednega zaposlovanja. To bi lahko predstavljalo osnovo za pridobivanje sredstev za sofinanciranje ministrstva za programe javnih del, ki jih izvajamo.
Ključne besede: javna dela, aktivna politika zaposlovanja, brezposelnost, javni zavod Kozjanski park, Zavod RS za zaposlovanje
Objavljeno: 02.12.2009; Ogledov: 1893; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

5.
AKTIVNA POLITIKA ZAPOSLOVANJA S POUDARKOM NA JAVNIH DELIH V POMURJU
Hinko Vrbec, 2010, diplomsko delo

Opis: Stanje na trgu dela v Republiki Sloveniji se je v zadnjem letu, zaradi posledic globalne ekonomske in finančne krize zelo spremenilo. Posledice gospodarske krize se na slovenskem trgu dela, tako kot v večini držav EU, kažejo predvsem v naraščanju stopnje brezposelnosti. Sistem zavarovanja za brezposelnost nudi denarno kompenzacijo v primeru izgube službe, vendar v svoji tradicionalni obliki hkrati poraja tudi nezaželene učinke: brezposelnim zmanjšuje motivacijo pri iskanju zaposlitve in jim povečuje rezervacijsko plačo, s čimer zmanjšuje verjetnost njihove zaposlitve, povečuje pa tudi ravnotežno stopnjo brezposelnosti. Javna dela so lokalni ali nacionalni zaposlitveni programi, ki so namenjeni aktiviranju brezposelnih oseb, njihovi socializaciji — socialni vključenosti, ohranitvi ali razvoju delovnih sposobnosti in spodbujanju razvoja novih delovnih mest. Organizirajo se zaradi izvajanja socialnovarstvenih, izobraževalnih, kulturnih, naravovarstvenih, komunalnih, kmetijskih in drugih programov. Javna dela organizirajo delodajalci ali druge organizacije za tiste dejavnosti, katerih cilj ni pridobivanje dobička in kadar z dejavnostjo, ki se izvaja v okviru javnih del, ne povzročajo nelojalne konkurence na trgu.
Ključne besede: Brezposelnost, globalna ekonomska kriza, aktivna politika zaposlovanja, javna dela.
Objavljeno: 06.10.2010; Ogledov: 1649; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (993,14 KB)

6.
POGODBA O ZAPOSLITVI ZA OPRAVLJANJE JAVNIH DEL
Natalija Berk, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavam pogodbo o zaposlitvi za opravljanje javnih del, ki jo določata Zakon o delovnih razmerjih in Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Ob tem je vključena tudi mednarodna ureditev in domača sodna praksa, ki se nanaša na naslovno temo. Zakon o delovnih razmerjih uvršča pogodbo o zaposlitvi za opravljanje javnih del med atipične pogodbe o zaposlitvi. Gre za pogodbo, ki je tesno povezana z ukrepi države v okviru opravljanja dela brezposelnih oseb oziroma aktivne politike zaposlovanja. Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti podrobneje opredeljuje javna dela in določa posebnosti glede plačila za delo, trajanja dopusta, polnega delovnega časa in razlogov za prenehanje pogodbe o zaposlitvi za opravljanje javnih del. Za vse druge pravice in obveznosti, ki izhajajo iz delovnega razmerja, napotuje na uporabo Zakona o delovnih razmerjih, kolektivnih pogodb in splošnih aktov delodajalca. Diplomsko delo vsebuje poglavje z naslovom Aktivna politika zaposlovanja, katere temeljni namen je zagotavljanje ekonomske aktivnosti in zaposljivosti čim večjemu krogu posameznikov. Vključuje programe zaposlovanja, usposabljanja in ustvarjanja delovnih mest. Pomemben del predstavljajo javna dela, katerim je namenjeno posebno poglavje, ki podrobno opredeljuje ureditev in posamezne pojme. Ob koncu diplomskega dela je predstavljena ureditev javnih del na Hrvaškem in primerjava s slovensko ureditvijo.
Ključne besede: pogodba o zaposlitvi za opravljanje javnih del, brezposelne osebe, aktivna politika zaposlovanja, delovno razmerje, javna dela
Objavljeno: 06.07.2010; Ogledov: 4020; Prenosov: 404
.pdf Celotno besedilo (435,42 KB)

7.
8.
VELIKA LAKOTA NA IRSKEM
Romina Dobnik, 2011, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Namen tega diplomskega dela je bil raziskati vzroke, potek in posledice velike lakote na Irskem, ki je trajala od leta 1845 do leta 1849. Najprej smo analizirali politično, družbeno in gospodarsko situacijo na Irskem pred letom 1845. V nadaljevanju smo podrobneje opredelili vzroke za nastanek krompirjeve gnilobe in pogoje za širjenje te bolezni ter analizirali odziv angleške vlade na pojav te bolezni na Irskem. Glavna oblika pomoči so postala javna dela, za katera pa se je kmalu izkazalo, da so neustrezna. Raziskali in orisali smo obseg stradanja in bolezni, ki so se pojavile kot posledica lakote. Opredelili smo vzroke za spremembo vladne politike pomoči in posledično vzpostavitev jušnih kuhinj ter analizirali vlogo zasebne dobrodelnosti pri lajšanju lakote. Na koncu smo se osredotočili na zadnja leta lakote in orisali prepuščenost Irske sami sebi, množične deložacije Ircev ter množično izseljevanje. Opredelili in analizirali smo posledice, ki jih je velika lakota prinesla Irski.
Ključne besede: Ključne besede: krompirjeva gniloba, politika pomoči, javna dela, bolezni, jušne kuhinje, zasebna dobrodelna dejavnost, deložacije, izseljevanje.
Objavljeno: 17.03.2011; Ogledov: 3251; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

9.
JAVNA DELA V SLOVENIJI KOT POSEBEN PROGRAM AKTIVNE POLITIKE ZAPOSLOVANJA
Jana Drvarič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavam problematiko brezposelnosti, ki je pereč problem sedanjega časa tako v Sloveniji in Evropski uniji, kot tudi v drugih državah sveta. Tako Slovenija, kot tudi Evropska unija, se na različne načine in z različnimi ukrepi lotevata reševanja tega problema. Slovenija sledi zakonodaji in usmeritvam Evropske unije na področju socialne politike in zaposlovanja. Diplomsko delo vsebuje poglavje z naslovom Aktivna politika zaposlovanja, katere temeljni namen je zagotavljanje ekonomske aktivnosti in zaposljivosti čim večjemu krogu posameznikov. Vključuje programe zaposlovanja, usposabljanja, izobraževanja in ustvarjanja delovnih mest. Pomemben del aktivne politike zaposlovanja predstavljajo javna dela, katerim je namenjeno posebno poglavje, ki podrobno opredeljuje ureditev in posamezne pojme. Namenjena so aktiviranju brezposelnih oseb, njihovi socialni vključenosti, ohranitvi ali razvoju delovnih sposobnosti ter spodbujanju razvoja novih delovnih mest. Javna dela so zaposlitveni programi, ki so organizirani zaradi izvajanja socialnovarstvenih, izobraževalnih, kulturnih, naravovarstvenih, komunalnih, kmetijskih in drugih programov. Cilj programov javnih del je predvsem znižanje števila brezposelnih oseb. Zakon o urejanju trga dela opredeljuje javna dela in določa posebnosti glede plačila za delo, trajanja dopusta, polnega delovnega časa in razlogov za prenehanje pogodbe o zaposlitvi za opravljanje javnih del.
Ključne besede: brezposelnost, evropska strategija zaposlovanja, aktivna politika zaposlovanja, javna dela
Objavljeno: 15.03.2012; Ogledov: 2649; Prenosov: 0

10.
Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici