| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 23
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Zmanjševanje porabe energije senzorskega vozlišča z interpolacijskimi algoritmi
Blaž Brence, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje izdelavo merilnika temperature z algoritmom za varčevanje energije za uporabo v internetu stvari. Izdelava merilnika temelji na algoritmu, ki s pomočjo Newtonove interpolacije predvideva naslednjo izmerjeno temperaturo. Opisan je tudi algoritem na podlagi interpolacije z zlepki, ki ga uporabimo, če temperature ne prikazujemo v realnem času. Cilj je izdelati prototip merilnika, ki je kompakten, učinkovit, cenovno ugoden in ponuja čim daljšo življenjsko dobo baterije. Poleg teoretičnega ozadja in opisa izdelave merilnika je v magistrsko delo vključen še zajeten eksperimentalni del.
Keywords: internet stvari, baterija, algoritem, poraba energije, interpolacija
Published: 03.07.2020; Views: 296; Downloads: 59
.pdf Full text (1,92 MB)

2.
Algoritem za hidrodinamiko zglajenih delcev v 2D prostoru
Jernej Haložan, 2018, master's thesis

Abstract: V tem magistrskem delu obravnavamo algoritem za hidromehaniko zglajenih delcev v 2D prostoru. Algoritem je bil sprva razvit za probleme na področju astrofizike, kasneje pa se je uveljavil kot algoritem za simulacije tekočin. Glavna lastnost algoritma je interpolacija veličin simuliranega fizikalnega pojava s sistemi delcev. S tem se razlikuje od algoritmov, ki simulirajo fizikalne pojave s topološkimi mrežami. Predstavimo teoretično podlago algoritma v 2D prostoru in izvedbo na praktičnem primeru simulacije tekočine v 2D prostoru.
Keywords: algoritem, hidrodinamika zglajenih delcev, simulacija tekočin, računalniška simulacija, interpolacija
Published: 21.12.2018; Views: 770; Downloads: 111
.pdf Full text (1,04 MB)
This document has many files! More...

3.
Interpolacija v stavbni strukturi
Dario Dogša, 2018, master's thesis

Abstract: Interpolacija v stavbni strukturi je magistrsko delo, ki zaključuje in dopolnjuje karejsko zazidavo v centru mesta Maribor. Obravnavana lokacija se trenutno izkorišča kot parkini prostor, ki je zamejen na vzhodu s stavbo in dvoriščem Mestne občine Maribor, na severu in zahodu s stanovanjskimi stavbami, medtem ko se južna meja lokacije odpira na Trg generala Maista in stari center mesta. Lokacija ima zelo velik potencial za uspostavitev stanovanjske gradnje saj se v ospredju in ozadju nahajajo parkovne površine, hkrati so tudi v bližini različne storitve - upravne, izobraževalne, gostinske in trgovske. Zasnova projekta vsebuje stanovanjsko dejavnost, ki v parterju prehaja v javni prostor druženja in ustvarja komunikacijo med mestnim utripom in umirjenim dvoriščem. Z arhitekturno podobo se prilagajamo in poudarjamo dodane vsebine centru mesta, ki koketirajo s historicističnim okoljem.
Keywords: arhitektura, interpolacija, stanovanjska stavba, bivanje, Maribor
Published: 17.10.2018; Views: 668; Downloads: 195
.pdf Full text (92,54 MB)

4.
Interpolacija na lokaciji stavbe na Vojašniški ulici v Mariboru
Špela Cenc, 2016, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava arhitekturno interpolacijo na lokaciji stavbe na Vojašniški ulici 23 v Mariboru. Vsebuje zgodovinsko in lokacijsko analizo, kulturno varstveni pogled, referenčne primere in idejni projekt, ki predlaga novo postavitev stanovanjske hiše in poudarek srednjeveškega obzidja, ki se nahaja na lokaciji.
Keywords: Interpolacija, arhitektura, Lent, mariborsko obzidje, Vojašniška ulica
Published: 27.09.2016; Views: 584; Downloads: 93
.pdf Full text (4,63 MB)

5.
KVATERNIONI V RAČUNALNIŠKI GRAFIKI
Žiga Markuš, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava uporabo kvaternionov v računalniški grafiki. Kvaternioni nam omogočajo enostavne rešitve, kjer uporaba matrik postane težavna. Proučujemo njihove prednosti pri zasuku, kjer jih uporabimo za rešitev večih problemov, predvsem pa problema, imenovanega kardanska zapora. Tudi v primeru interpolacije nam kvaternioni ponujajo boljšo rešitev, zato smo obravnavali tudi interpolacijo kvaternionov. V praktičnem delu naloge s pomočjo programskega jezika Java in standarda OpenGL razvijemo aplikacijo, v kateri kvaternione implementiramo in demonstriramo njihovo uporabo v računalniški grafiki.
Keywords: kvaternion, matrika, zasuk, interpolacija
Published: 14.07.2015; Views: 1395; Downloads: 198
.pdf Full text (1,71 MB)

6.
INTERPOLACIJA NOVE STAVBE V KOMPLEKS RUŠEVIN CERKVE SV. ROKA PRI NOVEM MESTU
Kaja Švab, 2015, diploma project paper

Abstract: Novo mesto je mesto bogate kulturne dediščine. Poleg pomembnih arheoloških najdb se na Dolenjskem znajdemo med marsikaterimi ruševinami, ki jih je za sabo pustilo razdejanje druge svetovne vojne. Idejna zasnova ovrednoti in analizira tako širše območje kot samo cerkev. Izpostavi kvalitete in prednosti ter jo z novim programom osmisli, oživi in ruševine približa meščanom. Izhodišče naloge je bilo, kako s oblikami materiali in funkcijo vzpostaviti odnos med obstoječim in novim, tako da bi dodana substanca ohranila obstoječo. Projektna naloga se ukvarja z vprašanjem, kako povprečno pomembnemu arhitekturnemu spomeniku povrniti zanimanje za njo in kako najbolj smiselno prenoviti objekt, da bo ponovno zaživel in zasijal v svoji nekdanji funkciji – kot družabno središče. Nov objekt je zasnovan kot delno javni objekt, saj zanimanja širše javnosti za cerkev sv. Roka ni veliko in ga pred nadaljnjim propadom lahko reši le zasebni investitor, ki bi z novim javnim programom osmislil novo interpolacijo.
Keywords: interpolacija, ruševine, Novo mesto, cerkev, prenova
Published: 07.07.2015; Views: 1063; Downloads: 181
.pdf Full text (56,92 MB)

7.
DOLOČANJE PARAMETROV NELINEARNIH MODELOV KAPLANOVE TURBINE Z DIFERENČNO EVOLUCIJO
Dalibor Kranjčič, 2014, doctoral dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji sta opisana razvoj in identifikacija novih modelov, namenjenih dvojno nastavljivim turbinam, ki so primerni za uporabo v študijah stabilnosti elektroenergetskega sistema in podan je natančen pregled do sedaj v znanstveni literaturi obravnavnih modelov, namenjenih enojno in dvojno nastavljivim turbinam. Novi modeli so določeni na podlagi t. i. koncepta navideznega odprtja vodilnika (NOV). Po tem konceptu se modeli dvojno nastavljive turbine določijo z razširitvijo modela enojno nastavljive turbine z aproksimacijsko funkcijo, ki opiše funkcijski odnos med odprtjem vodilnika in odprtjem gonilnika. Parametri aproksimacijske funkcije se določijo v postopku identifikacije z dinamičnim modelom, zasnovanim na konceptu NOV, z izkustvenimi metodami, zasnovanimi na algoritmu diferenčne evolucije, s časovnimi poteki, izmerjenimi v normalnih pogojih obratovanja hidroelektrarne in z garancijskimi meritvami turbine. Za strukturo aproksimacijske funkcije so uporabljene različne ploskve, ki se koristijo v računalniško podprtem geometrijskem načrtovanju. Disertacija se osredotoča na naraščajoči razvoj izkustvenih metod, zasnovanih na algoritmu diferenčne evolucije, s katerimi se določajo različne oblike aproksimacijskih funkcij toliko časa, dokler ni dosežena optimalna oblika teh funkcij, ki privede do najboljšega možnega ujemanja med izmerjenimi in izračunanimi časovnimi odzivi.
Keywords: hidravlične turbine, modeliranje elektroenergetskega sistema, simulacije elektroenergetskega sistema, optimizacija parametrov, interpolacija, aproksimacija funkcije.
Published: 21.10.2014; Views: 1543; Downloads: 146
.pdf Full text (30,64 MB)

8.
GEOMETRIJSKE TRANSFORMACIJE V DIGITALNEM VIDEU
Zoran Bencak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se najprej podrobneje spoznali z geometrijskimi transformacijami v digitalnem videu, datoteˇcnimi formati in kodeki v digitalnem videu. Preuˇcili smo tudi kakšne so funkcionalnosti geometrijskih transformacij v javno dostopnih urejevalnikih videa. Na podlagi teh ugotovitev smo zasnovali lasten urejevalnik videa, katerega smo pozneje uporabili pri praktiˇcnih primerih in preverjanju hipotez.
Keywords: digitalni video, geometrijska transformacija, interpolacija, uporabniški vmesnik, urejevalnik videa
Published: 20.09.2013; Views: 1004; Downloads: 111
.pdf Full text (1,19 MB)

9.
IZGUBNO STISKANJE ZVOKA S KRIVULJNO INTERPOLACIJO IN DINAMIČNIM PROGRAMIRANJEM
Jakob Kramar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi pregledamo področje stiskanja avdio posnetkov in razvijemo lasten algoritem za stiskanje avdio posnetkov v valovni obliki oz. v časovnem prostoru. Algoritem temelji na zamenjavi posameznih vzorcev znotraj avdio posnetka z daljico ali z Bézierjevo krivuljo drugega reda. Za optimalno izbiro nadomeščenih odsekov se uporablja dinamični algoritem veriženja eksonov, ki ga povzemamo po napovedovanju genov v bioinformatiki.
Keywords: avdio, stiskanje podatkov, časovni prostor, krivuljna interpolacija, dinamično programiranje
Published: 19.09.2013; Views: 1107; Downloads: 72
.pdf Full text (2,03 MB)

10.
NAVIGACIJA ZA PLANINSKE POHODNIKE NA MOBILNI PLATFORMI ANDROID
Janko Juršič, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo lastno aplikacijo za navigacijo na terenu, zlasti v gorskem svetu, zasnovano na mobilni platformi Android. Najprej opišemo navigacijske pripomočke za planinske pohodnike. Sledi opis mobilne platforme Android in v njej razpoložljivih zmožnosti navigacije na terenu. Nato opišemo funkcionalnosti, razvoj in delovanje izdelane aplikacije. Predstavimo tudi nekaj primerov uporabe. V sklepnem delu povzamemo ugotovitve in podamo ideje in izzive za nadaljnji razvoj predstavljene aplikacije.
Keywords: navigacija, sistem GPS, planinski pohodnik, mobilna platforma, Android, interpolacija
Published: 18.09.2013; Views: 2489; Downloads: 270
.pdf Full text (3,39 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica