| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 35
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Priprava projektne dokumentacije za izgradnjo južne ceste v industrijsko cono I-11
Larisa Vidrač, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje pripravo projektne dokumentacije. Predstavljeni so zakonodaja, pravilniki in obrazci ter projektna dokumentacija za izgradnjo ceste, ki jo obravnavamo kot javno površino. Diplomska naloga zajema predstavitev zakona o graditvi objektov, projektno in investicijsko dokumentacijo, pravilnik o podrobnejši vsebini obrazcev, povezanih z graditvijo objekta, predstavitev javne ceste, analize obstoječega stanja in idejne zasnove. Lotili smo se konkretnega primera priprave projektne dokumentacije za izgradnjo nove ceste v industrijsko cono I-11.
Ključne besede: zakon o graditvi objektov, projektna dokumentacija, investicijska dokumentacija, analiza obstoječega stanja, javna cesta, Občina Hoče - Slivnica.
Objavljeno: 29.09.2020; Ogledov: 252; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

2.
Investicijska študija energetske prenove stavbe Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem
Maša Rožej, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavana investicijska študija energetske prenove javne stavbe Zdravstveni dom Ravne na Koroškem. Predstavljena je zakonodaja, pravilniki in smernice, ki veljajo na področju energetske učinkovitosti. S pomočjo programa PHPP so izračunani energijski tokovi v stavbi pred in po njeni prenovi. Na podlagi izračuna smo ugotovili kako energetsko potratna je stavba in koliko prihrankov lahko dosežemo z izvedbo predlaganih ukrepov energetske prenove. Za predviden investicijski projekt energetske prenove stavbe je bila izdelana investicijska študija, ki obravnava analizo potreb za izvedbo projekta, usklajenost projekta s strateškimi dokumenti, terminski plan izvedbe, finančno in ekonomsko upravičenost projekta ter analizo tveganj in vplivov, ki bi jih izvedba projekta imela na okolje. S pomočjo pripravljenega popisa del s predizmerami je ocenjena celotna vrednost investicije, nato pa izračunana finančna in ekonomska upravičenost projekta. Investicijska študija služi investitorju za sprejetje odločitve ali naj se projekt izvede ali pa se zaključi s fazo izvedbe študije.
Ključne besede: energetska prenova, energetsko učinkovita stavba, energijski tokovi v stavbi, investicijska študija, upravičenost projekta
Objavljeno: 02.10.2017; Ogledov: 945; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (5,85 MB)

3.
Investicijska študija graditve enodružinskih hiš v naselju Rakičan
Dejan Žižek, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava investicijsko študijo graditve enodružinskih hiš v naselju Rakičan. Uvodoma so opredeljene faze gradbenih projektov, vrste gradbene dokumentacije ter sestava investicijske študije. Za predmetno investicijo je študija izvedena v obsegu utemeljitve potreb, raziskave trga ter z ocenitvijo upravičenosti vlaganj v projekt. Upravičenost vlaganj je bila izvedena z metodo povračilne dobe ter metodo donosnosti investiranih sredstev, pri čemer je bila osnova določitev in ocena vseh stroškov ter prihodkov iz naslova predmetne investicije. Stroški za gradnjo ene hiše so bili podani na osnovi predlaganih načrtov arhitekture s tehničnim poročilom, za katere je bil izdelan predračun GOI del. Stroški investicije so tudi časovno opredeljeni in so jim določeni viri financiranja. Celoten potek graditve je časovno opredeljen z izdelanim generalnim terminskim planom posameznih aktivnosti ter z njihovo medsebojno povezavo.
Ključne besede: gradbeništvo, investicijska študija, gradnja stavb, ekonomska upravičenost investicije, terminski plan graditve
Objavljeno: 26.09.2017; Ogledov: 716; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (6,91 MB)

4.
JAVNO-ZASEBNO PARTNERSTVO V EVROPI V OBDOBJU 2010 - 2015
Ines Unuk, 2016, diplomsko delo

Opis: Javno-zasebno partnerstvo je vedno bolj priljubljena oblika zagotavljanja javnih dobrin in storitev. Je dolgoročno partnerstvo med zasebnim in javnim sektorjem, ki skrbi za zagotavljanje javnih dobrin in izvajanje javnih storitev. Hkrati je orodje vlade, v primeru pomanjkanja državnega denarja in javnih infrastruktur. V javno-zasebnem partnerstvu se združijo spretnosti, znanja in sredstva obeh sektorjev, razdelijo se tveganja in odgovornosti. Vlada izkoristi strokovna znanja zasebnega sektorja in omogoča, da se zasebniki osredotočijo na sam projekt; politiko, načrtovanje in regulacijo pa prepustijo vladi. V diplomskem projektu smo analizirali stanje JZP v Evropi v obdobju 2010–2015, saj nas je zanimalo medsebojno konkuriranje in uspešnost držav na trgu JZP. Po narejeni analizi smo ugotovili, da Velika Britanija prednjači na trgu JZP tako po številu sklenjenih projektov kot tudi po njihovi vrednosti. Veliki Britaniji po številu projektov sledijo Francija, Nemčija, Španija, Belgija, Nizozemska, Italija, Danska, Turčija, Hrvaška, Grčija, Irska, Poljska, Portugalska, Češka, Litva, Avstrija, Finska, Luksemburg, Bolgarija, Švedska. Po vrednosti projektov pa ji sledijo Francija, Turčija, Italija, Španija, Nizozemska, Belgija, Nemčija, Portugalska, Irska, Danska, Švedska, Finska, Grčija, Poljska, Hrvaška, Avstrija in Češka. Največ projektov JZP je bilo sklenjenih v izobraževalnem sektorju, sledil mu je promet, zdravstvo, splošne javne storitve, javni red in varnost, okolje, stanovanjski sektor, rekreacija in kultura, telekomunikacije in energija. Glede na vrednost JZP projektov, ki so bili sklenjeni v tem obdobju, je prednjačil prometni sektor, sledijo mu zdravstvo, izobraževanje, okolje, javni red in varstvo, splošne javne storitve, stanovanjski sektor, telekomunikacije, rekreacija in kultura ter energija. Analizirali smo tudi sofinanciranje projektov JZP s strani Evropske investicijske banke. EIB je največ projektov JZP financirala v Veliki Britaniji sledijo ji Francija, Španija, Italija, Nizozemska, Nemčija, Švedska, Irska, Portugalska, Turčija, Belgija, Finska, Poljska, Hrvaška, Grčija in Avstrija. Največ projektov JZP je sofinancirala v prometnem sektorju, sledijo mu zdravstvo, izobraževanje in okolje. Že zgodovinski zapisi iz 18. stoletja pričajo o uspešnem sodelovanju Velike Britanije z zasebnim sektorjem, ki se je začelo z vključitvijo zasebnega sektorja v čiščenje uličnih svetilk. Velika Britanija tako tudi v novejši zgodovini ostaja na samem vrhu trga JZP, s čimer ostalim evropskim državam dokazuje, kako uspešno je lahko zagotavljanje javnih dobrin in izvajanje javnih storitev s pomočjo zasebnega sektorja. Ker je vpliv gospodarske krize prisoten še danes in bo prisoten še v prihodnjih letih, se bodo države spopadale s primanjkovanjem državnega denarja. To bo vladam otežilo ustrezno zagotavljanje javnih dobrin in storitev. JZP bo tako predstavljalo eno izmed glavnih rešitev za zagotavljanje potrebnih javnih dobrin in storitev.
Ključne besede: Javno-zasebno partnerstvo Javni sektor Zasebni sektor Država Vlada Evropska investicijska banka Eurasia predor
Objavljeno: 09.11.2016; Ogledov: 1120; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (803,20 KB)

5.
PRIPRAVA IN IZVEDBA INVESTICIJE V KOMUNALNO OPREMLJENOST NASELJA SE-3
Nataša Jevšnikar, 2016, diplomsko delo

Opis: Na primeru izgradnje komunalne opremljenosti naselja SE-3 smo prikazali smiselno zaporedje faz projekta. Podlaga za kvalitetno presojo investicije so opisi komunalne infrastrukture občinskega podrobnega prostorskega načrta, odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu in projekta za izvedbo. Nekaj več pozornosti smo namenili projektni dokumentaciji za izvedbo fekalne in meteorne kanalizacije, saj sta poleg ceste, to elementa, ki najbolj vplivata na stroške. Opisane so aktivnosti, ki so potrebne, da pripeljemo projekt od ideje do izgradnje ter prevzema zgrajene infrastrukture v upravljanje. V skladu s pogoji in potrebami Občine Muta je prikazana upravičenost investicije.
Ključne besede: gradbeništvo, komunalna infrastruktura, investicijska dokumentacija, razpisna dokumentacija
Objavljeno: 31.08.2016; Ogledov: 636; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (7,01 MB)

6.
FINANCIRANJE INVESTICIJSKIH PROJEKTOV V ČASU GLOBALNE FINANČNE KRIZE
Alenka Urnaut Ropoša, 2016, magistrsko delo

Opis: Po sesutju nepremičninskega trga v Združenih državah Amerike v letu 2007, propadu investicijske banke Lehman Brothers, je po začetnem zanikanju tla pod nogami spodneslo veliki večini finančnega sektorja v Evropi, z manjšim zamikom pa tudi v državah JV Evrope. Ni bilo dovolj, da je Srbija komaj zlezla iz recesije in okusila sadove zahodnega kapitalizma, že je bila v novi recesiji. Banke so tako rekoč čez noč prenehale posojati denar, veliki bančni sistemi so se znašli v hudih težavah in tako projekti niso imeli prihodnosti. Veliko podjetij, ki so se ukvarjala z razvojem nepremičninskih projektov (angl. Developer), in investitorjev je bilo pred velikim izzivom, tj. kako nadaljevati projekte. Klasični načini izvajanja projekta z dolžniškim virom financiranja in le majhno lastno udeležbo niso dobili več podpore v bankah. Veliko projektov je bilo že pripravljenih na izvedbo, vendar jih zaradi težav s financiranjem niso mogli nadaljevati. Velike trgovske verige so ravno v času pred nastopom finančne krize preoblikovale svoje modele financiranja naložb iz lastnih v dolgoročne, najemne. Ker je padec povpraševanja v trgovskem sektorju nastopil nekoliko pozneje in v bistveno blažji obliki, so velike trgovske verige pritiskale na investitorje in podjetja za razvoj projektov. Tako so se razvili in oblikovali novi modeli financiranja investicijskih/nepremičninskih projektov, ki jih predstavljamo v magistrskem delu. V teoretičnem delu se osredinjamo na mednarodne finance in vzroke mednarodnega gibanja kapitala, v raziskavi oblikujemo modele financiranja v času globalne finančne krize. Na novo opredeljujemo dejavnike tveganja in preverjamo, kaj se je v času od leta 2009 do leta 2014 dogajalo na srbskem trgu trgovskih nepremičnin. Raziskovalni problem, ki se ga lotevamo v magistrskem delu, je, kako in na kak način zagotoviti vire financiranja za mednarodne investicijske/nepremičninske projekte v času globalne finančne krize s poudarkom na komercialnih projektih (trgovine, trgovska središča) na trgu Republike Srbije, ki spada v območje trgov JV Evrope. Raziskavo smo začeli izvajati v letu 2010 in potem več let spremljali gospodarsko okolje, v katerem so se razvijali nepremičninski projekti. Ugotovili smo, da je po nastopu finančne krize zaradi zmanjšanja kreditiranja bank in novih pogojev, ki jih te postavljajo kreditojemalcem, nastal primanjkljaj pri financiranju projektov. Zaradi tega se je okrepilo sodelovanje med investitorji, kamor sodijo skladi, kot so: pokojninski skladi, nepremičninski skladi ali večja nepremičninska podjetja in podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem nepremičninskih projektov. Tako so se zadnji izognili oziroma v veliki meri zmanjšali potrebo po dolžniških virih financiranja, saj novi modeli sodelovanja temeljijo na vnaprejšnjem financiranju, vnaprejšnji prodaji ali na soinvestitorstvu. Prav zaradi tega razvoj projektov ni zastal, nasprotno, v državah, ki so od trgovskega sektorja precej podhranjene, se je nadaljeval, sicer v nekoliko zmanjšanem obsegu, pa vendar precej nadpovprečno v primerjavi z zahodno Evropo. Velik motiv zahodnih investitorjev so tudi – predvsem zaradi visoke stopnje tveganja – razmeroma visoki donosi. Prav tveganje pa je tisto, ki je v zadnjem obdobju doživelo popolno prenovo in nove poglede. Investitorji se navadno za vnaprejšnji nakup ali vnaprejšnje financiranje ne odločajo, če tveganja ne znižajo na najnižjo mogočo raven, kar pomeni, da zahtevajo pravnomočno gradbeno dovoljenje in pretežno oddane površine, in to še pred začetkom projekta. Prav zaradi spremenjenih modelov financiranja, pri katerih podjetja za razvoj projektov že vnaprej sklepajo pogodbe o prodaji nepremičnin, sicer projekta sploh ne začnejo izvajati, so stroški financiranja izgubili svojo težo pri vplivu na vrednost nepremičnine. Na vrednost nepremičnine v največji meri vplivata stopnja donosa (mera kapitalizacije) in povprečna najemnina, ki jo lahko doseže investitor pri oddaji objekta ob predpostavki, da gre za dolgoroč
Ključne besede: mednarodne poslovne finance, podjetniške naložbe, financiranje projektov, financiranje podjetij, investicijski projekti, finančna kriza, projektni menedžment, ocenjevanje tveganosti, investicijska odločitvena merila, nepremičninski skladi, donosnost naložb
Objavljeno: 06.07.2016; Ogledov: 1130; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)

7.
INVESTICIJSKA IN RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA UREDITEV POKOPALIŠČA V ŠENTJURJU
Tadeja Godicelj, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je prikaz vsebine investicijske in projektne dokumentacije, ki je potrebna v procesu graditve objekta. Izdelana investicijska dokumentacija služi investitorju kot osnova za sprejetje odločitve, ali bo pristopil k nameravani investiciji. Projektna dokumentacija se pripravlja v fazi projektiranja objekta in predstavlja sistematično urejen sestav načrtov oz. tehničnih opisov in poročil, izračunov, risb in drugih prilog, s katerimi se določijo lokacijske, funkcionalne, oblikovne in tehnične značilnosti nameravanega in izvedenega projekta. V fazi neposredne priprave na gradnjo se izvaja postopek priprave razpisne dokumentacije, ki je v diplomskem delu prikazana na primeru gradnje javnega objekta in je izvedena na podlagi Zakona o javnem naročanju. V nadaljevanju diplomskega dela je prikazan postopek izdelave investicijske in projektne dokumentacije za projekt ureditve pokopališča v Šentjurju. V ta namen je predstavljena idejna zasnova projekta z umestitvijo v prostor in priprava razpisne dokumentacije za izbor najugodnejšega izvajalca za izvedbo razpisanih del po odprtem postopku.
Ključne besede: zasnova graditve, idejni projekt, investicijska dokumentacija, razpisna dokumentacija
Objavljeno: 02.02.2016; Ogledov: 850; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (875,29 KB)

8.
INVESTICIJSKA IN RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA REKONSTRUKCIJO LOKALNE CESTE V OBČINI BENEDIKT
Mitja Ješovnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je podrobnejši prikaz investicijske in projektne dokumentacije potrebne v postopkih graditve objektov. Investicijska dokumentacija se pripravlja v fazi zasnove in je za investitorja najpomembnejša, saj je dokument, na podlagi katerega se investitor odloča o naslednjih korakih v procesu graditve oz. gradbenem projektu. Projektna dokumentacija, ki se pripravlja v okviru faze projektiranja objekta pa predstavlja zbirko dokumentov, načrtov in elaboratov na osnovi katerega je zagotovljena pravilna gradnja objekta in sledljivost vseh izvedenih del. V fazi priprave na gradnjo objekta se odvija tudi postopek razpisa za izbor izvajalca del. Pod poglavjem o razpisni dokumentaciji je prikazan postopek od objave javnega naročila do priprave sklepa o izbiri najugodnejšega izvajalca, ki mora za tovrstne objekte biti izveden skladno z Zakonom o javnem naročanju. V aplikativnem delu diplomskega dela je prikazan proces izdelave investicijske in razpisne dokumentacije za projekt ureditve infrastrukturnih in cestnih povezav v naseljih Benedikt, Sveti Trije Kralji in Štajngrova. V diplomskem delu je predstavljen dokument investicijske dokumentacije, ki je bil s strani investitorja pozitivno ocenjen in služi kot osnova za nadaljevanje investicije, ter pripravo celotne razpisne dokumentacije v času neposredne priprave na gradnjo.
Ključne besede: investicijska dokumentacija, razpisna dokumentacija, rekonstrukcija ceste, zakonodaja
Objavljeno: 14.05.2015; Ogledov: 1298; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (4,65 MB)

9.
FINANCIRANJE OBČINSKIH INVESTICIJSKIH PROJEKTOV
Monika Majar, 2014, diplomsko delo

Opis: Občina za svoje normalno delovanje potrebuje dovolj finančnih sredstev. Tudi investicijski projekti so potrebni, da občina lahko nemoteno opravlja naloge, ki so v njeni pristojnosti. Ravno ta problem sem želela izpostaviti, kako si lahko občina zagotavlja dovolj finančnih sredstev za samo realizacijo investicijskih projektov v občini. V začetku diplomskega dela sem predstavila občinski proračun, natančneje pravne podlage za pripravo in sprejem občinskega proračuna ter vsebino in strukturo občinskega proračuna. Podrobneje sem prikazala tretji del občinskega proračuna - načrt razvojnih programov, saj so v tem delu odhodki proračuna prikazani v obliki konkretnih projektov oziroma programov. V nadaljevanju sem predstavila, kaj je projekt, kaj je investicija in kaj so investicijski projekti. Najobsežnejši del raziskovanja sem namenila predstavitvi mehanizmov financiranja investicijskih projektov v občinah. Prikazani so nacionalni programi financiranja, projektno financiranje oziroma javno-zasebno partnerstvo ter evropski programi financiranja. Podrobneje so prikazane določbe Zakona o financiranju občin; pri projektnem financiranju je izpostavljena BOT-oblika financiranja; pri evropskih programih financiranja so podrobneje opisani trije glavni skladi za financiranje regionalne politike Evropske unije. V zadnjem delu sem predstavila investicijsko dokumentacijo. Na podlagi temeljnega predpisa, ki ureja investicijsko dokumentacijo, sem prikazala, kaj določa uredba o vrstah in obvezni vsebini investicijske dokumentacije ter o postopkih in udeležencih pri pripravi investicijske dokumentacije.
Ključne besede: občinski proračun, investicijski projekt, financiranje, Zakon o financiranju občin, projektno financiranje, evropska sredstva, investicijska dokumentacija
Objavljeno: 12.05.2014; Ogledov: 1144; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (303,64 KB)

10.
INVESTICIJSKA IN RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA PROJEKT ŠTUDENTSKEGA DOMA V LJUBLJANI
Tanja Gril Leskovšek, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je prikazati postopke in vsebino investicijske in projektne dokumentacije, ki spada v začetne faze procesa graditve objektov. Investicijska dokumentacija služi investitorju kot podlaga za sprejetje odločitve o nameravani investiciji. Namen projektne dokumentacije je zagotoviti zanesljivost in evidentiranost gradbenega objekta. Znotraj faze neposredne priprave na gradnjo se odvija tudi postopek priprava razpisne dokumentacije, ki je v diplomskem delu prikazan na primeru gradnje javnega objekta, kjer morajo biti postopki izvedeni na način, kot jih narekuje Zakon o javnem naročanju. V drugem delu diplomskega dela je na osnovi potreb po povečanju kapacitet študentskih domov, prikazan proces izdelave investicijske in razpisne dokumentacije za projekt gradnje študentskega doma v Ljubljani. V ta namen je predstavljen dokument investicijske dokumentacije to je Dokument identifikacije investicijskega projekta, kateri je bil pozitivno ocenjen in je bil osnova za nadaljevanje investicije ter razpisna dokumentacija za izbor najugodnejšega izvajalca za izvedbo razpisanih del po odprtem postopku. V poglavju o razpisni dokumentacije je prikazan postopek od objave javnega naročila do priprave sklepa o izbiri najugodnejšega izvajalca.
Ključne besede: zasnova graditve, investicijska dokumentacija, razpisna dokumentacija
Objavljeno: 08.05.2014; Ogledov: 953; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici