| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza stresa pri zaposlenih v podjetju x
Špela Jug, 2019, magistrsko delo

Opis: Življenje je postalo eno samo hitenje, vsi kar naprej nimamo časa, vedno se nam mudi, kar naprej moramo nekaj narediti, se ves čas prilagajati spremembah, učiti nekaj novega, ter kar naprej komu ugajati. Vse to primora k temu, da smo ljudje vedno bolj pod stresom, vsak drugi ima težave z zdravjem in vse to le zaradi stresa. Sploh se ne znamo več umiriti, zadihati in si vzeti čas drug za drugega. Ljudje smo različni, eni so za stres bolj dovzetni, drugi manj, vse je odvisno od tega, kakšen karakter ima kdo in kakšna osebnost nas je zaznamovala. Stres nastaja zaradi obveznosti v službi in zunaj nje, posameznik lahko na vpliv in posledice stresa vpliva, tako da jih redno premaguje in sproti rešuje, si nekaj časa zase in dela, to kar ga veseli. V mnogih podjetjih se trudijo, da bi bili zaposleni manj pod stresom, z raznimi strategijami in programi za reševanje stresa. V magistrskem delu z naslovom Analiza stres pri zaposlenih v podjetju X smo raziskali, kaj zaposlene spravlja v stres, v kakšni meri ga doživljajo, kakšne posledice jim prinaša, ter kako se z njim spopadajo. Magistrsko delo je sestavljeno iz dveh delov, sestavljata ga teoretični del in raziskovalni del. V teoretičnem delu smo preučili zbrano literaturo o stresu. Zapisali smo definicije stresa, kakšnimi vrstami stresa vse se lahko srečamo in katere modele stresa poznamo. Opisali smo izvore stresa v delovnem okolju in izven njega, preučili kakšne individualne razlike in stres, kakšne posledice stres prinaša in kako se lahko posameznik in podjetje z njimi sooči in jih premaga. V raziskovalnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika pridobili podatke o tem, kaj zaposlenim v podjetju X povzroča stres, v kakšni meri ga doživljajo, kakšne posledice jim prinaša, ali so pod pritiskom in kako se spopadajo s stresom. Z anketnim vprašalnikom, smo dobili vpogled v to, kaj v največji meri povzroča stres anketiranim zaposlenim, kakšne posledice doživljajo in kakšnih tehnik, metod se poslužujejo za premagovanje stresa. Ugotovili smo tudi, kako imajo v podjetju X razvite programe za premagovanje stresa, ter kako se jih poslužujejo. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo preverili hipoteze, katere smo nato potrdili ali zavrnili.
Ključne besede: stres, vrste stresa, izvori stresa, simptomi in posledice stresa, premagovanje stresa, programi za obvladovanje stresa
Objavljeno: 20.08.2019; Ogledov: 595; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

2.
Skladiščno poslovanje z njim povezan stres
Sabina Hanžekovič, 2017, magistrsko delo

Opis: Podjetja za učinkovito in nemoteno delo uporabljajo skladišča. Za delo v njih pa so zadolženi skladiščniki, ki opravljajo različne skladiščne naloge, pri katerih pa se srečujejo z obilico stresa. Stres nastopi, ko se posameznik fiziološko, psihološko in vedenjsko odzove na notranji ali zunanji dražljaj oz. stresor. Moramo ga čim hitreje prepoznati in se soočiti z njim, da lahko preživimo. V nasprotnem primeru te lahko stres pogubi in pripelje do resnih težav, ki se kaže v psihičnih, fizičnih in vedenjskih simptomih ali pa nastopijo katere hujše bolezni. Na koncu, če se ne pozdravi, lahko nastopi tudi smrt. V teoretičnem delu naloge smo predstavili skladiščenje, naloge skladiščnikov, opremo, s katero se skladiščniki srečujejo, vrste skladišč in notranji transport podjetij. Nato smo predstavili stres, vrste stresa, izvore, simptome in posledice stresa, na koncu smo še predstavili načine, s katerimi lahko posameznik premaga stres, to je na ravni posameznika ali organizacije. V empiričnem delu smo raziskovali problem, ki smo ga operacionalizirali s pomočjo petih hipotez. Hipoteze se nanašajo na: preobremenjenost skladiščnikov pri izvajanju njihovih del, ozaveščenosti skladiščnikov o stresu, o povezavi delovnih razmer z velikostjo doživljanja stresa, učinkovitost tehnik in metod sproščanja za zmanjšanje stresa in primerjali smo stres med dvema skupinama (do 40 let in nad 40 let) skladiščnikov.
Ključne besede: skladiščenje, notranji transport podjetij, vrste stresa, izvori stresa, posledice stresa, premagovanje stresa.
Objavljeno: 11.12.2017; Ogledov: 636; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

3.
INDIVIDUALNE METODE ZA PREMAGOVANJE STRESA
Daniel Soldat, 2016, diplomsko delo

Opis: Življenje si lahko predstavljamo kot čolniček, ki pluje po vodi in življenjske dogodke kot valove, ki lahko zamajejo človekovo ravnotežje. Čoln včasih pluje mirno, spet drugič se na obzorju pojavijo nevihte, iz oblakov se trgajo strele in visoki valovi čoln močno zamajejo. Takrat bi lahko rekli, da je posameznik v stresu. Sodoben način življenja prinaša mnogo preglavic, frustracij in takšnih ali drugačnih zahtev, ki lahko posameznika spravljajo v stres. Od vsakega posameznika je odvisno, v kolikšni meri je dovzeten za stres in kakšen vpliv ima na njega samega. Stres ni vedno nezaželen, v majhnih količinah na človeka vpliva spodbudno: spodbuja tvorbo novega spomina, kreativno razmišljanje, dinamičnost, motiviranost za delo. Ko pa smo na drugi strani več časa ali konstantno pod stresom, lahko to usodno vpliva na naše psihično in fizično zdravje. Zato je pomembno, da stres prepoznamo in ga poskušamo obvladati. Posameznikom so na voljo številne metode in tehnike za premagovanje stresa in vsak posameznik lahko izbere tisto, ki mu najbolje ustreza. Pričujoče diplomsko delo bralcu ponuja vpogled v najpogosteje uporabljene in omenjene metode premagovanja stresa: fizične aktivnosti, meditacija, joga, zdravstvena hipnoza, avtogeni trening, sprostitev z uporabo vizualizacije, kognitivne metode, biofeedback metoda sproščanja, tehnika čustvenega osvobajanja – EFT, Bownova terapija, masaža in aromaterapija, humor in smeh, terapija z zvokom in glasbo, terapija z barvo, terapija s pomočjo živali, spanje, prehranjevalne navade, upravljanje časa, progresivna mišična sprostitev ter druge.
Ključne besede: stres, izvori stresa, simptomi stresa, posledice stresa, individualne metode za premagovanje stresa
Objavljeno: 02.09.2016; Ogledov: 1573; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

4.
MANAGEMENTSKI VIDIKI STRESA NA DELOVNEM MESTU V ORGANIZACIJI X
Darja Kupljen, 2016, diplomsko delo

Opis: V današnjem življenju doživljamo stres na vsakem koraku. Ni nujno, da je stres samo negativen, lahko ga doživljamo kot pozitivnega in na nas vpliva zelo blagodejno. Kako bomo sprejemali stres v naša življenja, kako se bomo z njim spoprijemali in ga premagovali, je veliko odvisno od nas samih. Eni ga sprejemajo z neko mero pozitivizma, drugi čisto obratno. Stres je in še bo prisoten v našem življenju. V diplomski nalogi smo z vidika managementa podrobneje proučevali stres na delovnem mestu, ki danes predstavlja velik problem tako za zaposlene kot za organizacijo. V teoretičnem delu se bomo osredotočili na definicijo stresa, spoznali vrste stresa in načine, kako se spoprijemati s stresom na delovnem mestu in kako z njegovimi posledicami. Nato bomo opisali, kako lahko premagujemo stres na delovnem mestu na ravni posameznika in organizacije in kakšno vlogo ima pri tem management. V empiričnem delu se bomo osredotočili na raziskavo, ki smo jo s pomočjo anketnega vprašalnika izvedli v organizaciji »X«. Na osnovi rezultatov ankete smo lahko podali ustrezne rešitve in predlagali izboljšave za zaposlene in organizacijo »X«.
Ključne besede: stres, stres na delovnem mestu, izvori stresa, dejavniki stresa, posledice stresa, premagovanje stresa.
Objavljeno: 23.06.2016; Ogledov: 822; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (629,83 KB)

5.
PRIMERJAVA STRESA PRI ZAPOSLENIH V LETU 2014 V PRIMERJAVI Z LETOM 2011
Saša Stamenković, 2015, magistrsko delo

Opis: V sodobnem svetu, ki ga živimo in vse hitrejšem tempu življenja, je stres postal del vsakdana in del vsakega posameznika. Poznamo več vrst stresa. Posebej pomembni sta dve vrsti, pozitivni in negativni stres. Pozitiven stres deluje na človeka pozitivno, saj mu omogoča motivacijo za reagiranje, odločanje in osredotočenost na neko stvar ali situacijo. V veliki meri pa je danes stres predvsem negativen. Kljub temu se moramo stres naučiti obvladati oz. ga premagovati z najrazličnejšimi tehnikami oz. načini obvladovanja stresa. Danes, ko so izvori stresa vse pogostejši, je zelo pomembno, da se posamezniki in podjetja osredotočajo na obvladovanje stresa oz. stresnih situacij. Vse več je namreč ljudi, ki pravijo, da je poglavitni razlog stresa prav delo. Delo tako povzroča stres pri zaposlenih, kar negativno vpliva tudi na delodajalce oz. organizacijo samo. Zniža se lahko produktivnost in učinkovitost, kar se lahko odrazi kot odpuščanje delovne sile. Spremembe v organizaciji povzročajo vse večji stres in vse to negativno vpliva na uspešnost organizacije. V magistrskem delu smo se zato odločili predstaviti stres, zato smo v teoretičnem delu predstavili pojem stres, opredelili vrste stresa, našteli in opisali simptome oz. izvore stresa. Nato smo opisali tudi posledice stresa, tako za organizacijo kot tudi za posameznika in družbo. Ker je vedno več načinov obvladovanja stresa, smo opisali tudi nekatere možne načine obvladovanja stresa. Opredelili smo načine za obvladovanje stresa na ravni posameznika in na ravni organizacije. Teoretična spoznanja smo podkrepili tudi z empiričnim delom, v katerem smo predstavili podjetje Impol d.o.o. in na podlagi razdeljenih anketnih vprašalnikov ter opravljenih analiz želeli izvedeti izvore stresa na delovnem mestu, simptome, ki se pojavljajo pri zaposlenih in so posledica stresnih situacij ter načine katerih se poslužujejo zaposleni za obvladovanje stresa. Vse te podatke smo zbrali za leto 2011 in za 2014 ter jih uporabili za primerjavo med zaposlenimi v omenjenih obdobjih. Raziskava je pokazala veliko zanimivih ugotovitev. Ugotovili smo, da se izvori stresa med letoma 2011 in 2014 delno razlikujejo. Prav tako smo ugotovili tudi, da so zaposleni v letu 2011 bili na splošno bolj obremenjeni s stresom na delovnem mestu. Rezultati so pokazali tudi, da so simptomi stresa v večji meri izraženi leta 2011 in da so se zaposleni s stresom bolje spoprijemali leta 2011, čeprav so bile razlike minimalne.
Ključne besede: stres, izvori stresa, dejavniki stresa, posledice stresa, obvladovanje stresa
Objavljeno: 10.09.2015; Ogledov: 865; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

6.
ANALIZA DEJAVNIKOV STRESA NA PRIMERU PODJETJA SILKEM
Katja Janžekovič, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko naloga z naslovom Analiza dejavnikov stresa na primeru podjetja Silkem je sestavljena z dveh delov: s teoretičnega in z empiričnega. S stresom se srečujemo vse življenje. Zaradi stresa umre veliko ljudi. Že otrok v maternici čuti stres, nato pa ga doživljamo skozi vse življenjsko obdobje. Hiter tempo življenja nas velikokrat privede do stiske, ko ne vemo ali bomo zmogli vsak dan ali ne. Obstaja pa tudi pozitivni stres, ki nam daje moč in motivacijo, vendar stres ne sme biti previsok, ker nam ohromi možgane. Zaradi vseh teh stvari se nam je zdela tema stres zelo zanimiva, za večjo proučitev smo jo želeli spoznati še v praksi. Pri teoretičnem delu se spoznamo s pojmi, kot so: stres, simptomi stresa, izvori stresa in s posledicami stresa, ki so pa v nekaterih primerih lahko zelo kritične. Predvsem pa se spoznamo z dejavniki stresa v okolju in na ravni organizacije. Na ravni organizacije po končnih ugotovitvah vseh proučenih študij kot dejavnike stresa naštevamo: usklajevanje poklicnega in družinskega življenja, vloge zaposlenega v delovnem okolju, značilnosti dela in postavljene vloge, medsebojni odnosi, kariera, organizacijska struktura in kultura podjetja, nadlegovanje in nasilje na delovnem mestu ter delovni pogoji. Organizacije še žal vedno vsem tem dejavnikom posvečajo premalo pozornosti. Ne zavedajo se dejstva, da zaposlenim, ki so pod stresom, upada produktivnost. V empiričnem delu magistrske naloge smo želeli dejavnike stresa spoznati v praksi. Raziskavo smo naredili s pomočjo anketnega vprašalnika v podjetju Silkem. Zanimalo nas je, kako zaposleni v podjetju Silkem doživljajo stres, in kateri so tisti dejavniki, ki jim predstavljajo največji stres.
Ključne besede: stres, vrste stresa, simptomi stresa, izvori stresa, posledice stresa, dejavniki stresa
Objavljeno: 22.05.2014; Ogledov: 908; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

7.
PREPOZNAVANJE IN OBVLADOVANJE STRESA V DRUŽBAH SKUPINE IMPOL
Željka Kutija, 2012, magistrsko delo

Opis: Ko se soočamo s številnimi spremembami, pogosto doživljamo stresne trenutke. Stres je postal del našega vsakdana, s katerim se moramo naučiti živeti, preventivno ravnati, da se mu čim bolj ognemo in ga pravočasno prepoznamo in ustrezno obvladujemo. Predvsem pa je treba vedeti, da lahko stres na nas vpliva negativno ali pozitivno. In nekaj stresa ljudje dejansko potrebujemo, saj nas motivira in nam omogoča, da se osredotočimo, sprejemamo odločitve in delujemo pozitivno. Kot glavni izvor stresa ljudje vedno bolj navajajo delo in z njim povezljiva dogajanja. Dejavnikom stresa dela se še vedno posveča premalo pozornosti. Stres ni karakteristika samo managerskega dela, ampak je povezan z vsemi deli oz. delovnimi situacijami. Ostra konkurenca, prestrukturiranje podjetij, reorganizacija proizvodnje in menedžmenta, stalne spremembe v tehnologiji, potrebnih znanjih, veščinah in pogojih dela, grožnja ukinjanja delovnih mest, nadurno delo in odpuščanja ter druge lastnosti sodobnega dela in poslovanja dodatno vzpodbujajo stres in nikomur ne prizanesejo. V nalogi smo dali poudarek na obravnavo stresa na delovnem mestu, ki postaja vse večji problem tako za posameznike (zaposlene) kot za delodajalce (delovne organizacije). V teoretičnem delu naloge smo raziskovali pojem stres v širšem smislu in pojem stresa na delovnem mestu, vrste in izvore stresa ter vpliv prisotnosti stresa na delovnem mestu na učinkovitost zaposlenih. Znano je dejstvo, da zaposlenim, ki so pod stalnim negativnim stresom, upada produktivnost, prav tako se pogosteje zatekajo k absentizmu, kar pa posledično vpliva tudi na uspešnost organizacije. Zato bi moralo biti prepoznavanje in obvladovanje stresa na ravni organizacije in prav tako na individualni ravni ena izmed temeljnih strategij. Raziskali smo tudi individualne in organizacijske metode obvladovanja stresa. Če posamezniki in organizacije poznajo izvore stresa, njegove učinke in posledice, potem se z njim tudi lažje in učinkovitejše soočajo. Teoretična stališča različnih avtorjev smo poskušali podkrepiti s praktičnim delom magistrske naloge. Zanimalo nas je predvsem, kaj anketiranci-zaposleni v skupini Impol navajajo kot izvor stresa na delovnem mestu, ali pri sebi opažajo simptome, ki bi lahko bili posledica stresnih situacij, ter metode spoprijemanja in obvladovanja stresa v domačem okolju in na delovnem mestu. Z raziskavo smo prišli do zanimivih spoznanj, ki so predstavljena v nadaljevanju magistrske naloge.
Ključne besede: Stres, izvori stresa, posledice stresa, delovna storilnost, metode obvladovanja stresa
Objavljeno: 23.08.2012; Ogledov: 1542; Prenosov: 342
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

8.
STRES PRI DELU NOVINARJA
Brina Lampreht Golob, 2011, diplomsko delo

Opis: V času recesije nam prav gotovo ni tuje soočanje s stresnimi situacijami in njihovim obvladovanjem. Delovno mesto je v tem času še posebej cenjeno, vendar nam prav to, lahko povzroča številne preglavice. Vsako delo ima svoje potencialne izvore stresa, mi se bomo osredotočili na delo novinark in novinarjev. Diplomska naloga vsebuje vse od osnovnih pomenov, vzrokov, posledic do obvladovanja stresa. V diplomskem delu smo izpostavili poklic novinark in novinarjev, ki velja za enega izmed najbolj stresnih poklicev. Skoncentrirali smo se izključno na novinarke in novinarje, ki delujejo na RTV Slovenija, saj bomo s tem dobili tudi kvalitetno sliko o samem delo¬vanju organizacije. Teoretičen del diplomskega dela smo izvedli tudi praktično. Upora¬bili smo kvantitativno metodo raziskovanja, anketni vprašalnik. V uvodnem delu je na kratko predstavljena organizacija RTV Slovenija, njene dejavnosti, proizvodni program, velikost in organiziranost. V naslednjem poglavju opisujemo pomen, izvore in posledice stresa, obravnavamo škodljivi in koristni stres, premagova¬nje stresa na osebni ravni ter na ravni organizacije. Nadaljujemo s stresom pri delu novinarja, s ključnimi dejavniki stresa ter načini obvladovanja stresa pri njihovem delu. Osrednji del diplomske naloge obsega postavljanje hipotez, oblikovanje vprašalnika, določitev vzorcev anketirancev, obdelavo in interpretacijo rezultatov. V zaključku nava¬jamo sklepe, predloge in literaturo. Ključni rezultati raziskave so pokazali, da medosebni odnosi in slabo počutje v delov¬nem kolektivu predstavljajo znaten vpliv stresa, med izstopajočimi dejavniki, ki vplivajo na stres so tudi fizični dejavniki, razporeditev delovnega časa, stalna pripravljenost, varnost zaposlitve in možnost napredovanja. Anketiranci se v največji meri spopadajo s stresom z druženjem s prijatelji, počitkom, športnim udejstvovanjem ter branjem knjig. Najhujše posledice stresa se v povprečju kažejo kot kronična izčrpanost, izgorevanje in konfliktnost. Vodstvo mora upoštevati predloge zaposlenih, hkrati pa mora samo spodbujati poziti¬vne spremembe, ki jih bodo zaposleni razumeli kot lastne in se bodo z njimi identificirali. Samo na ta skupen način se bodo lahko odpravljale okoliščine in razmerja, ki botrujejo povečanemu stresu novinarjev. Z izboljševanjem delovne klime, dobre organizacije dela, načrtovanja, pravočasnih odločitev in z jasnim dogovarjanjem bi se lahko tveganje stresnih situacij zmanjšalo.
Ključne besede: Stres, izvori stresa, posledice stresa, ključni dejavniki stresa pri delu novinarja.
Objavljeno: 02.09.2011; Ogledov: 2081; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici