| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Upravljanje terjatev in kreditnih tveganj v skupini podjetij BSH Hišni Aparati
Milanka Đukić, 2018, master's thesis

Abstract: Obstoj podjetja je pogojen z njegovo finančno stabilnostjo. Eden izmed pogojev za zagotavljanje stabilnosti je vsekakor ustrezno upravljanje s terjatvami. Kako bo podjetje upravljalo s terjatvami – bodisi terjatvami do kupcev bodisi do dobaviteljev – je odvisno od tega, kako jasno opredeljeno kreditno politiko in vizijo ima. Tu imajo pomembno vlogo managerji, predvsem v finančnem managementu. Ti pridobijo in ustrezno interpretirajo vse podatke, ki so koristni za poslovanje oziroma razvoj podjetja. Za učinkovito obvladovanje terjatev do kupcev je za podjetja zelo pomembno, da poznajo kupca ali pridobijo informacije o njem. To pomeni, da morajo poznati njegovo boniteto, pretekle izkušnje s poslovanjem (lahko tudi izkušnje drugih podjetij) ter njegove poslovne navade. Le na podlagi teh ugotovitev lahko podjetja izdelajo ustrezno kreditno politiko. V magistrskem delu bomo širše raziskali pojem kreditnih tveganj, katerih del so terjatve do kupcev. Prikazali bomo vrste kreditnih politik oziroma kako se podjetja soočajo s kreditnim tveganjem ter kako se pred njim zavarujejo. Delo temelji na konkretnem primeru upravljanja terjatev do kupcev in kreditnih tveganj v koncernu BSH. Predmet raziskave je presoja upravljanja terjatev do kupcev na primeru podjetij BSH v Sloveniji, Romuniji in Nemčiji.
Keywords: Kreditno tveganje, kreditno zavarovanje, upravljanje terjatev, instrumenti zavarovanja, podjetja, terjatve do kupcev
Published: 09.03.2018; Views: 656; Downloads: 10
.pdf Full text (1,85 MB)

2.
Možnosti obvladovanja kratkoročnih poslovnih terjatev na primeru treh slovenskih podjetij
Petra Skitek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi je obravnavana tema obvladovanja kratkoročnih poslovnih terjatev. Gre za raziskavo možnosti obvladovanja kratkoročnih poslovnih terjatev do kupcev, ki so predvidene v teoriji v fazah nastanka, spremljanja, poplačila in izterjave navedenih terjatev. Ravno tako so opisane teoretične možnosti za zavarovanje takšnih terjatev, vzroki za zapadle in neizterjane terjatve ter možnosti preprečitve nastanka spornih terjatev. V drugem delu so opisani načini obvladovanja kratkoročnih poslovnih terjatev do kupcev, ki jih v praksi uporabljajo tri slovenska podjetja. Predstavljeni so postopki obvladovanja navedenih terjatev v fazah nastajanja, spremljanja, poplačila in izterjave oziroma odprave v proučevanih podjetjih. Opisani so vplivi panoge na postopke obvladovanja v podjetjih ter vzroki, ki po njihovem mnenju vplivajo na uspešno obvladovanje kratkoročnih poslovnih terjatev do kupcev. Primeri treh proučevanih podjetij enako obvladujejo svoje kratkoročne poslovne terjatve, kar je trditev naloge. Preverjana je s podatki, ali se delež navedenih terjatev v bilanci stanja v zadnjih treh poslovnih letih zmanjšuje, nato s koeficientom komercialnega terjatveno obveznostnega razmerja ter koeficientom dnevne trajnosti kreditirane prodaje.
Keywords: Računovodski izkazi, kratkoročne poslovne terjatve, kratkoročne poslovne terjatve do kupcev, instrumenti zavarovanja terjatev, sporne terjatve.
Published: 04.10.2016; Views: 637; Downloads: 72
.pdf Full text (899,56 KB)

3.
Primerjalna presoja izterjave terjatev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Nemčiji
Anja Šenveter, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Z izterjavo terjatev se srečujejo podjetja v vseh državah, saj je plačilna nedisciplina naraščala vse od pojava gospodarske krize pa do leta 2013, ko se je stanje začelo zelo počasi izboljševati. Da bi se podjetja izognila potrebi po izterjevanju neplačanih terjatev, imajo na voljo kar nekaj instrumentov. Kot prvo, naj preverijo svojega poslovnega partnerja in naročijo njegovo bonitetno oceno, kot drugo pa naj svoje terjatve primerno zavarujejo. Če bi se vse dosledno izvajalo, bi plačilno nedisciplino lahko skoraj povsem izkoreninili. Ko se primer nepravočasno poplačanih terjatev vseeno pojavi, je potrebno ukrepati čim prej, zato mora podjetje redno spremljati svoje terjatve in ob pojavu zamude nemudoma ukrepati. Tudi pri izterjavi zapadlih terjatev imajo podjetja veliko različnih možnosti. Vse se uporabljajo v vseh treh raziskovanih državah, razlika pa je pri hitrosti ukrepanja ob pojavu neplačane zapadle terjatve in seveda tudi v miselnosti podjetnikov. Naše severne sosede veliko dajo na svoje dobro ime, zato do nepravočasnega poravnanja obveznosti ne pride brez razloga, kot je v Sloveniji to skoraj že vsakodnevna praksa.
Keywords: načini izterjave terjatev, plačilna nedisciplina, instrumenti zavarovanja plačil, plačilna nedisciplina v Evropi.
Published: 25.08.2016; Views: 627; Downloads: 74
.pdf Full text (1,24 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica